Gospodarstvo

Volkswagen bo šele januarja začel z odpoklicem spornih avtomobilov

Ljubljana, 06. 10. 2015 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rok za odgovor na vprašanje, kako bodo pri Volkswagnu ukrepali in odpravili napake, se bo kmalu iztekel. Neuradno naj bi bila med možnostmi, o katerih odločajo, tudi zamenjava vozil, a ne v vseh primerih. Novi prvi mož družbe pa je napovedal, da bodo do konca prihodnjega leta vsi njihovi avtomobili v skladu s pravili.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters

Volkswagen bo šele januarja začel z odpoklicem spornih avtomobilov z dizelskimi agregati, ki nimajo ustreznih izpustov, je napovedal novi prvi mož koncerna Matthias Muller. "Do konca leta 2016 bodo potem vsi avtomobili v skladu s pravili," je povedal za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V Volkswagnu morajo najprej najti ustrezno rešitev in ustrezne dele za vsak model posebej. Gre namreč za številne različne kombinacije in specifike tudi glede na državo.

"Ne iščemo torej kakih treh rešitev, ampak na tisoče. Za večino motorjev bo zadostovala posodobitev programske opreme na lokalnem servisu, nekatera vozila pa bodo morda potrebovala tudi nove katalizatorje in vbrizgalne šobe," je pojasnil Müller in zatrdil, da bo imela "natančnost prednost pred hitrostjo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi predsednik uprave Volkswagna, ki je prišel iz Porscheja, je tudi zagotovil, da je pri sporni programski opremi, ki je omogočala manipuliranje na testiranjih, sodelovala "le peščica zaposlenih".

Iskanje rešitve

Prvi mož Volkswagna Matthias Müller je danes dejal, da so našli tehnične rešitve za stranke. Meni, da bo okrevanje družbe hitro, saj da je skrb za stranke na prvem mestu. Dodal je, da bodo postorili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo delovna mesta.

Volkswagen ima le še do jutri čas, da pripravi časovnico in določi rok, do katerega bodo vsi avtomobili s spornim programom v skladu z nemškimi okoljskimi standardi. "Trdo delamo, da bi čim prej našli najboljšo rešitev za naše stranke," pravi Eric Felber, tiskovni predstavnik podjetja.

Kot danes poroča ameriški Bloomberg, tamkajšnja stroka ugotavlja, da Volkswagen proučuje vse možnosti — od enostavne posodobitve programske opreme do zamenjave vozil. Slednji ukrep bi bil sicer daleč najbolj ekstremen, a bojda še zdaleč ni izključen. Proučevali naj bi tudi možnost vgradnje večjih katalizatorjev za nevtralizacijo škodljivih emisij.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters
Končne odločitve še ni

Ključnega pomena pri odločanju za prave ukrepe je tudi stroškovna plat. Kot ameriški medij navaja neimenovane vire, bi stroški za odpravo napake pri posameznem vozilu lahko znašali vse od 20 pa do 10.000 evrov. Rešitve bodo verjetno različne po posameznih državah, oziroma bodo izbrane tako, da bodo zadostile zahtevam posameznih regulatorjev.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Reuters

Vir omenjenega medija, ki naj bi bil seznanjen z načrti VW, pravi, da je vrsta ukrepov odvisna tudi od vrste motorja. Večji dvoliterski motorji so že opremljeni z rezervoarjem AdBlue. V njem je raztopina, ki se vbrizga v tok izpušnih plinov dizelskih motorjev, s čimer se škodljivi dušikovi oksidi pretvorijo v dušik in vodno paro, ki nista škodljiva. Tehnologijo omogoča doseganje zakonske omejitve izpustov, zato bi bila v tem primeru dovolj zgolj posodobitev programske opreme. Lastniki teh vozil bi morali zgolj bolj pogosto polniti rezervoar z omenjeno raztopino.

