Gospodarstvo

600 delavcev bo ostalo brez službe

Zagreb, 29. 08. 2018 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

600 delavcev puljske ladjedelnice Uljanik naj bi dobilo odpoved, predvidena je tudi sprememba namenske rabe dela zemljišč ladjedelnice za izgradnjo marine. Odpuščeni delavci bodo dobili povprečno 15.540 evrov odpravnine.

Medtem ko na Hrvaškem čakajo oceno Bruslja o načrtu prestrukturiranja največje hrvaške ladjedelnice Uljanik, je regionalni časnik Glas Istre objavil povzetek dokumenta. Med drugim naj bi 600 delavcev puljske ladjedelnice dobilo odpoved, predvidena je tudi sprememba namenske rabe dela zemljišč ladjedelnice za izgradnjo marine.

600 delavcev bo ostalo brez službe.
600 delavcev bo ostalo brez službe. FOTO: dnevnik.hr

V Uljaniku v Pulju zaposlujejo 3773 ljudi, med katerimi je 2613 redno zaposlenih, ostali pa so kooperanti. Po "optimiziranju zmogljivosti redno zaposlene delovne sile" naj bi ostalo približno 2000 redno zaposlenih, navaja puljski časnik. Dodaja, da bodo odpuščenim delavcem namenili povprečno 115.000 kun (15.540 evrov) odpravnine.

Sprememba rabe zemljišč

Časnik poroča, da v povzetku nikjer ne omenjajo izgradnje hotelov ali stanovanj, a je predvidena določena sprememba rabe zemljišč, ker "diverzifikacija poslovanja" predvideva tudi razvoj infrastrukture in objektov, potrebnih za izgradnjo marine. Vrednost pristanišča za jahte je ocenjena na 225 milijonov kun (30 milijonov evrov), predvidenih kot investicija podjetja.

Uresničitev projekta bo odvisna od tega, ali bo hrvaška vlada Uljaniku podaljšala koncesijo za 40 let za približno 300.000 kvadratnih metrov zemljišč ladjedelnice ob morju, na katerih načrtujejo servisno-storitvene dejavnosti. Za to bo treba spremeniti tudi zakonodajo, saj ima Uljanik koncesijo le za opravljanje ladjedelniške dejavnosti na tem zemljišču. Spremembe bodo potrebne tudi v mestnih urbanističnih načrtih.

Spremembo rabe zemljišč pričakuje tudi strateški partner Uljanik grupe podjetje Kermas energija, ki je v lasti enega najbogatejših hrvaških podjetnikov Danka Končara. Ta v okviru megalomanskega turističnega projekta Brijuni Riviera v neposredni bližini razvija kompleks Sveta Katarina - Monumenti.

Potem ko je marca letos začel partnerski odnos s Uljanikom, so hrvaški mediji poročali, da naj bi se puljska ladjedelnica osredotočila na izdelavo manjšega števila bolj zahtevnih ladij ter na servisiranje križark in velikih jaht. Končar je podobno storil po prevzemu ladjedelnice Brodotrogir.

Uprava Uljanik grupe je konec julija poslala načrt prestrukturiranja v Bruselj, odločitev Evropske komisije pričakujejo septembra. V Bruslju se danes zaradi Uljanika mudita predsednik istrske županije Valter Flego ter puljski župan in predsednik stranke Istrska demokratska skupščina (IDS) Boris Miletić.

