Gospodarstvo

Alpe Adria Green: Za časovno stisko je kriva vlada, ministrica Irena Majcen bi morala odstopiti

Ljubljana, 01. 09. 2017 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Društvo Alpe Adria Green Slovenija je potrdilo, da se bo pritožilo na izdano okoljevarstveno soglasje Magni. Krivdo za časovno stisko v celoti pripisujejo ministrstvu, zaradi česar bi morala ministrica Irena Majcen po njihovem mnenju odstopiti. Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi, pa pravi minister Počivalšek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Soglasje za Magno pod vprašanjem
    02:50
    Iz SVETA: Soglasje za Magno pod vprašanjem
  • Iz 24UR: Bo do konca meseca Magna dobila vsa dovoljenja?
    01:24
    Iz 24UR: Bo do konca meseca Magna dobila vsa dovoljenja?
  • Iz 24UR: Alpe Adria Green se bo pritožila
    02:30
    Iz 24UR: Alpe Adria Green se bo pritožila
  • Iz 24UR ZVEČER: Župan Marko Soršak o Magni Steyr
    06:17
    Iz 24UR ZVEČER: Župan Marko Soršak o Magni Steyr

Društvo Alpe Adria Green (AAG) Slovenija je uradno potrdilo, da se bo pritožilo na izdano okoljevarstveno soglasje Magni. Kot so pojasnili, so odločitev o pritožbi sprejeli na korespondenčni seji, v postopku pa zastopajo tudi civilno iniciativo iz Miklavža na Dravskem polju.

V omenjeni okoljevarstveni organizaciji, ki ima sedež na Jesenicah, vladi, zlasti pa okoljskemu ministrstvu, očitajo, da sta povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi že lani morala sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in drugih oblik civilne družbe ter jim predstaviti problematiko umeščanja Magne Nukleus v prostor.

Za časovno stisko v društvu krivijo državo.
Za časovno stisko v društvu krivijo državo. FOTO: POP TV

'Za časovno stisko je kriva vlada, ministrica bi morala odstopiti'

Krivdo za časovno stisko v celoti pripisujejo ministrstvu, zaradi česar bi morala ministrica Irena Majcen po njihovem odstopiti, saj naj bi investicijo spravila v kritično fazo. Nevladne organizacije niso v ničemer krive, menijo in dodajajo, da so te celo tvorno prispevale pripombe in zahteve, ki so v skladu z varstvom okolja in trajnostnim razvojem.

V AAG pogrešajo tudi ustrezno strategijo kmetijskega ministrstva, ki da je zatajilo pri umeščanju Magne v prostor in očitno ne sledi trajnostnemu razvoju. Zato naj krivdo po njihovem prevzame tudi minister Dejan Židan.

Sicer pa je najpomembnejši argument za njihovo nasprotovanje postavitvi Magne na tej lokaciji prav načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč in to celo na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem pomenil kršenje zakona o varstvu okolja.

Ministrica Irena Majcen
Ministrica Irena Majcen FOTO: Miro Majcen

Kot med drugim opozarjajo, je bila podlaga za okoljevarstveno soglasje tudi poročilo o vplivih na okolje, ki je kršilo predpis o njegovi vsebini s tem, da ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah. Opisali so zgolj tehnološki vidik, prav tako ni bilo v njem nobene zahteve Magne, da zahteva prav to lokacijo.

Ker so v AAG želeli biti konstruktivni, so predlagali nekaj drugih lokacij, kot so Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama. Alternativne lokacije imajo po njihovem vrsto prednosti, ohranili bi najboljšo kmetijsko zemljo, Rogoški gozd, naravo ter preprečili možne in verjetne škodljive vplive na zdravje prebivalcev.

Zahtevajo tudi neodvisni nadzor Magne

Upravni odbor omenjene organizacije je zato sklenil, da se na izdano soglasje Magni pritoži, hkrati pa poudarja, da "greenfield" pozidave za Slovenijo niso primerne, saj bo država na ta način še naprej izgubljala rodovitno zemljo. V AAG zahtevajo dejansko uvedbo neodvisnega nadzora obratovanja Magne s strani organizirane civilne družbe po vseh relevantnih parametrih okolja.

