Gospodarstvo

Banka Slovenije: Slovenija znova na razpotju, občutek varnosti je varljiv

Ljubljana, 17. 07. 2014 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banka Slovenije opozarja, da je Slovenija po lanskem preobratu, ko je bila izvedena dokapitalizacija nekaterih slovenskih bank, znova na razpotju in da je lahko občutek varnosti varljiv. Za vzdržen zagon gospodarstva predlagajo razdolževanje podjetij in spodbujanje investicij.

Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec FOTO: Reuters

"Menimo, da smo po lanskem preobratu, ko so bile dokapitalizirane nekatere slovenske banke, znova na razpotju in da je lahko občutek varnosti, ki ga sicer kažejo zadnji podatki, tako varljiv, da se znova zapletemo v začaran krog, ki se bo po našem mnenju znova reševal zgolj na račun davkoplačevalcev," je povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

"Potrebujemo strategijo, kaj Slovenija želi v srednje ročnem obdobju," je poudaril in dodal: "Potrebujemo zagon novega investicijskega cikla ob hkratnem izvajanju ukrepov za oživitev gospodarstva, za katere menimo, da jih lahko začnemo izvajati v relativno kratkem času, pomenijo pa dolgoročne rešitve." Izpostavil je povečanje učinkovitosti zakonodaje in pravosodnega sistema, razdolževanje in prestrukturiranje podjetij, izboljšanje bilanc bank in krepitev dolgoročne vzdržnosti javnih financ.

Nekateri od teh ukrepov se že izvajajo, vendar je treba po Jazbečevih besedah gledati na celovitost svežnja politik, komplementarnost ukrepov in hitrost njihovega izvrševanja. Vzdržna rast mora temeljiti na novih investicijah, ki bodo financirane z lastniškim, in ne dolžniškim kapitalom. "Sicer bomo porajajoče se okrevanje, ki ga trenutno zaznavamo v Sloveniji, zapeljali na slepi tir," je opozoril guverner.

Nove investicije lahko po njegovem dobimo le iz tujine. "Dejstvo namreč je, da v Sloveniji ni drugega kapitala kot davkoplačevalski denar," je spomnil in izpostavil, da je treba izdelati strategijo privabljanja tujih investicij. Lahko pa privatizacije tudi ne izvedemo, a potem mora to nekdo jasno povedati in pojasniti, kako bomo financirali gospodarsko rast, ter za to prevzeti odgovornost, je dodal.

Dokument, ki ga je sprejel svet Banke Slovenije, temelji na njihovem razumevanju trenutnega stanja in možnih rešitev, ki še vedno obstajajo in so izvedljive, je pojasnil guverner. Po njegovem mnenju potrebujemo jasno, konsistentno in koherentno politiko, odprtost za lastniške naložbe in reševanje institucionalnih regulatornih ovir, ki trenutno ovirajo investicije.

'Ukrepi na dohodkovni strani verjetno edini možni'

Po mnenju centralnih bančnikov mora država natančno opredeliti glavne cilje fiskalne politike v okviru možnega, in ne želenega, ter jih jasno sporočiti javnosti. "Ukrepi na dohodkovni strani niso zaželeni, a so verjetno edini možni," je ocenil. Med njimi je omenil razmislek o uvedbi nepremičninskega davka, še večjih aktivnostih pri pobiranju davkov, možnostih širitve davčne osnove za davek od dohodkov pravnih oseb ter o skrajšanju seznama blaga in storitev, ki so predmet nižje stopnje DDV, je naštel.

Ob tem ne smejo izostati ukrepi na odhodkovni strani proračuna. Med njimi je kot dodatne ukrepe, ki bi jih morali izpeljati, naštel zdravstveno in pokojninsko reformo, reformo trga dela, reorganizacijo lokalne uprave in skupnosti, racionalizacijo stroškov izobraževanja ter učinkovitejšo porabo socialnih transferjev in subvencij.

Pri sanaciji bank pa je zaskrbljujoče, da je delež slabih posojil še visok in da narašča, med drugim pa je nujno prestrukturiranje sistema, odprodaja državnih deležev ter krepitev nadzora. Pri prestrukturiranju gospodarstva se tako lahko zgodi, da "bodo z zamudami postopoma izničeni učinki dokapitalizacij bank". Sistematično prestrukturiranje bi morala biti, kot je dejal, "prednostna naloga nove vlade", ki mora sprejeti odločitev, v katerih družbah je to najnujnejše.

