Gospodarstvo

Bisol o glasovanju v Bruslju: To je veleizdaja!

Bruselj, 30. 05. 2013 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je na posvetovalnem glasovanju v Bruslju glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele iz Kitajske. V skupini Bisol Group so ogorčeni. Pravijo, da gre za "nacionalno sramoto" in "veleizdajo", začasno so umaknili slovensko zastavo.

Evropska komisija je v začetku maja predlagala protidumpinško dajatev na kitajske solarne panele v povprečni višini 47 odstotkov. S tem se je začel postopek posvetovanja s članicami sedemindvajseterice glede višine dajatve, odločitev o začasnih dajatvah pa naj bi bila znana do 5. junija. Sprejeti jo mora Evropska komisija, mnenje držav članic pa v tej fazi zanjo ni zavezujoče.

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar je pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu. "Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.

Po njegovem mnenju je treba celotno zgodbo postaviti v širši kontekst trgovinske politike in zunanje trgovine med Evropo in Kitajsko. "Ne smemo pozabiti, da gre za najhitreje rastoče gospodarstvo oz. eno od najhitreje rastočih na svetu, tudi po velikosti, ki je izjemno pomembno za evropsko gospodarstvo," je dejal. Spomnil je, da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko.

Slovenija je zato "po tehtnem premisleku" glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele iz Kitajske, kakor se je za zdaj odločila velika večina evropskih držav.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: Reuters

V Bisolu ogorčeni

V slovenskem proizvajalcu fotonapetostnih modulov, skupini Bisol Group, so ogorčeni. Slovenija je po njihovem mnenju v tem primeru ravnala nespametno in je podlegla interesom tujega kapitala. Umaknili so celo slovensko zastavo in v opomin pustili drog prazen, so sporočili iz družbe.

"Skupina Bisol Group meni, da gre za nacionalno sramoto in veleizdajo, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda. V interesu prostega trga smo lahko srečni, da ima evropski komisar za trgovino Karel De Gucht možnost vztrajati pri odločitvi ne glede na mnenje držav članic evropske skupnosti, na kar neposredno že namiguje," so zapisali.

Opozorili so, da Kitajska vse od leta 2010 "na nedovoljen ter nezakonit način spodbuja izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v članice EU in druge dele sveta", s čimer se po njihovem mnenju na nelojalen in protizakonit način kosa s konkurenco in uničuje številna evropska proizvodna podjetja.

