Gospodarstvo

Agrokorjevi dobavitelji nezadovoljni, obveznosti do njih naj bi presegale dve milijardi evrov

Zagreb, 20. 03. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agrokorjevi dobavitelji, med drugimi Podravka, Kraš, Dukat in Franck, so na sestanku usklajevali interese o sanaciji dolga, ki ga ima do njih največji hrvaški koncern. Obveznosti naj bi presegale dve milijardi evrov. Čeprav so v Agrokorju zagotovili, da bodo v načrtovanem prestrukturiranju družbe poskrbeli tudi za interese dobaviteljev, ti neuradno niso zadovoljni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Agrokorjeve težave
    01:48
    Iz 24UR: Agrokorjeve težave
  • Iz SVETA: Agrokorjevi dobavitelji nezadovoljni
    02:09
    Iz SVETA: Agrokorjevi dobavitelji nezadovoljni
  • Iz 24UR ZVEČER: Finančno breme in prihodnost Agrokorja
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Finančno breme in prihodnost Agrokorja
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je Ivica Todorić?
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je Ivica Todorić?

Agrokorjevi dobavitelji so imeli danes sestanek, na katerem so uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. V tem se morda skriva namera, da želijo priti do večine Agrokorjevih hčerinskih družb, medtem ko bi koncernu ostal trgovski del, za katerega pa naj bi tudi že bilo zanimanje.

"Pogovarjali smo se o aktivnostih, ki jih bomo zagovarjali v pogovorih z drugimi udeleženci, predvsem vlado, Agrokorjem in finančnimi institucijami. Naš namen je zagotoviti stabilnost poslovanja naših družb in koncerna Agrokor, ki je največji distributer našega blaga na Hrvaškem," je po srečanju povedal predsednik uprave Kraša Damir Bulić.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat in Franck, so se namreč sešli na sestanku zaradi visokih Agrokorjevih dolgov. Verjetno so se jim pridružili tudi drugi manjši dobavitelji. Neuradno naj bi bili nezadovoljni, da jih o načrtovani sanaciji prezadolženega koncerna ne obveščajo ne Agrokor ne njegovi ostali vlagatelji, so pisali hrvaški mediji.

Kot ocenjujejo na Hrvaškem, Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov. Ti tako ne zahtevajo le kratkoročnih rešitev, ki bi prinesle izplačila obveznosti, temveč želijo sodelovati pri pripravi načrtov koncerna, saj nekateri izmed njih na policah Agrokorjeve trgovske verige Konzum prodajo tudi tretjino svojega blaga.

Čeprav so v Agrokorju zagotovili, da bodo v načrtovanem prestrukturiranju družbe poskrbeli tudi za interese dobaviteljev, ti neuradno niso zadovoljni. Po poročanju televizije N1 tako Coca Cola znova kaže interes za nakup Agrokorjeve družbe Jamnica, Podravka pa družbe Ledo. Neuradno naj bi izpostavljenost koncerna do Podravke znašala 27 milijonov evrov.

Dobavitelji zahtevajo dolgoročne rešitve, ki bi prinesle izplačila obveznosti, sodelovati želijo tudi pri pripravi načrtov koncerna.
Dobavitelji zahtevajo dolgoročne rešitve, ki bi prinesle izplačila obveznosti, sodelovati želijo tudi pri pripravi načrtov koncerna. FOTO: Reuters

Po enem od scenarijev bi kupca lahko dobil tudi Agrokorjev trgovski del koncerna, ki ga sestavljajo največji slovenski, hrvaški in srbski trgovec, Mercator, Konzum in Idea. Banke upnice namreč niso zainteresirane, da ostanejo lastnice, zato se omenja, da bi trgovski del lahko kupil največji ruski trgovec Magnit, danes pišejo spletne Finance.

Magnit je po navedbah časnika lani ustvaril okoli 17,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 900 milijonov evrov čistega dobička. Tržna kapitalizacija znaša dobrih 21 milijard evrov, na ruskem trgu ima s 14.059 trgovinami sedemodstotni delež. Zaposluje 271.369 ljudi in ni prezadolžen.

