Gospodarstvo

20 let so uspešno kradli skupno premoženje Slovencev

Ljubljana, 18. 07. 2012 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
543

Z ustanavljanjem državnega holdinga vlada spet rešuje težavo katastrofalnega upravljanja državnega premoženja, ki smo mu priča že več kot dve desetletji. Ostalo nam je vsega skupaj le še za okoli devet milijard premoženja, vse ostalo je že poniknilo v žepih preteklih upravljavcev.

Ekonomist Matej Lahovnik meni, da rešitev ni (le) v holdingu, ampak kazenskih in odškodninskih obsodbah ter prodaji.
Ekonomist Matej Lahovnik meni, da rešitev ni (le) v holdingu, ampak kazenskih in odškodninskih obsodbah ter prodaji. FOTO: Damjan Žibert
Vlada trdi, da bomo z novim 'superholdingom' dobili večjo preglednost in predvidljivost ravnanja z državnim premoženjem, veliki holding pa bi se tudi lažje pogajal s potencialnimi investitorji, saj bodo na enem mestu znani nameni države z določeno naložbo.

V dosedanji Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) pa trdijo, da bo nov holding delal slabše od njih, državno premoženje pa bo pod nadzorom (pre)ozkega kroga ljudi, ki bodo holding vodili.

Kakor koli – dejstvo je, da v 20 letih v Sloveniji nismo uspeli najti modela upravljanja z državnim premoženjem, ki bi to premoženje oplemenitil. Namesto tega je tega premoženja vse manj.

Velika srečna družina dolgoprstih nadzornikov in uprav

Ekonomist Matej Lahovnik meni, da sta po osamosvojitvi pri upravljanju državnega premoženja nastala dva ključna problema. "Prvi je, da se je politika 20 let vseskozi vmešavala v upravljanje državnega premoženja, v nadzorne svete in uprave pa se je imenovalo ljudi na podlagi politične pripadnosti ne pa strokovnih referenc, kar je tranzicijska bolezen upravljanja z državnim premoženjem. Drugi problem pa je, da so se v državnih podjetjih spletle povezave med politično imenovanimi upravami in politično imenovanimi nadzorniki. Oblikovali so prave male srečne družine, kjer so zasledovali predvsem svoje interese."

To pa je – ne glede na to, kako so se vmes imenovale agencije in uradi, ki so bdeli nad tem premoženjem – posledično prineslo izčrpavanje družb s pomočjo prečrpavanja denarja iz državnih družb v zasebna podjetja oziroma podizvajalce, ki so za ta podjetja opravljali storitve.
V primeru državnih bank pa so takšne in drugačne "družinske" povezave v najširšem pomenu besede pomenile podeljevanje kreditov na podlagi poznanstev, kar je med drugim priznal celo padli tajkun Bine Kordež, ki je povedal, da je večstomilijonsko posojilo dobil na podlagi svojega imena. To je seveda v nasprotju z vsemi bančnimi standardi, zaradi nezadostnega zavarovanja pa ta posojila ne bodo nikoli poplačana oziroma bomo ceno plačali davkoplačevalci.

Koliko so ukradli?

Tudi vzroke, da Slovenija gospodarsko krizo danes čuti bolj kot večina drugih držav, lahko iščemo v slabem upravljanju državnih podjetij. "Treba je upoštevati, da ima Slovenija med vsemi državami Evropske unije daleč največji delež državnega premoženja v gospodarstvu, zato krizo čutimo bolj, kot če bi bili upravljavci tega premoženja pri svojem delu uspešni," meni Lahovnik.

In koliko državnega premoženja je v več kot dveh desetletjih poniknilo v zasebnih žepih? Del zneska se odraža v znesku slabih terjatev v slovenskih državnih bankah, ki naj bi jih bilo po nekaterih podatkih za okoli tri milijarde evrov in ki jih bomo tako ali drugače delno pokrili davkoplačevalci.

"Še večja pa je oportunitetna škoda. Gre za izgube z naslova neizplačanih dividend, ki bi morale biti izplačane v zadnjih 20 letih in zaradi slabega upravljanje niso bile," pravi Lahovnik. "Kljub temu da vrednost državnega premoženja znaša okoli 8 ali 9 milijard evrov, je treba upoštevati, da na letni ravni državna podjetja izplačajo le okoli 200 do 300 milijonov evrov dividend. Tako da je dividendna donosnost državnega premoženja nekajkrat nižja od obresti, ki jih Slovenija plačuje za državni dolg," še pravi Lahovnik.