Več težav naj bi predstavljali manjši motorji, ki imajo sistem za zbiranje dušikovih oksidov. Ko se sistem napolni, bojda ostanki zgorijo v motorju, kar pa vpliva na porabo goriva. Sicer je vse odvisno od zahtev regulatorjev, a morda bo moral v ta vozila proizvajalec namestiti druge katalizatorje.

V Strasbourgu danes o aferi Volkswagen

Evropski poslanci bodo danes v Strasbourgu med drugim spregovorili prav o aferi Volkswagen, ki jo je sprožilo razkritje, kako je drugi največji proizvajalec avtomobilov na svetu prirejal izpuste dizelskih motorjev za ameriški trg, z vsakim dnem pa dobiva nove, večje razsežnosti.

Evropski poslanci so sicer v preteklosti od komisije že večkrat terjali zaostritev pravil glede testiranja avtomobilov za izpuste in porabo goriva, tako da bi to potekalo v realnih voznih pogojih in zajelo več plinov.

Novi prvi mož avtomobilskega koncerna Matthias Müller
Novi prvi mož avtomobilskega koncerna Matthias Müller FOTO: Reuters

VW v pismu pravnim zastopnikom: v EU 'okuženih' 8 milijonov vozil

V državah Evropske unije je sporen program nameščen na okoli osmih milijonih vozil, je v pismu nemškim pravnim zastopnikom v začetku oktobra zapisal Thomas Steg, eden glavnih lobistov pri VW, poroča Reuters. V pismu, ki je bilo razposlano 2. oktobra, je še zapisano, da so s programom opremljeni motorji (1.2, 1.6 in 2.0) tipa EA 189.

Kakšen je akcijski načrt VW?

Volkswagen, ki zaposluje okoli 3 milijona ljudi, je sicer že prejšnji teden predstavil akcijski načrt za izvedbo izboljšav pri obdelavi izpušnih plinov v dizelskih vozilih. Prizadete stranke bodo najprej obvestili, da bo na njihovem vozilu v kratkem mogoče izvesti izboljšave pri obdelavi izpušnih plinov. Vsa vozila so sicer po njihovih trditvah tehnično varna in primerna za vožnjo. 

Akcijski načrt predvideva, da bodo Volkswagen in druge prizadete koncernske znamke oktobra pristojnim oblastem predstavile tehnične rešitve in ukrepe. Lastniki teh vozil bodo o tem obveščeni v naslednjih tednih in mesecih. Vse prizadete koncernske znamke bodo postavile nacionalne spletne strani, kjer se bodo stranke lahko tekoče seznanjale z aktualnim stanjem zadeve.

Kritiki in evroskeptiki 'pograbili kost'

Afera je prišla prav predvsem kritikom Evropske unije, ki v njej vidijo še en neuspeh skupne evropske politike. "Škandal je pokazal, da evropska pravila ne delujejo," je dejal Owen Paterson, britanski konservativec in nekdanji okoljski minister. "Evropski Uniji je tukaj povsem spodletelo in ljudje so bili zastrupljeni," je dodal Paterson, ki sicer poziva k izstopu Velike Britanije iz EU.

