Banke razmišljajo o selitvi iz Londona v Pariz

So si Britanci naredili medvedjo uslugo z brexitom? Mednarodne banke, ki imajo svoje evropske sedeže v Londonu, razmišljajo o selitvi v Pariz. Nova večja finančna središča bi se po brexitu lahko oblikovala tudi v Amsterdamu, Dublinu in Frankfurtu.

London

Vse več bank in podjetij razmišlja o selitvi sedeža v Pariz ali katero drugo evropsko mesto. (Foto: AP)

Mednarodne banke, ki imajo svoje evropske sedeže večinoma v Londonu, razmišljajo o možnostih, kako bi te po odločitvi Britancev za brexit preselile v Pariz. "Velike banke so se na nas že obrnile z vprašanji glede odnosa in zahtev francoskih regulatorjev," je pojasnil generalni sekretar francoskega bančnega regulatorja Benoit de Juvigny.

Banke se sicer po njegovih besedah trenutno šele informirajo o selitvi, odločitev pa še niso sprejele. S podobnimi vprašanji se na francoske regulatorje obračajo tudi odvetniki in svetovalne družbe.

Zaradi brexita bi se nova večja finančna središča poleg Pariza lahko oblikovala tudi v Amsterdamu, Dublinu in Frankfurtu, ugotavlja agencija.

Britansko bančno združenje je pred časom že opozorilo, da so mednarodni posojilodajalci pripravljeni svoje sedeže preseliti, prvi pa bi to lahko storili že na začetku prihodnjega leta.

Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bo do konca marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, s čimer se bodo začela pogajanja z Brusljem o izstopu. Postopek "ločitve" bo najverjetneje zelo zapleten, mednarodna podjetja, ki imajo sedež v Londonu, pa bodo morala vsaj nekaj poslov preseliti na celino.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
Frigo 16.12.2016 10:05:02
Predlagam da jih preselite v SLO bo takoj suša
Več komentarjev