Fokus

'Neskončna ujetost v kolobarjenje dveh politik'

Ljubljana, 29. 10. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politično pester in ognjevit teden – obtožbe, izključitve, odstopi, vlada na prelomu. Ob tem pa še dve uničujoči vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter neprizanesljive, vseobsegajoče posledice podnebnih sprememb, ki jih občutimo tudi sami. Kako torej razumeti ta aktualni trenutek, družbo, državo in svet? O tem nocoj v pogovoru s svetovno znano in priznano filozofinjo dr. Alenko Zupančič, ob Slavoju Žižku in Mladenu Dolarju članico tako imenovane slovenske lacanovske trojice. V rubriki 24UR Fokus.

"Slovenija je majhna državica, kot ponosno rečemo, ki je zelo del nekega lokalnega, pa tudi globalnega konteksta. Tukaj nismo nekaj zelo posebnega," o Sloveniji tukaj in zdaj – v  pogovoru, ki smo ga posneli v začetku tedna – razmišlja dr. Alenka Zupančič

"Imamo pa svojo specifiko," dodaja. "Neskončno ujetost v kolobarjenje dveh politik oziroma nepolitik, ki druga drugo ravno toliko ohranjata pri življenju, da lahko kot nepolitiki kljub temu še naprej zmagujeta. In ne vem, kolikokrat bomo morali še to vajo ponoviti, da se bo morda našlo nekaj, kar bo ta krog prebilo." 

Po zmagi Gibanja Svoboda na lanskih aprilskih volitvah je bilo v Sloveniji – tako dr. Alenka Zupančič – čutiti olajšanje. "Po volitvah se je dejansko zgodila sprememba, smo zadihali. Nekaj se je zgodilo, kar ni bilo samo simbolno. Kljub razočaranju, ki zdaj obstaja in je popolnoma upravičeno in ga delim, ne sledi enostavno, da so vsi enaki. So razlike. Problem je le, da te razlike ostanejo v nekem registru, ki potem zelo zelo hitro razvodeni." A potrebne so tektonske spremembe, dodaja. "Takšne, ki bi nas vrgle iz tega cikličnega ponavljanja podobnih paradigem in izmenjave, ki je dejansko klavstrofobična."

Kje torej dr. Alenka Zupančič vidi največje napake te vlade, ki jo – kot kaže zadnja raziskava Inštituta Mediana – podpira najmanj volivcev doslej, le še 40 odstotkov? "Premierjeva stranka je – tako kot že marsikatera – nastala zelo ad hoc in problem politične kilometrine se tukaj nedvomno kaže. In tudi veliko teh problemov, škandalov in afer je po mojem mnenju povezanih s tem." Kaj pa največja opozicijska stranka SDS? "Ta stranka v veliki meri sloni na liku in delu ene osebe, ki zelo pozna in zelo spretno izkorišča dinamiko tega prostora in načina, kako ta prostor dejansko ohranjati ves čas in neprestano natanko v tem, kot sami uporabljajo besedo, tranziciji." 

In dogajanje v svetu, vojna na Bližnjem vzhodu? "Ne vem, če je še katera oseba, ki tako zelo deluje v prid antisemitizmu, kot je to Netanjahu. Je pa to seveda neka tema, ki se je zdaj odprla zelo krvavo, na silo, silovito. To je res grozljivo, koliko ljudi mora umreti, da se sploh začnemo pogovarjati o neki težavi, ki seveda obstaja že desetletja."

Katastrofa za katastrofo torej: pandemija, ruski napad na Ukrajino, energetska, podnebna kriza, vojna na Bližnjem vzhodu. Čeprav posledice nenehnih kriz že občutimo tudi na lastni koži, pogosto mislimo, da bo – če ne bomo naredili nič – vse ostalo, kot je. "Seveda je lažje, da se še naprej delamo, saj bo nekako, saj je še zmeraj bilo, pa bo tudi tokrat. Res je tudi, da je marsikdaj potem bilo boljše in ko za nazaj pogledamo, si rečemo, pa kaj smo paniko zganjali. Ampak v nekem trenutku se pa to neha. In ko tisto točko dosežeš, je pa absolutno prepozno. Takrat si pa na dnu nočne more, iz katere se ne moreš več zbuditi." 

Kako pa dr. Alenka Zupančič vidi govor Slavoja Žižka ob odprtju knjižnega sejma v Frankfurtu, ki je izzval burne reakcije? Zakaj ima 'poln kufer' hrupa, razburjenja in brbotanja v gnili juhi? Kaj vse imajo skupnega serijske krize in nočne more? 24UR Fokus, nocoj na POP TV.

