Gospodarstvo

Banke Peku nočejo dati denarja

Tržič, 09. 07. 2015 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tržiški Peko, ki čevlje izdeluje že več kot 100 let, se je znašel pred novo oviro. Čeprav redno plačujejo obveznosti, jim banke ne želijo dati 700.000 evrov kredita za nakup materiala in financiranje proizvodnje. Ne razumemo zakaj, pravi prvi mož Peka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NaravaInDruzba
16. 07. 2015 22.31
Vidim, da zelo malo ljudi ve kaj je to udoben čevelj. Saj ni panike, vam bo hrbtenica čez čas pokazala kako pametni ste. Še vedno sta Peko in Alpina zakon, tudi Borovo je bil. Pa ste vi zavedni slovenci uspeli doseči to da je propadel. So Camper-ce bolj in pa to. Še bolj in je njihova poliuretanska guma, ki jo veselo nosite ;) Najbolj žalostno je to, da tujci, bolj spoštujejo naše blagovne znamke kot lastni narod. Ko pa je govora o sprejemanju beguncev ali o đamiji pa vsi veliki Slovenci. Smilite se mi vi in vaši kurjeokasti podplati.
ArkaMast
16. 07. 2015 12.28
-2
PEKO bodo zaprli. Preveč dobro mu gre. Preveč glave je nad gladino. Treba je malo tunkati.
Frane Šajn
16. 07. 2015 11.56
+1
Ja dragi delavci Peka, napitnina napitnina mora pasti pa bo in to mastna po meri zahodnega menedžmenta!
NaravaInDruzba
15. 07. 2015 17.43
+0
Zato vam ga ne dajo, ker si ne želijo, da bi nosili udobno in kvalitetno obutev. Želijo nam servirat rakotvorno gumo s Kitajske in take podobne hece.
kmg
13. 07. 2015 00.30
+13
Prav vam je. Nehali boste krast, ko boste jedli travo, do takrat pa se vsak briga le za svojo rt požrešno koliko bo nakradel in si nagrebel. Človek ima izkušnje, je iz branže, zadostuje vsem pogojem..ampak NE...na poslano prijavo za zaposlitev, ko naj bi iskali dodatnega zaposlenega "gospodje" iz Peka niti odgovorit ne znajo..lahko samo rečem - potone naj vse skupaj, ker drugega si ne zaslužite!
murate
13. 07. 2015 05.26
+6
će dobijo kredit bodo imeli za kuverte in znamko,tako morda dobiš odgovor-se hecam.To je problem več ali manj vseh naših firm,saj bi lastniki živeli na veliki nogi,v bistvu pa nimajo niti za stoške proizvodnje financirat.Se pravi,da so megalomani,ki gemblajo v varijanti če bo šlo bo šlo , če ne pa bodo firmo banke zaplenle.Tako ne gre in ne more it.Če ima res toliko naročil naj prosi kupce za avans,naj razproda zaloge,nepotrebno premoženje...
brezcasni
12. 07. 2015 23.44
+4
kredite iščite v INDIJI ,afriki,tam je denarja dovolj in si želijo investiranja v Evropo,kaj se pasete v EU ....isto kot ste se včasih v JUGI........
hondica
12. 07. 2015 22.02
-2
Na steni fabrike visi titejeva slika, pa vseno ne dobijo denarja. Kaj pa če je titej v resnici že iz mode?
ForwardThinking
12. 07. 2015 21.26
+5
Ne razumete zakaj vam banke nočejo dati denar? Zato ker niste član društva Forum21!
ubogislovenci
12. 07. 2015 19.31
+4
Treba je uničit vse, kar še vsaj malo laufa...
Borec21
12. 07. 2015 16.53
+9
če so pametni naj naredijo kot je naredil mokronoški M TOM delavci naj se zberejo vzamejo v najem in vse skupaj kasneje odkupjjo pa je problem rešen res pa da bo treba 5X bolj delat za 5X manj....tko to je.....
zurc
12. 07. 2015 16.41
+9
ni mi jasno ,če so tolk delali ,kam je šel denar od prodanih čevljev ,tut za materijal ni ostalo? če delajo na tak način potem bolš res da se zapre!V zgubo pač ne moreš delat in se tolažit ,ah saj delamo !kaj ti pomeni delo če ni dobička!