Upajo, da jih bo vlada slišala

V Banki Slovenije pričakujejo, da bo vlada na njihov dokument odgovorila, upajo pa tudi na čimprejšnjo odločitev Evropske komisije glede programov prestrukturiranja Abanke in Banke Celje. Po Jazbečevih besedah upajo, da jih bo vlada slišala, saj "pogled, ki so ga predstavili, ni rožnat, rešitve obstajajo, a je vlada tista, ki lahko stvari zapelje na bolje".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
21. 07. 2014 12.03
Pra...e, spet rabijo denar. To korito ni nikoli polno. Smo kar lepe ovce. Se pa strinjam, da je treba dolgove poravnat, tudi hrvaškim varčevalcem, ampak, tudi Slovenija mora dobit nazaj vse nepremičnine in premičnine, ki so jih največ zaplenili na Hrvaškem.
JE-BI-GA
21. 07. 2014 10.45
Bankirji bi si morali sami služiti za plačo s svojim delom, saj banke nikomur nič ne šenkajo ampak nas svinjsko rubijo z obrestmi.....................................
dar66
18. 07. 2014 18.28
+2
91 leta v smo bili na "konju" . V dvajsetih letih bi morala Slo. podjetja pokupiti za malo denarja vse perspektivne balkanske firme. Tako pa se je zgodil kreditni BUUM , z nezmožnostjo vračanja kreditov, ker je denar pristal v žepih "elite"..... in zgodba je znana ................ma ne da se mi pisat............
razocarani
18. 07. 2014 17.24
+6
ja tale banka nas pa ze malo gunca ..a ni ze cas za malo bencina in sibico.. saj je v teh bankah toliko parazirov katere mora obubozan narod se vedno rediti a si niso ze dovolj nagrabili .. ni kaj samo ulica nas se resi .. dobro da imam mariko ze dolgo kuplejno ..
mak0521
18. 07. 2014 15.54
+3
Kdo sploh ima občutek varnosti v tej državi???? Morda mogotci, ja...
razocarani
18. 07. 2014 17.26
+2
daj ne se hecat elita ga ze ima a so se vedno lakomni .. drugace pa se vojska in policija nima tega obcutka ..proti easim elitnikom se vojska ne more nic .tem niti tanki ne pridejo do zivega ..
emilzapata
18. 07. 2014 13.54
+7
Danes sem zaprl svoj bančni račun na NLB, kdaj boste storili to še ostali? Ne more dobiti smrklja na okencu banke regresa za dve povprečni slovenski penziji, ob tem da smo banko dokapitalizirali iz svojega žepa.
razocarani
18. 07. 2014 17.27
+4
ja si pa res dolgo cakal se mimo te banke ne grem na se cesa ne bi nalezel ne da bi vanjo stopil ..
Koffetka
18. 07. 2014 13.49
+10
Saj Slovenija nima nobenega gospodarstva več ..Saj je samo še javni sektor, Komunala in Kultura torej vse je na KREDIT..in ve se za koga je KREDIT na KREDIT..
Koffetka
18. 07. 2014 13.50
+5
Sama Folizofija Akrapovič se seli v Gorenju pa še sam nalepke lepijo na kItajske Hladilnike
razocarani
18. 07. 2014 17.31
+2
daj no si pa crnogled ..imamo kup bank ,,imamo kup politiko,,,imamo kup tajkunov,,imamo tudi nekaj zaprtih tajkunov,, kaj bi se hotel .. povej mi koliko kreditov imas pa ti povem koliko si bogat .. sicer pa ko bo treba vse te kredite vrnt slovenije ze dolgo ne bo vec .se sreca da pa komunala se dela --mislim tisti del ki ima pogrebe cez .. neko vreco pa se dobimo ..
zavedenSlovenec
18. 07. 2014 13.18
-2
Seveda: tujcem bomo vse prodali in cerkvi šenkali, potem bomo pa živeli kot kralji, al kaj? Prodajte Vi hišo tujcu, pa notr živite kot doma. Tujec Vas bo pa prišel malo pogledat, kadar se mu bo zdelo, pa bo mal pamet solil, nč druzga.
razocarani
18. 07. 2014 17.34
+1
potolazi se kateri tujec pa bi si zelel tako cudno dezelo ..se nas pa res vsi izogibajo ..dokler bo samo en nas dosedanji politik se ziv tujca v to dezelo ne bo niti v zlu se manj pa v dobrem .. se hudic se nas izogiba .kdo pa si zeli takega kaosa ..da se mu to prenese se domov
zavedenSlovenec
18. 07. 2014 13.06
+1
