Gospodarstvo

Agrokorjev prevzemni prospekt: Integracija in reorganizacija poslovanja

Ljubljana, 31. 07. 2014 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški koncern Agrokor je objavil prevzemno ponudbo za preostali, 47-odstotni delež največje slovenske trgovske družbe Mercator. Za delnico ponuja 86 evrov. Agrokor je objavil tudi prevzemni prospekt.

Hrvaški koncern Agrokor je v Financah objavil prevzemno ponudbo za preostali, 47-odstotni delež Mercatorja. Ponudba se nanaša na 1.765.083 delnic Mercatorja, ki jih Agrokor še nima v lasti. Hrvaški koncern je junija od konzorcija prodajalcev pridobil 2.000.278 delnic Mercatorja oz. 53,12-odstotni lastniški delež. Preostalim delničarjem ponuja ponuja plačilo 86 evrov za delnico, kolikor je plačal tudi konzorciju prodajalcev. Prevzemna ponudba traja od danes do 1. septembra do 12. ure. Prag uspešnosti ponudbe ni določen.

Agrokor je objavil prevzemno ponudbo za Mercator.
Agrokor je objavil prevzemno ponudbo za Mercator. FOTO: Miro Majcen

S prevzemno ponudbo je Agrokor javno objavil tudi prevzemni prospekt. V njem piše, da bo dejavnost trgovine na drobno in debelo na Hrvaškem in v BiH izvajal s svojo trgovsko družbo Konzum, medtem ko jo bo v Sloveniji, Srbiji in Črni gori izvajal Mercator. V obeh bo za dosego čim večjih sinergij izvedel integracijo in reorganizacijo poslovanja. "Pričakujemo, da bodo glavne reorganizacijske spremembe v skupini Mercator na področju in v državah, kjer se njegovo prekriva s Konzumovim," pišejo pri Agrokorju.

Mercatorjevo poslovanje na Hrvaškem (prek družbe Mercator-H) in v BiH (prek družb Mercator-BH in M-BL) bo preoblikovano v družbe za pretežno upravljanje nepremičnin. Te bodo prodajalne oddajale v najem Agrokorju in tretjim osebam. Obratno se bo zgodilo z Agrokorjevim poslovanjem v Srbiji (prek družbe Idea). Družbe bodo med seboj sklenile še pogodbe, vezane na prenos zalog, zaposlenih ter drugih sredstev ali pogodb.

"Vsi zaposleni v Mercatorjevih prodajalnah, ki bodo dane v najem Agrokorju na Hrvaškem in v BiH, bodo prezaposleni na Agrokor," so navedli in dodali, da pa bodo spremembe v statusu drugih zaposlenih (zlasti režijskih delavcev) odvisne od splošnih razmer na trgu in bo zanje v celoti in izključno odgovorna uprava Mercatorja.

Agrokor načrtuje, da se bodo druga sredstva in stranske dejavnosti Mercatorja, ki ne sodijo v okvir njegove temeljne dejavnosti, verjetno prodale. Izkupiček pa se bo uporabil za okrepitev bilance in splošne potrebe skupine Mercator.

Glede Mercatorjevega statuta Agrokor ne načrtuje večjih sprememb. Te napoveduje v delu, ki se nanaša na postopke povečanje osnovnega kapitala v skladu s financiranjem prevzema in prestrukturiranjem dolga ter posojilnih aranžmajev, ter razmišlja v smeri povečanja števila članov nadzornega sveta.

Agrokor zaenkrat ne namerava umakniti Mercatorjevih delnic s trgovanja na Ljubljanski borzi. "V primeru, da bi na podlagi prevzemne ponudbe pridobil zadostno število glasovalnih pravic, ki bi mu omogočale sprejem sklepa umiku delnic z borze, prevzemnik v času priprave tega prospekta tega ne načrtuje," zagotavlja. To pa bi se lahko zgodilo ali po preteku petih let od dneva izpolnitve kupoprodajne pogodbe ali ko bi pridobil 90 odstotkov osnovnega kapitala Mercatorja, navaja.

