Gospodarstvo

Aerodrom Maribor lani z 2,2 milijona evrov izgube

Maribor, 16. 06. 2019 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Aerodrom Maribor, preko katere bodo kitajski lastniki le še mesec dni upravljali mariborsko letališče, je lani pridelala 2,2 milijona evrov izgube, ob tem ko ji je uspelo skupaj ustvariti vsega 810.000 evrov prihodkov. Slednji so bili sicer za okoli 100.000 evrov višji kot leto prej, a vseeno prenizki za pokrivanje najemnine.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, ki je v lasti družbe SHS Aviation, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so od skupnih poslovnih prihodkov nekaj manj kot 560.000 evrov ustvarili iz opravljanja javne službe, torej od letaliških storitev, preostalih nekaj več kot 250.000 evrov pa iz drugih pridobitnih dejavnosti.

Družba s 35 zaposlenimi prihodke v sklopu javne službe sicer ustvarja iz naslova generalne aviacije, čarterjev in šolanja, rednih linij in tovornega prometa, nekaj denarja pa pobere še iz komercialnih dejavnosti, kot so najemnine, gostinske storitve, parkirnine in oglasi.

Vendar so bile številke kljub velikopoteznim načrtom kitajskih najemnikov tudi lani zelo skromne. Skupaj so našteli manj kot 2700 potnikov, od tega 1174 na čarterskih letih in 1171 na redni liniji medtem že propadle družbe VLM Airlines v München in Antwerpen. Na področju tovornega prometa so lani zabeležili 234 ton tovora.

Vlada je pred dnevi odločila, da upravljanje mariborskega letališča začasno preda v roke Družbi za upravljanje investicij (DRI).
Vlada je pred dnevi odločila, da upravljanje mariborskega letališča začasno preda v roke Družbi za upravljanje investicij (DRI). FOTO: POP TV

Kot je znano, je družba oziroma njeni kitajski lastniki v začetku letošnjega leta enostransko odpovedala najemno pogodbo, ki se po polletnem odpovednem roku izteče 15. julija. Nadaljevanje sodelovanja naj bi pogojevali s predlogom, da namesto njihovega plačila najemnine v višini 100.000 evrov mesečno država njim do sprememb državnega prostorskega načrta za podaljšanje letališke steze plačuje za upravljaje z letališčem.

Ministrstvo za infrastrukturo na takšno pobudo, niti na predhodno prošnjo za državno pomoč, ni pristalo in je nedavno odločilo, da upravljanje mariborskega letališča začasno preda v roke Družbi za upravljanje investicij (DRI). Takšna rešitev je po oceni ministrice Alenke Bratušek edina zakonita možnost, da letališče še naprej obratuje, hkrati pa se država izogne vračanju evropskih sredstev, ki jih je prejela za gradnjo novega potniškega terminala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
16. 06. 2019 19.57
Raje naredite mega zabaviščni park, Leolandija,za zabavo in sprostitev, bodo prebivalci več imeli od te ploščadi.
brezveze13
16. 06. 2019 18.00
+1
a ne piše da je kitajski lastnik mi pa naj bi financirali , se pravi da so kitajci vzeli v zakup zadevo zato da sew lahko hvalijo z fri shiping verjanto za svoje smeti kar naknadno plačamo vsi državljani preko dokapitalizacij ipd. .
setisfekšn
16. 06. 2019 17.22
+3
S temi težavami se kaze slovenska majnost, gglede na število prebivalcev gromozanski j.s. skoraj nobene večje tovarne oz industrije polno trgovin in trgovskih centrov in to spet v glavnem tujih v katerih mora država subvencionirati plače zaposlenih kljub njihovim dobičkom ki gre ven iz slovenije itd itd......!!in rezultat je tukaj!!pa še zakaj se drži v zivotarjenju letališče ki prevaža 2700 ljudi na leto!!!to je tudi za razmišljanje laika preveč!!!
brezveze13
16. 06. 2019 18.10
vizuel" določene stvari v državi se ohranjajo zato da imajo ministerstva kritje za obstoj, kaj bi drugače z temi ministersvi večinoma se ubadajo z nekimi propadlimi investicijami in projekti kateri so že davno tega zafurani , le s tem se lahko potem tudi izgovarjajo da niso nič krivi in vse zvalijo na predhodnike, kateri se vedno bolj kopičijo
mastablasta
17. 06. 2019 09.34
+1
letališče je strateški objekt. res pa je, da bi se ga lahko ohranjalo (če gre res za to) za bistveno manjši denar.
Principat
16. 06. 2019 17.16
tu se nikoli ni delalo
hotchilipoper
16. 06. 2019 10.30
+4
A so kitajci naredili izgubo?