Bo balon kmalu počil? Vrednost bitcoina zdrsnila pod 10.000 dolarjev

Vrednost kriptovalute bitcoin je padla pod 10.000 dolarjev (8176 evrov), kar v primerjavi z najvišjo vrednostjo, ki jo je dosegal decembra, pomeni skoraj 50 odstotni padec. Mnogi vlagatelji so razočarani, strah vzbujajo tudi napovedi omejitev trgovanja.

Vrednost kriptovalute bitcoin je danes prvič po 1. decembru zdrsnila pod 10.000 dolarjev (približno 8176 evrov).

V primerjavi z najvišjo vrednostjo, ki jo je ta kriptovaluta dosegla pred približno petimi tedni - 19.800 dolarjev (16.189 evrov), to pomeni skoraj 50 odstotni padec, poroča BBC.

Malo po 14. uri je bil bitcoin tako vreden 9807,56 dolarja (8019,26 evra), kar je 11 odstotkov pod izhodiščem.

Bitcoini

Malo po 14. uri je bil bitcoin vreden 9807,56 dolarja (8019,26 evra), kar je 11 odstotkov pod izhodiščem. (Foto: iStock)

Natančne vzroke za nihanje vrednosti bitcoina je sicer težko določiti. Analitik pri družbi Oanda trading group Craig Erlam je pojasnil, da je bila rast bitcoina konec lanskega leta predvsem posledica špekulacij, mnogi vlagatelji pa so že razočarani.

Kriptovalute so v primerjavi s tradicionalnimi valutami prav tako precej 'nestanovitne', napovedi o domnevnih omejitvah na trgu pa med vlagatelji vzbujajo zaskrbljenost.

Strm padec vrednosti so v torek sicer doživele tudi druge kriptovalute - denimo Ethereum, Ripple, Litecoin in Bitcoin Cash.

Tudi razprodajo številnih kriptovalut, ne samo bitcoinov, je Erlam pripisal vse večjim pritiskom po regulaciji trgovanja s kriptovalutami.

O številnih regulativnih ukrepih v zadnjih tednih razmišlja predvsem Južna Koreja.

Tamkajšnji finančni minister Kim Dong-jon je v radijskem intervjuju v torek zatrdil, da si država - tudi zaradi številni špekulacij - prizadeva za regulacijo trga kriptovalut. "Popolna ukinitev trga pa je še vedno ena od možnosti," je dodal Dong-jon.

Bloomberg je prejšnji teden poročal, da o regulacijah trga kriptovalut razmišlja tudi Kitajska. Tamkajšnja vlada namerava namreč sprva omejiti dostop do domačih in tujih spletnih platform za centralizirano trgovanje s skriptovalutami. Sprejeli so tudi že ukrepe za omejitev rudarjenja, kmalu pa naj bi omejili tudi posameznike in podjetja, ki ponujajo storitve za trgovanje.

Bitcoin

O številnih regulativnih ukrepih razmišljata predvsem Južna Koreja in Kitajska. (Foto: Thinkstock)

Nekateri strokovnjaki se medtem že dalj časa sprašujejo, ali v svetu kriptovalut prihaja do balona, ki g ačaka 'veliki pok'. Na to naj bi po nekaterih analizah vplivale tudi investicije vlagatelj, ki sveta kriptovalut ne razumejo popolnoma.

Med vlagatelji zaskrbljenost povzroča tudi napoved podjetja Bitconnect, da zapira svojo platformo za trgovanje. Napovedi je sledil padec vrednosti njihove lastne kriptovalute Bitconnect Coina.

V Bitconnectu so še dejali, da so se nedavno soočali s slabo publiciteto, vključno s trditvami, da delujejo po principu Ponzijeve sheme, zaradi česar naj bi bili tudi pod drobnogledom dveh ameriških nadzornih organov.

Nizbežne težave z investicijami v kriptovalute je preteklo sredo napovedal tudi eden od vplivnejših invetsitorjev Warren Buffett. "Kar se tiče kriptovalut, lahko z gotovostjo trdim, da jih čaka slab konec," je dejal za CNBC in dodal, da pa točnega časa in načina, kako bo do 'konca' prišlo, sicer ne zna napovedati.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 233
 
Niky21 20.01.2018 16:24:38
Najbolj zanimivo je ko par dni pada in ste vsi takoj pametni, ker neupate reskirat 10€. Ko pa raste ste pa vsi tiho in foušljivi. Tud če se vse podre in pade na nulo, je folk ki je ulagal se zmer v dobrem plusu. Izplačaš si kadar češ. To ste pametni samo tisti ki pojma nimate zakaj se sploh gre. Vsak bi rad nahitro kaj zaslužil, sam eni neupate reskirat potem pa pametujete...A mi ko smo nekaj zaslužil z tem se vam sam sladko smejimo takim...
Več komentarjev