Alpe Adria Green je obsodila tudi številne pritiske na nevladne organizacije, da se kot stranke v postopku ne bi pritožile na okoljevarstveno soglasje. Te so po njihovem izvajali vsi, od politikov, lokalnih pomembnežev, gospodarske zbornice, sindikatov do same Magne, ki straši z odhodom na Madžarsko, vse zato, da v Sloveniji ne bi uveljavljali pravne države in aarhuške konvencije.

Magna
Magna FOTO:

Počivalšek: Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so sporočili, da je njihova osnovna naloga skrb za gospodarstvo, za spodbujanje razvoja le-tega, za podporo investicijam, nenazadnje za odpiranje novih delovnih mest. Pri tem si prizadevajo za konstruktiven dialog z vsemi deležniki.

Kot pravijo, ob nameri vsakega podjetja, željnega investiranja v Slovenijo, naredijo vse, kar je v njihovi moči, da investicijo podprejo. In enako je v primeru Magne Steyer – še posebej zato, ker gre za investicijo v vzhodni del države, ki je prepotreben državne pomoči na gospodarskem področju, kot je bilo v preteklih letih nemalokrat izpostavljeno.

"Neizpodbitno dejstvo je, da je vsako podjetje, domače ali tuje, vpeto v širši socialni kontekst in okolju, v katerem posluje, daje določen pečat. Nedvomno potrebujemo glas nevladnih organizacij, ki opozarjajo tudi na druge aspekte poslovanja in povsem legitimno je, da se te borijo za svoja prepričanja," so zapisali.

"Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. Tako znotraj ministrstva, kot tudi znotraj Vlade RS, z gospodarstveniki in nevladniki vedno stavim na konstruktiven in korekten dialog," je sporočil minister Zdravko Počivalšek. Grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, ostro obsoja in pravi, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje. "Dokazali smo že, da se dogovor da doseči. Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v Občino Hoče-Slivnica," še dodaja minister.

'Dovoljenja izdaja Arso'

Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da okoljevarstvena soglasja izdaja Arso in da je bila navedbah Arsa v okviru samega postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni vključena vsa zainteresirana javnost, na način, kot ga predvideva zakon o varstvu okolja.

"Javnosti je bila ves čas postopka na voljo dokumentacija o projektu, v času javne razgrnitve pa je bila javnost še pozvana, da poda svoje pripombe in zahteve za vstop v postopek. V samem postopku je sodelovalo 10 nevladnih organizacij, sklicana je bila ustna obravnava za izmenjavo mnenj in stališč," navajajo na ministrstvu.

Vse prispele pripombe javnosti in nevladnih organizacij je Arso proučil in se do njih opredelil v obrazložitvi odločbe. "Tako nobena javnost ni bila izločena iz tega postopka," poudarjajo na ministrstvu.

Varuh obsoja pritiske na civilno družbo v zvezi z Magno

Varuh človekovih pravic ostro obsoja pritiske na predstavnike nevladnih organizacij in civilno družbo, ki naj bi se dogajali v okoliščinah izdajanja dovoljenj Magni v Hočah. Pravica do zdravega življenjskega okolja je varovana z ustavo, zato je toliko bolj pomembno zagotoviti odgovorno ravnanje vseh sodelujočih pri odločanju o posegih v okolje.

Predsednik Borut Pahor in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.
Predsednik Borut Pahor in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Kot so sporočili z urada varuha, mediji poročajo o nasilju, grožnjah in napadih, katerih cilj je vplivati na nevladne organizacije oz. okoljevarstvenike, jih prestrašiti ter jim preprečiti njihovo sodelovanje v postopkih okoljskega odločanja. "Takšno ravnanje pomeni tudi kršitev osebne integritete ter dostojanstva napadenega posameznika ter spodkopava demokratično pravno ureditev, ki temelji na sodelovanju vseh interesnih skupin in državljanov v procesih odločanja," so poudarili.

