Gospodarstvo

Airbus 380 brez motorjev

London, 06. 10. 2006 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rolls-Royce je zaradi novih zamud pri proizvodnji novega letala začasno prekinil proizvodnjo motorjev.

Airbus A380 po pristanku med testnim poletom v London, 18. maja letos.
Airbus A380 po pristanku med testnim poletom v London, 18. maja letos. FOTO: Reuters

Britansko podjetje Rolls-Royce je za leto dni ustavilo proizvodnjo motorjev, imenovanih Trent 900. Omenjeni tip motorja je bil razvit posebej za največje potniško letalo na svetu, airbus A380, v proizvodnji katerega pa se evropski letalski proizvajalec Airbus srečuje s številnimi težavami. Rolls-Royce bo zaradi vrste zamud v projektu A380 začasno ustavil proizvodnjo omenjenih motorjev in jih bo v letošnjem letu Airbusu dostavil le okoli 30.

A380 je največje potniško letalo na svetu. Glede na razporeditev sprejme med 555 in 840 potnikov, kar je 40 odstotkov več kot doslej največje letalo boeing 747. Motor Trent 900 naj bi uporabili pri 48 odstotkih vseh letal A380, preostale pa naj bi izdelalo podjetje General Electric. Štirje motorji tipa Trent 900 so poganjali tudi airbus A380, ki je po testnem poletu 18. maja prvič pristal na londonskem letališču Heathrow.

Rolls-Royce se je za začasno zaustavitev proizvodnje odločil potem, ko je Airbus naznanil novo enoletno zamudo v dobavi letalskih velikanov. Airbus je prvo zamudo v projektu A380 naznanil že lani. Letos junija je družba napovedala dodatno šestmesečno zamudo, zaradi česar je občutno padla vrednost delnic evropskega koncerna EADS, stranke in investitorji pa so začeli močno dvomiti v uspešnost projekta. V začetku oktobra pa so naznanili, da bodo zaradi tehničnih težav pri napeljavi elektrike terminski načrt še podaljšali.

Dogajanje je izzvalo tudi spremembe na vodilnih položajih. V začetku julija sta zaradi zamude v proizvodnji letalskega velikana odstopila predsednik in glavni izvršni direktor Airbusa Gustav Humbert ter francoski izvršni direktor v upravi Airbusa in nekdanji prvi mož Airbusa Noel Forgeard.

Serije zamud naj bi koncern do leta 2010 predvidoma stale okoli 4,8 milijarde evrov. Največje nezadovoljstvo so Airbusove napovedi sprožile pri letalskih družbah, ki so skupno že naročile 159 airbusov A380. Nekatere izmed družb so zahtevale odškodnino, druge pa ukrepov še niso sprejele, a o njih razmišljajo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.