Tarča kritik, predvsem v Nemčiji, pa je tudi kanclerka Angela Merkel. "Zavajanje potrošnikov ni majhen prekršek," poudarja nemška krovna potrošniška organizacija. "Do zdaj je politika in oblast z nemško avtomobilsko industrijo ravnala v rokavicah," so kritični.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xsbx
08. 10. 2015 20.29
+0
Lastniki teh vozil bi morali zgolj bolj pogosto polniti rezervoar z omenjeno raztopino .... zanimivo. In to razliko v ceni za to tekočino bo kril VW?
krucyfix
07. 10. 2015 12.49
+2
"V Volkswagnu morajo najprej najti ustrezno rešitev in ustrezne dele za vsak model posebej. Gre namreč za številne različne kombinacije in specifike tudi glede na državo." -------------------- Seveda, zdaj iščejo kako minimalno zadovoljiti zlobiranim preblagim standardom. Avte bodo popravili, ampak ker so veljavni standardi zanič, bodo popravljeni avti čisti le na testu, na cesti pa še vedno 10x višje emisije NOx in poraba 30% nad deklarirano.
Titotiger1
07. 10. 2015 11.05
+2
Večina se vas verjetno ne zaveda kaj to pomeni. Do konca leta 2016 ne bomo vedeli kaj bodo naredili z našimi vozili,kako jih bodo ocenili če bo šlo za menjavo prav tako ne vem ali naj ga še sploh vzdržujem in si delam stroške. Tudi prodaja ne pride v upoštev saj je preveč negotostovi da bi kdo šel sedaj v nakup 5 let straega vozila.
krucyfix
07. 10. 2015 12.38
+1
Tudi pri nakupu novega dizla je preveč negotovosti, ker bo predvidoma kmalu veljal za umazanca.
Justiceiscoming81
07. 10. 2015 10.15
+0
Mi ga lahko komot zamenjajo... Je ze 3 leta star, pa rabim novega... :)
Perrun
07. 10. 2015 09.37
+5
Je v Sloveniji kakšna odvetniška skupina, ki pripravlja skupinsko tožbo? Hvala za informacijo. Vseeno gre za goljufijo oz. za kršenje pogodbe ob nakupu, saj je bil kupec namerno zavajan.
Justiceiscoming81
07. 10. 2015 10.16
+1
Res je zahtevat povracilo kupnine, pa nov avto bi lahko gratis dal...
Perrun
07. 10. 2015 10.38
+0
zurc
07. 10. 2015 11.05
+0
požeruhi na denar ! in glih vi vsi ki tolk kritizirate pa vozite vw ,ste kupili te avte ravno zaradi tega ker so vam govorili kako male emisije izpuha imajo ?
frako
06. 10. 2015 23.28
+5
Za kazn vsa taka vozila zamenat s novimi, sploh če zravn spada pasat tdi confortline 2006 letnik :D
murglpal?ek
06. 10. 2015 19.35
+7
Enostavno, vpoklic vozil, na te dojče šrotarje bodo nataknili še večje katalizatorje, programsko zmanjšali moč motorja, bo pa še vseeno ostal gozdarski DAS AVTO za nekatere................
Slovenc07
06. 10. 2015 19.30
-5
Golf VI 1.6 TDI tip motorja cayc......je tisti med spornimi...100 procentno preverjeno na servisu. Hočem nov avto!
murglpal?ek
06. 10. 2015 19.38
+7
Torej ne boš več kupil golfa? Namreč golf ni avto oz. je DAS AVTO.
Slovenc07
06. 10. 2015 20.13
+1
Das ist avtogol......ne vem kaj bom kupil.....naprej hočem dnar nazaj
Ka pa mislis
06. 10. 2015 18.58
-4
Js sm ponosn na vw. Zaradi tega prirejanja sem manj dajatev placeval :-)
Uporabnik1177355
06. 10. 2015 22.52
-2
Ne glede na to kok je nekomu slabga naredu ( itak so usi pametni k tako temo odpres) je nm dobr odsluzu. Moj golf je popoln, mami z passatom prezadovoljna prav tako oci z phaetonom. Brat ima scirocco in ga obozuje in use 4 ekipe v podjetju od oceta imajo trasporterje so predobri kombiji
Naveli?anec
07. 10. 2015 00.08
+1
