Gospodarstvo

Airbus prehitel Boeing

Pariz, 17. 01. 2006 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski proizvajalec letal Airbus je v pridobivanju naročil za nova letala prehitel ameriškega konkurenta Boeinga.

Airbus je lani dostavil 378 letal ...
Airbus je lani dostavil 378 letal ... FOTO: Reuters

V najproduktivnejšem letu v zgodovini zračnega prometa je evropski proizvajalec letal Airbus v pridobivanju naročil za nova letala prepričljivo prehitel svojega konkurenta ameriškega Boeinga. "Preteklo leto je bilo za letalsko industrijo in tudi za Airbus rekordno," je povedal predsednik uprave Airbusa Gustav Humbert.

Airbus je lani zbral 1055 novih naročil za izdelavo letal, kar je skoraj trikrat več kot leto poprej in 53 naročil več kot pri Boeingu.

Število letal, ki jih je Airbus že dostavil naročnikom, je lani naraslo iz 320 na 378 in predstavlja 57 odstotkov vseh lani dostavljenih letal z več kot 100 sedeži na svetu, je še povedal Humbert. Pri konkurentu Boeingu so lani naročnikom dostavili 290 novih letal.

... Boeing pa le 290
... Boeing pa le 290 FOTO: Reuters

"Imeli smo nadvse aktiven zaključek leta," je dodal Humbert. V knjigi naročil imajo pri Airbusu zapisanih 2177 zahtev po novih letalih, to pa evropski konzorcij s 55-odstotnim deležem uvršča tudi na prvo mesto po številu naročenih letal.

Prihodek se je v letu 2005 zvišal iz 20,5 milijard evrov na 22,3 milijarde evrov, pri tem pa je Airbusu uspelo zvišati letni donos kapitalske naložbe za eno točko na dobrih deset odstotkov.

V letu 2005 je največji konkurenčni boj med Airbusom in Boeingom potekal na področju letal za dolge polete, dobil pa ga je Boeing, ki je za novi model 787 zapisal 235 naročil, medtem ko je Airbus za A350 zabeležil 87 nepreklicnih naročil, skupaj z naročili pa številka dosega približno 200 letal. Po Humbertovem mnenju je Airbusov zaostanek posledica kasnejšega začetka promoviranja letala kot pri konkurenci, sicer pa povpraševanje po A350 po njegovih besedah strmo narašča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou