Fokus

Koliko v življenju šteje videz, naša zunanja podoba?

Ljubljana, 12. 11. 2023 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
24

Ali ljudje, ki so privlačnejši, prej dobijo službo? Ali naš videz vpliva na odločitve v sodnih postopkih? In kako ljudje pravzaprav doživljamo lepoto? Kako presojamo, kaj nam je lepo?

Obiskali smo eno od kadrovskih agencij, ki iskalce zaposlitve povezuje z delodajalci. Zanimalo nas je, kako ljudi pripravijo na razgovor za službo, kaj šteje in ali kdaj komu rečejo tudi, naj se primerno uredi, obleče? Naša sogovornica Mirela Kurt nam je pojasnila: "Zunanji videz je pomemben faktor, vendar še zdaleč ne ključen. Posameznikova samozavest, njegov nastop, njegova komunikacija, telesna govorica vse to je pomembno pri ustvarjanju prvega vtisa." A znanja in veščine so tista, ki štejejo:"Če strokovnosti, veščin, kompetenc ni, imamo lahko osebo, ki je perfektna po zunanji podobi, vendar če vsebine ni, je samo prazna embalaža."

 Pogovarjali smo se tudi s Timotejem Strnadom, psihologom, ki se ukvarja s psihološkim profiliranjem – odkrivanjem lastnosti posameznikov, ki so pomembne za delodajalce. Ti iščejo različno, razlaga Strnad: "Nekateri ozko določene kompetence, drugi širino in mnogotera znanja. Če iščejo človeka, ki bo imel stike s kupci, strankami, poslovnimi partnerji, potem je pomembno, da je ta oseba higienična, da se zna poslovno obleči, da je urejena." A vendarle, opozarja tudi Strnad, je še pomembneje, ali posameznik svoj videz zna nositi, se z njim predstaviti.

 Ste se kdaj vprašali, kako videz vpliva v sodnih postopkih? To so raziskovali na Inštitutu za kriminologijo – kako torej specifične okoliščine vplivajo na odločitve sodnic in sodnikov? Znanstvena sodelavka na inštitutu doc. dr. Mojca Plesničar pripoveduje, da so v raziskavi zastavili pet različnih scenarijev, pet spremenljivk, in da se je pokazalo – to je optimistično – da nobena od naštetih spremenljivk ni vplivala na sodniško odločitev. V širšem kontekstu pa so naleteli na težave: o višini kazni sta presojali dve skupini, presojali sta isti primer, razlik med skupinama, kot rečeno, ni bilo, so se pa te pojavile znotraj skupine. Na eni strani torej niso našli dokazov, da pristranskosti vplivajo na sodniške odločitve, po drugi pa, da je odločitev o sankciji odvisna od posameznega odločevalca in ne sistemske ureditve.

 In kako človek občuti, da mu je nekaj lepo? Kako ta informacija skozi oči pride do naših možganov? Se lepota res, kot pravi pregovor, skriva v očeh opazovalca? 

"Mi lahko na neki splošni ravni rečemo, da imamo različne okuse, različna mnenja o tem, kaj je lepo, kdaj nam je nekaj všeč, kdaj nas nekaj odbija," pripoveduje filozofinja, umetnica in raziskovalka dr. Polona Tratnik. A vpogled v zgodovino nas uči, da ni bilo vedno tako: "Neke družbe so verjele, da je lepota (v tem), kako je nek predmet, neka pojavnost skladna v sebi. Se pravi, je ustrezna po nekih pravilih, ki so določena, ki so jih postavili in rekli, če je na tak način neka kompozicija oblikovana, to predstavlja lepo pojavnost." Lepota je vedno odvisna tudi od družbenih kodov, še razlaga Tratnik. Odvisna je torej od tega, kako družba postavlja normative o tem, kaj je lepo in kaj ni.

 O tem, kako se lepotni ideali spreminjajo, smo se pogovarjali tudi z nekdanjo manekenko, danes lastnico modne agencije, Majo Bulc. Ko je še sama hodila po modnih pistah, je bil to čas supermodelov, se spominja. Čas, ko so v svetu manekenstva kraljevale Cindy, Naomi, Linda, Christy: "Iskale so se klasične lepotice, zdrava koža, zdravi lasje, skladna postava. Veliko je bilo odpovedovanja, da si tem zahtevam lahko sledil," priznava Bulc. Danes je okno sprejemljivosti večje kot nekoč.