Kot so dodali, je pravica do zdravega življenjskega okolja ustavno varovana kategorija, izvajanje omenjene pravice pa ključnega pomena za zdravje vsakega posameznika danes in v prihodnosti: "Zato je toliko bolj pomembno zagotoviti družbeno odgovorno ravnanje vseh sodelujočih v procesih odločanja o posegih v okolje in prostor."

Kakršno koli omejevanje sodelovanja v teh aktivnosti je po mnenju varuha nedopustno in nesprejemljivo, zato v uradu pričakujejo, da se bodo pristojni organi odzvali na grožnje in napade na nevladne organizacije in njene člane.

Sicer pa varuh v okoljskih zadevah še posebej izpostavlja pomen civilne družbe ter temu namenja tudi redna mesečna srečanja z nevladnimi organizacijami, ki jih organizira na svojem sedežu in na terenu, so spomnili v varuhovem uradu. Tako bodo na to temo 15. septembra v Ljubljani organizirali četrto mednarodno konferenco z naslovom Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (797)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 09. 2017 14.52
+1
A ste videli kdo je Štrajkal v podporo Magni v Hočah sami tisti, ki uživajo pokojnino zasluženo še v stari Yugi , Nisem videl enega potencijalnega mladega človeka in to naj bi bili kao potencijalen kader za zaposlitev v Magni. Saj se ve kdo bo tam delal Slovaki, in garači iz bivših bratskih republik! Vam Hočarji pa ostane le strup, ter prazna malha v državno blagajno. Ščitite plačani kot ste z drobižem in jalovimi obljubami za to. Podpirate le ljudi, ki so pripravljeni za podkupnino prodati svoj obraz.
Frane Šajn
04. 09. 2017 14.46
-1
Kako vas ni sram za teh par judeževih umazanih delovnih mest razprodjat Slovensko rodno grudo. Niste vredni , da je tlačite prodane duše, sramota Slovenije ste. In zraven spuščat tako prozorne in slepljive floskule v opravičilo temu onesnaževalcu. Slovenci le kje imamo ponos, da to dovolimo!
Frane Šajn
04. 09. 2017 14.29
+0
Bojim se, da bodo vladni lepljivi prstki tokrat za nijanso močnejši. Gre vendarle za mastno provizijo tako na roko. Samo to je lahko vzrok za tako brezsramno razprodajo rodne grude. Še sedaj mi ni jasno zakaj ravno v Sloveniji. Zakaj ne na Avstrijskem tam zraven kjer jih sestavljajo. To že vrabci čivkajo zakaj, samo slovenski hlapčki so modro tiho. Na Avstrijskem se tole nebi sesšlo. Gre le tam kje so pripravljeni za podkupnino prodati lastno mater.
Frane Šajn
04. 09. 2017 14.40
+0
Na Madžarsko z njimi zakaj moramo biti ravno mi gostitelji tele onesnaževalske delavnice. Saj imajo tam že vsa dovoljenja. Kaj ne spustijo podkupninoljubčki prilike iz krempljev. Z vso ekonomsko logiko pa je skregano lakirnico postavlljati tako daleč stran od obrata, kjer se sstavlja. Ne pustijo Avstrijci postavljat teh strupov doma , zato imajo vendarle Slovenijo kajnede. Vso podporo vam v Alpe adria green . Ne dajmo se fantje, nismo smetišče Avstrijcev.
provokatorr
03. 09. 2017 13.17
+4
v bivšem tamu ni prostora, ker so vse hale zasedene, prav tako je v bivši metalni. torej je ponujanje alternativnih lokacij samo metanje peska v oči javnosti
prašek
02. 09. 2017 19.22
+7
