Ameriško tožilstvo začelo preiskavo proti osmim bankam

Ameriško tožilstvo naj bi v zvezi s sesutjem nepremičninskega trga začelo s preiskavo osmih bank. Sumijo jih, da so prirejale podatke za bonitetne agencije, da bi te zvišale ocene njihovih kreditov.

Andrew Cuomo

Generalni tožilec države New York Andrew Cuomo (Foto: Reuters)

Urad generalnega tožilca države New York, ki ga vodi Andrew Cuomo je začel s preiskavo osmih bank, da bi odkrili, ali so banke bonitetnim agencijam pošiljale prirejene podatke, da bi te bolje ocenile kreditna zavarovanja, poroča današnji New York Times.

Ta preiskava poteka pararelno z zvezno preiskavo poslovnih praks večih finančnih institucij v letih pred kolapsom nepremičninskega trga v ZDA. Medtem ko se zvezna preiskava osredotoča na odnos med bankami in njihovimi strankami, pa se preiskava v New Yorku osredotoča na odnos med bankami in bonitetnimi agencijami, ki so ocenjevale varnost njihovih naložb, še poroča časnik.

Kot je znano, so mnogi kritizirali ravno bonitetne agencije, da so precenile kvaliteto kreditnih naložb bank, zaradi česar so imela mnoga podjetja po sesutju ameriškega nepremičninskega trga leta 2007 velike izgube.

Newyorško tožilstvo je pod drobnogled vzelo banke Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole in Merrill Lynch, ki je sedaj v lasti Ameriške centralne banke.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
minej 13.05.2010 19:35:03
Dosti si upa tale Andrew Cuomo, alipa je to le pesek v oči in kot ponavadi - zavajanje javnosti
Več komentarjev