NoviceResnice
12. 07. 2015 14.54
+2
Itak...Peku da samo še država...
adadaa
12. 07. 2015 14.34
+8
Priporočam ministru Počivalšku in novinarjem en osnovni tečaj iz branja bilanc, direktorju despotu pa da naj ne laže. Peko je posloval v lanskem letu takole: Pri 12 mio prihodka v letu 2014 ( 277 zaposlenih oziroma prihodek zgolj 43 tisoč evrov prihodka na zaposlenega, toliko bi morala biti dodana vrednost, ko so že pokriti stroški materiala, storitev itd. 43 tisoč evrov bi moral biti letna dodana vrednost na zaposlenega- za letno plačo in za razvoj, investicije, odplačilo dolgov, ne pa 43 tisoč prihodkov na zaposlenega. Peko je več kot očitno slaba firma že 25 let, podpovprečna firma po vseh kazalcih, Kot rečeno ima firma PEKO za laike, ki ne znajo brati bilanc res prikazanih 14 tisoč evrov dobička ( uboga garažna firma), katerega pa brez 2 mio izrednih prihodkov ( vključno dotacije, subvencije) ne bi dosegel, ampak bi brez subvencij in doatcij imel 2 milijonsko izgubo ( 12,1 % izguba iz poslovanja, plus 5,3% izguba iz financiranja). Podjetje ustvarja izgubo tako iz poslovanja kot iz zadolženosti ( finančni odhodki) Vsak, ki je končal izpit na EF to ve, zgolj ministrovi sodelavci se ne potrudijo za 5 minut pogledat bilanc, ker bi bilo potem jasno, da neki Despotović, ki vodi Peko, zavaja ministra, ta pa naivno kot pred tremi desetletji, zahteva od bank da podjetju z C 2 -- boniteto dajo kredit ( potem pa na slabo banko ?). PEKO bank seveda ne more nategovati ker te vsaj znajo brati bilance, v nasprotju z gospodarskim ministrom Počivalškom. Morda bi bil pa boljši sindikalist kot minister.
Borec21
12. 07. 2015 16.50
+0
to drži če pa daš bilanco države in prihodki odhodki dodana vrednost na javno upravo so pa daleč boljši zdej mi pa povej kaj je boljše???
CK-jevec
12. 07. 2015 14.30
+9
Lovše in njegovi sateliti oz.tisti, ki ga postavili za direktorja, naj vrnejo pokradeni denar državne dokapitalizacije (2 mrd SIT) iz leta 2000, ki pa jo TRR Peka v resnici nikoli ni videl. Ko bo to urejeno in ko bodo ti ljudje za zapahi, pa naj se postavi sposoben vodstveni kader z izkušnjami v čevljarski industriji z dobrim poslovnim načrtom. Potem pa se lahko začne ponovni vzpon podjetja, ki je nekdaj zaposloval 5.500 ljudi. Ampak za zapahi-zapahi. Ne pa da se Lovše za 1 mio EUR odplača iz zapora. Adijopamet v kakšni družbi živimo...
adadaa
12. 07. 2015 14.40
+2
Prav si povedal, samo problem je da direktor ne more in ne sme biti čevljar/ iz panoge,ampak sposoben MANAGER, postaviti mora poslovni model, razumeti mora marketing, finance, organizacijo, čevlje delat je potem čista rutina KV delavcev. Problema se je treba lotiti pravilno in ne tako kot zdaj, ko KADE / SOD / SDH / MGRT in drugi birokrati, ki nimajo pojma o vodenju, VODIJO. In kam vodijo?, dokaz so pravzaprav vsa državno vodena podjetja in banke. Vodijo v bankrot..
CK-jevec
12. 07. 2015 15.25
+11
Oprosti, ampak to nikakor ne drži. Direktor mora biti in sposoben manager in človek iz branže. In čevlje delati ni rutina, je blazno težek in zakompliciran proces, kateri nosi v sebi ogromno znanja ter izkušenj. Tržič ima 400 letno tradicijo v šušteriji. Nekdanji direktor Peka (v 70ih letih) ki iz njega naredil dobesedno imperij (povečal koncern iz 1.500 na 5.500 ljudi, povečal št.trgovin iz 80 na 180, zgradil 2 dodatni tovarni v Trbovljah-300 zaposlenih ter Ludbregu-1.900 zaposlenih, kot eden prvih v Jugi ustanovil lastno predstavništvo v tujini ki bilo na 6.mestu po obsegu poslov od 122 uvoznikov čevljev) g.Bedina, je bil univ.dipl.oec. s Prešernovo nagrado, kasneje (v 80ih) je bil tudi najbolj uspešni Predsednik Gorenjske banke in še in še. Ampak vseeno je delal prej 10 let na vseh funkcijah v Peku (od nabavnega referenta, direktorja prodaje, direktorja nabave, komercialnega direktorja, pomočnika direktorja in na koncu generalnega) med