Gospodarstvo

Todorić stiska slovenske dobavitelje

Ljubljana, 28. 10. 2014 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski dobavitelji se bojijo, da bodo morali plačati ogromne zneske, če bodo hoteli ostati na Mercatorjevih policah. Agrokor naj bi jih namreč že pozival, naj mu nakažejo kar desetino lanskega prometa z Mercatorjem. Takšno izsiljevanje pomeni tudi kršitev naše konkurenčne zakonodaje in manj prihodkov za slovenski proračun.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Še prejšnji torek so vodstvo in sindikati zatrjevali: zaradi Agrokorjevega prevzema v Mercatorju ni sprememb. Ni res, so se takoj odzvali dobavitelji. Čeprav nam je Ivica Todorić obljubil, da bomo prodajne police ohranili še vsaj tri leta, je hitro požrl besedo.

Ne samo, da je konkurenca večja in da bodo zaradi ukinitve Mercatorja na Hrvaškem oziroma v Bosni manj proizvajali za Mercatorjevo trgovsko blagovno znamko, zdaj od njih želi celo vnaprejšnja plačila. "Na sestanku v Zagrebu nam je predlagal, da mu nakažemo 10 odstotkov naše prodaje Mercatorju, kar pomeni skoraj milijon," je za 24UR razložil eden od dobaviteljev, ki pred kamero ni želel. Enako tudi ne njegovi kolegi.

Tatjana Zagorc iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pa: "Operiramo z dejstvi, ki so jih navedla podjetja, kar različnih sektorjev in pa številna podjetja."

In v enem od njih dodajajo: To je za nas nesprejemljivo, tega si enostavno ne moremo privoščiti, saj bi preveč vplivalo na naše poslovanje. Posledično pa tudi na državni proračun, saj bi dobavitelji prispevali manj davka, predvsem od dobička. Bi pa zato več v hrvaško blagajno prinesel Agrokor. Je torej to lahko tudi primer za finančno upravo? Vsekakor, odgovarja davčni svetovalec Darko Končan.

Bo Todorić slovenske dobivitelje izrinil iz Mercatorjevih trgovin?
Bo Todorić slovenske dobivitelje izrinil iz Mercatorjevih trgovin? FOTO: Thinkstock

Pa ne samo FURS, močno bi moral primer zanimati tudi Andreja Kraška in njegovo Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Gre namreč za kršenje zakona, je prepričana Zagorčeva, ki pričakuje, da bo agencija zadevo preučila in tudi ukrepala. Pa čeprav do zdaj ni. Nasprotno, s koncentracijo med Mercatorjem in Agrokorjem je soglašala izjemno hitro.

Tudi v primeru, če bi združeno podjetje prenehalo kupovati proizvode od obstoječih dobaviteljev, bi slednji imeli za prodajo svojih proizvodov še vedno dovolj obsežno mrežo alternativnih strank, na katero bi lahko preusmerili prodajo svojih izdelkov. Odgovor Andreja Kraška (AVK) slovenskim dobaviteljem ob izdaji soglasja Agrokorju

"Ta hitra razsodba AVK, da je vse v redu, je tudi nas presenetila, kajti opozarjali smo na to, da je nekaj deset podjetij z močnimi blagovnimi znamkami prisotnih znotraj skupine Agrokor," je povedala Zagorčeva. A so to očitno prezrli.

AVK je Agrokorju soglasje izdal ne da bi izvedel resno analizo posledic, ki bi jih to lahko imelo za slovenske potrošnike in dobavitelje. Slovenski varuh konkurence Andrej Krašek je bil tudi edini, ki Agrokorju ni postavil nobenih pogojev pri prevzemu Mercatorja, ampak mu je pustil povsem proste roke. Razlagal je, da Agrokor kot trgovec v Sloveniji sploh ni prisoten, slovenskim dobaviteljem  pa je takrat odgovoril: "Tudi v primeru, če bi združeno podjetje prenehalo kupovati proizvode od obstoječih dobaviteljev, bi slednji imeli za prodajo svojih proizvodov še vedno dovolj obsežno mrežo alternativnih strank, na katero bi lahko preusmerili prodajo svojih izdelkov."

Študija: dobavitelji bodo v težavah, Agrokor pa v vsakem primeru dobi

Na prvi pogled je to sicer sprejemljivo. Zdaj pa so v oddaji 24UR pridobili pravno študijo, ki jo je že dolgo pred prevzemom naročil sam Mercator kot obrambo pred Agrokorjevim prevzemom. In to pravno mnenje izpostavlja celo vrsto lukenj v Kraškovem argumentu.