Hrvaški koncern namerava s prevzemno ponudbo pridobiti zadostno število delnic, ki bi mu omogočale lastniški vpliv, potreben za konsolidacijo panoge. V Agrokorju so tako prepričani, da "bosta medsebojno ustrezajoče si poslovanje (t.i. mutual business fit) in komplementarna strategija naredila visoko sinergično kombinacijo obeh podjetij, ki bo prinesla prednosti ekonomije obsega in optimizacijo skupnih distribucijskih in logističnih mrež".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FPVSLO
03. 08. 2014 19.03
+0
Mercator je po prevzemu adijo pamet. Izgleda imajo samo še hrvaške dobavitelje. Sem vzel iz police salamo. Bila je hrvaška. Vzamem eno drugo znamko- hrvaška. Vrnem in vzamem tretjo. Hrvaška salama. Bil sem že jezen in šel na delikateso. Hočem mortadelo. Samo hrvaška mortadela je na voljo. Sem rekel naj mi da slovensko. Je nimajo več. Sem rekel adijo in šel.
FPVSLO
03. 08. 2014 19.03
+3
Pa naj se politiki malo zamislijo. Uničili bodo še tisto gospodarstvo, kar ga je bilo.
nikhrast
04. 08. 2014 21.17
-2
Osel, kupuj najboljšo in najcenejši, ne pa slovenko.
ochi
03. 08. 2014 18.05
+1
mercator bo še dolgo prodajal. bojo kar dolgo molzli.
velesperun
01. 08. 2014 15.59
+5
reorganizacija poslovanja = odpuščanje.
FPVSLO
03. 08. 2014 19.11
Predvsem v sloveniji. Na hrvaškem pa bo še malo več uprave, da bodo lažje zmogli odpuščanja.
divus
01. 08. 2014 07.35
+0
nič več ne vem....zadnjič je bilo že objavljeno, da je prodan...danes pa še kar ponuja...zahojeno je vse do amena...itak nikoli ne hodim ..vegete pa tudi ne kupujem...mi je vseeno
najram
31. 07. 2014 22.35
+8
Vedno bolj tonejo,glih zaj ko sem dobil pika kartico....haha
binmister
31. 07. 2014 22.29
+9
Ne bo dolgo ko bo propadel Agrokor tako Mercator
Komunyereadio
31. 07. 2014 22.15
+13
Mercatoradio!!!!!!!!!!!!!!!! Vabijo nas Spar, Leclerc, Hofer, Lidl, Eurospin, kamorkoli samo k Balkancem ne.
Uporabnik113189
02. 08. 2014 14.54
@Moralizator v Mercatorju so pa boljši in ne prepakirajo, kaj vse se bo še preprodajalo z novim lastnikom? Upam, da se bo v bližini vsake poslovalnice našel mali sloveski trgovec, ki bo oskrbel stranke z najnujnejšim za tiste vsakodnevne nakupe, mleko kruh, sadje začimbe itd. Za vse drugo se lahko vsakdo pelje dvakrat mesečno v oddaljen center in ne nosi svoga težko prisluženega evra tajkunu. Prej kot ga bo pobralo, bolje bo. To je edini možen način volitev naroda, ki ima takojšen in resničen učinek. in bo spametoval tudi politike.
MarsAudiac
31. 07. 2014 22.09
+15
Mercator,že zdaj si me videl bolj poredko.No,zdaj me ne boš več.Te je pa uničila domača so.drga.Zbogom.
tali?ni tom
31. 07. 2014 20.19
+7
po moje lahko prodamo še parlament in ostala vladna poslopja! jih ne rabimo ker je itak vse od tujcev! se mi pa zdi neverjetno da smo slovenci v dvajsetih letih postali iz prvih na vasi zadnji v evropi! brez prihodnosti,načel,človečnosti,penzij,zdravstva,nacionalnih interesov in smisla! pa vse to pšo zaslugi "osamosvojiteljev in sahca al kaj je bil tip ki je za masten denar vrgel na tone peska v oči nam naivnem narodu v smislu delnic in razdelitve družbenega premoženja"! je janez in jože ter ostali"zaslužni" točno so dobro vedeli kaj bo! še kučan je izjavil"danes so dovoljene sanje , jutri je nov dan"! in evo!
Uporabnik113189
02. 08. 2014 14.47
+1
waco, zgodbe še ni konec. Čaka nas še razlaščanje nepremičnin. To poteka preprosto. V parlamentu se sprejme zakon s katerim obdavčijo vse državljane ki so lastniki nepremičnin in jih tako počasi pečejo na žaru dokler ne bodo prisiljeni prodati pod ceno kapitalistom. Za izgovor bodo pa uporabili floskulo, da smo nenormalni, ker v EU običajno ljudstvo ni lastnik tolikšnega obsega nepremičnin. Prodane nepremičnine bodo šle istim ki so že oropali naše banke z našimi prihranki. Da bi prihranke vložene v slovenske banke lahko državljanom vrnili, so pač zopet obdavčili državljane in vzeli kredit na državo. Za ropanje državljanov resnično ne potrebujemo parlamenta ne vlade. Pa tudi takšna demokracija, z volitvami, ki vedno znova prinesejo na vlado roparje slovenskega naroda nima smisla. To lahko naredijo tudi tujci, za navadnega državljana razlike ni.
ho?emVšolo
31. 07. 2014 10.31
+11
prodat, če ste mali delničarji pametni, ker drugače vas bo iztisnil iz druzbe za veliko manj denarja, s tem ko bo mercator umaknil iz borze!
flum
31. 07. 2014 09.57
+17
Me prov zanima kolk dnarja je že kej pokazov Agrokor