 Vsi torej presojamo s svojimi očmi, na podlagi izkušenj, včasih tudi s predsodki. Ravno zato so preživeti podrobni nasveti, kako se denimo za službeni razgovor obleči in obnašati. Veljajo splošna pravila o higieni, urejenosti in prijazni komunikaciji. A ključno je izžarevanje osebnosti, da znamo pokazati in pojasniti, v čem smo dobri, kaj znamo, kdo smo.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo! 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Watch-ManForever
15. 11. 2023 17.37
+2
Zenske majo predvsem rade ce Jim tip laze. V sloveniji si pa lahko grd ko K!!! Ce si copata si copata.
Ravenstein
12. 11. 2023 18.58
+3
Zato je glasbena industrija tako zanič dandanes, ker se da več navidez, kakor na kvaliteto glasbe...
LinaAnil
12. 11. 2023 18.28
+3
Ni res. Poglejte Tino, kot kobila, pa je dobila slovenskega magnata.
sevenup
12. 11. 2023 16.07
+1
Kdor gleda na zunanjost je pa res neumen. Važna sta srce in duša, ne pa denar in zunanjost in imetje. Kaj ti bo lepota, če pa duša je umazana. Lahko se drgneš cel butast dan, pa še vedno umazana duša bo. Ne gledam na zunanjost. Nisem nekaj več.
kryptix
12. 11. 2023 12.30
-3
Doma poznam vse špranje pri sosedi pa ne. ni pomembno da je lepa bolj je pomembno da nekaj novega.
avgust.
12. 11. 2023 10.59
+8
Veliko pomeni.
bohinj je zakon
12. 11. 2023 11.53
+1
Pri ženskah? Absolutno. Če ni zunanje privlačnosti.........adio. Potem pa naprej.
Fluxx
12. 11. 2023 10.40
+5
Za moske ne prsv velik, kar poglejte kdo je pri nas na naslovnicah. En zgleda k drakula.
mijavci
12. 11. 2023 10.31
+10
Lepa pa še pametna ženska je smrtonosna kombinacija za moške, k sreči so bolj redke.
šemalopabo
12. 11. 2023 10.13
+5
zunanjost in črni pas iz blowj ženski zagotovi ugodno življenje brez resnega dela
Pravljica123
12. 11. 2023 11.34
-4
Malo_sutra
12. 11. 2023 09.47
+3
Seveda steje, na podlagi tega imas vecjo moznost da ga bos dal noter.
SlepiSlovenc
12. 11. 2023 09.36
+9
Pri ženskah šteje vse. Onim lepim ni treba veliko delati. Razen z svojim orodjem. 🤣😆
Julijann
12. 11. 2023 09.35
+10
Od nekdaj velja, da bo en lastnik bara, gostilnice več prodal, če bo gostom stregla ena mična gospodična kot ženska, ki je pred upokojitvijo. Sploh na podeželju je to očitno. Imajo pa vsake oči svojega malarja in včasih prej padejo na lepo zunanjost, kot notranjost.
Delavec_Slo
12. 11. 2023 09.17
+0
Za babe vse zato jih je pa večina v letih kot zombiji s 1cm kita!
Sixten Malmerfelt
12. 11. 2023 09.01
+11
Zelo, zelo veliko!
Esprit
12. 11. 2023 08.51
+19
Smo daleč najbolj materialistična kultura v zgodovini človeštva, smo predstavniki materializma. Danes so družbeni bogovi in vzorniki tisti, ki imajo največ denarja, od Elona Muska do Donalda Trumpa ... in za vodenje družbe izbiramo svoje najljubše vrhunske menedžerje, ki skupaj ustvarjajo to duhovno in socialno distopijo, v kateri živimo.Ker nimamo nobenega kompasa, kako ceniti pozitivne vrednote, niti kaj naj bi to bilo, na notranjost ne damo ničesar, navzven pa vse. Tako imamo ocean nasmejanih, pravljično lepih, vrhunsko urejenih selfijev in super urejenih in top urejenih facebook ljudi, za katerimi se skrivajo depresija, odtujenost, narcizem ... in vse drugo, kar krasi našo distopično družbo. Vsi na tem svetu se pretvarjajo, igrajo gledališke predstave, ker kapitalizem zahteva strogo narcisoidno in materialistično vedenje, sicer lahko hitro pristaneš na ulici, ... to je začaran krog ... ki ga verjetno ne bomo prekinili na razumen in miren način.... ampak z veliko več trpljenja, vojn, naravnih nesreč ... ker so vsi vodilni dejavniki naše družbe, od večine politikov, javnih ustav do medijev, zavezani ohranjanju družbe, kakršna je, saj jim prav takšna, kakršna je, daje moč, vpliv, bogastvo....
stoinena
12. 11. 2023 08.34
+23
Toliko vpliva da smo postali tako plehka družba da vidimo samo to. vsebine ni.
Nebodijetreba
12. 11. 2023 08.34
+21
Videz v naši družbi žal pomeni preveč. V glavah nekaterih diktira odnos do ljudi. Kolikokrat sem to že videla, npr. v trgovini: ko "urejena" stranka prosi prodajalko za pomoč, bo le-to takoj dobila, celo v pocukrani obliki; ko pa se nanjo sramežljivo obrne kak starček ali omika, je ponavadi niti noče slišati, če pa jo, pa je te pripravljenosti veliko manj. Usmiljenja vredno ravnanje!
Artechh
12. 11. 2023 08.15
+0
To je diskriminacija!!! Prepovedati vsa kozmetična sredstva za začetek. Logocni prvi korak, s tem se tudi znebimo nekaj mikroplasrike, vse tiste ambalaze za eno packo vsebine, večina kozmetične industrije je tako nafta.... Aja to pa ne upate
trgft
12. 11. 2023 08.48
+4
Ne bodi neumen: žajfa, šampon itn, pena za britje.. ti bodo še vedno prav prišli, razen če se boš drgnil s pepelom, kamilico in koprivami. V mejah normale ni nič odveč. Vprašanja, kje so meje normale? Meni je všeč, urejena ženska z malo šminke, pravtako urejen moški
TriCERARtops
12. 11. 2023 11.28
-1
@trgft naj nebo neumen ker si že ti namesto njega ane ..ker ne ločiš med higienskimi izdelki in kozmetični .. zabit levičar