Krivdo za 20 let slabega gospodarjenja in uporabe nezakonitih poslovnih praks brez vsakih posledic pripisuje neučinkovitemu pravosodju. "Obsodb v primerih gospodarskega kriminala je bilo v vsem tem času manj, kot je prstov na eni roki. Večina primerov ni prišla na sodišče, rezultat tistih, ki so, je negotov. Vmes pa so tisti, ki so izkoristili priložnost, premoženje že prenesli na družinske člane. Nekaj obsodb, kjer bi posamezniki odgovarjali tako odškodninsko kot kazensko, bi bilo ključnih. Če ne, prihodnjim generacijam pošiljamo sporočilo, da je v Sloveniji na področju slabih poslovnih praks dovoljeno prav vse. Poleg tega – če bomo davkoplačevalci že morali plačati za zažgano mineštro, je prav, da se vsaj kaznuje glavne kuharje," še meni.

NLB smo pred kupci varovali kot nacionalni ponos. Danes je vredna 10-krat manj, kupcev ni nikjer.
NLB smo pred kupci varovali kot nacionalni ponos. Danes je vredna 10-krat manj, kupcev ni nikjer. FOTO: Damjan Žibert

Tujci bi kupili. A desetkrat ali več ceneje kot pred krizo

Če torej več kot dvajset let nismo našli načina, kako z državnim premoženjem gospodariti kot dober gospodar, bi ga bilo najbrž vsaj nekaj dobro prodati, meni Lahovnik. Najboljši čas za prodajo smo sicer že zamudili in potencialni kupci seveda ne stojijo v vrsti. A je v Sloveniji za tujce še vedno precej zanimivih podjetij. "Je pa vse odvisno od cene. Zavedati se moramo, da je Telekom trenutno vreden sedemkrat manj, kot je bil leta 2008 zanj pripravljen plačati potencialni prevzemnik. NLB je na sivem trgu vredna desetkrat manj kot leta 2008, tržna kapitalizacija največjega neto izvoznika Gorenje pa je vredna le še okrog 70 milijonov evrov, kar je 30-krat manj, kot je vreden nogometni klub Manchester United po oceni Forbesa," pravi Lahovnik.

Slovenski državni holding ne bo rešil korupcije

Vse težave – od korupcije pri upravljanju z državnim premoženjem do slabe donosnosti tega premoženja – naj bi zdaj po mnenju Janševe vlade rešili z ustanovitvijo državnega holdinga, ki mu opozicija nasprotuje in napoveduje celo referendum.

