Gospodarstvo

AUKN nezadovoljna z vodstvom železnic

Ljubljana, 07. 09. 2011 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novemu šefu SŽ Ervinu Pfeiferju se stolček maje, še preden se je nanj zares usedel. AUKN namreč ni zadovoljna z izborom nadzornega sveta, čeprav so vseskozi sledili procesu iskanja primernega kandidata, na koncu pa so v njem celo sodelovali.

Železnica - 3
Železnica - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Nadzorniki Slovenskih železnic so AUKN predstavili postopek izbora novega generalnega direktorja železnic in kriterije za imenovanje Ervina Pfeiferja na ta položaj. AUKN, ki ni zadovoljna s postopanjem nadzornikov železnic glede imenovanja novega direktorja, bo za potrebe izdaje soglasja k imenovanju čim prej izvedla svoje interne postopke.

Kot so po srečanju z nadzornim svetom Slovenskih železnic sporočili iz AUKN, je za železnice pomembno, da čim prej dobijo strokovno celotno poslovodstvo, zato bodo čim prej izvedli postopke glede izdaje soglasja k imenovanju novega generalnega direktorja Slovenskih železnic.

Ob tem so v AUKN kritični do ravnanja nadzornega sveta Slovenskih železnic pod vodstvom Igorja Zajca, ki je novega generalnega direktorja imenoval pred preoblikovanjem družbe v holding. To po mnenju agencije namreč povzroča pravno zmedo, saj bo o dveh članih sicer štiričlanske uprave holdinga Slovenske železnice odločal novi nadzorni svet, ki bo glede na ustanovitveni akt šestčlanski (zdaj šteje devet članov).

Uprava holdinga Slovenske železnice bo sicer štela štiri člane. Po mandatarskem sistemu dva člana uprave nadzornikom v potrditev predlaga generalni direktor, za imenovanje četrtega člana pa je odgovoren svet delavcev. Ta je danes na položaj člana uprave že imenoval dosedanjega delavskega direktorja Alberta Pavliča, ki bo štiriletni mandat nastopil z imenovanjem novega poslovodstva.

Odločitev v prvi polovici septembra

Odločitev o morebitni novi sestavi nadzornega sveta bo AUKN po napovedih sprejela v prvi polovici septembra. Po dostopnih informacijah naj bi do menjave nadzornikov zagotovo prišlo. Med kandidati za prvega nadzornika se omenja Marjan Rekar, za člane pa Alojzij Zajc, Alenka Podbevšek in Bojan Brank (slednja sta v nadzornem svetu družbe že zdaj). Dva predstavnika v nadzorni svet izvolijo zaposleni.

Kot pravijo na AUKN, so kot soglasodajalec k imenovanju generalnega direktorja železnic nadzornikom izrazili pričakovanje, da bo izbor kandidatov potekal profesionalno in da bodo preko kadrovske agencije na pogovore povabljeni kompetentni kandidati z ustreznimi izkušnjami in znanji vodenja železnicam podobnih gospodarskih družb, pogovori z morebitnimi kandidati pa da bodo vodeni v zaščito integritete možnih kandidatov.

Agencija je predsedniku nadzornega sveta Slovenskih železnic še pred sejo 29. avgusta, na kateri so nadzorniki za generalnega direktorja holdinga Slovenske železnice imenovali Pfeiferja, svetovala, naj ne hiti z dokončnim izborom novega generalnega direktorja železnic, saj holdinška organizacija železnic stopi v veljavo šele s 1. septembrom. Imenovanje pred veljavnostjo akta tako po ocenah agencije povzroča pravno zmedo, saj bo novoimenovani nadzorni svet odločal o preostalih dveh članih poslovodstva.

Dagmar Komar, predsednica uprave agencije
Dagmar Komar, predsednica uprave agencije FOTO: Kanal A

"AUKN ocenjuje, da tako ravnanje nadzornega sveta ni v skladu z dobro poslovno prakso in običajnim postopkom imenovanja poslovodstva kot kolektivnega organa. Po izvedeni prvi fazi, torej registraciji novega akta, sledi imenovanje novega nadzornega sveta, ta pa bi moral biti odgovoren za imenovanje primernega poslovodstva družbe," so poudarili na agenciji.

Za AUKN je pomembno, kot so še dodali, da Slovenske železnice dobijo čim bolj strokoven nadzorni svet in čim bolj strokovno celotno poslovodstvo in da bosta oba organa lahko učinkovito izvrševala načrtovane naloge skladno s svojimi pristojnostmi. Pomembno je tudi, da poslovodstvo kot kolektivni organ in nadzorni svet pri delovanju delita skupno vizijo razvoja in izvrševanja načrtovanih aktivnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenecsm
08. 09. 2011 22.33
"AUKN ni zadovoljna z izborom nadzornega sveta v katerem je tudi sama sodelovala." Torej, ukvarjajo se sami s sabo. Celoten članek ne pove nič konkretnega temveč samo meša meglo.
Darko32
08. 09. 2011 16.43
Čedalje bolj jasno je, da na železnicah hočejo samo denar za podpiranje krivinašev. Cilj pa ni razvoj teh železnic ampak kako si bodo najbolj napolnili žepe posamezniki. Lahko se je delati podjetnika, če ti korito polnijo drugi in sam si samo figura. Korito pa ne znaš kontrolirati, ker ga takoj izpraznijo tisti, ki so najbližji.
korintos1
08. 09. 2011 12.37
Če je Pavlič zraven, potm se nimajo kaj bati.
vozilo
08. 09. 2011 12.07
to je možno samo v Sloveniji.
ivo55
08. 09. 2011 10.52
Nič novega, davkoplačevalci s to sindikalno luknjo brez dna tudi že dolgo ne....!
prehlad
08. 09. 2011 10.06
PA KJE SE ŠE JEMLE ,KAJ DO KDAJ ŠE.
sundancer
08. 09. 2011 09.00
Seveda, če bo pa direktorica njena prijateljica Marjana Novak, zdajšnja direktorica Rimskeih Term, ki ji gori pod nogami, nova direktorica Slovenskih železnic.. Če je ne bo Pahor nagradil celo z mestom direktorice Športnega centra Planica, kjer bo spet kurila državne milijone... Zapomnite si, kaj je Sundancer napisal danes.
tipek1
08. 09. 2011 08.43
in ko prebereš članek na koncu ne veš kdo koga *
wsharky
08. 09. 2011 08.17
... SZ - cvet in ponos slovenskega gospodarstva ... :))