Gospodarstvo

Apple nese zlata jabolka

London, 22. 03. 2012 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovalno podjetje Brand Finance je objavilo svoje letno poročilo o 500 najbogatejših in najdražjih blagovnih znamkah na svetu. Na vrhu razpredelnice je Apple, ki vodi celo pred podjetji Google, Microsoft in IBM, vse bolj pa se viša tudi tržna vrednost omenjenih znamk

Podjetje Apple se je od lani okrepilo za dvakrat in pol ter se povzpelo na sam vrh lestvice 500 najbogatejših in najmočnejših blagovnih znamk na svetu.
Podjetje Apple se je od lani okrepilo za dvakrat in pol ter se povzpelo na sam vrh lestvice 500 najbogatejših in najmočnejših blagovnih znamk na svetu. FOTO: Reuters

Britansko podjetje Brand Finance je specializirano za opravljanje tržnih študij in primerjav posameznih blagovnih znamk, v svoji razpredelnici najbogatejših, najuspešnejših in najperspektivnejših podjetij v svetu pa je podal svojo študijo 500 najmočnejših blagovnih znamk na svetu.

Podjetje Brand Finance je bilo ustanovljeno leta 1996, poleg ZFA, Singapurja in Avstralije pa je v mrežo danes vključenih 20 držav s celega sveta.

Na vrhu lestvice je Apple, ki je tako po skupni vrednosti kot tudi gospodarski rasti prehitel do lani vodilno podjetje Google, sledijo pa mu tudi Microsoft in IBM. Vrednost blagovne znamke se ocenjuje na impresivnih 70,6 milijarde ameriških dolarjev (53,4 milijarde evrov), še lani pa so vrednost cenili na "borih“ 29,54 milijarde dolarjev (22,34 milijarde evrov). V le enem letu se je vrednost podjetja okrepila za dvakrat in pol, kar je zadoščalo za to, da se je Apple povzpel za kar sedem mest na lestvici.

"Potrošniki so, kot kaže, obrnili hrbet tradicionalnim blagovnim znamkam v gospodinjstvih, se odrekli izdelkom z nižjo ceno ter sprejeli luksuzni življenjski stil ter blagovne znamke, ki so namenjene užitkom – navkljub temnim gospodarskim napovedim,“ je v dopisu za javnost ob objavi izsledkov zapisalo podjetje Brand Finance.

Uspeh podjetij se meri s finančno močjo, med blagovnimi znamkami pa so se najbolj okrepila podjetja, ki proizvajajo tehnične izdelke ter elektroniko.
Uspeh podjetij se meri s finančno močjo, med blagovnimi znamkami pa so se najbolj okrepila podjetja, ki proizvajajo tehnične izdelke ter elektroniko. FOTO: Thinkstock
Med 500 najbogatejšimi in najprestižnejšimi blagovnimi znamkami je 180 ameriških, 52 japonskih, 36 britanskih, 34 francoskih, 32 nemških podjetij, v letu dni pa se je skupna vrednost blagovne znamke 500 Global okrepila za 3,3 odstotka in je danes vredna 3,415 milijarde ameriških dolarjev.

Kot kaže, so pri potrošnikih najbolj iskani prav tehnološki izdelki, saj prav tehnični izdelki dominirajo na predstavljeni lestvici, v primerjavi z lanskim letom pa so izboljšali svoj položaj za neverjetnih 79 odstotkov. Med 500 ta hip najbolj vročimi blagovnimi znamkami in podjetji na svetu je kar 49 tehnoloških, med prvo deseterico pa je večina (kar osem) podjetij iz ZDA. Na 7. mesto se je uvrstil še južnokorejski gigant Samsung, britanski Vodafone pa je zasedel 9. mesto (slednji je na lestvici od lani zdrsnil za štiri mesta nižje).

Izjemen skok se je letos posrečil tudi Zuckerbergovemu podjetju Facebook, ki sicer ni uvrščen med prvo stoterico, se je pa povzpel za 181 mest ter po lanskoletnem 283. mestu na lestvici letos zasedel 102. mesto. Okrepili so tudi finančno trdnost podjetja, ki je lani znašala 3,6 milijarde ameriških dolarjev (2,72 milijarde evrov) na 8,8 milijarde ameriških dolarjev v letu 2012. Kako in kam so uvrščena slovenska podjetja, ni znano, saj nismo uvrščeni v izbor držav, v katerih se meri uspešnost blagovnih znamk.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
22. 03. 2012 22.06
+1
ameičani izumjo i-pod i-pad , bosanc pa izumi ajvar hehehe
videcnik_99
23. 03. 2012 21.32
+2
Blaž Skale
22. 03. 2012 16.45
+0
tu dobis neki za ta denar
kim llsung
22. 03. 2012 16.14
-5
tale IZGRIZENA JABUKA je tak nateg kitajska plastika