Na straneh 15 in 16 govori prav o tem, da dobavitelji, ki bi jih Agrokor umaknil s polic, tega ne bi kar tako prenesli. Mercator ima približno tretjinski tržni delež, še največjega pri živilsko-prehrambenih izdelkih. Torej prav tam, kjer je Agrokor s svojimi dobavitelji najmočnejši.

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Thinkstock

1) Izguba prodaje preko Mercatorja, bi vsekakor pomenila manjšo prodajo.
2) Manjši obseg pomeni neizkoriščene zmogljivosti in torej višje stroške, kar postavlja Agrokorjevo proizvodnjo v boljši položaj.
3) Višje stroške bi dobavitelji verjetno zaračunali drugim trgovcem, kar koristi trgovskemu delu Agrokorja.
4) Drugi trgovci bi višje nabavne cene verjetno prelili v dražje izdelke za potrošnike, kar spet koristi Agrokorju. Z nižjimi cenami je bolj konkurenčen, če tudi sam zviša cene, pa si še poveča dobiček.

Skratka, Agrokor ne more izgubiti in zdaj slišimo, da že pritiska na slovenske dobavitelje. Zaradi pritiska na hrvaške je bil sicer letos že kaznovan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (762)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
03. 11. 2014 07.46
+2
to smo vsi vedeli razen naših politikov
Uporabnik113189
01. 11. 2014 18.54
+1
Krivci za prodajo Mercatorja, ki bi morali za svoje početje odgovarjati s svojim premoženjem in glavo. Izvirni greh so storili Janša, Šrot in Bavčar. V ozadju se skriva potuhnjeni Zavrl Franci in Božo Dimnik hrvaški petokolonaš v Sloveniji. V tej navezi je nekje tudi Tomaž Lovše, Diners kaznjenec. Vso odgovornost nosijo podkupljeni novinarji Financ, ki ne poznajo drugega kot razprodajo pod ceno. Zorko je naslednji krivec v navezi z Medjem v NLB, pa Simon Mastnak, Alta. In na koncu še naša Alenka Bratušek, ki ni izkoristila vse svoje moči kot premier in s pomočjo organov represije komu zagrenila življenje, tako da bi krepko premislil o prodaji. Počistiti bi morala tudi s hrvaškimi obveščevalci, ki jih imamo v vsaki vasi. Pa je govorila da je nemočna..Oblast pa nemočna, tej zgodbi ne verjamem. Edina rešitev je, da slovenske izdelke vsi kupujemo kjerkoli, le v Mercatorju ne..Državljani pa bomo zagotovo zaradi te prodaje nekaj odstotkov bolj siromašni. In kaj, če Todorić krši slovensko zakonodajo. kakšna pa je kazen? Nekaj sto eur? Ga bodo poslali v zapor? Najprej ga morajo ujeti.
don corlleone
30. 10. 2014 18.41
+2
Pričakovano in kaj še bo...
-BZ-
30. 10. 2014 15.35
-2
bo treba njega enkrat ''stisnit'' z dejstvi, kaj je kupil, da si bo zapomnil...sploh ni imel denarja za nakup Mercatorja, še banke mu ga niso želele odobriti, naj bo kar srečen da je sploh dobil kar je dobil za tako mizerno ceno....SLOVENSKA PODJETJA NE DAJTE SEM SKUPAJ STE MOČNI, IZKORISTITE TO IN IGRAJTE V ENO , POTEM BOSTE ZMAGALI , ne pustite se izkoriščati, če bo pa pokleknil vsak posebej pred njim, pa boste izrinjeni vsi enkrat.
JE-BI-GA
30. 10. 2014 14.04
+3
Ne bo dolgo, ko se bo prodajala Slovenija................
picijulka1
30. 10. 2014 11.17
+4
Dosedanja praksa Merkatorja ni bila skoraj nič drugačna. Je pa žalostno dejstvo, da v večini tovarniških trgovin izdelke plačaš dražje kot v merkatorju.
kmg
30. 10. 2014 10.44
+2
Če v Sloveniji vodijo podjetja nesposoben in kradljiv kader, je bilo pač to potrebno prodat. Malo se spomnite kdo in kako so bili zaposleni po upravi tega "Drekatorja". Zahvalite se kar lastnim domačim barabam, da so pripeljali največjo slovensko trgovsko verigo v propad!
volek
30. 10. 2014 10.07
+1
Kupujem tam kjer je ceneje, zato mi je vseeno, večino pa v Mercatorju in Hofru.
Danica Krajnc