Predsednik skupine Bisol Group Uroš Merc se je ob tem vprašal, "kje so sindikati zdaj, ko je treba zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (558)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pax1
05. 06. 2013 08.52
Bisol ni začel iz nule, nastal je iz invalidskega podjetja Blues d.o.o. katerega je bil direktor g.Jože Agneli, ki je bil tudi podjetnik leta 2000.
Inn?apin?a
02. 06. 2013 16.17
+3
Mi je kar slabo ko preberam vsa tale pljuvanja čez BISOL in kako so mačehovski do svojih zaposlenih. Naj kdo od zaposlenih dvigne roko da kak mesec ni prejel plačila, da ni prejel regresa, da ni prejel dodatka za uspešno delo ko je bilo to ekonomsko sprejemljivo za podjetje, da ni dobil stimulativnega dodatka k plači (v kolikor si je to zaslužil!), da mu kak mesec niso plačali vseh prispevkov, ki jih zakonodaja določa...etc Poleg tega so vsi vodilni v podjetju poslavili BISOL iz 0 in ne s pomočjo "mamice in atija" se pravi ste vsi tisti, ki tako pljuvate čez uspešnost podjetja imeli enako možnost za uspeh, pa sedaj sedite za računalnikom in prav po slovensko pljuvate od favšije.... Ne poznam enega zaposlenega ki bi delal več ur kot vodstvo... torej? Kje so še takšna podjetja, tista v državni lasti, si lahko privoščijo milijonske izgube, saj tako ni nič njihovega.... kasneje se malo zasmejejo v kamero na TV, dobijo finančno inekcijo od države, zoped vse poženejo v zrak brez učinka in gremo naprej.... Vse več držav zaupa v njihovo kvaliteto in korektnost, samo Slovenci se gremo na sistem "Ni važno da meni krava crkne, važno da sosedu dve."
luciluk
02. 06. 2013 22.06
Slovenec slovencu, volk! Kritizirajo jih pa propadli loleki
HooplaToopla
02. 06. 2013 01.13
+6
Veleizdaja Slovenije se je začela že pred 25 leti. Slovenci so pa za spremljavo tulili Hura!!!! in mahali z zastavami.
dunc46
31. 05. 2013 15.22
+3
Kdo pa bo mel obeseno to slovasko ali rusko zastavo!?
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.07
+1
maske-so-padle
31. 05. 2013 12.17
+8
Naj gospod iz Bisola pove od kod uvaža repromateriale !
maske-so-padle
31. 05. 2013 12.19
+1
Članek pa je sigurno povezan tudi s kakšno reklamo na POP TV.
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.07
+3
ja iz Kitajske ne.......pa pol mal šrafenciger industrije in dodana huda marža,nje..........
gringo8
31. 05. 2013 12.04
+10
Veleizdaja, ja – ko pa frajerji iz Bisola kupujejo celice in ostale elemente pri Bruce Lee firmah, jih pa ne moti prenizka cena. Potem pa je to nek ala visoko tehnološki proces po sistemu kinder jajčke - sestavljanje igrače iz delov nabavljenih iz daljnega vzhoda. V celofan zavito igračo se da pa s takole promocijo lepo prodajat po previsokih cenah - tu se gre samo za željo po višjem dobičku posameznikov. V vseh panogah v gospodarstvu je konkurenca, tako da tudi v tem primeru ni razloga, da bi se kogarkoli priviligiralo.
pax1
31. 05. 2013 11.54
+10
Lep pozdrav! Pred nekaj dnevi pa je g. Merc dejal, da se ne boji kitajcev?!. Podjetje iz Slovenije?!! Ki samo "sestavlja" module in jih montira.. Čisto Ves material za sestavljanje dobijo vse iz tujine npr. Belgije, Tajske, Indije, Italije, Japonske,vKitajske?? In tako naprej, na koncu pa napišejo na modul "Made in slovenia". Vse stroje so dobili z subvencijami, pa jamrajo da jim država nič ne pomaga. Tudi naročniki ki postavljajo sončne elektrarne dobijo suvbencije, ker EU podpira obnovljive vire. Bisol novo tehnologijo itak ne razvija, ker so to že zamudili. Kakšnih par let še bojo obstajal, potem pa selitev na balkan ali pa bodo mogoče vse prodal. V Bisol-u je odnos do delavcev katastrofalen, to se jim potem na takšen način maščuje, nobeden novinar tega ne raziskuje. Nobeden sindikat jim ne pride do živega Prostega trga pa itak ni. Kitajska je sama velik trg, imajo več kot 40 proizvajalcev fotovoltaike.
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.08
+4
luciluk
02. 06. 2013 22.11
+1
Joj ste eni inteligentno omejeni. VEndar resnično. BMW, MB, Audi so nemški avtomobili, ki so sestavljeni iz Španskih, Slovaških, Čeških, Poljskih, tajvanskih, kitajskih,....delov in sestavljeni v Nemčiji. Vendar vaš omejen um tega ne zmore doumeti. Otroci pojdite nazaj v SŠ in jo dokončajte, poizkusite vsaj 3+2 če že direkt ne gre. Jao, jao, in celo tako inteligentni ste, da pišete svoje nebuloze po forumih. Sramota
frako
31. 05. 2013 11.23
+4
Pač kitajci so rekl če čte da vam gnar posojamo morte naše stvari kupvat brusl je pa reku zmenen. Pač kitajska je velikan ki se je zbudil. in počas postaja oz je postala glavna ekonomska velesila.
u3pm
31. 05. 2013 11.06
+6
bratuškova je vedno za uničevanje slovenskih podjetij........
Nolande
31. 05. 2013 11.02
+0
Nehimo že s temi Kitajci. kle so, če jih pa folk kupuje pa nej! Zakva bi ukinjal neki, ker je za en drek? Halo. Trg deluje prosto, na njem MORA obstajati ponudbena demokracija. Jst pa kupim kva mi pač paše. Ne vem pa kva Bisol jodla, k je direkto sam reku, da majo zarad kitajskih ponaredkov kasneje pol oni več biznisa, ko folk spozna kaj so kupl. Kitajc je in Kitajc bo ... pa kaj!?
