Gospodarstvo

Bo moralo res miniti 217 let, da bodo ženske in moški po svetu enako plačani?

Ljubljana, 02. 11. 2017 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razkorak med spoloma vsaj glede plačila in zastopanosti na vodilnih mestih je očitno še vedno zelo velik. Svetovni ekonomski forum ugotavlja, da se je ta razkorak letos povečal in da bo svet rabil kar 217 let, da ga bo izničil. Slovenija je na lestvici sicer zelo dobro uvrščena, saj je razkorak med spoloma v naši državi relativno nizek.

Razkorak med spoloma je po svetu še vedno zelo velik.
Razkorak med spoloma je po svetu še vedno zelo velik. FOTO: Thinkstock

Ženske po vsem svetu bodo morale po najnovejših ugotovitvah Svetovnega ekonomskega foruma (WEF) čakati še več kot dve stoletji, da bodo na delovnih mestih povsem enakopravne z moškimi. WEF je ugotovil, da bo moralo miniti še 217 let, da bodo ženske in moški po vsem svetu povsem enakopravni pri zaposlitvenih možnostih in plačilu. To je precej dlje, kot so ocenjevali lani, ko so naračunali 170 let. 

Če upoštevamo še druge parametre, kot so denimo zdravstveno varstvo, izobraževanje in udejstvovanje v politiki, se bo razkorak med spoloma izničil v 100 letih. Lani so ocenili, da se bo to zgodilo v 83 letih. 

Prvič se je torej obdobje do enakopravnosti, od kar WEF od leta 2006 objavlja ta poročila, povečal. Do zdaj se je ta razlika vztrajno zmanjševala. 

Leta 2017 se je torej razkorak med moškimi in ženskami glede zdravja, izobraževanja, politike in gospodarstva povečal.

Razkorak med spoloma (angleško gender gap) je, kot pojasnjujejo pri WEF, razlika med moškimi in ženskami, ki se kaže v socialnem, političnem, izobraževalnem, kulturnem in gospodarskem življenju. Razkorak v gospodarstvu je razlika med spoloma v plačah in številu, koliko moških ali žensk je na vodilnih mestih. Pri izobraževanju ugotavljajo nivo dosežene izobrazbe, pri zdravju pričakovano življenjsko dobo, v politiki pa, koliko sta spola reprezentirana v izvršilno-zakonodajnih organih. 

V poročilu merijo različne parametre in tako se lahko na lestvici precej visoko znajdejo tudi nekatere revnejše države. Tako sta se med prvimi desetimi tudi Ruanda (četrto mesto) in Nikaragva (šesto mesto), kar pomeni, da državi dobro upravljata s svojimi človeškimi viri. 

Na lestvici med prvimi desetimi manjkajo določene vodilne industrijske velesile v G20, kar pomeni, da dobro gospodarstvo ni nujno recept za enakopravnost med spoloma, so navedli pri WEF. 

Na lestvici je sicer prva Islandija, ki na lestvici kraljuje že devet let, kjer so razkorak zmanjšali v 88 odstotkih. Dobro se uvrščajo tudi skandinavske države, saj zasedajo drugo (Norveška), tretje (Finska) in peto mesto (Švedska). 

Dobro se uvršča tudi naša država, saj je Slovenija z 80 odstotki na sedmem mestu med državami z najmanjšim razkorakom med spoloma. Sloveniji sledijo Irska, Nova Zelandija in Filipini. Precej slabše so se odrezale naše sosede, Hrvaška je na 54. mestu, Avstrija na 57., Italija na 82., Madžarska pa na 103. mestu. 

Na repu lestvice 144 zajetih držav so Pakistan, Jemen, Iran, Savdska Arabija in Sirija. 

