Gospodarstvo

Velike spremembe se obetajo pri regresu

Ljubljana, 26. 02. 2019 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast. Na drugi strani bi izpad delno pokrilo z višjo obdavčitvijo kapitala in boljšim pobiranjem davkov. Spremembe pri regresu želi uveljaviti še letos, glavnino sprememb pa v letu 2020.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predlog davčne reforme
    03:48
    Iz 24UR ZVEČER: Predlog davčne reforme
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s finančnim ministrom
    09:53
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s finančnim ministrom
  • Iz 24UR: Kaj vse zajemajo spremembe
    03:27
    Iz 24UR: Kaj vse zajemajo spremembe
  • Iz SVETA: Davčna reforma
    04:07
    Iz SVETA: Davčna reforma

"Delo se mora izplačati," je v Ljubljani dejal minister za finance Andrej Bertoncelj in kot glavni cilj navedel, da bi imeli zaposleni višje neto dohodke in da bi bil slovenski trg dela mednarodno bolj konkurenčen.

Zvišanje mej davčnih razredov in (v nekaterih razredih) znižanje davčnih stopenj

To želijo doseči s spremembami pri dohodnini, pri kateri so predvideni zvišanje mej davčnih razredov, v nekaterih razredih znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave.

Minister Andrej Bertoncelj
Minister Andrej Bertoncelj FOTO: POP TV

V prvem razredu je predvideno zvišanje spodnje meje neto letne davčne osnove z 8021 na 8500 evrov, stopnja bi ostala pri 16 odstotkih. V drugem razredu se bi meja zvišala z 20.400 na 25.000 evrov, stopnjo bi znižali s 27 na 26 odstotkov. V tretjem razredu bi mejo zvišali z 48.000 na 50.000 evrov, stopnjo bi znižali s 34 na 32 odstotkov. V četrtem razredu bi mejo zvišali s 70.907 na 80.000 evrov, stopnja bi ostala pri 39 odstotkih. Peti razred bi bil za tiste z neto davčno osnovo nad 80.000 evrov, stopnja bi ostala pri 50 odstotkih.

Splošno olajšavo bi zvišali s 3303 na 3500 evrov, dodatno splošno olajšavo pa s 6520 na 6717 evrov.

Največji učinek pri "najproduktivnejšem" delu družbe

Ministrstvo za finance pa še ni odstopilo niti od priprave davka na nepremičnine, zatrjuje minister Andrej Bertoncelj in dodaja, da bo davek uveden, ko bodo evidence popolne.

Največji učinek bi bil pri tretjem dohodninskem razredu, torej "najproduktivnejšem" delu družbe, je dejal minister in dodal, da so pri tem sledili predlogom tako delodajalcev kot sindikatov.

Ob uveljavljanju le splošne olajšave bi imel zavezanec z dohodkom v višini minimalne plače 32 evrov višji neto dohodek, zavezanec s povprečno plačo 144 evrov višji neto dohodek in zavezanec s plačo v višini dveh povprečnih plač 670 evrov višji neto dohodek na leto.

Spremembe pri dohodnini bi uvedli z letom 2020, kar pomeni, da bi se spremembe upoštevale pri mesečnih izplačilih v letu 2020, poračun pa bi bil izveden v letu 2021, so pojasnili na ministrstvu.

Minister želi spremembe že letos

Predvidena je dodatna razbremenitev regresa. Regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino, bi bil pa poleg tega še v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov (sedaj do višine 70 odstotkov). To pomeni, da bi delavec regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače, prejel v celoti. Minister želi, da bi te spremembe uvedli že letos.

Bertoncelj je povedal, da se zavedajo, da se mednarodno okolje ohlaja, in računajo na to, da bi gospodarsko rast ob morebitnem upadu izvoza podprla višja domača potrošnja, h kateri naj bi ljudi spodbudili višji neto dohodki.

Po novem bi bilo izplačilo zaposlenemu, ki bi prejel regres v višini 1184 evrov (70 odstotkov povprečne bruto plače 1692 evrov, ki je sedaj oproščen plačila prispevkov), višje za 243 evrov. Izplačilo regresa zaposlenemu z minimalno plačo in regresom v višini povprečne bruto plače bi bilo višje za 190 evrov, so izračunali na ministrstvu.

Pri nagradi za poslovno uspešnost bodo mejo za izvzem iz dohodnine, ki je sedaj v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače, predvidoma v letu 2020 zvišali na 150 odstotkov, v letu 2021 na 175 odstotkov in v letu 2022 na 200 odstotkov povprečne bruto plače.