25letluzerjev
31. 05. 2013 10.35
+9
Konkurenca mora bit. Je pa res, da na pošten način. Države po bi morale zaščititi svojo proizvodnjo in s tem omogočiti delovna mesta. Če kitajce podpira država naj to z uvedbo carin stori še Evropa.
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.10
sneg je
31. 05. 2013 10.28
+9
boy366, če si bil kdaj zaposlen v Bisol-u sam veš kako je. Brez vazelina si drek ali lepše povedano, če ne znaš biti hinavec in vodilnim lesti nekam si tam samo ničvredna številka. V primeru, da pa Bisol poznaš samo navzven, pa bolje, da se vzdržiš takšnih komentarjev, ker vse utemeljitve pristanejo pri koruptivnih inšpektorjih. Mogoče bo kdaj kaj prišlo na sodišče, pa bo bolje. Vsaj upam, da se bo nekoč našel takšen junak.
nevseverjet
31. 05. 2013 10.17
+4
V pogovoru za * je Catherine Samary dejala, da izhod iz recesije in krize, ki sicer ni odvisen samo od Slovenije, še ne bi nič pomenil: »Lahko imamo gospodarsko rast ob hkratnem povečanju brezposelnih in znižanju plač. To je žal vsebina \'strukturnih reform\', ki jih priporočata IMF in EU, ki stremita k povečanju konkurenčnosti na račun plač zaposlenih.« V boju za bolj solidarno Evropo, ki bi slonela na drugačnih temeljih, se je treba upreti »neoliberalnim dogmam, ki izražajo interes kapitala, to je, da se reducira delovno silo na blago, podvrženo tlaki pod pritiski globalne konkurence in svobodnega pretoka kapitala.« več na netu v dnevniku
.eu.
31. 05. 2013 09.43
+7
Visokotehnološko je bilo to pred desetimi leti.Zdaj ni pa nič drugega kot navaden izdelek.In kaj je fora zdaj tle.
ZdenkaMoje
31. 05. 2013 09.40
+4
Se mi zdi da nekateri ne veste kaj je DAPING (ko prodajna cena ne dosega proizvodne). Res so kitajci pravi mojstri v tem in ce gre za DAMPING ga je potrebno obdavciti.
Neutrino
31. 05. 2013 08.46
+30
Zakaj se Bisol boji konkurence ? Ker bo kitajc prodajal robo enake kvalitete po polovični ceni. Solarni paneli ki jih Bisol dela, pač niso industrijsko nič bolj napredni kot kitajski. Izdelujejo namreč 40 let stare tehnološko obsolete mono in polikristalne silicijeve celice. Kdaj je Bisol patentiral kakšno inovacijo glede celic ? Ali mogoče že izdelujejo polprosojne celice iz polimerov ? Ali razvijajo najnaprednejšo tehnologijo krmilnikov, kateri imajo 60 % manjše izgube ? Ali razvijajo mogoče nove kapacitatorje iz grafena ? So mogoče prisotni pri razvoju nove generacije akumulatorjev ? Neee, za to pač ne želijo investirati, ker je škoda denarja za razvoj. Delajo pač to kar zdej delajo masovno tudi kitajci. Sedaj bo Bisol & ostali pač morali malo prilagoditi cene in predvsem podaljšati garancijo za svoje sisteme. Evolution or dissolution dragi Bisol, kar velja enako za vsa podjetja na trgu.
rinolopus
31. 05. 2013 18.34
+1
za razvoj rabiš dosti denarja zdej vprašanje je ali ga nimajo ali ga nočejo dat ali si dobro filajo žepe
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.14
+1
McClain
31. 05. 2013 08.19
+12
po eni strani pa ta Bisol vlece to kitajsko ropotijo, ki cez 15 let DRAGO PROPADE , mal se pozanimajte kako je s tem. je pa res da je to za Bisol zlata jama, kot za uvoznika kitajskih igrack iz Radec recimo. Najvecja ropotija, pa 3,5 milijona prometa s tem srotom, ki cez 14 dni konca na smetiscu.
zemljemerec
31. 05. 2013 07.58
+15
Ko bodo politiki ukinili talanje subvencij, bo gospodarstvo ozdravelo !
rinolopus
31. 05. 2013 18.35
ooo pa ne,je pa res, da ne gredo vedno u prave roke
šnelpepi
31. 05. 2013 06.53
+14
a Kitajcem bi radi uvedli dajatve, ne se hecat, tam je ogromno tržišče; kar se pa modulov tiče, pa naj gre g. Merc na Kitajsko delat in naj jim bo konkurenčen; on je tule zavohal dobiček, ker njegovi moduli niso tako dobri kot pa kitajski;
Taurusmaximus
31. 05. 2013 20.14
hibernatus
31. 05. 2013 06.32
-8
BISOL je Mercedes med proizvjalci foto-voltaičnih modulov in kot tak postopa, slično kakor Mercedes- v kuloarjih je namreč slišati, da bi naj EU birokracija prepovedala vse, nizkocenovne, proizvajalce avtomobilov, saj s svojo dumpinškimi cenami onemogočajo ter uničujejo Mercedes-... S sprejetjem »protidumpinših dajatev« pa bi tako, po novem, vgrajevali samo BISOL-ove module, vsi mi, pa bi se vozili z mercedesi ter se oblačili v Armanija oblačila in oblačila drugih prepoznavnih »znamk«, katere se bodo, v prihodnje, proizvajala samo še v Sloveniji (kot npr. MURA...) in nič več na Kitajskem... Obeta se nam, namreč, nekaj takega, kot se to dogaja v ZDA, namreč Applova proizvodnja se iz Aziji (Kitajska) umika in bo v prihodnosti stekla v Sloveniji in sicer že v kratkem – verjetno v naslednjem tisočletju
šnelpepi
31. 05. 2013 06.54
+7
od kod ti ta ideja, da so Bisol moduli Mercedes; prvič čujem;
hibernatus
31. 05. 2013 07.12
+3
V Bisolu ogorčeni... Kot, da bi "BILI" Mercedes-dojel????
adminisrat0r
31. 05. 2013 08.43
+4
dojel, precenjeno ničvredno sranje ki ga nihče ni naročil in še manj potrebuje, zato vsi vozimo avte iz azije isto kot mercedez