V povprečju se je razkorak že zelo znižal oziroma že celo izničil glede zdravja in izobraževanja, hudo pa svet zaostaja v političnem in gospodarskem udejstvovanju. Pri WEF si opozorili, da številne študije kažejo, da večja, kot je enakopravnost med spoloma, boljše je gospodarstvo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
05. 11. 2017 13.39
Ženska dobi stalno sužbo v javnem zavodu lj. lekarne, ker uporabi čare pri županu. Moški se lahko za stalno službo obrišemo pod nosom, ker županja ni reagirala na moške čare.
tomi.passion@gmail.com
03. 11. 2017 19.44
+5
PA TO JE PRAV NEVERJETNO, KAKO FEMINISTIČNI LOBIJ PO VSEH TEH LETIH ŠE AKR NAPREJ TROBI TO LAŽ. ŽENSKE IN MOŠKI SMO PLAČANI ENAKO, KER ČE NE BI BILI, BI BILO TO NEUSTAVNO IN PROTIZAKONITO. ČE BI ŽENSKE BILE DEJANSKO MANJ PLAČANE, MAR NE BI POTEM DELODAJALCI ZAPOSLOVALI SAMO ŽENSKE, KI PRAVIJO, DA SO BOLJŠE, BOLJ PAMETNE, BOLJ UČINKOVITE, PA ŠE MANJ BI JIH BILO POTREBNO PLAČATI? ŠE ENKRAT, ŽENSKE SO CELO BOLJE PLAČANE. V POVPREČJU ŽENSKA MESEČNO PREŽIVI DO 7% MANJ ČASA NA DELOVNEM MESTU, PREDVSEM ZARADI BOLNIŠKIH. ŽENSKE GREDO V POVPREČJU 2 LETI PREJ V POKOJ. ŽENSKE IMAJO BOLJ VARNE IN BOLJ STABILNE SLUŽBE, SAJ JIH VEČINA DELA V JAVNI UPRAVI. ŽENSKE NISO IZPOSTAVLJENE RIZIČNIM POKLICEM, NESREČAM PRI DELU ITD. ZATO PROSIM NEHAJTE S TO MANIPULACIJO, S KATERO FEMINISTIČNI LOBIJ SAMO IZSILJUJE NOVE PRIVILEGIJE.
ONniON
02. 11. 2017 22.13
+2
pričakovati in upati na 100 % enakost je utopija in iluzija, narava je naredila tako da si nikdar inn nikoli ne bomo enaki , saj tudi ne moremo biti,.sprijaznite se in živite s tem
lilyallen
02. 11. 2017 19.01
+4
mene samo moti način kako tale wage gap računajo...nevem zakaj ne vzamejo isti poklic in izobrazbo in potem primerjajo...ker če bi bila razlika taka kot jo navajajo, zakaj podem delodajalci ne zaposlijo samo ženske...recimo v estoniji imajo po trenutnem izračunu 30% manjšo plačo od moških kolegov...če bi bil delodajalec bi hotu potem met sam ženske če jih ne rabim plačat isto...moj komentar samo kaže na napačno pridobivanje statističnega vzorca in ne leti na diskriminacijo med spoloma, lp!
Fifi 24
02. 11. 2017 18.30
+1
Bla bla..msm..bla bla...msm...hej !! v rudnikih je odlična plača boste dvignli povprečjejdajmo punce saj smo enaki ..bojda al nismo? Da ne pozabim moderna civilizacija sloni IZKLJUČNO na izumih torej tehnologiji brez tega smo isti kot v 15 ali 1 stoletju torej vprašanje kaj so izumile ženske ?? Če želijo enako plačo morajo iznajt 50 % VSEGA kar nas obdaja ..no ?
Infraping
02. 11. 2017 16.08
Tako. O genijih.
a.kralj1994
02. 11. 2017 14.35
-3
pa o je pač življenje, tako je bilo in tako vedno bo...pač tko je...tko, kot nekateri, ki želijo "izbrisati" homosexualce...ne gre..pač tko je, so bli in bodo...jbg...to je življenje...
lemur
02. 11. 2017 14.07
+5
Hej feministke, ce boste razdelile benifite bo lazje do ciljev, ker vasi benifiti vas pogosto drzijo nazaj pri karieri. Torej cimprej uravnotezite delovno dobo, ker ce greste prej v pokoj, kasirate pa isto dobite razliko izplacanao kasneje in dlje. Jaz predlagam, da je porodniska 50:50. Da se tudi moskih ne da odpustiti, ko je zenska noseca ipd. Ker veste, vasi plusi so minusi za delodajalca, zato je treba tudi to razdeliti. ;)
spletni_nepridiprav
02. 11. 2017 13.59
+3
ignorirajte shill članke.. ne berite shill članke...ne komentirajte shill članke..
gremonadesno
02. 11. 2017 13.28
+12
