Gospodarstvo

Banka kupuje delnice EADS

Frankfurt, 15. 10. 2006 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemci želijo preprečiti, da bi njihov delež delnic v družbi, ki ima v lasti Airbus, kupili Francozi ali Rusi.

Nemška banka naj bi kupila delež v družbi EADS
Nemška banka naj bi kupila delež v družbi EADS FOTO: Reuters

Nemška zvezna vlada in nemška državna banka KfW pripravljata pogodbo o odkupu 7,5-odstotnega deleža v industrijskem in oborožitvenem koncernu EADS v vrednosti 1,3 milijarde evrov, piše Financial Times. Banka bi delež odkupila od avtomobilskega proizvajalca DaimlerChrysler, ki v koncernu obvladuje 22,5 odstotka delnic. Nemška vlada želi po navedbah časnika s tem preprečiti, da bi ta sveženj delnic odkupili Rusi ali Francozi.

Francoski nacionalni interesi so v koncernu zastopani prek 30-odstotnega lastniškega deleža, ki si ga delita francoski podjetji Sogeade in Lagardere. Nemški interesi pa so zastopani prek 22,5-odstotnega deleža, ki ga ima lasti nemški avtomobilski koncern DaimlerChrysler.

Ravnotežje med francoskimi in nemškimi interesi v koncernu bi se lahko vzpostavilo, če bi francoski medijski velikan Lagardere uresničil napoved o prodaji polovice svojega deleža, s čimer bi bili interesi obeh strani, francoske in nemške, zastopani s po 22,5-odstotnim deležem. Namigi nemškega avtomobilskega proizvajalca, da bi lahko prodal tretjino svojega lastniškega deleža, pa so sprožili ugibanja o bodočem kupcu deleža.

Medtem ko je že v četrtek župan Hamburga Ole von Beust dejal, da je vstop nemške države v koncern EADS le še stvar ureditve določenih podrobnosti, pa je nemška kanclerka Angela Merkel vsa namigovanja o dokončnosti dogovora odločno zavrnila. Dejala je, da v vladi še niso sprejeli te odločitve in da zaenkrat preučujejo vse možnosti. Vendar pa, kot izhaja iz pisanja časnika, vstop zasebnega nemškega kapitala v koncern ni pričakovan, zato je na potezi nemška vlada.

Težave z dobavo letal A380 so koncern pahnile v krizo
Težave z dobavo letal A380 so koncern pahnile v krizo FOTO: Reuters

Po mnenju vodje ekonomskega instituta HWWA Thomasa Straibhaarja neposredni vstop nemške vlade v lastniško strukturo koncerna EADS ne bi pripomogel k razrešitvi položaja, v katerem se je EADS kot večinski lastnik Airbusa znašel zaradi tretjič podaljšanega dobavnega roka za letalo A380. Dejal je, da so strahovi nemške strani, da bi se letalska proizvodnja premaknila iz Hamburga v Francijo, neutemeljeni.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.