Medtem hrvaški mediji navajajo, da so hrvaški dobavitelji v torek na srečanje povabili podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Čeprav naj bi po nekaterih navedbah ruska Sberbank Agrokorju odobrila novo posojilo, denar pa nakazala nekaterim dobaviteljem, številni tarnajo, da denarja niso prejeli.

To, da se bo ministrica srečala z dobavitelji, je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil tudi predsednik vlade Andrej Plenković. Danes ali v torek se bo Dalićeva srečala z dobavitelji, je dejal in potrdil, da si vlada v pogovorih tudi z ostalimi akterji trudi poiskati rešitve za Agrokor, ki je sicer v zasebni lasti, a je pomemben steber njihovega gospodarstva.

Po mnenju dobaviteljev so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Slišati je, da bodo nasprotno zahtevali takojšnje poplačilo dolgov, starejših od 60 dni. Pri tem naj bi šlo po poročanju Jutarnjega lista za približno 330 milijonov evrov.

Agrokor naj bi po najnovejših informacijah z eno največjih upnic, rusko Sberbank, do torka podpisal posojilno pogodbo o likvidnostni injekciji Agrokorju, ki bi zadoščala za tri mesece, je za Bloomerg povedal drugi mož ruske Sberbank Maksim Poletajev. Po tem naj bi načrt prestrukturiranja predstavili ključnim partnerjem in zaposlenim.

Obveznosti do dobaviteljev naj bi presegle dve milijardi evrov.
Obveznosti do dobaviteljev naj bi presegle dve milijardi evrov. FOTO: Reuters

Sberbank ne želi upravljati z Agrokorjem ali njegovo lastnino

Medtem so iz Sberbank pojasnili, da bo dodatno financiranje pomagalo stabilizirati tekočo likvidnost Agrokorja in da ta problem rešujejo v sodelovanjuz banko VTB in in drugimi ključnimi bankami upnicami. "Ne glede na operativne težave, v katerih se nahaja Agrokor, in morebitne trenutne omejitve bo Sberbank podaljšala finančno podporo, ki je usmerjena k stabilizaciji njegovega tekočega poslovanja," so povedali za Hino.

Spomnili so, da so se srečali s predstavniki ključnih bank upnic Agrokorja ter da bodo ob pomoči svetovalcev pripravili načrt likvidnosti koncerna za prihodnje tri mesece, o katerem naj bi soglasje dosegli do torka.

Pri tem niso želeli ugibati o dodatnem znesku, ki bo namenjen kratkoročnemu stabiliziranju poslovanja Agrokorja, predvsem ko gre za obveznosti do dobaviteljev in glavnih upnic. "Ko bomo rešili nujne probleme pri normalizaciji likvidnosti, bomo pripravljeni obravnavati nadaljevanje morebitnega dolgoročnega prestrukturiranja koncerna," so še navedli.

