Gospodarstvo

Bo Agrokorju tokrat uspelo?

Ljubljana, 13. 08. 2012 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neuradno: skupne prodaje večinskega deleža največjega slovenskega trgovca se vnovič lotevajo isti akterji, ki jim v začetku leta Mercatorja ni uspelo prodati hrvaškemu Agrokorju. Priprave na prevzem Mercatorja naj bi v Agrokorju že stekle, tako da bi lahko bila prevzemna ponudba objavljena v septembru.

Po propadli prodaji večinskega deleža Mercatorja v začetku letošnjega leta se Pivovarna Laško, banke in NFD znova pripravljajo na prodajo svojih deležev v trgovski družbi. Mercator bodo tudi tokrat poskusili prodati skupaj in tako iztržiti najboljšo možno ceno. Osnutek konzorcijske pogodbe je že pripravljen. Po neuradnih informacijah se skupne prodaje večinskega deleža največjega slovenskega trgovca vnovič lotevajo isti akterji, ki jim v začetku leta Mercatorja ni uspelo prodati hrvaškemu Agrokorju.

Agrokor vsekakor ne bo več ponudil 221 evrov, a hrvaški mediji navajajo, da bo ponujena cene vseeno vsaj za 50 evrov višja od cene, ki jo Mercator dosega na borzi.

Poleg družb iz skupine Pivovarne Laško, ki imajo skupaj v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, naj bi se tako skupne prodaje lotili še NLB, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria bank, NKBM ter sklad NFD 1 in NFD Holding.

Da si Pivovarna Laško želi vnovičnega oblikovanja konzorcija prodajalcev Mercatorja, je že po zadnji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško zatrdil njegov predsednik Vladimir Malenković. Takrat je dejal, da so se nadzorniki Laškega do osnutka konzorcijske pogodbe tudi opredelili in upravi družbe podali določena priporočila.

Odgovori bank glede oblikovanja prodajnega konzorcija za Mercator so skopi. V NLB, ki je 11-odstotna lastnica Mercatorja, o tem molčijo, v Abanki poudarjajo, da v skladu s poslovno politiko namer glede nakupov oziroma prodaje lastniških naložb ne komentirajo.

Lastniki Mercatorja so v zadnjih letih že večkrat skušali prodati svoje deleže v trgovski družbi.
Lastniki Mercatorja so v zadnjih letih že večkrat skušali prodati svoje deleže v trgovski družbi. FOTO: 24ur.com

Hypo Alpe Adria si kot eden izmed upnikov Mercatorja prizadeva, da se za družbo najde strateškega partnerja. Banka posledično podpira vse predloge, ki bodo največjega slovenskega trgovca in hkrati eno največjih in najuspešnejših trgovskih verig popeljale v stabilno in dolgoročno prihodnost. "Podrobnosti posameznih odločitev ter procesov zaradi zaščite interesov vseh vpletenih strani ne moremo komentirati," so še navedli v banki.

UniCredit Banka Slovenija skrbno preuči vse poslovne priložnosti, so glede oblikovanja konzorcija povedali v banki, kjer poslujejo, kot pravijo, v skladu z vsemi pravnimi normami in dobro poslovno prakso, dodatnih informacij o obstoječih oz. potencialnih poslih pa zaradi varstva poslovnih interesov ne morejo razkrivati.

V Gorenjski banki so povedali, da so še vedno zainteresirani prodati svoj delež v Mercatorju, pri čemer menijo, da bi bila prodaja prek konzorcija lastnikov, zainteresiranih za prodajo, uspešnejša.

Spomnimo ...

Lastniki Mercatorja so v zadnjih letih že večkrat skušali prodati svoje deleže v trgovski družbi. Resneje se je Mercator znova začelo prodajati lansko poletje, ko so se za skupno prodajo odločili Pivovarna Laško, banke in NFD.

Hrvaški Agrokor še ni izgubil interesa za nakup Mercatorja.
Hrvaški Agrokor še ni izgubil interesa za nakup Mercatorja. FOTO: Reuters

Potem ko se konzorcij prodajalcev, predvsem zaradi številnih nasprotovanj prodaji, z Agrokorjem ni uspel dogovoriti ničesar, so Hrvati 7. februarja letos umaknili ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, v kateri so za delnico ponujali 221 evrov. V Agrokorju so namreč menili, da bi proces prodaje lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena.

Vprašanje je, ali Agrokor še zanima Mercator?

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev naj bi sicer že pred nekaj meseci v Agrokorju stekle priprave na prevzem Mercatorja in prevzemna ponudba bi lahko bila objavljena v septembru. Toda Hrvati zdaj najverjetneje čakajo tudi na nadaljnje korake lastnikov Mercatorja. Prav vsi namreč krvavo potrebujejo sveža sredstva in si želijo naložbo v Mercator čim prej prodati.

