Gospodarstvo

Airbusov zadnji veliki test

Toulouse, 13. 11. 2006 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po nizu tehničnih zapletov naj bi največje potniško letalo na svetu le poletelo na 17-dnevni testni polet.

Airbus 380 je zaradi prestavljanja rokov dobave prejel kar nekaj odpovedi letalskih družb
Airbus 380 je zaradi prestavljanja rokov dobave prejel kar nekaj odpovedi letalskih družb FOTO: Reuters

Letalo Airbus A380, naj bi še danes vzletelo s francoskega letališča v Toulousu na zadnji večji testni polet. Letalo bo naredilo deset postankov, od tega sedem v Aziji, tri pa v Avstraliji, Južnoafriški republiki in Kanadi. Današnji testni polet naj bi bil zadnji večji preizkus tehnične ustreznosti letala, preden bo to predano naročnikom, ki dobavo letala že nestrpno pričakujejo.

Največje potniško letalo na svetu bo danes poletelo proti Singapurju, v sredo pa proti južnokorejski prestolnici Seul. Na drugem testnem poletu bo letalo poletelo iz Hongkonga proti japonskemu mestu Narita. Na tretjem delu poti bo letalo poletelo s kitajskega letališča Guangzhou proti Pekingu in Šanghaju. Zadnji del poti pa bo vključeval polet med Johannesburgom, Sydneyjem in kanadskim mestom Vancouver.

Evropski letalski proizvajalec Airbus je terminski načrt dobave letala A380 doslej podaljšal že trikrat na skupno dve leti, zaradi česar se je znašel pod plazom kritik s strani naročnikov letal, ki pa se zaenkrat še niso množično odločili za preklic letalskih naročil.

Letalski in oborožitveni koncern EADS, ki je večinski lastnik Airbusa, je v tretjem četrtletju zaradi zamika pri terminski dobavi letal A380 zabeležil 195 milijonov evrov izgube. V enakem lanskem obdobju je EADS ustvaril 297 milijonov evrov čistega dobička.

Doslej se je za ta preklic v začetku novembra kot prvo odločilo ameriško letalsko podjetje za prevoz tovora FedEx. Družba je preklicala naročilo za deset letal tovorne različice A380, namesto njih pa je naročila 15 Boeingovih tovornih letal tipa 777, z možnostjo nakupa še dodatnih 15.

Prva v vrsti naročnic letala A380 je azijska letalska družba Singapore Airlines, ki naj bi letala te vrste prejela v drugi polovici naslednjega leta. Na izpolnitev naročila sicer čaka 16 letalskih družb, ki so skupaj naročile 149 letal omenjene vrste.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
14. 11. 2006 11.37
Ali pa da bo padel sam od sebe.
pomi@auspuh.com
14. 11. 2006 11.33
Misliš, da ga bodo serijsko oborožili z raketami?
janez105@gmail.com
13. 11. 2006 20.17
Slišati je govorice, da v Pentagonu že trepetajo. Letelo bo namreč zmožno prebiti cel kompleks. V drugo napake ne bo...