24ur Fokus
24ur Fokus FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
30. 10. 2023 13.16
-2
Pa še to, ga. dr. Alenka Zupančič. Kaj pravite na to, da so levičarji ali levičarke na TIK TOKu dosegli izbris profila Radia Ognjišče??? Očitno zaradi objave posnetka levičark o uničevanju zastavic "Pododa za življenje"? Radio Ognjišče piše: "Gotovo se še spomnite posnetka s Kongresnega trga, na katerem skupina deklet uničuje zastavice, simbolično sporočilo Pohoda za življenje. Tega smo na željo avtorice takrat objavili tudi na naših družbenih omrežjih in postal je, kot rečemo, viralen. Na našem Facebook profilu si ga je tako ogledalo več kot 160.000 ljudi, na Instagramu 2800, na Tik Tok profilu več kot 60.000. Očitno je to motilo skupino ljudi, ki sporočilu Pohoda za življenje nasprotujejo. Pod objavo so se namreč pojavili komentarji, ki so pozivali »Prijavite ta profil«." Kaj pa pravite na to, dr. Zupančičeva, ali to ne kaže na neke mračne čase demokracije, da drugače misleče s pozivi enostavno blokiramo??? Svoboda govora???
Perivnik
30. 10. 2023 13.04
-3
Ena "gospa" iz levega pola, ki želi na podlagi svoje filozofske stroke in doktorskega naslova povedati, da je leva vlada, kljub vsem nepravilnostim, kraji in poizkusom kraje davkoplačevalskega denarja ter aroganci in diktatorskemu obnašanju njihovega trenutnega PV Goloba boljša od desne Janševe vlade. "Govoriči" o mračnih časih vlade JJ, nič konkretnega ne pove, pozabila je, da je takrat razsajala nova, neznana bolezen Covid19, da smo bili v epidemiji in pandemiji, ... Sedaj pa smo v Svobodi diktature. Naj gospa obrazloži na kakšen način opravičuje Golobovo diktatorsko vedenje, lepo prosim.
Jak Tobim
24. 01. 2024 16.49
-1
ah, kaj pa ste danes jedli oz. ali ste hrano ali kaj drugega?
scipio
30. 10. 2023 10.04
+0
Levo-desno sobivanje v tej Sloveniji. To ti je contradictio-in-adjecto, blovk! V tej deželi je lastno le levo-desno eksterminiranje. Žal, a takle mamo, taki smo. Cena je visoka.
TO-91
30. 10. 2023 09.42
-4
Problem levuharjev je da priznavajo samo enoumje. Normalno sobivanje je priznavanje leve in desne in sprejemanje enih in drugih v pozitivi🤔
dannyer
29. 10. 2023 19.55
+2
če je ona elita v filozofiji po lvemo zakaj tonemo, narobe vidi zadeve, nezakonite migrante enači z begunci ti je vse jasno. primerja nesreče z podnebnim ekstremizmom ki ga izkiriščajo kot korona za strašenje. kakada požar ni bil zaradi podnebja tudi ne v havaji ne.
Vinkll
29. 10. 2023 17.57
+1
butara rdeča je zgrešila bistvo . ga niti ne more zadeti saj ima sprano bučo z totalitarizmom ...... problem Slovenije je jugoostalgija in poveličevanje kumrovškega zavaljenca in pedofila ...EU parlament je že kar nekaj let nazaj sprejel resolucijo o obsodbi vseh treh totalitarizmov ,,,leva oblast pa se vsak dan klanja kipom kvazi herojem revolucije ..... in ker je ta sprana populacija v večini ...tonemo
Jak Tobim
24. 01. 2024 16.52
na koga konkretno misliš? a na tiste z rdečo knjižico komunisitčne partije SFRJ in pohodnike poti po Jajcu in udeležence politične kumrovško šole ali tiste, ki nikoli niso bili člani komunistične partije in,.. no, saj se razumemo.
INAZ
29. 10. 2023 17.49
+0
Raznolikost družbe je dejstvo povsod, kjer je različnost dovoljena in zaželjena. To nas bogati. Nehajte že žalovati za enoumjem.
INAZ
29. 10. 2023 17.45
+1
Kakšna ujetost? Imamo levo in desno politično opcijo ter tako imenovano sredino, kot v večini razvitih držav. Volivci izbirajo. To je demokracija. Ni idealno, je pa najboljše kar poznamo.
tornadotex
29. 10. 2023 16.55
+0