Sum, da je član upravnega odbora AAG (UO AAG) Andrej Čufer poskušal navezati poslovne stike z Magno, meče slabo luč na to nevladno organizacijo, pravi član UO AAG Božo Dukič. Če se sumi potrdijo, je to po Dukičevem mnenju neizpodbiten dokaz poskusa korupcije in priložnost, da tudi v AAG prerešetajo vrste v UO, ki je očitno tudi zaradi tako različnih interesov glasoval tako, kot je.
Frane Šajn
04. 09. 2017 14.41
+1
Kjer pade denar in granata adijo poštenje in normalno življenje!
Uporabnik113089
02. 09. 2017 16.23
-3
Cerarjevi Liechtensteinerji pa že cel teden tuhtajo kako bodo nasrali Jeseničane....Čudno da se jih Carlova še ni lotila....
brezveze13
02. 09. 2017 14.31
+8
TAKŠNE ORGANIZACIJE GREEN, CIVILNE INICIJATIVE ZELENE JE TREBA ZAKONSKO PREPŠOVEDATI .TI IMAJO VEČINA VSI ZATEGNJENO ROČNO ZAVORO ALI PA OKVARJEN SISTEM DA JE NE MOREJO SPUSTIT. V GLAVNEM SAMO MOLZEJO DRŽAVNI PRORAČUN S TEM DA OVIRAJO GOSPODARSTVO IN TUDI MARSIKATERA NARAVNA NEZGODA SE ZGODI VSLED NJIH zaradi neočiščenih strug ki naj bi predstavljale gojišče ali prostor za razmnoževanje ptic in kaj vem kaj še so vsako leto na jesen ko pride deževje poplave.in to je napredek teh samovšečnih pobudnikov in zaviralcev razvoja
Janez Nasrase
02. 09. 2017 13.26
+5
To z AAG mi smrdi na klasično mafijo, ki hoče pri vsakem poslu prisloniti svoj lonček. Le metode so vedno bolj prefinjene. Včasih so se razbijali lokali, danes se pa, če ni posla tudi zanjo, neka 'nevladna okoljevarstvena organizacija' v neskončnost pritožuje in onemogoča posel. Zakonodaja pa jim je pisana na kožo. Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala ima kaj delati, pa se nič ne sliši.
krmeki
02. 09. 2017 13.01
+7
Kako je za časovno stisko kriva ministrica, če nekdo ki mu je varovanje okolja menda prioriteta, ne dviguje pošte oziroma jo dvigne zadnji dan in nato še zadnji dan vloži pritožbo. S tem so sami postopek zavlekli za vsaj 30 dni.
trdovrat
02. 09. 2017 15.36
-2
In, kaj potem, če se postopek zavleče? Le zakaj misliš da tako hitijo s temi dovoljenji? Samo zato, da ogoljufani nimajo časa premisliti, kako jih peljejo žejne čez vodo! Pa še verjetno, krajši kot bo postopek, višji bo kupček "mazila"!
srebrnibreg
02. 09. 2017 17.17
+3
Ogoljufani so bodoči delavci in krajani katerim bodo ti *glupi* Jeseničani uničili eksistenco, če Magna odide.
trdovrat
02. 09. 2017 17.39
+0
Srebrni, žal ne vidiš celote. Pa drugič, ko bo prepozno!
Seni70
02. 09. 2017 12.53
+4
Lexys ja, ja, ti že veš, da so tu najkakovostnejša zemljišča, bo že res. Imam več kot 45 let, doma sem iz te vasi, pa ZELO DOBRO VEM, kako "kakovostna" so ta zemljišča. Čudno, da je tukaj vedno rastla samo koruza (ali pa ni bilo posejano prav nič), kako to, da ti lasniki zemljišč, ki trdijo, da je zemlja "visoko kakovostna" v vseh letih niso gojili kakšne bolj profitabilne poljščine, kot je koruza. Dajte nehajte ga že s**t, no.
Fifi 24
02. 09. 2017 19.48
++++ žal so tukaj zadaj zelo sebični nameni posameznikov ki se jim j-eb_e za slov, slovence
Seni70
02. 09. 2017 12.48
+0
