Gospodarstvo

BDP padel že drugo četrtletje zapored, Slovenija (spet) v recesiji

Ljubljana, 30. 11. 2012 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cene življenjskih potrebščin so se novembra zvišale. Najbolj so se podražile gostinske in nastanitvene storitve ter alkoholne pijače in tobak. Od hrane sta se najbolj podražila sadje in zelenjava. V tretjem četrtletju je BDP padel za 3,3 odstotka.

V Sloveniji se je BDP v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani realno zmanjšal za 3,3 odstotka. V prvih devetih mesecih je bil obseg BDP za 2,2 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani, so objavili na državnem statističnem uradu.

Dodana vrednost se zmanjšuje v vseh skupinah dejavnosti slovenskega gospodarstva. Skupna dodana vrednost je bila manjša za 3,1 odstotka.
Dodana vrednost se zmanjšuje v vseh skupinah dejavnosti slovenskega gospodarstva. Skupna dodana vrednost je bila manjša za 3,1 odstotka. FOTO: Thinkstock

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, pa se je v tretjem četrtletju letos v primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem zmanjšal za 0,6 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 2,9 odstotka. BDP se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim četrtletjem znižal za 1,1 odstotka. Slovenija je tako znova v recesiji, saj že drugo zaporedno četrtletje beleži padec BDP.

BDP po nedesezoniranih podatkih se je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani znižal za 3,2 odstotka.

Gospodarske razmere še naprej zaznamuje zlasti šibko domače povpraševanje. V tretjem četrtletju letos se je na letni ravni zmanjšalo za 6,6 odstotka. Izdatki za končno potrošnjo so bili manjši za tri odstotke, v enakem obsegu se je zmanjšalo tudi končno trošenje gospodinjstev. Pri tem v Sloveniji največje padce beležimo v skupini trajnih proizvodov, zmanjšujejo pa se tudi izdatki za druge proizvode. Tudi obseg končnega trošenja države je bil manjši kot pred letom, navajajo statistiki.

Še bistveno bolj kot končno trošenje se zmanjšuje investicijsko trošenje. V primerjavi s tretjim četrtletjem 2011 je bilo manjše za 20,4 odstotka. To je največje zmanjšanje bruto investicij po letu 2009, so povzeli na statističnem uradu.

Umar skrbi padec izvoza

Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) opozarja, da smo drugič zapored zabeležili izrazito medletno zmanjšanje gospodarske aktivnosti, četrtletni upad pa je bil po razpoložljivih podatkih znova med najvišjimi v evrskiem območju. Umar skrbi, ker je izvoz drugič zapored medletno nižji. "Izvoz, ki je bil do letos glavni dejavnik sicer šibkega okrevanja slovenskega gospodarstva, je bil v tretjem četrtletju drugič zapored medletno nižji (za 0,7 odstotka), kar je predvsem posledica poslabšanja gospodarskih gibanj v glavnih trgovinskih partnericah," so poudarili v Umarju.

Na padec BDP je vplival predvsem še nekoliko močnejši padec domače potrošnje, ki se je že drugo četrtletje zapored močno zmanjšala. Ob nadaljevanju zaostrenih razmer na trgu dela, upočasnjeni rasti plač in poslabšanem razpoloženju potrošnikov se je namreč medletni upad potrošnje gospodinjstev še poglobil (za tri odstotke).

GZS nad padcem BDP ni presenečena

Gospodarska zbornica Slovenije glede zmanjšanja BDP za 3,3 odstotka ni presenečena. Opozorili so, da se lahko ob še enem takšnem četrtletnem padcu hitro približamo 2,5-odstotnemu padcu BDP v letošnjem letu. "Na resnejše posledice kolapsa na trgu investicij oz. v gradbeništvu in z njim povezanih industrijskih in storitvenih dejavnostih na padec BDP smo opozarjali že dlje časa. Tako kot opozarjamo na to, da se slabšajo razmere tudi na izvoznih trgih, z obema razlogoma pa je povezano padanje kupne moči gospodarstva in potrošnikov," so zapisali v GZS.