Lahovnik meni, da vprašanje korupcije holding ne bo rešil. Rešijo ga lahko le pravnomočne obsodbe in sporočilo bodočim upravljavcem, ne glede na to, kako se bodo imenovali, kakšna kazen jih čaka, če ne bodo delali dobro. Meni pa, da gre pri holdingu za poskus novega načina upravljanja z državnim premoženjem. Pred volitvami so se namreč skoraj vse stranke strinjale, da AUKN tega ne počne dobro. "Drugo vprašanje pa je postopek oblikovanja holdinga. Ni smiselno, da vse naložbe vržemo v isti koš," pravi Lahovnik, ki predlaga ločeno reševanje bančnega sektorja po nemškem vzoru ustanovitve slabe banke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
23. 07. 2012 10.26
+3
Mnenje g. Lahovnika je čisto na mestu. Mi to vemo, naj ga poizkusi dopovedati tistim, ki so za to pristojni. Bom verjela, ko bom doživela.
majorb
22. 07. 2012 08.58
+4
naj kupi kdo ima s čim, boljše to kot pa ,da nas kradejo, da lahko dokapitalizirajo molzno kravo, ki je itak jalova.
El Koronito
21. 07. 2012 13.39
+7
Vse skupaj je velik nateg. EU si mora popolnoma fiskalno podrediti članice z namenom centralizacije oblasti (NWO). Vsako vplivanje naroda na fiskalne odločitve mora biti preprečeno. Pred očmi so nam izropali skoraj vse, kar smo mi in naši predniki s poštenim delom ustvarili. Zdaj se dajejo še za tisto, kar je ostalo. Nevarno se nam približuje grški scenarij. Vsako izposojanje denarja pomeni zadolževanje prihodnjih generacij, ki ga nikoli ne bodo mogle vrniti. Saj že zdaj ne moremo plačevati obresti. IMF pa tiska dolarje, ki si jih mi veselo izposojamo. Za ničvreden papir bodo kupili cel svet. Lokalni oblastniki so samo potrčkala in izdajalci, ki so pripravljeni za drobiž izdati lasten narod. Zaradi tega sprejemajo zakone, za katere vedo, da nas bodo popolnoma uničili. 90 podkupljivih poslancev naj odloča o usodi naše države. Bejžte no. Po celem svetu vre, ker so se ljudje začeli zavedati tega, da ne more peščica ti. izbrancev odločati o usodi našega sveta. Ljudje, gre za upor globalnih razsežnosti. Krivice so vedno večje, Ljudje ostajajo brez domov, služb, dohodka in brez pravic, umirajo od lakote, zato da lahko nekdo s€rje v zlato školjko. Nekje bo počilo in to kmalu. Potem ne bo milosti za nikogar. Dokler imajo na voljo silno vojsko, ki je pripravljena pobijati lasten narod, se bodo borili. Seveda iz naslonjačev v svojih bunkerjih 200 m pod zemljo. Živite kot, da bo 100 let mir, pripravljajte se kot da bo jutri vojna. Svet bodo rešili pogumni, pametni in izobraženi ljudje. Desničarji, še je čas, da se nam pridružite. Tukaj smo vsi v istem dr€ku. Če še vedno ne verjamete, si preberite članek o družini iz Melbourna, ki je morala plačati dodatnih 55$ "ogljičnega davka", pri pogrebu sorodnika. Ko so vprašali zakaj, so jim odgovorili:"Še mrtvi se ne izognejo ogljičnemu davku." Halo ? Halooo? Haaaaloooooo? Pa lep pozdrav vsem.
Goldenmind
21. 07. 2012 10.18
+2
Pripravite se na bankrot najkasneje konec meseca SEPTEMBRA.. nov transparentni bancni sistem je ze v pripravi. Takoj, ko nekateri posamezniki na dolocenih funkcijah so razreseni.
Alojz Železnik 1
21. 07. 2012 00.07
+12
Ekonomist Matej Lahovnik meni, da rešitev ni (le) v holdingu, ampak kazenskih in odškodninskih obsodbah ter prodaji. Matej, zakaj si obupal in odstopil?
PolnKontejner
20. 07. 2012 07.39
+1
Lahovnik jim je pa svečo držal. Kaj se sploh oglaša?
BlaBlaGluposti
20. 07. 2012 11.55
+13
Lahovnik je odstopil ko je videl, da se stara igra nadaljuje in da ne bo nič mogoče spremeniti.
Kukulkan
20. 07. 2012 07.11
+3
No bojte tiho o tem, itak ne boste nč naredili sm živce nam parate
nevica
20. 07. 2012 05.15
+20
Zanimivo, izrazi "kraja, kradli itd." so redno uporabljeni. Torej, če se jih da tako gladko definirati kot kraje, bi se jih moralo tako tudi preganjati. Pa evo, ne leve ne desne vlade ne naredijo nič. Pokradeno je treba vrniti. In poiskati uspešne upravitelje. Tatove pa kaznovati. Kaj to ni čisto nič jasno? Če ne gre drugače je treba sprejeti zakon, ki omogoča zaščito pokradenega premoženja. Tudi, če ne izgleda preveč demokratičen. Tudi tatvine niso bile. Bile so rezultat priviligiranosti in koruptivnih dejanj.
Matevž Snoj
20. 07. 2012 07.11
+21
