Gospodarstvo

150 tisoč delavcev brez prispevkov!

Ljubljana, 14. 10. 2009 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikati trdijo, da je v Sloveniji 150 tisoč delavcev, ki jim delodajalci ne plačujejo prispevkov. Davčna uprava pa ugotavlja: delodajalci zaposlenim dolgujejo za več kot 160 milijonov evrov prispevkov.

Sindikati trdijo, da je v Sloveniji 150 tisoč delavcev, ki jim delodajalci ne plačujejo prispevkov. Davčna uprava pa ugotavlja: delodajalci zaposlenim dolgujejo za več kot 160 milijonov evrov prispevkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikajana
16. 10. 2009 15.22
Doma imamo firmo.Če zamudim z plačilom 1 mesec, mi pošljejo račun, če ne plačam, se mi "usedejo" na račun na banki. Torej očitno nimam vez na DURS-u:)...ali pa imam premalo dohodkov:)
ACEG
16. 10. 2009 10.59
Tega preprosto ne razumem. Ko, sem prispevek za pokojnino nakazal pomotoma na račun prispevka za zdravstvo sem po 30-ih dneh dobil obvestilo, da mi bojo v roku 8 dni blokirali račun ( dener je bil pri njih vendar na napačnem računu ). Kako pa nekateri leta in leta nič ne plačujejo in vse deluje - tu pa je nekaj drugega narobe, ne pa zakoni..
ivo55
16. 10. 2009 07.51
Kaj počne v teh primerih tožilstvo, saj obstoja upravičen sum na kriminalna dejanja - zavednega povzročevanja škode odgovornih v breme celotne družbe. So uvedeni postopki proti tistim, ki so z nezakonitimi ravnanji v nasprotju z zakoni na področju finančnega poslovanja, zavlačevanjem s stečaji vseskozi delovali v škodo upnikov, delavcev in družbe. Zaradi slabih družb so in trpijo tudi uspešni ter sposobni prestruktuiranja. Ekonomski rezultat zgrešene sindikalne filozofije ohranjanja slabega dela gospodarstva brez vlaganj v razvoj je obubožal le na tisoče delavcev.
McSurfer
16. 10. 2009 00.27
TinTinTan14.10.2009, 23:20@:Ustav konje.Ako nimaš plačanega prispevka za ZPIZ,recimo,dve leti je za njih isto kot,da nisi delal,bil zaposlen!Podjetje niso samo delavci,ampak tud managerrji - cirkusanti (manage - menaža = cirkuška arena),ampak oni so sebi prispevke plačali,oziroma "njihova" firma.Navadna kapitalistična gol..en so in recesija jim še kako paše- vsega je ona kriva,cirkusanti ničesar!
laufer
15. 10. 2009 17.42
Vlada naj popravi zakon: prvo plačilo prispevkov, potem pa izplačilo plač!
odbogaposlan
15. 10. 2009 16.43
To neplačevanje prispevkov je le navadna kraja!
odbogaposlan
15. 10. 2009 16.42
To je vse slovenska politična mafija naredila skupaj z rokami s slovenskimi tajkuni! prvo so ukinli delovne knjižice! ti pa vohaj in si išči, kdo je vplaču pokojninske prispevke! mafija!
Cofar
15. 10. 2009 16.01
160 milijonov € prispevkov država ni pobrala samo zarad enega razloga: Ker se 16 v mesecu nekaterim očitno ne pogleda ali imajo vse plačano ali ne! V kolikor nebi imel plačano bi se vsedli na račun pobrali denar dol pa bi blo vse plačano. Če pa nebi bilo na računu dnarja - bi pa nareidl rubež direktorju. Nej mu gre pa tud hiša! In za moje pojme bi se morala spremeniti zakonodaja - Da v kolikor nekdo ne plača centa prispevkov odgovarja z vsem svojim premoženjem oz. s premoženjem vseh družinskih članov! V kolikor pa bi oseba živela na naslovu katere ni lasntik - pa bi se u usedli na račun in človek nikoli nebi imel več plače dokler bi imel dolg do države. (Taka zakonodaja velja za OBRTNIKE!! Al d.d., d.o.o. in druge oblike firm - ti imajo drugačne zakone!)
resslovenka
15. 10. 2009 12.22
Sem poslušala predstvnika DURS, kako utemeljuje neplačilo prispevkov. V kolikor, bi bila tem podjetjem povzročena gospodarska škoda, ki bi imela neslutene posledice za podjete... se odobri odlog ... Aha, dopustno je pa , da ljudje črnačijo zastonj, da nimajo plačanih prispevkov, da se jim bodo zaradi tega ob upokojitvi znižale pokojnine. In pravi paradoks nastopi, ko gre takšno podjetje tako ali tako na koncu v stečaj ali celo v likvidacijo. Naj tudi DURS malo spremeni pravila, ker nam (fizičnim osebam) prav hitro poračuna dolg do države z vsemi stroški in zamudnimi obrestmi vred. Tu je efektivnost res na višku, škoda narejena ljudem pa tako ne briga nikogar.
al77
15. 10. 2009 11.03
X-XY Super napisan Men gre samo ena stvar na jetra in to je to da mi slovenci preveč govorimo pa premal nardimo....se spomnete k so u frenciji pridržali direktorja firme in njegove ritolizce...po njih se je treba zgledovat na pa samo jamrat..