Inflacija novembra višja za 2,3 odstotka

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin novembra na letni ravni zvišale. Inflacija se je na tej ravni znižala na 2,3 odstotka, na mesečni ravni pa je Slovenija zabeležila deflacijo; cene so se znižale za 0,1 odstotka, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad.

Inflacija se je na letni ravni novembra znižala na 2,3 odstotka.
Inflacija se je na letni ravni novembra znižala na 2,3 odstotka. FOTO: Thinkstock

Oktobra je bila inflacija na letni ravni v Sloveniji 2,7-odstotna, prav tolikšna je bila novembra lani. Povprečna 12-mesečna rast je bila novembra letos 2,5-odstotna, v enakem obdobju lani pa 1,8-odstotna. Skupna rast cen v letošnjem letu ostaja na ravni preteklega meseca, to je pri treh odstotkih.

Najizrazitejši dvig cen na letni ravni je država novembra zabeležila v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 9,7 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 9,5 odstotka). Sledile so skupine izobraževanje, hrana in brezalkoholne pijače, prevoz, raznovrstno blago in storitve, stanovanje, rekreacija in kultura ter zdravje.

V skupini gostinske in nastanitvene storitve so se cene gostinskih storitev v povprečju zvišale za 12,2 odstotka, cene nastanitvenih storitev pa za 2,7 odstotka. V skupini alkoholne pijače in tobak je bil tobak v povprečju dražji za 12,3 odstotka, alkoholne pijače pa za 5,1 odstotka.

Najbolj sta se podražila sadje in zelenjava

V skupini hrana so se v povprečju najbolj podražili sadje in zelenjava.
V skupini hrana so se v povprečju najbolj podražili sadje in zelenjava. FOTO: Thinkstock

V enem letu so se v skupini hrana in brezalkoholne pijače v povprečju najbolj podražili sadje (za 11,8 odstotka) in zelenjava (za 9,8 odstotka), med brezalkoholnimi pijačami pa kava, čaj in kakav (za 6,4 odstotka). V povprečju cenejši so bili samo izdelki iz podskupine olje in maščobe.

Na dvig cen v skupini prevoz so najbolj vplivale višje cene letalskega potniškega prevoza (za 19,6 odstotka) ter goriv in maziv (za 11,6 odstotka), med pocenitvami pa velja omeniti nižje cene cestnega potniškega prevoza (za 9,1 odstotka) in osebnih avtomobilov (za 4,6 odstotka).

Cene blaga so se v enem letu v povprečju zvišale za 2,4 odstotka, cene storitev pa za 2,3 odstotka.

Padec cen na račun cenejših goriv

V povprečju nižje cene pa so statistiki zaznali v skupinah komunikacije (za 3,3 odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 1,2 odstotka).

Novembra so se cene življenjskih potrebščin četrtič letos v povprečju znižale, tokrat, kot omenjeno, za 0,1 odstotka. Skupno rast cen so znižale predvsem nižje cene pogonskih goriv (za 0,2 odstotne točke), saj so bile cene goriv in maziv v skupini prevoz nižje za 3,7 odstotka. V tej skupini so se pocenili tudi osebni avtomobili (za 0,5 odstotka).

Na znižanje skupne rasti cen so vplivale tudi nižje cene izdelkov in storitev iz skupine stanovanje, predvsem plina. Plin je bil tako cenejši za 6,7 odstotka, daljinska energija za 3,5 odstotka in tekoča goriva za 1,6 odstotka. Na drugi strani pa so se podražili trda goriva ter storitve za vzdrževanje in popravilo stanovanja.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 2,8-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna. Mesečna rast cen je bila negativna, in sicer minus 0,2-odstotna, navajajo statistiki.

Skupno rast cen so (za 0,1 odstotne točke) znižale še 1,7 odstotka nižje cene pohištva in opreme iz skupine stanovanjska oprema. Nižje so bile tudi cene gospodinjskih naprav, izmed podražitev pa so najbolj izstopale višje cene steklenine, posode in pribora.

