Belič: Stojim za odločitvijo glede dviga plač uprave SDH

Odločitev za dvig plač dvočlanski upravi SDH je bila sprejeta po temeljitem premisleku, ob primerjavi s plačami v drugih finančnih ustanovah, med njimi v DUTB, je dejal prvi nadzornik SDH Damjan Belič. Spomnil je, da sta plači še vedno nižji od omejitev t. i. Lahovnikovega zakona, ki za SDH sicer ne velja. "Za odločitvijo stojim," je dodal.

Damjan Belič

Damjan Belič (Foto: POP TV)

Prvi nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjan Belič kot edini resni pomislek glede odločitve, sprejete tik pred božično-novoletnimi prazniki, prepoznava trenutek, v katerem je bila sprejeta. Prišla je namreč pred volitvami, v razgretem ozračju pritiskov javnega sektorja na vlado glede dviga plač.

"S tem pomislekom se lahko strinjam, a to je političen argument," je zatrdil in pristavil, da nadzorni svet SDH ukrepa na podlagi strokovnih argumentov.

Prav tako se je ob tem vprašal, kdaj sploh je primeren čas za dvig plač vodstva v ustanovi, kot je SDH.

"Za svojo odločitvijo stojim in v primeru vnovičnega odločanja bi se odločil enako," je povedal.

Bo pa skladno z sklepom vlade, ki je v četrtek od njega terjala pojasnilo glede povišanja plač predsednici in članici uprave SDH, poročilo pripravil do roka, ki se izteče v torek. Razpravo o njegovem odgovoru tako pričakuje na naslednji seji vlade.

Belič v vladnem sklepu sicer ne vidi nezaupnice njemu ali nadzornemu svetu kot celoti. V sklepu besede nezaupnica ni, niti ga tako sam ne tolmači, je navedel. Je pa to po njegovih besedah v vsakem primeru legitimna zahteva vlade.

Ob tem je podčrtal, da sta plači predsednice uprave Lidije Glavine in članice Nade Drobne Popovič tudi po občutnem dvigu še vedno za približno četrtino nižji od zgornje dovoljene meje po t. i. Lahovnikovem zakonu, ki omejuje plače v državnih in občinskih podjetjih, pa čeprav se ta za SDH ne uporablja, saj zakon o SDH dovoljuje plačni paket, ki presega te omejitve.

Ob tem je pojasnil, da se holding primerja s podobnimi mednarodnimi ustanovami in Slovenija potrebuje privlačne plačne pogoje, če želi dobiti dobre upravljalce državnega premoženja. Ob tem je ocenil, da so rezultati SDH glede donosnosti kapitala primerljivi z ostalimi podobnimi ustanovami po Evropi.

Na koncu je Belič pojasnil še, da je odločitev nadzorni svet sprejel po temeljitem premisleku in po primerjavi s plačami vodilnih v finančnih ustanovah v državi, tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je plačno politiko za izvršne in neizvršne direktorje določila vlada sama in za katero Lahovnikov zakon prav tako ne velja. Ob tem je ocenil, da SDH upravlja z bistveno več premoženja kot DUTB.

Cilj je bil tako, da se plače v upravi SDH prilagodijo plačam v upravnem odboru DUTB, je sklenil.

Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je tako v 2016 npr. zaslužil 196.000 evrov bruto plače, donedavna izvršna direktorja Aleš Koršič in Janez Škrubej pa 129.000 oz. 148.000 evrov. Glavini in Drobne Popovičevi pa so osnovno bruto mesečno plačo nadzorniki SDH dvignili za okoli 40 odstotkov na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 55
resslovenka 08.01.2018 17:25:05
Dajte vladni, naredite nekaj dobrega. Zamenjajte nadzornike in vse ki se pasejo pri državnih jaslih. Utopija, mar ne?
Več komentarjev