Kot so dodali, je lahko "smiselna tudi prodaja neključnega premoženja in začetek iskanja resnih vlagateljev z bogatimi izkušnjami v tem sektorju, ki so sprejemljivi za upnice in sedanje delničarje". Ponovili so, da ne želijo upravljati z Agrokorjem niti prevzeti njegovo lastnino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
21. 03. 2017 19.34
Nehajte že s tem Agrokorjem.Vsi mi dobro vemoo da Mercator enostavno ne sme več obstajat,zato je tudi prodan Agrokoru.Kar se pa tiče dobaviteljev nič kaj ni boljša slika pri TUŠU.
dostojevski II
21. 03. 2017 12.13
+1
28.06.2014 LJUBLJANA – Dopoldne naj bi v Ljubljani potekal protestni shod zaradi v petek zaključene prodaje Mercatorja, h kateremu na facebooku poziva Združena levica. Shod naj bi se ob 10. uri začel na Prešernovem trgu, protestniki pa se bodo nato mimo Trga republike, kjer bodo zahtevali odstop uprave NLB, odpravili pred sedež vlade na Gregorčičevo. Združena levica ostro obsoja prodajo Mercatorja, ki se je zaključila v petek. V njej opozarjajo, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikviden, prevzem pa bo financiral tako, kot so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje.
dostojevski II
21. 03. 2017 12.13
+1
Od vseh političnih strank je bila edino ZL proti prodaji Mercatorja. Vse ostale stranke, predvsem SDS in NSi, so posmehljivo poudarjale, da v ZL ne razumejo tržnega gospodarstva. Da je potrebno vsa slovenska podjetja prodati tujcem.
nikhrast
21. 03. 2017 15.13
Kje so pa domači tajkuni, kje so pokojninski skladi, kje je slovenski kapital???
enakostzavse
21. 03. 2017 08.37
+6
Najbogatejši Balkanec ? Dolžen preko 6 miliard, hahahahahah. Potem sem jaz med največjimi reveži, ker nimam pufov hahahahahah. In še enkrat "zahvala" zločincu janši za še eno izmed veliko prodaj in nakupov. Glavno da so podkupnine štimale !
malimoz2012
21. 03. 2017 00.32
oziroma ga se.zmeraj. bandan
noire
21. 03. 2017 08.13
senator31
20. 03. 2017 22.25
+6
Pojdite v Mercatorjeve trgovine in vidfeli boste, da ni robe v Mercatorju
Absolutist 1
20. 03. 2017 21.25
+12
Cimos,Mercator,Peko,Alpina,Polzela,NLB,sLOVENIJA,HVALA mIRKO
enakostzavse
21. 03. 2017 08.24
+3
"Mirkota" še ni bilo na sceni, ko so propadale omenjene firme. Bil pa je takrat na sceni dohtar janša in "zahvala" seveda pripada njemu.
zmha
20. 03. 2017 21.12
+20
Samo slovenci so toliko sposobno da prodajo svojo najvecjo "trgovino" taksnim podjetjem...
Kollerik
20. 03. 2017 20.56
+17
.....nekoč smo bili ponosni in samozadostni, sedaj pa smo razprodani in pokradeni.
Uporabnik565636
21. 03. 2017 08.22
Tomvojo
21. 03. 2017 17.00
askralj
20. 03. 2017 20.50
+7
Upam da bojo vsi dobavitelji ki jim Hrvati dolgujejo denar zbrali pogum in šli z traktorji pred parlament in zahtevali odstop vlade in odgovornost stranke Mira cerarja.
Turgensis
20. 03. 2017 21.15
+6
hahahaha kaj pa ima Cerar s Hrvaškimi dobavitelji in podjetjem, ki posluje na Hrvaškem???
askralj
20. 03. 2017 21.24
-1
A je bil Mercator v državni lasti in zakaj se je stranka ki vlada državi ter razpolaga z državnim premoženjem preimenovala?!
enakostzavse
21. 03. 2017 08.27
-1
Mi ni znano, da bi se sds preimenoval. Ravno teli bluzatorji iz sdsa so krivi za prodajein kraje državnega premoženja. Pa to itak veste, ampak priznat je težko, težje kot krast.
.jest
20. 03. 2017 20.36
+11