Vam pa je hudo. Verjetno si trpel pomanjkanje v otroštvu...mi navadni smrtiniki se o takelih preplačanih avtih niti ne moremo pogovarjat
Perrun
07. 10. 2015 09.40
+0
@Prerojen: VW drugače po zanesljivosti daleč od dobrih rezultatov. To vedo tudi sami, zato so goljufali (nekako običajna praksa pri njih očitni) tudi pri ADAC testih o zanesljivostih. Problemi so tako s bencinski motorji TSI kot milijon drugih z dizli in ostali manjšimi popravili. Tako da avto je žalosnto povrečje, pa še vozi se kot gajba.
Uporabnik1177355
09. 10. 2015 15.54
Sebastjan js nimam pojma o adac testih. Tud nevem kaj to je:) sam pravm da so men osebno supr. Za kobije sm pa zihr da zdrzijo vec od pricakovanega no. Navelicanec da smo prsl do tega so moji dost pretrpel tako da je zasluzena nagrada po dolgoletni borbi. Lp
IcemaN-X
06. 10. 2015 18.51
-3
pa dejte no..čisto vsi proizvajalci delajo isto in imajo iste fore.. nas niso oškodovali niti za cent..zakaj bi vračali vozila...??? amerika hoče zjebat evropo in vw ki je na vrhu...malo se bo zasukalo na vrhu..vw bo padel za par let in potem nazaj..
Perrun
07. 10. 2015 09.42
+5
Kako tipičen slovenski odgovor! Prvo itak vsi goljufajo potem pa še vnos teorije zarote (ZDA). Dejstvo ostaja, da je VW goljufal, in pazi to celo ni bilo prvič. Oškodovali so naše okolje. Če je to tebi nepomembno.. potem nimam komentarja. Kot drugo gre za odnos, se pravi je goljufija del njihovega poslovanja.. in so že to počeli pri varnostnih testih, pri testih zanesljivosti.. se pravi prodajajo avto, ki je daleč od tega za kar ga predstavljajo.
marap
06. 10. 2015 18.11
+1
Citiram avtorja: "Volkswagen, ki zaposluje okoli 3 milijona ljudi..." Ste nori? Niti malo splošnega občutka za številke?. 2014Zakaj pa ne 30 milijonov? Globalno je imela VW skupina konec leta 2014 manj kot 600.000 zaposlenih. Še vedno veliko, ampak daleč od 3 mio!
frako
06. 10. 2015 23.31
+1
ja no 3 miljone folka ma šiht zarad njih sam niso usi pr VW ju zaposleni, nekateri majo tud servise privat po vw franšizo, fabrke ki niso od vw ja pa delajo dele zanje ipd zadeve.
marap
06. 10. 2015 23.59
+0
ja, serviserjev je res kar nekaj, ker se vw-ji itak skoz kvarijo... sicer pa zraven pol lahka šteješ še carinike, ki skrbijo za carinjenje vw-jev, avtopralnice, ki perejo vw-je, pa policaje, ki kaznujejo šoferje vw-jev, pa lopove, ki ukradene vw-je preprodajo (sam to je že delo na črno), pa še koga bi se našlo...
DasAuto
06. 10. 2015 16.12
+2
Zavajanje ljudi je vsega obsojanja vredno in s tem so si pri vw-ju naredili medvedjo uslugo. Po drugi strani bi pa vprašal, koliko ljudi dejansko gleda na emisije in se na podlagi njih odloči za nakup avtomobila? Verjetno se res najde kakšna izjema, ampak veliki večini je pomembno vse drugo razen NOx in CO2.
Perrun
06. 10. 2015 18.44
+11
Daleč od tega, ljudje so dejansko čedalje bolj okoljsko zavedni, sploh v tujini. In dizli so sploh packarija za okolje. Sicer pa bistvo je tako v odnosu VW, ki v goljufiji ne vidijo nič spornega. Goljufali so že pri kreš restih, pri podatkih o zanesljivosti in sedaj tole. In potem kupuj od takega goljufa če si nor.
zurc
06. 10. 2015 16.06
+13