Ministrstvo ocenjuje, da bi z razbremenitvami pri prejemkih zaposlenih država prejela okoli 270 milijonov evrov manj.

Ta izpad bi deloma nadomestila z zvišanjem davka od dohodka pravnih oseb, in sicer v letih 2020, 2021 in 2022 za po eno odstotno točko s sedanjih 19 na 22 odstotkov. Pri tem bi ohranili olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj. Hkrati bi bilo določeno, da efektivna obdavčitev podjetij – po uveljavljanju olajšav – ne bi smela biti nižja od pet odstotkov.

Efektivna obdavčitev trenutno znaša v povprečju med 12 in 13 odstotkov, je povedal minister.

Izpad bi pokrili tudi z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in goljufijam

Ohranili bi cedularno obdavčitev nekaterih dohodkov (dobičkov iz kapitala, obresti in dividend ter dohodkov iz oddajanja premoženja v najem), bi pa stopnjo s sedanjih 25 odstotkov zvišali na 30 odstotkov.

Minister Bertoncelj si želi sprememb že letos.
Minister Bertoncelj si želi sprememb že letos. FOTO: Shutterstock

Pri tem bi uvedli spremembe pri znižanju obdavčitve dobička iz kapitala glede na dobo imetništva – medtem ko se sedaj po petih letih imetništva kapitala stopnja zniža na 15 odstotkov, po 10 letih na 10 odstotkov, po 15 letih na pet odstotkov in po 20 letih na 0 odstotkov, bi sedaj bila prvih 10 let stopnja 30 odstotkov, nad 10 let pa 15 odstotkov.

Z zvišanji pri dohodku pravnih oseb in cedularni obdavčitvi naj bi država dobila 110 milijonov evrov več. Še 160 milijonov evrov, potrebnih za pokritje omenjene razbremenitve pri plačah (270 milijonov evrov), pa naj bi dobili z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in socialnim goljufijam. Toliko so namreč tovrstni ukrepi prinesli v lanskem letu.

Spremembe pri regresu bi uvedli letos, ostale pa v letu 2020, pri čemer bi se nekatere, kot omenjeno, nadaljevale v letih 2021 in 2022. Minister je povedal, da je predlog neformalno koaliciji že predstavil, trenutno ga predstavlja poslanskim skupinam, koalicijski vrh pa bo predlog reform obravnaval 12. marca. O spremembah bo dialog potekal tudi na Ekonomsko-socialnem svetu, je napovedal.

Obrtniki in podjetniki pozdravljajo razbremenitev stroškov dela

Predlog nove davčne reforme pozdravljajo tudi v OZS, vendar nasprotujejo dodatnim obremenitvam gospodarstva, je povedal predsednik OZS Branko Meh.
Predlog nove davčne reforme pozdravljajo tudi v OZS, vendar nasprotujejo dodatnim obremenitvam gospodarstva, je povedal predsednik OZS Branko Meh. FOTO: OZS

Razbremenitev stroškov dela je že vrsto let tudi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, pravijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), zato predlog davčnih sprememb pozdravljajo.

"Zadovoljni smo, da je Vlada držala obljubo in bo razbremenila stroške dela, kar bo pripomoglo tudi k večji domači potrošnji," je ob napovedanem predlogu davčnih sprememb dejal predsednik OZS Branko Meh.

V OZS pozdravljajo tudi spremembe pri dohodnini, nasprotujejo pa zvišanju davka na dobiček, ki po njihovi oceni ni potrebna.

"Mikro in mala podjetja svoj dobiček vlagajo v razvoj podjetij in posodobitev opreme. Hkrati pa podjetja z zaposlovanjem in gospodarsko aktivnostjo že tako ali tako veliko prispevajo v državno blagajno. Ob tem velja spomniti, da država vsako leto, zadnjih nekaj let, pobere za milijardo evrov več davkov, zato so dodatne obremenitve gospodarstva povsem odveč," so še zapisali v OZS.

Predlog davčnih sprememb gredo načeloma v pravo smer, pa pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer pa bodo na podrobnejšo opredelitev počakali na uradni predlog. "V ZSSS si že vrsto let prizadevamo za razbremenitev dela in potrošnje in za večjo obremenitev kapitala," je za STA dejala izvršna sekretarka Andreja Poje.

Spomnila je, da so oktobra lani ministrstvo za finance med drugim pozvali k ohranitvi progresivnosti dohodninske lestvice, k davčni razbremenitvi srednjega razreda (z med 80 in 200 odstotki mediane plač), povišanju splošne olajšave ter upravičenosti do najvišje olajšave.