vsem je jasno kaj je storiti, vendar je problem, da nobena vlada ne bo sprejela zakona s katerim bo škodovala sebi. dokler se ne bo organiziral narod in na ulicah jasno povedal kaj hoče, se lahko za pravico obrišemo pod nosom...
divus
20. 07. 2012 07.45
+9
tako je to enostavno za nas, za akademssko izobražene je pa to nerešljiv problem
blondinka70
20. 07. 2012 04.00
+23
reality shov.no mogoče bodo pa sedaj zaprli kakega gospodarskega kriminalca, da se bodo novim upravljalcem kolena tresla.To bo verjetno kak gostilničar, ki ni blokiral vseh kav, ali pa kak vodovodar, ki je brez računa pokasiral zamenjavo pipe kaki upokojenki,Mogoče pa bodo zaprli kako frizerko ,ki bo na črno zastonj sfrizirala sosedo, ali kakega kmeta, ki bo na črno ponudil medsosesko pomoč.vrhunski i.iotizem v i.iotski državi.neumen narod pa diskutira do onemoglosti.vse skupaj je že res ponižujoče.
Tonček Balonček
19. 07. 2012 23.42
-10
A ta ALhovnik dela še kaj drugega kot da naklada po medijih kot Pezdir?!
alterego
20. 07. 2012 07.58
+3
Jaka..
19. 07. 2012 23.32
+11
sej se točno vekdo je kradel in kolj,lepo po hitrem postopku vse jim vzet,pa bo,
Levji
19. 07. 2012 22.30
+4
mark54
19. 07. 2012 22.29
+24
Pod lahovnika se takoj podpišem , le da je vse skupaj vsaj 10 let prepozno. Halo !! kje je bil ko se je kradlo ? Kaj je naredil da bi se nehalo ? zakaj ni tega pisal pred leti? po bitki..... ! je odstopil ! halooo ! je to dovolj ? zakaj ni s prstom pokazal na kradljivce ? Žalostno. seveda je država ne samo slabo ampak KRIMINALNO slabo upravljala z državnim premoženjem !!! Z takozvanim DRUŽBENIM premoženjem ni vedela ( hotela vedeti) kam z njim. Kot da je vroči kostanj so ga premetavali sem in tja iz ene roke v drugo tako dolgo da je PONIKNIL !!! Kot da ni naš če je družbeni ! prav diletantsko so se spravili reševat recimo gigante slov industrije : TAM ,metalna ,litostroj , TVT , mostovna , MTT , Gostol , LIV itd. Namesto da bi kaj ukrenili , jih razbremenili dolgov in poskusili zagnati zdrava jedra , so jim pustili vso breme dolgov ki jih je potegnilo v luknjo (stečaj) In isto se bo zdaj dogajalo z državnim premoženjem v holdingu ! Čisto vseeno je kam bodo te firme ( koliko jih še je ) knižli , kako se bo imenovala forma: HOLDING ali SLABA BANKA!!! . Če s temi sobjekti ne bo nobeden aktivno delal na sanaciji in ne bo država dala nobenega denarja , pol je boljše da jih takoj vržejo v stečaj in vse skupaj odpišejo ! Ker bodo sicer se pasli razni sanatorji in na koncu bo rezultat NULA ali debeli MINUS !!! Ker bi se takrat dalo rešiti pol metalne ali tama ali litostroja če bi država s prstom mignila za ta podjetja in imela scenarij kako jih rešiti , ne pa kako SE JIH rešiti !!! Mislim da se državnemu premoženju tako v holdingu kot v slabi banki ZELO SLABO PIŠE , razen nekaj zdravih izjem ki bodo služila za kamufliranje nesposobnosti politikov in njihovih ekonomistov ( vključno z
HooplaToopla
19. 07. 2012 21.44
+20
20 let so uspešno kradli skupno premoženje Slovencev To je Lahovnik sedaj pogruntal? Mojstrsko.
nesramnez
20. 07. 2012 02.28
+6
Jožajoža
19. 07. 2012 21.42
+5
demos je plenil vašo slovenijo 46 ilegalno, 21 let legalno. si zamislite, kako bogati smo bili slovenci, da je še vedno kaj za pokrast.
Grega77
19. 07. 2012 21.42
+16
Ja gospod Lahovnik tudi vi ste bili v parlamentu!!! Torej pri kraji.....
mark54
19. 07. 2012 22.32
+11
ne samo v parlamentu. tudi v vladah je bil.
Tone 12345
19. 07. 2012 21.23
+19
ljudje kaj ste jim pa pustil da so to naredil!Ne še volil ste jih 20 let in jih spodbujal k temu!
Tone 12345
19. 07. 2012 21.23
+5
Tone 12345
19. 07. 2012 21.26
+7
DEJ MAJO ŽEPE POLNE VI PA PRAZNE!GOSPODARSTVA PA SKORAJ NI VEČ
Mr.JanHara
19. 07. 2012 21.41
+0
Nehaj nabijati! Kdo je pa volil Bineta Kordeža, Zidarja, Hildo. Pomisli, kaj sploh pišeš.
Tone 12345
19. 07. 2012 21.48
+10
VOLIL SO TISTE KI SO TE PROFESIONALCE POSTAVIL!!
Lima8
19. 07. 2012 21.56
+3
ti ne nabijaj... to do člani F21, torej nastavljeni od izvoljenih ljudi - kar je isto
mangakid
19. 07. 2012 21.15
+16
porkaduš ej to moramo ustavt!!! lopovi bojo uničili državo STOP LOPOVOM
El Koronito
21. 07. 2012 12.45
+2
Mr.JanHara
19. 07. 2012 20.34
+7
Kako so pokradli? Vprašajte bodočega mandatarja Šoltesa. On jim je račune presojal. Živi dedek!
01xxy
19. 07. 2012 20.31
+18
Nobena država ne more temeljiti na politično tajkunskem kriminalu.
illy2
19. 07. 2012 21.13
+12