Lulčki od dobaviteljev, kar še naprej dobavljajte mercatorju robo brez plačila. Sami ste krivi.
mackon08
20. 03. 2017 20.50
+0
Ne bluzi če ne veš, Merkator plačuje svoje obveznosti redno.
.jest
20. 03. 2017 21.24
-1
MATEJ5321
20. 03. 2017 20.09
-2
Da vam merc ne bo zameglil reform, ki jih trenutno sprejemajo leve vlade. Te bodo naredile veliko skodo, merc ni nic proti tem. Trg delovne sile bodo upočasni Ii, edino privat gospodarstvo bodo obdavčili. Državo pa prevzemajo sindikati in javni sektor
MATEJ5321
20. 03. 2017 20.10
-1
To je seveda legalna kraja levičarjev. Ampak to še ni problem, ki je malce dlje :-)
MATEJ5321
20. 03. 2017 20.11
+1
Takoj, ko se bo v nemčiji ohladilo bo slovenija bankrotirala. Bolj ne more biti jasno. Kdaj?
Uporabnik565636
21. 03. 2017 08.23
+2
enakostzavse
21. 03. 2017 08.29
+1
Legalna kraja ? Kaj se pa vi sekirate za "legalne" kraje, ko pa zločinskih kraj nočete priznat, bluzator.
askralj
20. 03. 2017 20.04
-2
Bo Cerar plačal če je že njegova vlada vedla da ne bojo sposobni odplačat dolgov da odkupijo bo on tudi prevzel odgovornost drugače pa upam da bo nekdo prevzel odgovornost za največjega delodajalca ampak če nam gre toliko boljše bo vseskop z lahkoto rešeno
MATEJ5321
20. 03. 2017 20.13
+2
To ni naloga države. Kje živiš ti? Naloga je pobiranje davkov, lovljenje lopovov...
290ktober
20. 03. 2017 20.17
+0
matej… očitno si zgrešil forum… vsevedi so drugje
askralj
20. 03. 2017 20.38
+1
Če je država prodala v imenu ljudstva bo tudi nekdo prevzel odgovornost... Eni mislijo da se lahko družabno premoženje kar privatizira brez posledic seveda temu ni tako so podpisi in nekdo bo za to odgovarjal da bojo ljudje na cesti in se načrtno ni našlo dobrega lastnika.
Uporabnik565636
21. 03. 2017 08.25
+1
Odgovarjal? A je kdo odgovarjal, ker so NKBM prodali pod ceno, pa letališče, pa Helios itd? Pa da so prodajali podjetja, ki jih ne bi bilo treba?
enakostzavse
21. 03. 2017 08.31
+1
askralj, kdaj se je pa začela prodaja Merkatorja in kdo jo je odobril ? Bo pretežka ?
Jožajoža
20. 03. 2017 19.52
-4
ne se sekirat, samo da imate slovenski delavci v mercatorju plačo za nedelo.
DonDonDan
20. 03. 2017 19.34
+10
Dobavitelji, za denar se obrišite pod nosom !!!!!!!!!
ecnarf
20. 03. 2017 19.10
+18
Kar je balkanskega < Merkator Konzum Idea itd .>je v izgubah , kar je pa zahodnjaškega pa poslujejo z dobičkom< LIDIL SPAR itd > ker noben ne krade in plačujejo sproti .Balkan bo ostal balkan in mutivoda.
bojer
20. 03. 2017 19.04
+3
Če že ne bomo govorili evropsko (beri angleško) bomo pa rusko.
Špartanec
20. 03. 2017 18.55
+16
Može je bit najbogatiji ako si dužan svima :)
Die einemaister
20. 03. 2017 21.25
+8
Die einemaister
20. 03. 2017 21.26
+8
ja ga nisam zahebao, samo sem ga nadmudrio
Aijn Prenn
20. 03. 2017 18.45
+8
Vse to se je vedelo že ob prevzemu merkatorja in je vsako začudenje odveč. Sicer je pa ok, da bodo rusi vse skupaj prevzeli. Če bo to odprlo ruski trg za slovenske izdelke, bo več kot odlično.
Tomvojo
21. 03. 2017 17.03
Ti boš pa ruske radioaktivne iz Ukrajine dobu na domače police.
pop greznica
20. 03. 2017 17.54
+9
Važno da je Pahor na kolenih za Elvis Đeksone
Aijn Prenn
20. 03. 2017 18.45
+11
Dragon_13
20. 03. 2017 17.22
+15
Streznite in sprijaznite se, obrisali se boste pod nosom!!
Borec21
20. 03. 2017 18.21
+3
res je tukaj pa in slovenski in hrvaški.............čeprav je za slednje še vprašanje.