Prav tako so predlagali ponovno uvedbo rednega letnega usklajevanja lestvice za odmero dohodnine in olajšav, ki je bilo zaradi krize ukinjeno. Za nevtralnost davčne reforme so med drugim predlagali povišanje stopnje davka na dohodek pravnih oseb in določitev spodnje meje za plačilo tega davka, je spomnila Pojetova.

Predlog davčnih sprememb je dobrodošla in dolgo pričakovana spodbuda k rasti plač in variabilnem nagrajevanju v slovenskem gospodarstvu. Vsi zaposleni so s tem na boljšem, pa so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Na drugi strani pa opozarjajo na prehiter in previsok dvig obdavčitve davka od dohodka pravnih oseb in kapitala, ki je glede na rekordne davčne prilive iz gospodarstva povsem nepotreben in škodljiv,

"Predlog ministrstva za finance je v nekaterih delih celo bolj ambiciozen, kot bi pričakovali, in prinaša občuten dvig neto plač zaposlenih. Pričakujemo pa, da bodo na strani obdavčitve kapitala davčne stopnje bistveno nižje, kot so trenutno predvidene. Gospodarstvo je svoj velik doprinos k bolj zdravim državnim blagajnam že dalo: samo v lanskem letu je bilo zbranih za milijardo več davkov kot leto prej, zato obremenitve kapitala sploh niso potrebne," je povedala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
27. 02. 2019 09.22
+3
Meh je patetičen, kot vedno. Govora je od davku na dobiček ne na dohodek. Naj investirajo, pa ga ne bo. Če pa jahte Akrapovič, pa na kaj dajo še v proračun.
BelaMiša
27. 02. 2019 08.48
+6
Spet vas/nas vodjo za nos..
Bojan-F
26. 02. 2019 20.04
+13
Spet se mi je porodilo eno vprasanje ta nezadovoljnim ... le-zakaj vam delodajalci ne izplacujejo bruto plac v enaki visini kot v Avstriji - celo nizjo obdavcitev dobicka imajo kot njihovi avstrijski kolegi.
HorstWiesel
26. 02. 2019 20.23
+10
Zakaj le, ker potem ne bi mogli imeti več od svojih avstrijskih kolegov.
LiiMaa
26. 02. 2019 19.57
+13
Kako bedast se mi zdi ta slogan ,,delo se mora izplacati''. S temi 15€ vec na mesec? Halo? Glede regresa pa lepo, soliden ukrep. Za tole na mesecni ravni pa res ne vem zakaj omenjate? Omembe vredno bi bilo 30 mesecno pri minimalnih, 55 pri povprecni placi. S 3-15 pa se res ni za hvali, zal, torej tist na minimalcu lahko en pir vec spije samo en petek v mesecu, tisti na povprecni pa si lahko privosci en pir vec kar vsak petek... :)
fljfo
26. 02. 2019 19.48
+12
"Izpad bi pokrili tudi z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in goljufijam".....Hahaha, a sebe bi streljali v koleno?
Kollerik
26. 02. 2019 19.40
+42
Spremembe podpiram, pa vendar bi morale ob tem slediti še kakšne druge. Recimo zmanjšanje občin najmanj na polovico. Sproščena sredstva bi potem lahko namenili za te spremembe in ne obremenjevali gospodarstvo.
krtofl
26. 02. 2019 19.43
+24
Kollerik
26. 02. 2019 19.53
+9
krnekilojz
27. 02. 2019 11.15
+5
občina bi morala imeti vsaj 5000 prebivalcev, svojo policijsko postajo, svoj zdravstveni dom in še par zadev. To kar imamo sedaj je kraja našega denarja. 212 občin, 212 županov, vsaj 300 tajnic, x zaposlenih, ki tam nimajo kaj delati itd....Občin kolikor je tablic za avtomobile LJ, KK, MB itd... in to je to. Če se pa 1x na leto, ko rabiš kaj občino, ne moreš zapeljati recimo 50km pol pa občine že ne rabiš toliko
antilevi?ar
27. 02. 2019 14.26
+3
Leta 91 smo imeli 60 občin, danes 202,.zdaj vidite, kam so nas ti levičarji pripeljali.
antilevi?ar
27. 02. 2019 14.28
+2
212 sem se zatipkal,.zakaj že ne uvedejo te možnosti za urejanje,.vsak portal to že ima edino 24.cur je v kameni dobi
blazter
27. 02. 2019 15.18
Rumeni levičar je tudi vladal? In jev vladi