Je pa seveda vprašanje, koliko bodo lastniki Mercatorja iztržili za delnico. Agrokor vsekakor ne bo več ponudil 221 evrov, a hrvaški mediji navajajo, da bo ponujena cene vseeno vsaj za 50 evrov višja od cene, ki jo Mercator dosega na borzi. Te dni se delnica Mercatorja giblje okoli 120 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
15. 08. 2012 10.00
+0
Zokija so videli, da je šel k maši v pravoslavno cerkev in molil, da uspe prodaja mercatorja. Le tako bo prišel do denarja da plača svoje gromozanske pufe.
andrej69
14. 08. 2012 16.35
+0
Lepo prosim..prodajte ga vendar že enkrat....
and1977
14. 08. 2012 14.56
+1
Zdaj bo naš Veliki Vodja prodal še vse kar se prodati da tudi za nič ...ampak samo za dobro provizijo :)
mirko66
13. 08. 2012 21.31
+7
Ne no kako lahko prodajamo tako podjetje našim neumnim balkanskim sosedom . Agrokor še za svoje potrebe nima denarja kaj še le za Mercator.Pa zakaj se vsi te na 24 h strinjajo s prodajo, sramota!!! Predlagam protest:
WikiX
13. 08. 2012 23.37
+5
Vsi Slovenci Hrvaškega porekla, še posebej novi državljani, ki smo jih dobili namesto izbirsanih po osamosvojitvi so srečni vsakič, ko kdo le omeni njihovo domovino.
volek
15. 08. 2012 10.01
norivoznik
13. 08. 2012 20.20
+3
še to prodajo mislim šenkajo pa so dureki
tron3
13. 08. 2012 16.22
+7
He,he... to je globalizacija po balkansko, trgovec bo kupil drugega trgovca, vendar kupec je brez denarja, kupil ga bo na up, bravo
vusek
13. 08. 2012 15.13
-1
Zaradi mene ga lahko prodajo. Čimprej. Saj Mercator že dolgo časa ni več kao najboljši sosed. Jaz bi prej rekel najdražji sosed. Jaz sicer veliko kupujem slovenske izdelke in me prodaja ne skrbi, saj so tukaj še vedno tuševe trgovine, kjer bo slovenskih izdelkov vedno dovolj.
tron3
13. 08. 2012 16.22
+1
He,he... Tuš, le kje je že on v Braziliji že menda živi in ga za svoje trgovine prav nič ne skrbi, ker hotelsko naselje gradi, ki ga plačuje trgovska veriga Tuš in slovenske Banke, bravo MIrko dober si jih nategnu
WikiX
13. 08. 2012 14.02
+3
Pri verižni reakciji katastrofalnih odločitev iz Laškega, katerih skrajnosporne odločitve bodo plačevale še generacije Slovencev in neverjetnemu številu vpletenih oseb iz vrha družbe, iz tako majhnega in nepomembnega kraja se sprašujem le, če je sploh kdaj šlo za napako in ali res celo državo držijo za jaca? Kako, s čim?
Valimali
13. 08. 2012 13.52
+3
Jaz upam, da mu ne bo uspelo, ker mercatorja prvič sploh ne smemo prodati in če že zagotovo ne Agrokorju? Me zanima kaj se bo zgodilo če ga Todorić zares kupi? Kakšne izdelke bomo lahko še kupovali v mercatorjevih trgovinah, kaj bo s slovenskimi dobavitelji in kmeti? Mislim, da to ni rešitev, ker stvari se bodo obrnila v negativno smer tako kot so se recimo v drogerijah DM. Na policah bo vse manj slovenskih izdelkov, prevladovali pa bodo tuji. V drogerijah DM ne moreš več dobiti Subrine, Palome, 1001 cvet in še bi lahko našetval. In enako se bo dogajalo v mercatorjevih trgovinah, trpelo bo pa naše gospodarstvo!
WikiX
13. 08. 2012 13.59
+1
Le v dveh panogah živijo izključno od tujega dela, kjer nič ne ustvarijo sami za blagovno menjavo, prinesejo le denar, v trgovini in bančništvu. To so pravi paraziti družbe, ki živijo izključno od tujega dela in mi bomo zgleda obe prodali, da ne rečem komu in zakaj.
dalmatic
13. 08. 2012 14.17
-7
Valimali ker merkatorja ne smemo prodat?????*,kaj je stabo,ta slovenska \"nacionalno vitalna\" podjetja vsako leto,dve dokapitaliziramo z novo miljardo davkoplačevalskega denarja. zakaj potem nemčija,avstrija,francija nimajo v svoji lasti trgovskih,gradbenih in podobnih podjetij,zakaj bi slovenija morala to imet. VSE PRODAT,DOVOL JE BLO FILANJA LUKENJ ,KI SO JIH SKOPALE BANČNO-GOSPODARSKE-POLITIČNE ELITE Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM.PA VI SLOVENCI STE PAMETNI,SAMO DA JE NAŠE,PA NI VAŽNO ZA KAKŠNO CENO, KAKO NE VIDITE,DA SO RAVNO TA DRŽAVNA \"SLOVENSKA\" PODJETJA USTVARLE TAJKUNE,ELITE.
