Fokus

Smrtno nevarna magija

Ljubljana, 07. 01. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
18

Včasih je cirkus pomenil nastope z živalmi, zdaj pa je cirkus nekaj povsem drugega, temelji na artistih in njihovih veščinah, ki jemljejo dih in so velikokrat tudi zelo nevarne. Zato ni prostora za boemskost in napake. Je pa osnovna raven cirkuških spretnosti odlična dejavnost za otroke in mlade, saj razvija ustvarjalnost, motoriko in telo in to brez tekmovalnosti, z manj stresa.

Sodobni cirkus je kulturni fenomen nove dobe, ki se je že pred leti odmaknil od tradicionalnega cirkusa, same predstave pa popeljal na povsem novo raven nastopanja in do samega roba človeških sposobnosti. 

V Cankarjevem domu so se od lanskega leta poslovili s tremi razprodanimi predstavami sodobnega cirkusa Solus Amor, v izvedbi ene najboljši evropskih skupin sodobnega cirkusa Recirquel. Vratolomne, dih jemajoče akrobatske točke in mojstrska koreografija na odru ustvarijo magično vzdušje, vendar pa za tem stoji še vsaj enkrat toliko ljudi, kot jih je na odru, je pojasnil ustanovitelj, vodja skupine in koreograf Bence Vagi. 

V Ljubljani so zaradi izrednega zanimanja publike predstavo prvič izvedli dvakrat v enem dnevu. Tega sicer ne počnejo zaradi varnosti nastopajočih. Če so preutrujeni, lahko gre hitro kaj narobe. Vrhunski cirkuški artisti morajo biti pripravljeni kot vrhunski atleti na olimpijskih igrah, pravi Vagi. Prehrana, treningi, počitek ... Vse mora biti natančno določeno, cirkuška umetnost namreč ni boemska, čeprav na prvi pogled tako deluje. Ne more in ne sme biti, saj nastopajoči pogosto tvegajo svoja življenja, nenatančnost je lahko usodna. 

Nastopajoči namreč vsak dan svoja življenja dobesedno polagajo v roke svojih kolegov, sonastopajočih. Prostora za napake in improvizacijo zato ni. Tudi pri pripravi odra in rekvizitov. Med nastopi v predstavi Solus Amor nimajo nobenih posebnih varoval, mrež ali česa podobnega, zato je nujno, da so vedno prisotni reševalci, če se kaj zgodi. Tudi na vajah pred nastopom. 

Najbolj znana produkcija sodobnega cirkusa na svetu je sicer kanadski Cirque du Soleil. In v eni od njihovih predstav je imela glavno vlogo Slovenka Tjaša Dobravec, kar je bilo zanjo nekaj izjemnega. Delovni dan artista, ki nastopa v njihovi produkciji, se začne ob devetih zjutraj s kreativno improvizacijo, pripoveduje Tjaša Dobravec, sledita fizična priprava in redno testiranje. Vsak dan, da v bistvu sledijo tvojemu napredku in da te zagotovo pripravijo na napor za nastope, dodaja.

Tjaša Dobravec
Tjaša Dobravec FOTO: osebni arhiv

Tjaša je sicer zmagovalka sedme sezone šova Slovenija ima talent in prav ta zmaga leta 2018 ji je odprla vrata v profesionalni cirkus in ostale oblike nastopanja. Kadar je v Sloveniji, trenira v cirkusu Fuskabo v Ljubljani, od koder prihaja tudi finalist zadnje sezone Talentov, Palestinec Ahmed Kullab, ki prav tako poudarja velik pomen te oddaje za svoj napredek v tej umetnosti.

Vodja cirkusa in cirkuške šole Fuskabo Zef Berišaj s svojo dejavnostjo orje ledino v Sloveniji. Najpomembnejši je pedagoški del. Ponekod je sodobni cirkus namreč del učnih načrtov v osnovnih šolah, saj razvija psihofizične lastnosti otrok na netekmovalen in zato manj stresen način. Veliko sodelujejo s finsko cirkuško šolo, ki pa je zelo močno podprta s strani finskega ministrstva za izobraževanje in države nasploh. Česar bi si želeli tudi pri nas. 

Čeprav se na neki formalni, institucionalni ravni zdi, da jih visoka umetnost želi potiskati bolj v šport, šport pa bolj v ljudsko kulturo, gre za predstave, popolnoma enakovredne vsem drugim oblikam odrskih umetnosti. Zdaj ljudje tudi pri nas na splošno že veliko bolj razumejo, kaj pomeni sodobni cirkus in kaj bodo videli, pa tudi, kako se odzovejo na to, ko jim nekdo reče, da se ukvarja s cirkusom.