kaj to blebetate z nekim onesnaževanjem ,ko pa tega kar naj bi ti avtomobili presegali sploh pri nas ni mogoče izmerit,ni naprave .Pri nas se meri samo dimnost (trdi delci)pa ne samo pri nas ampak povsod na tehničnih pregledih(tudi v tujini)zato pa gredo ti avtomobili čez tehničnega brez vsakih problemov!Sam pa vozim staro lancio delto l.95 na plin pa na tehničnem ni neke velike razlike pri meritvah če se testira na plin ali bencin.tako da če hočete tako ekološko živet kot se tukaj bunite ,kar lepo na bicikel pa čimanj prdet ,ker amoniak je tudi onesnaževalec!
samanthka
06. 10. 2015 15.56
-1
Cem denar met nazaj za svojga!ves kes vrnt vsem, ki so kupil vw, ze zarad samga zavajanja!!
Ka pa mislis
06. 10. 2015 15.58
+0
Perrun
06. 10. 2015 18.45
+12
Saj ga boš moral met, tko te drvarnice ne bos mogel vec prodat.
karlo6
06. 10. 2015 15.21
+2
N emcem bodo visoko šolani ilegalci skonstruirali avto ki ne bo imel nobene škodljive emisije v izpuhu. Tako se bodo ekonomsko zopet povzpeli v nebo.
VSEZNALECno1
06. 10. 2015 15.18
+5
Zapelte te folksvagone u grabn, nehite že onasneževat Slovenijo.............
soniksk
06. 10. 2015 14.36
+27
Marsikatera akcija ZDA je bila z namenom da destabilizirajo Evropo, tokratna z volkswagnom žal ni med njimi. VW je dobil pisno opozorilo dve leti nazaj! od ameriške agencije za promet, da njihova dizelska vozila ne ustrezajo predpisom. VW jih je arogantno zavrnil da to ni res. Nato so lansko leto spet v agenciji za promet spet testirali VW dizle v ZDA in jih znova opozorili. Nato se je le VW odzval in letos pred to afero je VW že naredil vpoklic dizelski vozil v ZDA na programsko posodobitev motorja in ta vpoklic je bil neuspešen. To se je lansiralo v tej VW aferi. Torej, ZDA je dve leti opozarjal VW ki ni znal ali pa ni hotel popraviti izpustov pri dizlih in kdor trdi da je to kdo podtaknil Volkswagnu nima pojma. Volkswagen je pa konec koncev po 1 samem dnevu ko so objavili časopisi da imajo njihova vozila sporno programsko opremo takoj priznal. Volkswagnov moto bi lahko bil kdor visoko leta nizko pade. Žal je pri njih bilo tako.
dostojevski II
06. 10. 2015 14.10
+13
To je neoliberalizem. Pohlep za dobičkom. Dolga leta so nemški izdelki veljali za kakovostne, delavci so bili za pošteno delo pošteno plačani. Neoliberalni kapitalizem pa je prinesel ogromne razlike med plačami menedžerjev in delavcev. Kapital je postal svetinja, delavec le strošek. Delavske plače v Nemčiji se že 15 let realno niso povišale, medtem ko so se menedžerske plače in bonitete povišale za 300%.
Shinan79
06. 10. 2015 18.50
+4
Zal je tako povsod po svetu,se najbolj pa pri nas ki razni menađerji imajo place po nekaj 10tisoc/mesec,navadni ljudje pa jedva zivimo s 600€ ali pa manj...
tedo41LUQmedo
06. 10. 2015 13.50
-13
Ni samo VW problematičen, ostali še dovolj dobro podkupujejo, da se jih ne gre preverjati.
Perrun
06. 10. 2015 18.46
+4
Lol. Kako tipično slovensko. Saj vsi goljufajo...
Žužica
06. 10. 2015 13.41
+11
sm vozu nemca cca 4let,to je avto narejen za lepe ceste,ne za nas ki imamo same jame zato vožnja bila čist v ku...sedaj zadnjih 12let vozim francoza in nebi nikoli več vozil,kupil nov ali star vw,nikoli,razočaran zelo
bullitt
06. 10. 2015 13.53
-3
ah sam je pa svetlobno leto razlike med francozom iz putra in nemcem
Ka pa mislis
06. 10. 2015 14.16
-5
Meni je ravno to vsec. Da cutis cesto prek volana, sedeza...
kemakol
06. 10. 2015 14.45
-3
francoz nikoli ni znal narediti tanka ,tako da nebi o tem
Perrun
06. 10. 2015 18.46
+5
Ja vw je za v gozd pa v trgovino, ni pa nek užitek v vožnji.