HaryGolt
26. 02. 2019 19.25
-27
Ko bomo v Sloveniji vsi namesto Sovjetov častili Boga, bo bolje za vse nas.
krtofl
26. 02. 2019 19.36
+8
krtofl
26. 02. 2019 19.42
+6
Pa tam še to...kjer je križ se ne počutim ravno najbolje .....
Bojan-F
26. 02. 2019 19.20
+9
Eno vprasanje v vezi plac v JS: ali je za koga izmed vas placa v javnem sektorju mamljiva?
flatearth
26. 02. 2019 19.23
+10
krtofl
26. 02. 2019 19.38
+1
Aja...v pisarnah imajo 800..ČE...računovodkinje in ta kader....veš...
antilevi?ar
27. 02. 2019 14.29
+1
Imajo tudi minimalno plačo in jim država doplačuje razliko do minimalne, tako, da ne bluzite, ko ne poznate zadev
flatearth
26. 02. 2019 19.12
+25
Delavski regres nej niti za trugo, in ena penzija nej niti za pol pogreba,
Brakedirt
26. 02. 2019 19.35
-1
naj ti jovan pripelje trojko,bos potem lahko jokal
ich123
26. 02. 2019 19.10
+13
Računajo na to, da bodo bogati več trošili seveda bodo ampak ne v Sloveniji !!
flatearth
26. 02. 2019 19.10
+13
Zaradi dela veliko ljudi v Sloveniji umre, krive so tudi plače, torej če delaš umiraš na obroke,
Firnk
26. 02. 2019 19.25
+5
na žalost so mnenja da je dat za ikebano ceneje kot uredit delovno okolje taki so ženirji halo pobeci mal se zamislte če se mate s čem
gulit
26. 02. 2019 19.10
+15
Vsaj tretjino kolikor mora delodajalec odvajati za državo v obliki davkov od plače, pustite da ostane neto plača, pa bo takoj višja potrošnja.
SDS_je_poden
26. 02. 2019 18.54
+40
144 eur več na letni ravni je manj kot 14 eur več na mesec. Kam bomo s temi presežki denarja? S koga se pravzaprav delajo norca?
Kimberley Echo
26. 02. 2019 18.49
+14
Malce iz konteksta, pa vendar... Cyber, zanima me zakaj vi pišete navadni "v" kot dvojni "w"? Že nekaj časa nazaj ste napisal, da tega nimate na tipkovnici, kar pa očitno ne drži. Danes, 26.02.2019, 16:12:38 ste napisal ... plačal so skoz pol milijona za en kernel driver k ga je... potem pa dalje vse spet z dvojnim "w"jem. Driver ste napisal z "v", ste se zmotil al' kako?! Ne mislim nič slabega, niti ni to provokacija, samo sprašujem kako to, da tako pišete!?
shaft6
26. 02. 2019 18.57
+23
Ker misli, da je tko bolj kul. Ampak spet, tko samo on misli.
flatearth
26. 02. 2019 19.08
-3
CyberWorm00000
26. 02. 2019 19.36
-12
zakaj si ga pa ti drkaš z lewo roko ne z desno da bo w kontekstu : )))
Kollerik
26. 02. 2019 19.41
+9
tip je pač ponosen na svojo unikatno, ogromno ustvarjalnost....
CyberWorm00000
26. 02. 2019 19.43
-11
nism pr pouku slowenštine : ))) če pa kdo rabi kake 20 000 minuskou pa naj dwigne roko : )))
mackintosh
26. 02. 2019 20.20
+4
no pa to mu ne zamert to ni njegov glavni problem. ga ima v glavi. sicer pa tudi jaz na netu vedno pišem samo z malimi črkami in ponavadi brez ločil. zakaj pa ne? samo dve izjemi imam ker mislim da to zaslužita (sarkazem) SĐS in ĐĐ :))))))))))
Kollerik
26. 02. 2019 21.28
+1
BigBoss
26. 02. 2019 18.48
+3
Kot levičarja me je sram, da ne bo plače kot je v Švici kajti leva vlada, k isem jo volil mi je obljubljala drugo Švico a dobili smo miloščino zaradi tega kot zaveden levičar se sramujem.
Brakedirt
26. 02. 2019 19.21
+4
najbolje,da te posljejo v kontejner po kruh da bos srecen.
KVAJSTABO
27. 02. 2019 08.13
+2
Drugo Švico? A zaradi plače? Plača je visoka, priznam.... visoki so tudi stroški. Dobiš bruto plačo, potem pa sam plačuj za zdravstvo, pokojnino... Življenje v Švici ni poceni...
severnik
26. 02. 2019 18.45
+42
Se pravi bo država največ denarja izgubila od bogatih? A bomo s tem kaj dosegli, razen, da bo bogat imel še več. Država se bo odpovedala 32€ za reveža, za bogataša bo kar 670€.
Firnk
26. 02. 2019 18.55
+5