BRAVO Nevzdrzni, ko bi nas bilo več takih, ki tako mislimo. Ostali se itak grejo "demokracijo", ki je v resnici daaaaaleč od demokracije. Vsak tro***j se lahko pritoži. Ma dajte no: BOLJE ŽIVETI V LAHKI DIKTATURI, KOT V TEŽKI DEMOKRACIJI. Še peteršilja si ne smeš več posejat, brez da bi rabil 36 soglasij. :(
hansola
02. 09. 2017 12.26
-1
Širjenje industrijske cone je milo rečeno nedopustno, če obstaja prostor, kjer je že industrija bila, zakaj ne delajo tam? Zakaj bo država dala magni 12 miljonov? Zakaj so isti ljudje, ki podpirajo ta projekt porušili projetk Oreh, ki bi regiji dal 3-4000 delovnih mest z veliko manj onesnaževanja in poseganja v prostor???
dimko
02. 09. 2017 12.32
+2
"Zakaj bo država dala magni 12 miljonov?" Revoz: 22,5 milijona evrov drzavne pomoci, 51 novih delovnih mest (glej clanek na rtvslo, dne 21.10.2013). Cimos je med letoma 2013 in 2015 namreč prejel za skoraj 127 milijonov evrov državnih pomoči. (clanek delo, 22.02.2017). Tir za luko koper (za koga ze, aja primorsko in Luko Koper) verjetno cez 1000 milijonov evrov.
dimko
02. 09. 2017 11.52
+0
Delov danasnji clanek - citat: "Božo Dukič iz Alpe Adria Green (AAG) trdi, da je njihov član upravnega odbora Andrej Čufer poskušal navezati poslovne stike z Magno. To pa ni edina vrzel v zastopanju okoljskih interesov nevladnih organizacij v primeru Magna. Drugi akter E-forum namreč sploh ne izpolnjuje vseh pogojev za delovanje v javnem interesu. .... Če se sumi potrdijo, je to po Dukičevem mnenju neizpodbiten dokaz poskusa korupcije in priložnost, da tudi v AAG prerešetajo vrste v UO" Lepo bi bilo slisati cenjeno mnenje bralca Reporterja z imenom MatejKat (na trenutke znan tudi pod psevdonimom MatejKet in MatejKot).
Heineken 1A
02. 09. 2017 11.46
+4
ORGANIZACIJA AAG OZ NJENI ČLANI SO IZSILJEVALI MAGNO O POŽARNEM VARSTVU, KOT SO POROČALI NA RTVSLO! V MAGNI NISO PRISTALI NA IZILJEVANJE ZATO BODO PODALI PRITOŽBO! V TAKEM PRIMERU BI MORALI NEMUDOMA IZKLJUČITI AAG IZ VSEH POSTOPKOV!
hansola
02. 09. 2017 12.28
+0
Izsiljevali so nekaj, kar je po zakonu? Seveda, dajmo se prodat podjetjem in spustimo zakone za pičlih 400 delovnih mest, v kar močno dvomim saj je vse robotizirano pa še 12 miljonov bo jim država dala. Hlapci za vedno.
prašek
02. 09. 2017 11.09
+0
Mislim da nagaja Vojko Bernard, zakaj, pa ne bi mogel trditi !!!
Nevzdrzni
02. 09. 2017 10.49
+6
Zamislit se treba v kaksni drzavi zivimo da lahko 6 kvazi okoljevarstvenikov preglasuje vlado katero je izvolilo ljudstvo! Cemu pol sploh blamaza z volitvami? Se pravi da ima 6 podkuplivih gorencov vec moci kot pa vecina od 2 miljona prebivalcev? Kaksna ne vladna org. Lepo vas prosim ce pa se financira iz drzave... na zalost bodo tisti ki ze sedaj posedujejo lakirnico v hocah zmagali z podkopnino 6 ljudi ki jim sploh ni mar za nic drugega kot za lasten zep. Ko se je v MB obratoval TAM,MTT,LILET,METALNA in se veliko drugih firm je maribor cvetel in bil drugo najvecje industrisko mesto v YU a ze dolgo je mrtev pa vseeno se tu in tam najde kako tuje podjetje katero bi spet ubodilo mesto od mrtvih ampak preprosto politika tega ne pusti. Dnevne imigrante hoce drzava obrat za nezakonit davek a delovnih mest ne priskrbi! Pregnali so BMW kateri se je po tem umaknil na madzarsko kjer imajo zaposleni najvecje place v regiji enako so ze prvic pregnali magno katera je pol naredla obrat na madzarskem in tudi tam so place dosti vecje kot drugje v regiji. To je namerni umor Maribora in namerno zaviranje razvoja regije katera se bori z veliko brezposelnostjo