Osrednje točke tradicionalnega cirkusa so bile včasih praviloma točke z divjimi živalmi. Vendar pa je ozaveščenost o zaščiti in pravicah živali to v zadnjih desetletjih povsem spremenila. V več kot 40 državah, tudi v Sloveniji, so živali v cirkusih sedaj prepovedane. So pa še vedno dovoljene na primer v Španiji, Italiji, Franciji in Nemčiji. 

Predstave sodobnega cirkusa so nekaj povsem drugega, kot so bile cirkuške predstave pred 30, 40 leti, vendar niso nič manj spektakularne, dih jemajoče in magične. Kvečjemu še veliko bolj. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
25. 01. 2024 19.16
Jst sm pa lahko artist pa ne grem u cirkus. Sam riđem klovne in jih prodam za 100 evrov usakega in je super. Če hočte še vas narišem kot klovne sam plačat je treba.
zdravkob
08. 01. 2024 11.12
Živali so prepovedane. Kolk smo napredni. Mah, do popolnosti nam manjka še milimeter.
flojdi
07. 01. 2024 20.13
Hudi so vsi ./in fino , da končno ne smejo vec matrat ubogih zivalc
E.Nigma
07. 01. 2024 20.05
+0
Se mi mimo sprehodi parada ponosa pa ne pogrešam več cirkusa z živalmi.
dadinho10
07. 01. 2024 19.26
-1
Hm...Smrtno nevarno in ona pravi, ces da se ljudje ne zavedamo kako je to nevarno-- Ok, ampak kdo koga sili v taki poklic? Namrec, ni nujen za zivljenje, za druzbo, odlocis se sam... Treniras in se odlocis to delat. Vse super, samo zakaj bi se jaz moral zavedati te nevarnosti vasega poklica?
aijtfia
07. 01. 2024 13.59
-1
Včasih so v cirkusu nastopile tudi nutrije! Danes pa so še golobi prepovedani. Mučenje živali pa to ,....
misterbin
07. 01. 2024 13.31
-1
Včasi so v cirkusih nastopali tudi golobje in kobile ( tina)
misekmali
07. 01. 2024 10.37
+5
Dobro to. Slovenski otroci ne znajo narediti niti prevala naprej.
ap100
07. 01. 2024 10.27
-1
predstave sodobnih gladaitorjev, katerih je edina možnost preživetja je da presežejo meje samega sebe kot nadomestilo za lepo tretirane živali, katerih življenska doba je v ujetništvu tudi večkrat daljša kot v naravi (divje mačeke) je samo še ena sprevrženost sodobne družbe
thedutchman
07. 01. 2024 09.56
+5
edino solei da je nivo vse ostalo je pa izživljanje objestnežev preglupi za bilo kater šport kjer so pravila rezultat razni ahmedi pa podobni celi talenti sam delu pa nebi noben
zapiramvamustaaa
07. 01. 2024 08.39
+6
To ste napisali ko da je slaba stvar ker ni več cirkusa z mučenjem živali?!!
Arzen
07. 01. 2024 08.36
+6
Nika plese ko vidi da golob z svojim podjetjem že 10 let goljufa drzavo!!!! Kolesarji mirno spijo, vse je pod kontrolo.
zapiramvamustaaa
07. 01. 2024 08.40
+2
Samo 10 let?To je mačji kašelj.Daj povej mi kolko desetletij je covidni diktator bil na oblasti?
Arzen
07. 01. 2024 08.56
+4
Preberi si knjigo davida zupancica!!! Državo so zaprli levi in desni zdravniki!!! Vlada je ukaz samo izvrsila in prav je tako!!!
lakala28
07. 01. 2024 10.07
-2
W.T.F je david zupancic? Skriti talent bolnikovih malikovalcev in glasnikov in ponarejevalcev zgodovine? Kaj pa roman leljak? Ta ni več dovolj dober za lepljenje resničnih podatkov v neresnične? Halo? Aja, saj res. domobranci so bili formirani zaradi povojnih pobojev. Ja, to bo ja. Še ena sveta resnica izpod peresa bolnika. Kaj pa je z bolnikovo pesmijo? Že dolgo je nismo slišali. Pa tako milozvočno je zvenela.
lakala28
07. 01. 2024 10.09
-2
Še bolj koristno je prebrati knjgo Drage Potočnjak SKRITO POVELJE. Tam je lepo opisano kje in zakaj tam smo danes. Nič ni slučajno, pravijo Nemci.
Delavec_Slo
07. 01. 2024 08.27
+2
Ja in tega nobeden ne gleda!
TEDYC
07. 01. 2024 08.14
+3