srednjo šolo pa je lepil podplate v Peku in spenjal škatle. Ko pa bil otrok pa hodil po celi gorenjski z njegovim očetom (ki bil čevljar) kjer sta prodajala čevlje. TO je zame sposoben direktor Peka! Torej nekdo, ki ima formalno izobrazbo, ki mu dala znanje o poslu,marketingu,financah,računovodstvu etc. a vseeno tudi NUJNO ogromno znanja iz branže. Ki je šel po stopničkah, ki razume zaposlene, ker je sam bil tudi na njihovem mestu. Ni bilo dneva, ko ni šel vsaj 2x čez celo proizvodnjo in se pogovarjal z zaposlenimi, z njimi skupaj jedel v jedilnici in skrbel, da so imeli 10% višje plače od republiških. Njegovo razmerje pa je bilo čistilka:on kot generalni direktor 1:3,6 (!) . Kasnejši direktorji pa so zgolj čepeli v svoji pisarni, cele dneve bulili v tiste grafe na računalniku, ko se je delavec vsedel zraven njih v menzi so vstali in niso imeli pojma o čevljarskem biznisu, handlanju, izvozu. Peko je v času Bedine naredil 9 mio parov na leto, izvažali so v Rusijo, Ameriko, Nemčijo,Švico,Avstrijo,Benelux in še in še. Delali za najboljše brande (Rockport,Siux,Beneton,Samsonite) itd. Nemško predstavništvo pa mu je delalo 40 mio DM letnega prometa (toliko o tej izmišljeni fami, da so YU firme laufale samo zaradi YU tržišča - izmišlojtina totalna! vsaj pri Peku). Danes g.Bedino lahko le boli srce kaj se z ''njegovo'' firmo dogaja. Se pa baje njegov sin zanima in dela na tem, da bi kupil Peko in ga postavil (s pomočjo edinstvenega znanja njegovega očeta o tej izjemni firmi) nazaj na noge. Zato JA, direktor katerekoli firme, mora biti človek z dušo, ki diha s to firmo, ki pozna branžo v največji detajli in je predvsem nekaj: človek. Človek do soljudi. Manjka danes direktorjem etika ter morala, razlike med plačami so postale nenormalne, na vodilnih mestih pa so ljudje brez kompetenc o izkušnjah , predvsem pa brez že dokazanih uspehih.
adadaa
12. 07. 2015 15.40
+1
Saj si dobro napisal, torej g.bedina je imelk vse bil je manager in tudi panogo je poznal, ampak zgolj poznavanje panoge ( tehnolgoje) - to ni ravno naloga direktorja bi bilo vse 3kar si napisal nedosegljivo; kwer pa je bil predvsem MANAGER, da je vse to ustvaril ( Strateg) ne čevljarček v proizvodnem smislu, je to lahko dosegel, Nepoznavanje panoge je manj ghudio, lke rima vsaka fiurma organbozacijo inm pravi MnaGEWR
CK-jevec
12. 07. 2015 16.26
+1
LLLEPI
12. 07. 2015 13.18
+4
Vprasa naj se kdo in zakaj je poskrbel za to da je podjetje padlo tako dalec da nima za surovine ?? Pa je odgovor tu kdo si zeli prilastiti podjetje
Gr8one
12. 07. 2015 12.38
+6
Glede na to, da je država skoraj 100% lastnik imam občutek, da se zopet želi nekdo polastiti nečesa na poceni način. Glede na milijonske izgube, ki jih ima podjetje se vidi, da so tudi tukaj nekateri pri koritu.
adadaa
12. 07. 2015 14.40
+0
Žal se v Peku razen dolgov ni česa polastiti, vse je že davno pokradeno in nič vredno.
adadaa
12. 07. 2015 14.43
+0
Pa še kaka številka, ki pove bistvo:V Peku 277 zaposlenih proizvede 40 čevljev na zaposlenega mesečno, namesto do malice mesečno ! A je kaj čudno da imajo skoraj 20 odstotno izgubo. Obrtniška delavnica, s kameno dobskim designom v svetovni konkurenci, zapret takoj !"
slovenskidelavec
12. 07. 2015 12.12
+1
Tudi Grkom ne dajo denarja.
mijavci
12. 07. 2015 09.45
+8
Jest bi jim dal toliko kredita kolikor lahko direktor da svojega premoženja za garancijo v primeru neplačevanja. Hiša, parcela, vikend, avto vse na hipoteko za kredit pa se bojim da kar na enkrat ne bi več rabili kredita.
gripson
12. 07. 2015 09.39
+5
Mene bankirji niso nič vprašali, le vzeli so mi, da so se lahko dokapitalizirali. Če bi imel možnost, bi, tako kot za dohodnino, sam določil kam naj gre moj denar.....
najots
11. 07. 2015 23.57
+8
Peko pač ni državna banka, preko katere bi lahko udbomafija oprala že ukradeni denar iz državnega proračuna!