prašek
02. 09. 2017 11.03
+2
Krivec je samo eden : vodja AAG, kateri se je tudi pri Teš-6 pritoževal, dokler mu ni bilo ponujeno dobro plačaqno delovno mesto ! Zelo verjetno je, da igra na isto karto tudi tokrat. Ampak kakor sem nekaj slišal, imajo tokrat težavo pri glasovanju !!!!!
Lexys
02. 09. 2017 10.33
+1
Resnica za resnico, tako tistemu, ki jo razlaga, tudi paše. Dejstvo je, da smo državljani bili izigrani. Namesto lokacij v Kidričevem, na območju Tama ali Metalne, dajemo v prodajo najboljša zemljišča, s tem da bo država Magni subvencionirala sedaj skupaj že okoli 30 mil. eurov in to za samo "PREDVIDOMA" do 400 del. mest. Če pa za ta denar nismo sami v stanju odpreti novih delovnih mest, pa je, kar lahko zapišem zelo žalostno in nenazadnje tudi nesprejemljivo. Izjava ministra POČIVALŠKA, da imamo lahko štajerci z izbiro lokacije za Magno "MOKRE SANJE" pa se mi vse bolj dozdeva, da jih dobivajo - mokre sanje - v Ljubljani in na Vladi, nikakor pa ne pa mi Štajerci.
trdovrat
02. 09. 2017 11.06
+2
Lexys, veš, tisti ki si bodo pri tem poslu obliznili prste, (pa to nikakor niso delavci), so zagnali obupno medijsko kampanjo o škodljivih okoljevarstvenikih, tako da sedaj se sploh ne pogovarjajo več kje bi bilo primerno mesto za Magno, temveč samo še o zločinskem nasprotovanju nasprotnikov lokacije in pomanjkljivega soglasja! "Tri dni za pustno nedeljo, je ležala vas, ki so ji domačini rekli mesto, z imenom .............". No pa ta vas, oziroma mesto, so imeli pametnejšo oblast, kot jo imajo sedaj Štajerci!
hansola
02. 09. 2017 12.30
+0
Točno tako, in ISTI ljudje, ki so tako za Magno so bili proti 3-400 novih delovnih mest, ki bi jih prinesel projekt Oreh, ki nebi imel skoraj nobenih škodljivih vplivov na okolje!
hipertrop
02. 09. 2017 10.00
+7
No, zadeva je sedaj malo bolj jasna. Kot poročajo nekateri mediji, je AlpeAdriaGreen lobirala pri Magni za posel glede požarne varnosti. Posla niso dobili, zato so se pritožili na soglasje. Korupcija, očitno želijo denar da se ne pritožijo, to so naši okoljevarstveniki. Pred dnevi se je oglasil varuh človekovih pravic in protikorupcijska komisija glede pritiskov na okoljevarstvenike. A to kar pa počnejo okoljevarstveniki pa ni sporno da izslijujejo s pritožbami da bi prišli do posla/denarja?
trdovrat
02. 09. 2017 10.58
-2
No, zadeva je že bolj jasna. kot se sliši, je neki ekobiovegan lobiral pri okoljskih, da jim morajo pozidati dobro zemljo in zato prejel obljubo o večnem življenju! Zgrabi priložnost, take ne bo več!
prašek
02. 09. 2017 09.10
+4
O Magni naj odločajo domačini, torej Mariborčani. Baje je oddano že preko 3.000 prošenj za 300 delovnih mest trenutno !
prašek
02. 09. 2017 09.11
+6
En Jeseničan se pa res nima kaj vtikat v to !
hansola