andrej69
14. 08. 2012 16.37
+1
Jaz kupujem kar je ceneje pa me ne briga ali je slovensko ali pa turško....
xolotl
13. 08. 2012 13.46
+5
Podjetja bodo propadala, kriza bo terjala vedno več davkov, ljudje bomo ostajali brez dela, položnice bodo ostajale neplačane na polici, kreditov ne bo možno odplačevati, tu in tam bo treba plačati dolgove do sistema, države na drugačen način; z rubežem, osebnimi stečaji, zasego premoženja ali zaporom. V Sloveniji prav tako kot v drugih državah sveta. Hrano bo potrebno pridelovati doma ali jo kupiti pri sosedu, lokalnemu kmetu. Ko denarja ne bo, bomo svoje obveze poravnali s protiuslugo. Treba bo začeti jesti sezonsko in lokalno, s hrano pa ravnati skrbno in kot dejansko z dobrino. Z deževnico se bo umivalo in zalivalo sadne in zelenjavne vrtove. Pitna voda pa bo namenjena izključno temu, kar nosi v svojem poimenovanju - pitju. Ko se enkrat vse to odvije in ne bo možno več ničesar odvzeti nikomur in ko se bodo multimilijarderji od dolgočasenja obesili ali pokončali med sabo pa bomo lahko naposled rekli: zbogom kapitalizem, zbogom pohlep. Žal tega sam ne bom doživel, niti moji otroci pa tudi ne njihovi otroci. Toda, veselim se tega dneva bolj kot česar koli - dneva ko bodo možgani resetirani in oprani vsega zla, ki se je nabiralo stoletja, tisočletja. Do takrat pa upam, da bodo navadni smrtniki med sabo vedno bolj tolerantni in pripravljeni drug drugemu pomagati, da se bodo popačenim ideologijam (tako verskim kot družbenim) odrekli in zaživeli drug z drugim ter končno podrli meje v glavah, ki so nam jih vsajevali skozi celo zgodovino. Vsi smo mi krvavi pod kožo in to je edino in vse, kar nas združuje. Vse ostalo, je larifari!
WikiX
13. 08. 2012 13.20
+2
Bojim se, da bodo Laščani kmalu prodali tudi Delo revije in ostale medije, raziskovalci na terenu že ugotavljajo zanimanje javnosti za njihoove izdaje. Za Hrvate, največji Slovenci Laške oligarhije, po rodu iz Hrvaške. A zato smo morali v teritorialno obrambo?
Varstvo Medo Pu
13. 08. 2012 12.50
+4
saj ne bo nič drugače. Prodajalke bodo še naprej delale za minimalca.... A ni rekel Debeljak, da be septembra poslavlja od stolčka (fotelja)?
wsharky
13. 08. 2012 11.09
+7
... a nista nekoc v eni pisarni Igor in Bosko kupila mercator ??? he he he ...
kameltrajbar
13. 08. 2012 12.26
+2
Mr.Somebody
13. 08. 2012 11.05
+5
Pa kako bo Agrokor kupu Mercator, če se pa niti zadolževat več ne morjo? Kokr vem ob zadnji ponudbi za prevzem niti garancij niso mogl dat, da bodo dejansko sposobni odplačat prevzemni znesek.
prognostik
13. 08. 2012 11.25
+5
slovenicu
13. 08. 2012 10.48
+12
Še zadnjo dobro slovensko trgovino bodo zapravili... Če se proda, me Mercator ne vidi več! Raje grem podpirat ostale evropske trgovine, kot pa Hrvate!
borutko
13. 08. 2012 12.51
+4
Kok pa dnevno zapraviš v mercatorju, da bi bil toliko pomemben za mrc.?
shadyyyy
13. 08. 2012 13.31
+4
saj ne bo edini. Tudi jaz več ne bom kupoval v mrc. Bom raje podpiral samostojne podjetnike z trgovinami okoli 50 m2.
Izbrisani20
13. 08. 2012 10.39
+20
Ena beseda: FRUCTAL!
wsharky
13. 08. 2012 10.50
+0
... ja nimas kaj ... globalizacija pa to ... ejga ...
gruber74
13. 08. 2012 10.34
+28
Zakaj pa bi ga sploh morali prodat?A zarad tega ker so določeni ljudje zavozili?Potem pa naj njih zaprejo in jih zaplenijo premoženje-čist enostavno.
PVD
13. 08. 2012 10.56
+7
legnum
13. 08. 2012 10.30
+7
Bo Agrokorju tokrat uspelo. Bo bo slej ko prej samo cena je še previsoka, ko bo 1 euro ali nič takrat bo njihov če že ni.
wsharky
13. 08. 2012 10.22
-1
... he he he ... prej bi placal 2x vec kot sedaj ... pa je politika rekla ne ... in kdo bo odgovarjal za razliko v ceni ...
kameltrajbar
13. 08. 2012 10.26
+15
....:)))..majer bo 2x provizijo kasiru.....:))))