Gospodarstvo

Ali recesija že vpliva na naš trg delovne sile? Da!

Ljubljana, 08. 12. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pri kadrovskih agencijah smo se pozanimali, ali pri storitvah na tem področju že zaznavajo gospodarsko recesijo in kakšne trende predvidevajo.

V podjetju Trenkwalder ugotavljajo, da do gospodarskega zastoja prihaja predvsem v tistih proizvodnih podjetjih, ki izdelujejo trajne porabne in luksuzne dobrine, ali pa v podjetjih, ki so dobavitelji takih proizvajalcev. Tudi v kadrovski dejavnosti je upad povpraševanja, predvsem s strani tistih naročnikov, ki kakor koli predstavljajo del verige različnih dejavnikov v avtomobilski in gradbeni industriji. Kadrovsko-svetovalne agencije se prav tako soočajo z upadom naročil, do katerih je začelo prihajati v septembru.

poslovnež na telefonu
poslovnež na telefonu FOTO: iStockphoto

Delodajalci prekinjajo pogodbe z najetimi delavci oziroma pogodb o zaposlitvi z delavci ne podaljšujejo. Ta način zaposlovanja je sicer za naročnike kadrovskih storitev najcenejši in najenostavnejši. Povpraševanja po novih delavcih je relativno malo. V bližnji prihodnosti se predvideva nadaljnja, vsaj začasna izguba precejšnjega števila delovnih mest.

Na tržišču pa obstaja precej dejavnosti, za katere ni enostavno pridobiti primerne delovne sile, zato je delodajalci kljub krizi ne želijo izgubiti. Primer za to so varilci, krovci ...

Drugi predvidoma varnejši poklici v obdobju recesije so predvsem tisti visoko specializirani, za katere se težje najde in usposobi nadomestnega novozaposlenega, varnejši pa so tudi poklici iz skupine perspektivnejših poklicev v prihodnosti.

Več na cekin.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.16
amerika je kriva
Buena Vita
08. 12. 2008 18.05
hja,sem proti tistim ki vztrajate da je kriza delat se še vedno nikomur neda ,obnašajo se kot da delajo za soseda trgovine so polne kredite bo treba vrnit,in kričijo tisti ki so prekoračili zmožnosti pri najemanju kreditov,ker so bioli vajeni odpisov,hja,bivše države več ni-z njo so tud odpisi šli ,,, zdej je treba vrnit kar si dolžan če ne vrneš si ob premoženje kar KAR JE DOBRO,KER LE TAKO BODO ZAČELI SPOŠTOVAT ,RED MORA BITI,IN LE BIMBILJNI BI SE GA RADI ZNEBILI,IN ŽIVELI BREZ PLAČILA NA VELIKI NOGI,GREGRE,DOKLER GRE,VENDAR PRIDE ČAS KO SE IZGUBI ZA ZGLED
wyz
08. 12. 2008 16.04
pop tv preglejte vejice pri vrinjenih stavkih! ;)
Braveheart
08. 12. 2008 14.47
v slovenij (še) ni recesije in so tak izgovori za lase privlečeni in so opravičilo za slabo vladanje sedanje vlade.
kritika@email.si
08. 12. 2008 13.27
ja, ja...vojska je sploh atraktivna, ko te pošljejo na misijo v tujino. sicer pa je ta kriza naravnost absurdna. ZDA kihne in cel svet se prehladi. zakaj že? mogoče nas pa nekdo spet želi peljati žejne čez vodo.
gizmohizmo
08. 12. 2008 13.14
Cena plina se lahko tud prepolovi ampak kaj ti pomaga če ostaneš brez službe!! Nimaš niti za sol!?
mc_burek@email.si
08. 12. 2008 12.39
ja u vojski majo zadost delovnih mest tko da le urno tja če niste prestari :) je pa zanimivo da gradbena podjetja ne odpuščajo zaenkrat....hm koga naj sploh odpustijo če pa vsi tujci ki delajo za njih deljao na črno, take je najlažje odpustiti