Novembra so bile cene oblačil višje za 3,4 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,2 odstotne točke. 0,1 odstotne točke so k skupni mesečni rasti prispevale še podražitve drugih storitev, povezanih z delovanjem prometnih sredstev (za 5,4 odstotka), najvišje cene letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meta37
04. 12. 2012 15.51
+5
1 - Revež : Dela, 2 - Bogataš : Izkorišča reveža, 3 - Vojak: Brani oba, 4 - Davkoplačevalec : Plača za vse tri, 5 - Potepuh : Počiva za vse štiri, 6 - Pijanec : Pije za vseh pet, 7 - Bančnik: Ropa vseh šest, 8 - Odvetnik : Zavaja vseh sedem, 9 - Zdravnik : Ubije vseh osem, 10- Pogrebec : Pokoplje vseh devet, 11- Politik : Živi na račun vseh desetih TO JE ZAČARAN KROG, KATEREMU GOSPODAR JE SVETA VLADAR D.E.N.A.R.!!!!!!! TO JE PO DOMAČE POVEDANA RESNICA!!!!!!!
bedak12346
04. 12. 2012 06.58
+1
Ni samo vlada ta ali prešnja kriva za to situacijo. Krivi so tudi gospodarstveniki, ki so namesto po zakonih delali vse da bi okrog prinesli druge partnerje, davčno in delavce. Najemali so kredite in jih namesto za vlaganje uporabljali za privatni luksuz. Najbolj se je razširila dejavnost, kupi poceni v tujini in drago prodaj pri nas, in so najemali krediti za to blago, ki ga sedaj ne morejo prodati. Propadale so nam proizvodneja podjetje. Tipičen primer je lesna indusrtrija, imamo surovine a skoraj vsa lesna proizvodnja je skoraj propadla, izvažamo les v Avstrijo, kjer ta industrija posluje z polno paro, in še je za naštevat. Gospodartveniki z vizijo še danes poslujejo dokaj normalno. Vprašajmo se kakšne lastnike pojetij imamo in koliko jih je zrelih za posel in do kdaj bomo dvolili da eno podjetje zafurajo vmes pa odprejo še kakšno in počnejo lumparije naprej.
mario7
02. 12. 2012 16.01
+0
Seveda! Ko sloveniji vlada Grosupelski monarh,država propada
ivo55
02. 12. 2012 08.24
+4
--in vlada bo povišala pokojnine, ki nimajo plačanih prispevkov ---to pove vse o zdravi pameti, ob tem da veliko tistih , ki so vplačevali prispevke nima 600 evrov
dule5
01. 12. 2012 16.43
+2
ne vem zakaj se je protestiralo če še janša ni odstopil.
mamaMilka
01. 12. 2012 11.53
+8
10+100 = - 3,3
Kristi1234
01. 12. 2012 10.52
+10
ni bil ravno pred nekaj dnevi članek, da je Slovenija 6. najbolj zdravo gospodarstvo v Evroobmočju? tu zdaj nekaj ne štima...
MICLA
01. 12. 2012 09.33
+12
kaj se pa čudite sodnega končnega epiloga ni bilo nobenega dali ste časa dovolj da ti lopovi poskrijejo in pokradejo še kar je ostalo in to je zato ker imamo popolnoma nesposobno in sodstvo in kriminaliste in tožilstva vse nesposobno in podkupljeno še slabši so kot mafija.
ONniON
30. 11. 2012 21.44
+12
v recesiji smo letos , smo bili lani , predlani, in bomo še precej dolgo.......dejstvo je da je vedno huje in se stopnjuje.....ljudje pred 5 ali še dlje nazaj sploh niso vedeli kaj je kriza in kaj pomeni , če so ljudje pomankanju in v šoli mnogi tut lačni sploh ni bilo predstavljivo, škandalozno kam gre človeštvo
lightningg