Znajo pa vsako malenkost zaračunat, od tega, da jim dam denar naprej! Pa namesto dodatkov za obleke in frizuro uslužbenk naj imajo delavske oblekice. Modre, zelene, bele - mi je vseeno.
ecnarf
18. 07. 2014 12.14
+5
Slovenijo vodijo sami nesposobneži od bankirjev do politikov ,v gospodarstvu pa tako samo kradejo in odpuščajo,moral bo priti tujec da bo red naredil.
zavedenSlovenec
18. 07. 2014 13.14
-1
Tujci bodo pa še za marsikatero svojo rito najprej poskrbel. kar poglej prodane firme. Naši samo delajo, tujec šef pa s fotoaparatom hodi okol in slika kar mu ni všeč. tresejo se pa našim hlače - presranim hlapčkom.
maske-so-padle
18. 07. 2014 11.27
+6
Prodati Banko Slovenije najboljšemu ponudniku. Gratis dobijo še vse te velemojstre bančništva.
maske-so-padle
18. 07. 2014 11.29
+6
Sploh me pa zanima kdo ima kakšen občutek varnosti. Kvečjemu imam vseskozi občutek, da sem v veliki nevarnosti.
razocarani
18. 07. 2014 17.36
+1
ja obcutek ne vara ...banke pa nihce noce se bencin in sibica ne ..
Biofanatik
18. 07. 2014 10.16
+5
Keš lovo in naturalije nazaj pa se drajsite bankirji
razocarani
18. 07. 2014 17.38
+1
naturalije so samo se to kar imajo bankirji med nogami ..glede na stanje banke so take tudi naturalije .. torej ..cim dlje od tega ..malo bencincka in zveplenko pa bomir .. zakaj pa rabmo banke se nimamo dnarja .. tisto malo pa bom ze sam znal . --zapravt--
Uporabnik811241
18. 07. 2014 10.09
+12
Zakaj mora moj denar sploh potovat čez banko ,če pa tako ali drugače od banke nimam nič razen ,da mi pobirajo provizije kredita mi pa itak ne dajo !!!
razocarani
18. 07. 2014 17.39
+1
ja da placujes gospodi vse bancne pristojbine .. pa da te kontrolirajo kako si zapravljal ..
Vinogradnik67
18. 07. 2014 09.39
+3
In ta bo zdaj pametn banke so zafurale državo kaj bi zdaj rad še denarja tiho naj bo rajši !!!!
razocarani
18. 07. 2014 17.42
+1
saj so tiho ..tako neslisno zapravljajo nas se preostali denar ..in potiho jim ga bomo se vec dali .. torej cemu vse te banke .. da pac nekdo tudi tu zivi na nas hrbet.. zaradi mene pa res ni treba bank vse sproti pokurim ..in komaj pridem skoz mesec..
zemljemerec
18. 07. 2014 09.29
+8
Zaprite in zaklenite banko, dokler jo ne prevzame kupec. Državljani jo ne rabimo, ker vsak dan povečuje dolgove. Jaz ne bom porok kriminalcem.
razocarani
18. 07. 2014 17.45
+2
no imajo zelo lepe velike prostore ..iz teh his se da hitro narediti lepe velike prostorne javne hise ..te nikoli ne delajo izgube .. toliko bank imamo da smo lahko javna hisa za celo evropa ..zaposlitev pa prednostno dobijo ti ki so vodili te banke in tudi tisti ki so v parlamentu izgubili stolcek na zadnjih volitvah ..
Arguss
18. 07. 2014 08.04
+12
Sami mešalci megle in mlatilci prazne slame.
razocarani
18. 07. 2014 17.47
+1
kaj ko moramo mi popapcati to meglo in slamo ..zrnje pa pohrustajo tile v bankah ..
don_samo
18. 07. 2014 07.57
+18
RESNICI NA LJUBO, SLOVENIJA SPLOH NE POTREBUJE SVOJE LASTNE BANKE, POLITIKI IN ELITA JO POTREBUJEJO KOT NAPAJALNIK ZA KREDITE IN KADRE!
razocarani
18. 07. 2014 17.50
+2
samo tole pa je prava resnica ..veliki smo kot vecja ulica v minhnu ..pa se ti nimajo svoje banke .. zakaj pri nas toliko bank .. to pa vedo najbolje sefi teh bank ..vec bank vec bajno placanih stolckov ..pa elitna gospoda si lahko tu servisira potrebe brez vracila .. koga briga --bo ze pohleven narod spet napolnil bancice
Samo.Jst
18. 07. 2014 07.36
+3
A kaj drugega kot dvigovanje davkov sploh premorejo ti naši strokovnjaki??
Biofanatik
18. 07. 2014 06.06
-1
Biofanatik
18. 07. 2014 06.06
-2
Ponovno osamosvojit itd, bo treba na JJ-ja počakat da iz kehe pride.