Politična kultura je na psu.kar se tiče Svobode in to že zelo dobro ugotavlja Zupančičeva, je stranka ,ki je dobro štartala ampak bo zelo neslavno pogorela,enako kot Cerarjeva...Zakaj,,, ker so v tej stranki ljudje z minimalnimi izkušnjami ali pa sploh ne .Predvolinega programa niso niti imeli a so ga na koncu na brzino spacal skupaj, zato pa sedaj doživljamo zmazek za zmazkom...Rešitev za Slovenijo je samo dobro sodelovanje rahle leve in znosne desne stranke skupaj...Kdo bo to presegel in vpeljal nove smernice in pogled na politiko pa je drugo vprašanje...
scipio
29. 10. 2023 16.05
+1
Slovensko strankarstvo zadnjih 32 let je onaniranje v smeri levo-desno-levo-desno-...itd...Ko pa bi vendar bi bilo dosti bolje delati noter-ven-noter-ven itd....kot se to dela recimo pri financah, sidranju plovil in pri seksu...
Vladimir Bog
29. 10. 2023 14.32
+2
Če bi bili normalna država, bi bilo vsako tovrstno besedičenje, brez pomena - torej ga sploh ne bi bilo.
ReAnDa
29. 10. 2023 13.05
-1
Kako si razlagate izjavo predstavnika bližnjega vzhoda: Smo demokratična vojska. Dodajam: ...v nedemokratični državi.
Jerry321
29. 10. 2023 12.05
+7
Bolj kot dva nasprotna si pola vidim problem v tem da kot država nimamo zastavljenih nobenih dolgoročnih ciljev, kot sta bila npr. vstop v EU in NATO. Posledica tega je da “brezciljno tavamo” malo levo malo desno. Slovenci si moramo zastaviti neke cilje, zastaviti kako do njih in to dati v USTAVO! Tako bo vseeno kdo bo na oblasti ker podo primorani slediti zastavljenim ciljem. Vprašanje je le kako to doseči🤔
Prokleta Zima
29. 10. 2023 11.58
-1
Filozof Rado Riha je v oddaji Govoreče glave povedal zanimiv stavek, od filozofiranja ni nobene koristi, je pa fajn razmišljat.😁
Prokleta Zima
29. 10. 2023 11.48
+0
Gospa je dokaz, da intelektualci kar dotična brez dvoma je, nimajo odgovora kako nadgraditi ali regulirati naravni zakon. Trenutno stanje v svetu to še kako potrjuje. Da prava sploh ne omenjam.
Prokleta Zima
29. 10. 2023 11.18
+6
Zakaj ta trojica superiornih filozofov ne ponudi rešitev?
2fast4
29. 10. 2023 11.17
-3
Komunisti v svoji popolni luči...
mario7
29. 10. 2023 11.24
+8
grumf
29. 10. 2023 11.12
+14
Šele Matilda bo red naredila. Tranzicijski politiki morajo pac v penzijo oz....
metuljka
29. 10. 2023 09.55
+6
Ze najmanj 20 let poslušamo, nove stranke so problem ! Halo, halo, dajmo se vprašat ali so stare stranke problem ! Stare, SD in SDS, Pahor in Janša ! To sta verjetno samo dva najbolj izpostavljena, vprašajmo se, kateri strici stojijo za njimi. Kdo je v teh ozadjih !
Groucho Marx
29. 10. 2023 10.09
+3
Janković in sorodne strukture pa niso problem, a ne... Pa to, da murgelski škrat delegira tajkunsko kraljico za predsednico, tudi ni problem. 🙃🙈🙉
metuljka
29. 10. 2023 10.11
-10
ti Marx , kam zavijaš, če ne razumeš napisanega pojdi dalje !
Castrum
29. 10. 2023 10.21
+6
@metuljka, vsi razen tebe vemo, da v stranki SD Pahorja več ni vse odkar je postal predsednik države. Letos se je hotel vrniti, pa je sta Matjaž in Tanja histerično preprečila njegov povratek.
Castrum
29. 10. 2023 10.21
-3
Castrum
29. 10. 2023 09.42
+7
Kot lahko vidimo v zadnjih dneh ima Reševanje vojaka Roberta razpršeno taktiko. Medtem ko se SDjevci distancirajo, celo kritizirajo Svobodo , na drugi strani Levica sramežljivo sklanja glavo , LMŠ pa na polno v obrambo Roberta. Celo evropski poslanec je "organiziral" intervju s samim seboj, da se je lahko postavil na okope za reševanje obeh vojakov - Roberta in Marjana....
Castrum
29. 10. 2023 09.43
-2
Filozof je pa itak vedno podpora obrambi, mar ne😋