Fokus

Preberete vsaj eno knjigo na leto?

Ljubljana, 11. 02. 2024 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
8

Po rezultatih treh mednarodnih raziskav pismenosti med mladimi, katerih rezultate smo dobili v zadnjem letu in pol, smo v Sloveniji ugotovili precejšnje poslabšanje. 15-letniki pri naravoslovni pismenosti, četrtošolci pri bralni pismenosti in osmošolci pri državljanski pismenosti. Kar vsak četrti odrasli pa ne bere prav dobro in zato slabše razume besedila, s katerimi se srečuje v življenju ali pri delu, polovica odraslih v enem letu ne prebere niti ene knjige.

Človek, ki nima spretnosti bralne pismenosti, ne bo sposoben poiskati informacij o neki dnevno aktualni temi, ne bo sposoben imeti svojega mnenja o določeni zadevi, ampak bo lahko samo kot papagaj ponavljal določeno misel, pojasnjuje doktor Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Najnovejši podatki raziskave Pisa kažejo na splošen upad tako pri matematični kot tudi pri naravoslovni in bralni pismenosti slovenskih 15-letnikov. Precejšnjo zaskrbljenost pa je povzročila tudi zadnja raziskava bralne pismenosti med učenci četrtih razredov osnovnih šol. Slovenija je namreč zadnjih 20 let dosegala nenehno rast bralne pismenosti, zdaj pa je prvič doživela precejšen upad.

Boljše bralne dosežke imajo tisti, kjer imajo doma več knjig, in tisti, kjer berejo tudi starši. In medtem ko delež tistih, ki radi berejo, ostaja približno enak, se delež učencev in njihovih staršev, ki ne berejo radi, povečuje.

Samo slaba tretjina slovenskih staršev redno bere svojim otrokom, ki še ne berejo sami. Drugi se ne zavedajo povsem odgovornosti, ki jih prinašajo bralne navade.

Deklica v knjižnici
Deklica v knjižnici FOTO: Shutterstock

Današnji človek sicer bere več, kot je bral človek v katerem koli zgodovinskem času, vendar pa so ta besedila vedno manj kakovostna, vedno bolj na prvo žogo in vedno bolj razvajajo naše možgane. Sodobna, kratka, spletna besedila. Zato nam je branje kompleksnejših vsebin vedno napornejše. Naši možgani se temu upirajo, zato moramo sami sebe prisiliti v redno branje zahtevnejših besedil.

Raziskave kažejo, da kratka besedila niso ustrezna za višje ravni branja, za razvoj kritičnega mišljenja in za prepoznavanje resničnih in lažnih informacij.

Kako pomembna je pismenost v vsakodnevnem življenju, se zelo hitro pokaže na primer na upravni enoti, kjer se pogosto zalomi že pri navodilih za prejemanje številk za čakalno vrsto. Kaj pa šele, ko gre za upravne postopke, od prijave bivališč, zamenjave osebnih dokumentov, raznovrstnih obrazcev, prošenj in vlog?

Manjka nam znanja, veščin, kako komunicirati, torej brati, pisati in govoriti z državnimi institucijami. Pogovorni jezik ali sleng pri tem nista primerna. V elektronskih sporočilih je slaba bralna pismenost najbolj očitna.

Slovenščina je po mnenju dr. Ahačiča sicer trenutno v razmeroma dobri kondiciji, vendar je to tako kot pri športnikih. Če ne bomo imeli rednih treningov, rednega premišljevanja, potem morda že čez leto ali dve ne bo več tako.

Raziskave o pismenosti mladih so skrb vzbujajoče, vendar pa so mladi vedno le odraz družbe, v kateri živijo. Dokler ne bomo odrasli več časa in pozornosti namenili kakovostnemu branju in pisanju, velikega napredka ne moremo pričakovati. Celotno oddajo si lahko ogledate v arhivu Voyo.

Pasica 24UR FOKUS
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
16. 04. 2024 21.45
Jaz vsak dan berem vaše fabule, (*pa me nič glava ne boli*). drugega pač ne znate, ne znate,...ne znate,...
kyngston
10. 04. 2024 13.07
kakšne knjige? leposlovje, pocukrane tuje romane? bljak knjige znanja, kot so enciklopedije. to je to. in pa ene 5 strokovnih revij, vsak mesec.
Borisj
12. 02. 2024 17.48
Ko je mladostnik star 15 let je že prepozno, da starši vzpostavijo "domačo knjižnico" in ga/jo na tak način navdihujejo za branje. Nikakor pa ni prepozno za samovzgojo, to se takrat komaj začne. Jaz sem se po 30. letu odločil, da bom prebral 1 knjigo na mesec. To je bila novoletna resolucija, ki mi je uspela. Vodil sem seznam prebranih knjig (1, morda 2 sta bili zelo kratki) in jih tisto leto na koncu naštel 13. Navada je ostala, nekaj let kasneje še vedno preberem vsaj 7 knjig letno. Letos imam cilj to dvigniti. Če žrtvuješ nekaj časa na pametnem telefonu in laptopu je to zelo dosegljivo. Eno leto dni je precejšnja količina časa, sploh če za branje knjig izkoristiš vsak mesec, kaj šele, če izkoristiš vsak dan.
brezveze13
12. 02. 2024 10.19
-1
ja z 12 listi položnc
Castrum
11. 02. 2024 19.18
+0
Ena ni nobena! Kdor ne prebere vsaj 10 knjig letno, pomeni da ne bere!
mackon08
11. 02. 2024 18.55
+0
Jaz ne preberem niti ene knjige na 30 let pa sem siguren, da odlično berem in razumem kaj preberem.
Castrum
11. 02. 2024 19.17
-1
DonotquestionOBEY
11. 02. 2024 12.13
+4
Če bi ljudje bral knjige, ne bi pol toliko sledili novicam ker je tak vse “predictive programming”.