Fokus

Junaki leta, naš navdih!

Ljubljana, 30. 12. 2023 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Drozg
Komentarji
16

V nocojšnjem Fokusu, zadnjem v letu, ki se poslavlja, prostor namenjamo junakom. Še eno leto trdih preizkušenj je za nami, hudih udarcev, ki jih mnogi še vedno čutijo. Spet so se izkazali posamezniki: takšni, ki gradijo mostove. Takšni, ki kljub oviram uresničujejo svoje cilje. Junakinje, ki o najglobljih brazgotinah govorijo iskreno. In športniki, ki so znova poskrbeli za trenutke vznesenosti in povezanosti.

Matjaž Kek, selektor nogometne reprezentance: "Ključ do uspeha so popolna predanost, popolna enotnost in pregovorna slovenska trma."

V Stožicah se je 20. novembra zgodila povezanost odpisanih, svojo moč je pokazala ekipa, generacija, ki je bila za mnoge v duhu velikih dosežkov pozabljena. Kek pravi: "Na eni strani eden, ki ima 18 let, pa nekdo, ki je krepko čez 30, eden iz tega nogometnega miljeja, drugi iz slovenske lige, ki je po kakovosti, kjer pač je. Pa vendar, ta pozitivna komunikacija. In vse to skupaj, ko se je zložilo ... Dolgo je trajalo, 5 let, jaz sem nekatere že skoraj označil kot luzersko generacijo, ker so vedno iskali preboj skozi kvalifikacije, pa ni prišla potrditev." A zdaj je potrditev tukaj, oči selektorja pa uperjene v Nemčijo, v Euro 2024, ki ga bodo nedvomno obiskali številni slovenski navijači. Brez njih, priznava Kek, ne bi šlo.

Nadomestni most na Prevaljah
Nadomestni most na Prevaljah FOTO: Bobo

Ambrož Duler, ki je v dnevu in pol zgradil most čez reko Mežo: "V tem ni bilo nič junaškega, vse se je zgodilo spontano. Mi smo bili tu, rabili smo most tudi sami, pomagati smo hoteli tudi ostalim, pa smo se lotili in naredili."

Bil je dan po avgustovski vodni apokalipsi – se mesece kasneje ob sprehodu čez reko spominja koroški podjetnik Ambrož Duler – ko je v pogovoru s prevaljskim županom padla odločitev: levi in desni breg Meže bomo spet povezali. Še isti večer so iz Celja prepeljali material. Star, porušen most so z dvigalom dvignili, z viličarjem odpeljali v delavnico, čez noč popravili, pobarvali in pripeljali nazaj. Dva nosilca so zasidrali v temelje, vmes predelali stare ograje, potem pa vse skupaj zmontirali. Tako se je rodil nov most.

Nina, Nea, Magda so borke, ki so zrušile tabuje.
Nina, Nea, Magda so borke, ki so zrušile tabuje. FOTO: POP TV

Nea, Magda in Nina, ženske, ki si prebolele raka dojke.

Njihove zgodbe so bile vse prej kot lahke. Diagnoza rak dojke jim je svet obrnila na glavo. Operacije, kemoterapije, obsevanja. A brazgotine svojo sled niso pustile le na telesu. Nenehna vprašanja in strahovi so včasih še težje breme. Nea priznava: "Del strahov vedno ostane." Nina dodaja: "V nočeh, ko nisem spala, sem samo o tem razmišljala, ali bom zjutraj sploh vstala. Po glavi ti roji tisoč in ena stvar, milijon vprašanj, na katere si sam ne znaš odgovoriti." Ravno v tem vidijo svoje poslanstvo – ozavestiti ženske, da se samopregledujejo, opogumiti tiste, ki so zaradi podobne diagnoze obupane. Že posameznik lahko premakne družbo. Zruši tabu. Prinese optimizem. Magda je prepričana: "Nekdo mora začeti in če podpiramo eden drugega, potem se zgodijo domine."

Jan Fonda, 18-letnik z umetno nogo: "Dejansko ni nič drugega pomembno kot to, da si živ."

18-letni Celjan Jan Fonda je na prvi pogled povsem običajen mlad fant. V resnici pa ima za seboj že hudo osebno preizkušnjo. Pri 16 letih je izvedel, da ima kostnega raka. In ne samo to, zaradi bolezni so mu morali tudi amputirati nogo. "V trenutku, ko izveš za diagnozo, je itak šok, vse gre narobe, potem si pa rečeš, ok, zdaj bom imel dva mesca kemoterapije, pa bom v redu. Jaz sem imel 9 mesecev kemoterapije," pripoveduje. V tej bitki si sam, pravi. In takrat je ključno, da imaš ob sebi ljudi, ki jim je mar. Zanj so bili pomembni njegovi starši, brat Troy, zdravniki, onkologi, medicinske sestre.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
31. 12. 2023 15.10
A na goloba ste pa ppzabili
andraa
31. 12. 2023 08.23
Kaj pa solidarni slovenci ki pomagajo poplavljencem potem ko jih je država zapustila in pozabila.
vicente
30. 12. 2023 20.47
Bravo Punce ,brez besed oz Borke ljudje ki so nam lahko za vzgled kako se je treba boriti
Sixten Malmerfelt
30. 12. 2023 15.20
+2
Heroji so tisti, ki delajo izpod minimalca in preživijo! Aja Orgličar nam je obljubljal leta 92 drugo švico, naredil si je sam kot EU posranec z 10.000 ojri plače in 7.000 ojri pokojnine!
yss
30. 12. 2023 15.01
-2
Tile komentarji so odraz tega, pri čem smo trenutno. Rak je huda bolezen in treba je veliko poguma odreganja in trpljenja, ko je potrebna kemoterapia ali obsevanje. Te ženske so prave borke in herojke, da so našle to moč, da so presegle neumne opazke tistih, ki so pač na stopnji precej niže od njih. Bravo punce in vsi in vse, ki ste premagale to bolezen.
Sixten Malmerfelt
30. 12. 2023 15.20
+1
ys, ti ne razumeš kaj je medijsko plahtanje ofc!
yss
30. 12. 2023 15.34
-1
Ti pa bodi srečen, ker ne razumeš, kakšna bolezen je rak..Iz tega se niti v sanjah ne sme nihče norčevati, tudi z najboljšim namenom. Sramota so nekatere opazke na ta račun in ljudje, ki pišejo take kvante so lahko samo srečni, da se jim še ni zgodilo kaj tako hudega..
periot22
30. 12. 2023 19.00
+1
Če imaš srečo premagaš raka če ga nimaš ga ne tako da tu je samo sreča in nič drugega!!!!!!!!!!!!
vicente
30. 12. 2023 20.55
spermi?
30. 12. 2023 14.55
-1
Dobre milfe .
SlepiSlovenc
30. 12. 2023 13.11
-2
Urško Klakočar Zupančič ste pozabili napisati. Ona je zlata v naših srcih.
123soba
30. 12. 2023 12.54
+2
Čudn da so vse tri blond
Fair
30. 12. 2023 12.41
+2
Heroji so vsi ljudje, ki so svojimi skromnimi prihranki preživijo in hkrati namesto države pomagajo ljudem, ki so tako ali drugače pomoči potrebni.