ja je petrletič reko da se mora gospod ločit od delavca. zelo zelo bolana družba egoistov k se fajn počut če nekdo pač nima za preźvet to je slovenija kdo ni z nam je proti nam politične blodnje 🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Donnald Darko
26. 02. 2019 18.55
+12
Tretji razred...torej nekoga ki zasluzi med 1300-2200 neto je tezko oznaciti za bogatase.
Uporabnik981904
26. 02. 2019 18.59
-1
Drzava najvec dobi od bogatih. Vec njih vec denarja. Po naravni poti do bogastva vodijo znanje in pridnost. Drzavnivzdrzevanci in socializem sta zato na dolgi rok revscina za vecino
iwilliwillhacku
26. 02. 2019 18.43
+30
vi ste nori... 2,66€ mesečna višja plača za minimalca, a tavisok razred bo pa dobil 56€ na mesec več? vsi ki so na minimalcu lahko zdaj pustijo svoje službe in si odprejo celo verigo hotelov s tem bogastvom... a ne bi blo mogoče bolje da bi tisti z minimalcom dobili 50€ več na mesec, uni bogatuni pa tut če nič ne dobijo več, ker imajo že tako previsoke plače...
Uporabnik981904
26. 02. 2019 18.54
+5
Ce se nagrajuje ljudi kateri so za svojo izgradnjo naredili malo tako da se jemlje tistim kateri so sposobni drużbo vleči naprej naredimo negativno selekcijo in eksodus znanja. Znanje, pridnost - imanje !
Blansi
26. 02. 2019 19.01
+7
Uni bogatuni so nekako prišli do teh plač in si jih v zelo veliki meri zaslužili s svojim delom, sposobnostmi in znanjem. Ne moremo bit vsi bogatuni (jaz nisem), ni pa niti prav,da se govori kot,da jim je kaj podarjeno. Delovna mesta za minimalno plačo pač ne zahtevajo nekih težkih znanj. Tako je.
Firnk
26. 02. 2019 19.15
+8
težka znanja da delavce tiščijo za vrat in da delajo v nemogočih razmerah kot naprimer varilci barvarji brusilci umirajo v slovenski kovinski industriji da ne naštejem firm po imenu tolk o teźkih znanjih brihta privilihirana
iwilliwillhacku
26. 02. 2019 19.38
+9
malo jih je takih ki so si res zaslužili ta denar s tem da drugi niso nič trpeli, veliko več je takih ki so zagrabili priliko po hitrem zaslužku, in jim ni pomembno ali bo kdo trpel zaradi tega ali ne... malo poglej zokija, mesariča in njim podobne, a misliš da so oni z znanjem in pridnostjo pridobili svoje bogastvo? pridni so bili pri ponarejanju diplom, jemanju denarja iz javnih sredstev, in drugih hudobij... taki mislijo samo nase, in če je tak človek bogat si definitivno NI zaslužil tega denarja...
Josip_L
26. 02. 2019 20.14
-1
Nekaj mešaš. Tu se govori o PLAČAH. Njihove plače niso zelo visoke in kot si lahko prebral imajo 50% davka, kar pomeni, da dajo državi več kot tisti na minimalcu v več življenjih.
antilevi?ar
27. 02. 2019 14.38
+1
Minimalna plača bi morala biti izključno za nekoga brez izobrazbe in delovnih izkušenj,.torej minimum pod katerega delodajalec nebi smel iti po zakonu. Drugače, kakšen je smisel, da si gulil šolo 12-16 let, da potem dobiš minimalca, bolje ti je, da greš s 15 leti takoj delat,.pri 18 letih boš imel delovne izkušnje in boš imel večjo plačo kot študiran začetnik,.solstvo je brezvezna indoktrinacija, katera napaja ta matrix sistem novodobnih orwelovih sužnjev novega svetovnega reda
mackintosh
26. 02. 2019 18.39
+8
svečke spet cviljenje? vas je pa res nemogoče osrečiti :). no je ena in edina stvar s katero bi bili orgazmično zadovoljni a se na vašo veliko žalost ne bo nikoli več zgodilo jajo ponovno kot predsednik vlade. zato pa kar mirno cvilite dalje. ahahahaha
Sredina
26. 02. 2019 18.37
-2
Najvisji dohodninski razred je za drzavne in studentske funkcionarje
Sredina
26. 02. 2019 18.37
-4
0OO7
26. 02. 2019 18.37
-1
Me res zanima, kaki bo rezultat de facto...?