Gospodarstvo

ADSL brez ISDN šele jeseni?

Ljubljana, 24. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do konca leta naj bi bil sistem ADSL dostopen brez sedaj zahtevane vezave na ISDN.

Če boste po novem hoteli dobiti internetni priključek ADSL, ki je v Sloveniji za zdaj tehnološko najsodobnejša vrsta internetnega priključka, vam ne bo treba prej plačati ISDN priključka, kot je to doslej zahteval Telekom.

Telekom Slovenije naj bi torej do konca leta ukinil naročniško razmerje za telefonski priljuček ISDN kot pogoj za sklenitev širokopasovnega internetnega dostopa ADSL. Vodstvo Telekoma zavrača predvidevanja, da je do odločitve prišlo zaradi pritiska regulatorja telekomunikacij ali urada za varstvo konkurence.

Tisti, ki so zadnjih nekaj let pri Telekomu oziroma njegovem hčerinskem podjetju Siol hoteli naročiti internetni dostop ADSL, so morali pred tem postati tudi naročniki ISDN. In za to so odšteli tudi do 50 tisoč tolarjev. To jim je sicer prineslo dodaten telefonski priključek, predvsem pa višje, kot zdaj kaže, nepotrebne stroške. Tako je Telekom pridobil slabih 80 tisoč naročnikov.

Sistem ADSL bo po novem letu dostopen brez vezave na ISDN
Sistem ADSL bo po novem letu dostopen brez vezave na ISDN FOTO:

Družba Siol bo na sejmu Hevreka predstavila skupino storitev Siol Triple Play, ki na osnovi širokopasovnega dostopa ADSL združuje storitve interneta, telefonije in televizije. Siol je hkrati s tem prenovil ponudbo naročniških paketov ADSL, ki se med seboj ločijo predvsem po vključenih storitvah. Znotraj paketov bo Siol uporabnikom ponudil tudi sodobno naročniško opremo, na voljo pa jim bo tudi storitev Video na zahtevo, ki je nadgradnja storitve Siol TV. Poleg tega bo predstavil obogaten večpredstavnostni portal www.siol.net.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Libor Vončina je ob tem pojasnil, da bodo širokopasovni priključek brez sedaj zahtevane vezave na ISDN, zaradi česar se Telekom sooča z veliko očitki konkurence, omogočili predvidoma do konca letošnjega leta. "Delamo na tem, da zgradimo omrežje, ki bo imelo to robustnost, da lahko to v večini primerov na območju Slovenije zagotovimo," je dejal Vončina.

Telekom se bo širil po regiji


Libor Vončina
Libor Vončina FOTO: Dare Čekeliš

Prvi mož Telekoma je med drugim še povedal, da si je Telekom letos zastavil tudi cilj regijske širitve ter dodatne izgradnje in trženja svojega omrežja ostalim operaterjem. Glede vlaganj v izgradnjo infrastrukture je član uprave Telekoma Dušan Mitič pojasnil, da Telekom intenzivno gradi zmogljivo večstoritveno dostopovno in hrbtenično omrežje. Poleg tega pripravlja omrežje za dobavo storitev IP in pospešeno gradi infrastrukturo za deregulirano okolje.

"Pospešeno gradimo kolokacijske prostore; tudi več alternativnih ponudnikov telekomunikacijskih storitev je že pristopilo s pogodbenim odnosom k Telekomu Slovenije za uporabo teh kolokacijskih prostorov in za ponujanje storitev, ki jih bodo ponujali prek razvezave lokalne zanke," je dejal Mitič. Dodal je še, da Telekom pospešeno gradi optično omrežje in prenavlja svojo informacijsko infrastrukturo.

Po besedah Vončine bo Skupina Telekom Slovenije tudi v prihodnje nadaljevala s svojo inovativno dejavnostjo. "Vidimo, da uporabnik od nas pričakuje ne samo dobre storitve danes, ampak gotovost, da bo ob naših storitvah v dobrih rokah tudi v prihodnje. To pomeni, da bomo ponudnik storitev, ki zagotavlja razvoj, ki ga zagotavlja inovativnost, in ki vsem uporabnikom, tako največjim kot srednjim podjetjem in rezidentom, zagotavlja, da jim storitev iz Skupine Telekom nudi konkurenčno prednost," je dejal Vončina.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9