29. 10. 2014 19.11
+1
Dragi moji, prodali smo, bomo, prodajamo,........ne vem več, kje je tako opevana Slovenska pamet,....... Še kiklco prodala bom za sladko vince dala bom,......ne, grem domov , ne grem domov ,..... ...ker ne vem , ali ne bom vedela KAM, ker nas, so, ali sedaj, kakor tudi v bodoče prodajajo kdo ve komu !!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!! Glede na našo super pamet, domnevam, da smo že MI odkritli kak planet /mars,....,ali kateri drugi,..) kamor se bomo lahko preselili. PROSIM ZA zemljevid vesolja, da bom vedela K A M !!!!!!!!! Zdi se mi, da že sodelujem v znanstveno fantastičnem filmlu ,.......samo konec verjetno ne bo pravi za večino tu živečih prebivalcev. Srčno UPAM, DA SE MOTIM !
kmg
30. 10. 2014 10.51
+1
Jaz vsekakor trdim, bolje prodati tujcu, ki bo podjetje lahko še naprej uspešno vodil, kot pa da z njimi upravljajo nesposobni in kradljivi Slovenci, ki podjetja pripeljejo v stečaje, prenakazujejo finančna sredstva na razne ciprske banke, ljudi neusmiljeno izkoriščajo, ter jih nato dobesedno zbrcajo na cesto!
Uporabnik113189
01. 11. 2014 18.39
+1
Verjetno si eden tistih z oprano glavo, ki jih perejo plačani novinarji v financah. NI EDINA IZBIRA PRODAJA. Kaj ste se vsi tako zapičili v te prodaje? Imate kaj od tega. Zakaj ne bi direktorja postavili pred zid? V trenutku bi bilo poslovanje v mnogih podjetjih v naši državi vzorno.
funi
29. 10. 2014 18.57
+4
A tega Krašcka placujemo iz proračuna
Ranunculus
29. 10. 2014 17.39
+0
Marka Pogacnika in Tadeja Tufka na natezalnico in iz njiju izvleci, kdo jima je rekel, anj Mercator prodata Laskemu. Ko izdata ime, poiskati to osebo in ponovimo postopek. Postopek ponavljamo dokler ne pridemo do Kucana ali Janse :)
Borut Novak 1
29. 10. 2014 17.29
+2
Pod blagovno znamko Merkator je malo izdelkov narejenih v Slovenijo. (poglejte deklaracijo ). Tudi prej si moral pošteno seči v žep, če si želel imeti polico v trgovinah Mercator. Mislim, da dobaviteljem ne bo težko odpreti nove trgovine in ponuditi izdelkov v prodajo. Kvaliteto bomo poiskali tudi z malo truda. Ali ne ?
Fuck the system
29. 10. 2014 17.25
+7
To kar je naša država iskala, zdaj je našla. Jaz kupujem rajši v Spar!
CUNK
29. 10. 2014 13.53
+3
Dobavitelji pa naj stisnejo naše Tajkune oz.vlado.
ibasumik
29. 10. 2014 13.26
+18
Bojkotirajmo Mercator.
NicNeVem
29. 10. 2014 13.15
+8
...Urejevalec...Tega varuha konkurence pa se mora malo porihtat. ...žalostno je to, da je njegov oče vodil prehrambeno firmo pred leti in da ta varuh iz prve roke pozna težave slovenske prehrambene industrije, tak da tukaj je sprenevedanje na polno, pa govoriti o nekih alternativnih možnostih prodaje...jih ni, to je le bla bla...tak kot si napisal, te ljudi kazensko ovadit, kako škodo so nardil za celo slo...
don_samo
29. 10. 2014 12.51
+0
Pa kaj potem če jih stiska, to pomeni, da jih ima rad! Južni bratje se ves čas samo stiskajo! Problem je ker nas država stiska, še malo pa bomo brez zraka!
white31
29. 10. 2014 12.25
+1
Je bil ja edini kupec ki je hotel merkator in kupil z vsemi njenimi neverjetnimi pufi..vsi drugi so se izogibali zapufanemu merkatorju.
ochi
29. 10. 2014 16.32
+4
pufi bodo ostali, on bo le potegnil ven, kar se bo dalo.
white31
29. 10. 2014 12.22
-2
A če bi se pa srbom prodajal merkator,bi pa blo vse vredu??ko je pa hrvat kupil,je pa vse narobe in vam ne pase nic vec
Škrat Bolfenk
29. 10. 2014 11.49
+22
Kaj bumbarji! Kaj se cudite? Kdaj v zgodovini so Hrvati poslovali posteno? Mercator bomo sami kupili (podarili) Todricu. Tip ni obogatel ker je posten in naiven :) !