02. 09. 2017 12.32
+0
In hvalabogu, da ni tako, kaj pa en x nizkoizobražen delavec, ki bo jih zaposlovala magna ve o lokalnih okoljskih in drugih problemih? Prodal bi mater za denar.
Ana Premuž
02. 09. 2017 08.34
+8
Slab izgovor in sram naj jih bo ,takih okoljevarstvenikov mi ne rabimo 15 dni za dvig pritozbe , dvig pa zadnji dan , hinavščina ,ki jo premore pokvarjen človek ,OGABNO .
trdovrat
02. 09. 2017 08.40
-4
In kaj je tukaj narobe? Imamo nekatere "pomembne za demokracijo", ki pošte sploh ne dvigujejo! Pazite se Hočani, našega, od države požegnanega in kontroliranega Kemisa!
Ana Premuž
02. 09. 2017 09.02
+3
Kdo je pomemben za demokracijo ,janša bavčar in ostali ,ki so si prilastili vse kar se je dalo ,če je to demokracija no ja ti tako zvani osamosvojitelji gonijo to vojno za Slovenijo , kaj pa mi ostali kje pa smo mi ,brez nas ne bi bilo osamosvojitve , ob 7 zjutraj sem stala pred voliščem da sem oddala svoj glas ,od ponosa sem jokala GLAS ZA MOJO DOMOVINO SLOVENIJO , in kaj se je zgodilo potem ,ne bom rajši niti pisala , mi je preveč hudo , to je dmokracija , ko skoraj pristaneš z dvema šoloobveznima otrokoma na cesti ,tisti ki pa so zavozli firmo pa še dandanes vedrijo na dobroplačanem delovnem mestu , samo v pravi stranki moraš bit ,malo podmazat in to je to , nazadnje pa še sodnica , ki ima sama črno gradnjo ,pa dajte no . mene volitve ne vidijo več.
srebrnibreg
02. 09. 2017 09.25
+1
Se strinjam, da so ogabni. Dobro so vedeli od vsega začetka kaj bodo naredili in za časovno stisko si sedaj dovolijo obtoževati vlado in ministrico. Ti ljudje so za mene gnus od gnusa ne ljudje.
trdovrat
02. 09. 2017 09.33
+2
Umiri konje srebrni! Kot da ministrica ni vnaprej vedela da bodo pritožbe? Pa ljudje, dajte zbudite se, kaj res ne vidite da nas naša , evropska in svetovna oblast pelje proti prepadu! Mi se pa kregamo, namesto pripravljamo na neizbežen kolaps! Takrat nam bo presneto bolj pomembna zaplata zdrave zemlje, kot vsi bitkojni, delnice in ostala neuporabna navlaka sodobne lažnive ekonomije! Lastnik take tovarne, bo pripravljen dati celo tovarno za kilo masla! Izobražujte se, tudi od okoljevarstvenikov!
Morana7
02. 09. 2017 09.49
+2
Ma lepo so šli vsi na dopust potem pa panika zadnji dan....malo neresno izpadejo...
hansola
02. 09. 2017 12.34
+3
Ana, Janša je imel projekt, ki bi mariborski regiji prineslo 3-4000 delovnih mest! Veš, kdo ga je porušil? Sedanji člani SMC. Sedaj pa vam prodajajo bučke o čisti tovarni, ki bi naj zaposlovala 400 ljudi, povdarjam naj, saj je proizvodnja močno robotizirana. Zakaj ni Maribor logistični center tega dela Evrope, kot je bilo že skoraj izvedeno?
Ana Premuž
02. 09. 2017 17.56
+1
A JA PA SE MOTIŠ VPRAŠAJTE KANGLERJA KAKO JE ZAVOZO LOGISTIČNI CENTER ,KAM JE ODTEKEL DENAR ,KI GA JE DOBIL ZA TA PROJEKT TO SE VPRAŠAJTE , PA SIMENS PRI NAS NA STUDENCIH ZAKAJ SO ODŠLI KER JIM JE ZARAČUNAVAL TAKO VISOKE NAJEMNINE , DA TE LAHKO GLAVA PEČE , PA LUKNJA PRI BIVŠITEKSTILNI TOVARNI , PA ŠE IN ŠE janša NI NIKO0LI NIČ KRIV PA ČE BI JEZUSA KRIZAL BI NEKATERI REKLI TO NI RES SAMO ŠE SVETNIŠKI SIJ MU MANJKA