X-XY
15. 10. 2009 09.09
Ja, ja, tu se vidi, da "vse zakone" pišejo zaradi "raje", ne zaradi tega, da bi se Slovenija končno rešila etikete Balkanizma oz. skorumpiranosti. Za nesposobnost oz. neodgovornost, pohlep in še kaj, krivijo svetovno krizo, ki jo čuti le delavec na svoji koži, njihove zlažirane nagrade pri plačah, bonitete, ki niso obdavčene, pa ostanejo enake ali pa celo rastejo, ker njihovi življenski stroški rastejo. Raja pa se naj odreka, odreka, odreka, ... konec pa poznate. Kar se tiče plačil prispevkov mi ni jasno kaj delajo na DURS-u. Včasih si lahko izplačal neto plače, v roku 14 dni si še moral nakazati davek od OD in prispevke. Če ne, je bil račun blokiran. Sedaj pa zadnih 3-4 leta mora delodajalec poplačati vse obveznosti naenkrat. Tu mi nekaj ne gre skupaj. Če hoče podjetje konkurirati na javnem razpisu, mora dobiti potrdilo, da je plačal vse dajatve državi - DDV, ..., pa tudi prispevke za socialno varnost. Verjetno steklarna ni mogla dobiti tega potrdila in posledično tudi ni dobila dela, novih naročil ali kaj? Takšne in drugačne nesramnosti, ljudje božji, nas delajo nore, malodušne, nemočne, apatične... Kakšne bodo naše pokojnine, naša starost, če ne moremo vplivati na sedanjost? Z volitvami ? Vsi so isti šmorn, ko pridejo na oblast, ne.
Uporabnik443692
15. 10. 2009 08.25
(država) naj zakonsko uredijo področje plačilne nediscipline naj že 1-x nehajo kasirat davke na podlagi izstavljenih računov, temveč na podlagi izplačil... dacarji bi morali blokirat račun podjetja, ki ne plačuje prispevke delavcem kvapatebriga kako ne moreš preverit? pokličeš na SPIZ in na ZZZS in na ostale dotične institucije.
kvapatebriga
15. 10. 2009 07.42
Super davčna uprava. Izterjajo naj dolg! Saj imajo vse niti v svojih rokah. Delavci nimamo vpogleda v to kaj nam plačuje delodajalec. Na plačilni listi je naveden znesek, nikjer pa ne moremo preveriti ali je bil dejansko plačan. Za to je zadolžena davčna uprava. Naj opravljajo svoje delo, tudi ostali ga moramo. Pa zavod za zaposlovanje naj ne napoti delavcev v podjetja ki ne plačujejo prispevkov. Sramota v naši javni upravi!
bondxyz
15. 10. 2009 07.03
Ljudje, treba bo nekaj naredit. Ker to je katastrofa. Ne poznam niti enega, trenutno, ki bi imel normalno službo, niti svak, ki imajo svojo firmo, precej uspešno, ampak trenutno zaradi neplačilne politike nekaterih, sploh ne morejo delat naprej. Naleteli so že na firme, kjer je kdo iz politike in jim niso plačali, dobili so pa odgovor- "a veš kdo sem jaz, poznam Jankovića", pa so se lahko j... Ostali pa tako komaj za plače spraskajo in to so bile prej dobre firme. Ker delam v šolstvu, sem še vesela, čeprav nas izkoriščajo in delam tudi do polnoči vsak dan, sem vesela, da bom imela vsaj še eno leto zanesljivo plačo. Eno leto zato, ker se lahko zgodi, da bo moje mesto zasedel kdo z vezami (in je tudi že vse napeljano, dokazat pa ne moreš niti ne upaš, v tej nepravni državi).
bradonja
15. 10. 2009 00.09
No to je res sramota samo tisti ki so to zakrivili nimajo obraza. Začnimo pisat ime firm,da bodo drugi vedeli in ne bodo hodili tam delat
TinTinTan
14. 10. 2009 23.20
''Davčna uprava pa ugotavlja: delodajalci zaposlenim dolgujejo za več kot 160 milijonov evrov prispevkov. Ugotavlja že, ugotavlja, zakaj pa ne ukrepa!?'' Si pomislil da bi ukrepanje ob takih časih lahko pomenilo da bi večina teh delavcev ostala brez službe. Recesija je najprej prizadela podjetja in s tem posredno tudi delavce.
pojokov
14. 10. 2009 23.08
bravo bravo slovenija...ja kje je bla pa davčna do zdaj??!!! no comment..
bostjan_safaric
14. 10. 2009 22.26
I feel Slovenija. Vedno bolj. Hvala za takšno državo.
nonna
14. 10. 2009 21.37
No, zdaj sem ugotovila kaj pridobiš, če ne plačuješ obveznosti in imaš tako prikazano več obveznosti kot je vrednost terjatev in premoženja podjetja. Vrednost podjetju drastično pade, delnice zgubijo na vrednosti, potem pa se takoj najde kdo, ki podjetje poceni odkupi in obogati.A so mogoče na vidiku novi tajkuni?
alterego
14. 10. 2009 21.16
Davčna uprava pa ugotavlja: delodajalci zaposlenim dolgujejo za več kot 160 milijonov evrov prispevkov. Ugotavlja že, ugotavlja, zakaj pa ne ukrepa!?