Delam v lesni industriji, imam pogodbo vodja stroja , znam delat na petih strojih . Določene ženske so se poskušale naučiti na stroj e , redko katera se je naučila tudi tista ki se je se je le na enega , tiste ki jim je bilo prezahtevna so se vedno obdržale pogodbo za vodja stroja , čeprav delajo kot pomočnik, in imajo isto plačo kot jaz , čeprav me delovodja lahko uporabi na petih strojih . Primer ženskih nogometasic , zahtevale so enako plačo kot moški, čeprav je gledanost ženskega nogometa več kot 90 % manj gledano.
gremonadesno
02. 11. 2017 13.33
+12
Dajte konkreten primer, kjer ženske za isto delo dobi manj kot njen moški sodelovec, jaz sem vam ga dal in ga lahko tudi dokažem, od razlike vas FAKE NEWS!
Sputnik
02. 11. 2017 11.32
+11
je bo vas feminizem. ženske jočejo kako so boge imajo pa vsega preveč zato ne vejo kaj bi rade
stadion
02. 11. 2017 10.44
+12
Ti portali so zadnje case namenjeni samo temu da se promovira kako so zenske spolno zlorablene zato da so filmske zvezde pa zato da majo nizke place.
ROMELS
02. 11. 2017 10.44
+14
So govorili, ko bodo prišle ženske na položaje bo bolje in bolj pošteno se bo delalo. kje so rezultati? Odgovor je : pri oslih. Samo poglejte si npr. šolstvo ali zavode za socialno delo!
dannyer
02. 11. 2017 10.42
+10
vse te so propagandne številke ki nimajo z realnostjo nič skupnega le ideologija je tukaj problem.
dannyer
02. 11. 2017 10.39
+8
to ni povsem res moški in ženska sta enako plačana ceno pa jim daja trg oz kubci in ne drugi pa še to povprečno dela moški 43 ur na teden ženska pa 37 če gledamo razvite države. kdo plača nja več davkov . nemoreš primerjati računalniško industrijo ki jo sestavlja 87% moški in 13 % ženske???? to so vsi že pogruntali te Leve in feministične ne resnice. celo barbara na you tubu. to lepo predstavi. pač mediji namesto da bi poročali resnico raje zavajajo. pokojnine pa nemorejo biti enake v sloveniji saj ženske delajo 2,2 leti manj celo ene še manj. poleg tega VSI ŽIVIMO SVOBODNO IN LJUDJE SE SAMI ODLOČAJO KAJ JIH VESELI NI KAJ BODO DELALI. če spremejo manj plačano delo to ne poeni da so slabše plačane. vse skupi so že malo pomešali tako kot v filmu potnik iz 2016 na koncu so mogli jenifer plačati 20 milijonov Crisu pa 12 ?????? pa je bil on naj več na platnu halo ali ona shumerjevo ki je ustvarila komaj 5o milijonov se je šla primerjati s crisom rokom ki je ustvaril 3,3 milijarde????? kupci določajo ceno oz trg in ne ideologija.
Gospod .
02. 11. 2017 10.36
+6
Dvomim, da je to tako kritično pri nas. Feministično pretiravanje. To bi morali objavljati v drugih koncih sveta.
dannyer
02. 11. 2017 10.39
+7
oni bi radi da bi ne glede na delo dobile več kot moški z manj dela to pa ni enakost
emilzapata
02. 11. 2017 09.59
+8
zopet nekaj nakladate, moj bivši nemški delodajalec mi je pogosto dejal:jaz se samo malo sprehodim po obratu in pisarnah in takoj vidim, koliko je kdo vreden, brez nekih kompliciranih normativov.
stadion
02. 11. 2017 09.32
+14
V primerjavi so primerjali plače vzgojiteljic (kar vecinoma delajo zenske) z placami menedzerjev (kar obicajno delajo moski) in ugotovili da so zenske placane slabse. Pa da to nima nobene veze s tem da se zenske karierno raje odlocajo za tiste poklice, ki so manj placani.
dannyer
02. 11. 2017 10.41
+6
število pa dobijo da seštejejo vse plače moških v tem sektorjem in vse plače žensk v tem sektorjem in potem rečejo da so slabše plačane ni čisto tako manj jih je in manj jih je na vrhu kot pa na drugi strani ki jih je več kot 60%
rhomburix
02. 11. 2017 09.32
+9
Sodnice, zdravnice, učiteljice, medicinske sestre, uradnice, psihologinje, socialne delavke. Rabimo kvote?
imperiale
02. 11. 2017 09.25
+7
dva stoletja?