30. 11. 2012 19.55
+4
s temle rezultatom bi se lahko hvalil naš veliki vodja...ne pa da bedarije objavlja - je pa zanj bolje slabo govoriti o drugih kot govoriti o svojih katastrofalnih rezultatih
Adolph
30. 11. 2012 17.57
-1
Jjanezi, kdaj pa Slovenija ni bila v recesiji . . . . kar so Vam oblastniki trobili zadnjih sezdeset let so bile vse samo lazi . . . . .
Roxy79
30. 11. 2012 17.19
+17
BDP padel že drugo četrtletje zapored, Slovenija (spet) v recesiji POPRAVEK : Slovenija ŠE VEDNO v recesiji. (seveda skorumpirana politika tega ne občuti.)
zvon-1
30. 11. 2012 15.58
+15
Kadar Ljubljeni Vodja vlada ,Slovenija propada !
Tago
30. 11. 2012 14.15
+23
BDP padel že drugo četrtletje zapored, Slovenija (spet) v recesiji..... Aha,to je rezultat programa za 10+100 za izhod iz krize.Ni uspel ustvariti niti ene zaposlitve,razen za svoje in javno upravo.Lep dosežek,ni kaj.In kljukec se čudi zakaj zahtevajo njegov odstop in celotne izsiljene vlade?
...Lejga...
30. 11. 2012 13.59
+12
Kako spet v recesiji ali smo sploh prišli iz nje.Pa saj ti delodajalci kar jokajo že 4 leta .
horhinjo
30. 11. 2012 13.43
+37
Janšev govor me je potolažil. Sedaj ne bom več protestiral proti njegovi vladi. Odprl mi je oči. Sedaj vidim, da sem za vso situacijo kriv sam. Protestiral bom proti samemu sebi, ker sem najbolj neumen državljan Slovenije. Tudi Kacinov govor sem poslušal. Na koncu pravi da moramo čim več trošiti in ne varčevati da bomo pognali gospodarstvo. Sedaj grem oropat banko in si bom nekaj kupil. Zelo se mi smilijo TAJKUNI, ki nimajo od česa živeti saj nič ne zapravim.
Jethro
30. 11. 2012 13.41
+29
Mesija Majer je lani trdil, da lahko Slovenijo popelje iz krize brez reform, ker so te nepotrebne, samo, da jih je rušil in prišel nazaj na oblast. Pozival je ljudi, da gredo na ulice in trge in vržejo arogantno oblast dol...trdil je, da ima vse rešitve za nova delovna mesta in zagon gospodarstva ter mahal z biblijo odrešenja 10+100... Kdor še vedno podpira tega pajaca, ki je še kako soodgovoren za stanje v državi, je ena navadna mona!
antonino
30. 11. 2012 13.35
+11
pa sem le mislil, da se je rodil odrešenik, ha,ha. A nisi naredil že dovolj škode slovencem med 2004 in 2008 - umakni se in pusti sposobne in predvsem poštene ljudi, da začnejo delat
Tago
30. 11. 2012 14.17
+8
Ne še,je treba rešiti cerkvene zafurane naložbe in kredite,ter kredite tajkunov združiti v slabo banko kjer jih bo raja poplačala.In eni celo ploskajo slabi banki.Pa ne do po vsem tem hudem postajamo slabo umni?
nevski
01. 12. 2012 19.44
+2
Sposobnih in poštenih ljudi ni v slovenskih političnih strankah, tam jih ne marajo.
antonino
30. 11. 2012 13.32
+14
bravo janša 100 + 10 že deluje - seveda na žalost 100 meni, 10 tebi
antonino
30. 11. 2012 13.33
+14
minimalisch
30. 11. 2012 13.19
+14
vsaj 5 leto smo že v recesiji", ne spet...dost je ...gotofi so...
vincenzi
07. 12. 2012 18.52
če mene kdo vpraša koliko časa sem v recesiji odkar imamo te pajace na vladi 20 let