Medtem se v Uljaniku in reškem 3. maju, ki je del skupine Uljanik, nadaljuje stavka, ki so jo začeli prejšnjo sredo. Približno 4500 delavcev bo znova začelo opravljati svoje naloge, ko bodo dobili julijsko plačo. Iz hrvaške vlade so napovedali, da bodo do konca tedna zagotovili bančna posojila za nakazila delavcem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
03. 09. 2018 11.21
Žalostna novica za zaposlene, mi nismo pa na boljšem, če pogledamo zapufanost TUŠA, MERCATORJA in ostalih podjetij, ki še živijo samo na račun niskih plač in kršenja ZDR-1.
Transformerji
30. 08. 2018 12.18
-1
Vidite, da smo najboljši sosedi......
Frane Šajn
30. 08. 2018 12.10
+2
No tu si poglejte obraz današnjega turbo in starega kapitalizma. Dostikrat se vprašam le kako, da se je na tem svetu rodila levica.
vomo
30. 08. 2018 11.07
+1
Problem, je v temu, ker večina ljudi ne razume kako funkcionira podjetje. Zato menim, da bi že v OŠ morali imeti predmet o poslovanju. A ne menim, da spet to predavajo učitelji , kateri niso nikoli zaslužili z svojimi rokami in so brez prakse v realnosti... Vprašajjte zdravnike ali vedo, kolikšna je njihova dodanan vrednost na njihovo delovno uro za katero dobijo mizerno plačilo. Kje je tuki njegov razvoj, izobraževanje, dopust, družina, počitek, kateri vsi skupaj prispevajo, da je njegovo delo kvalitetno in uspešno....TA ista dodana vrednost je tudi pri vseh delavcih v uspešnih podjetjih. Zato nima smisla komplicirati in moramo takoj nehati govoriti o minimalni plači v podjetjih kateri so uspešni, ta podjetja lahko plačujejo brez problema 2000e in več. Samo davek, naj bo razumen. Problem so neuspešna podjetja in ta podjetja in seveda uspešna bi morala redno mesečno obveščati o stanju v podjetju in na enostaven način obvestiti svoje delavce. Samo z znanjem o podjetništvu in dobrim delom se bo izboljšal odnos, klima in plačilo delavcem...delavci smo vsi!!!
Frane Šajn
30. 08. 2018 12.18
-2
Ja, in tako dragi moji "ta mali mezdarji" čakajte in upajte še naslednje tisočletje in poslušajte tisto jaro gospodo , ko vam tarna in pravijo, da vam bo v kapitalizmu brez davkov z samimi rožicami postlano. Predvsem pa berite le tisto, kjer se nenehno tarna kako krute so te državne razmere za ubogo gospodarstvo in njegove lastnike. Nikoli se pa ne vprašajte zakaj je ta jara gospoda iz leta v leto debelejša in vi dragi mezdarči kako se pa vam godi ob tem!? Zato ker je to bogokletno. Le kdo jim je vse popapcal tem revežem da nimajo še več kajnede?
ArseneLupin
30. 08. 2018 09.11
+1
IN? Uljank ni v Sloveniji!
Nimasmisla
30. 08. 2018 07.17
+12
sem nekje v hrvaških poročilih slišal da bo hr šla v shengen brez privolitve vseh članic al so prepotentni
Heineken 1A
29. 08. 2018 17.40
+39
Pa kaj? A se kdo sekira na hrvaškem za delavce v tujini? Hrvati kot hrvati za svoje riti brati!
aristotel
29. 08. 2018 17.13
+37
Zaradi spremenbnosti namena zemljišć hoteli,stanovanja razne provizije,skratka mutni posli ni jim mar da bodo ljudje ,družine,kooperanti ostali brez dela važno da imajo nekateri osebno korist in to se žal odobrava v današnji Evropi inje celo zaželjeno grabi,grabi zgodovina nas ni nič naučila…
Mladen sir
29. 08. 2018 17.11
+4
Podalšano za 40 let samo hočem da so moji starši jaz in brat koperanti na papirju.
casinio
29. 08. 2018 17.09
+29
Admin a si ti hrvat, ce si pejt dol nazaj
Christi Miles
29. 08. 2018 17.01
+31
Tajkunska posla
tron3
29. 08. 2018 16.53
+16
Super, do Pule ni dauč, jo bom kr po novm v Puli parkiru. Ta drug tir že daje rezultate.