Gospodarstvo

Bo 'sosed' postal 'komšija'?

Ljubljana, 04. 04. 2006 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Igor Bavčar in Boško Šrot naj bi preko londonske družbe Altima Partners spustila v Mercator srbska tajkuna.

Bo Mercator ostal v slovenskih rokah?
Bo Mercator ostal v slovenskih rokah? FOTO: Barbara Snoj
Mercator tudi danes ni prejel nikakršne najave ali drugih informacij o prevzemu družbe v skladu z določili zakona o prevzemih. Najav morebitnih investitorjev o nakupih delnic družbe, ki niso zavezane prevzemni zakonodaji, pa v Mercatorju ne morejo komentirati, so sporočili iz največje slovenske trgovske družbe.

Londonski sklad Altima Global Situtations Master Fund (AGSS), ki ga upravlja Altima Partners, je danes preko družbe Ilirka sporočil, da želi odkupiti do 24,99 odstotka Mercatorjevih delnic. Ponudbo, ki ni predmet javne ponudbe po zakonu o prevzemih, bo AGSS objavila v tem tednu, za delnice Mercatorja pa ponuja 41.000 tolarjev, so sporočili iz borznoposredniške družbe Ilirika.

Altima se je za objavo sporočila odločila zaradi špekulacij v medijih glede prihodnje lastniške strukture v Mercatorju in s tem povezanega neobičajnega gibanja borznega tečaja delnic Mercatorja v zadnjih dneh.

Morebitni prevzem Mercatorja bo tudi tema četrtkove oddaje Trenja na POP TV. Svoje mnenje pa lahko poveste že sedaj na e-Trenjih na naših spletnih straneh.

Kot so sporočili iz Altime, želi AGSS pridobivati delnice Mercatorja do 24,99-odstotnega lastniškega praga, sklad pa bo pri nakupih zastopala Ilirika. Za vse odkupe delnic na račun AGSS, ki jih bo pridobila Ilirika, bo izdana bančna garancija londonske podružnice Deutsche Bank.

Medtem ko so kabinetu predsednika vlade Janeza Janše včeraj zanikali, da bi se premier zaradi Mercatorja danes sestal s predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem, pa časnik Finance danes piše, da naj bi se slednji danes srečal s srbskima tajkunoma. Časnik, ki se sklicuje na zanesljive vire, trdi, da sta se z Igorjem Bavčarjem in predsednikom uprave pivovarne Laško Boškom Šrotom danes sestala prvi mož Delte Miroslav Mišković ter njegov tesni sodelavec Milan Beko, ki ima pod nadzorom družbo FPP Balkan Limited. Z njima naj bi se po pisanju Financ dogovorila, da ju spustita v lastniško sestavo Mercatorja, in sicer preko londonske družbe Altima Partners.


Za Altimo Partners stoji Radenko Milaković

Na vest, da namerava Altima pridobiti nekaj manj kot četrtino delnic Mercatorja, so se odzvali v Pivovarni Laško, ki ima skupaj s Pivovarno Union nekaj več kot 16 odstotkov delnic najboljšega soseda. Kot je povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nameravajo Laščani ostati dolgoročni strateški lastnik Mercatorja in se iz te naložbe ne mislijo umakniti. Tudi iz Istrabenza so sporočili, da so dolgoročen in strateški investitor v Mercatorju.

V Altimi "verjamejo, da obstajajo priložnosti in hkrati tudi večja tveganja za Mercator na skorajda nasičenem trgu v Sloveniji in na vedno bolj konkurenčnem trgu prehrambene industrije v preostalem delu srednje in vzhodne Evrope. Naslednja stopnja v razvoju podjetja bo najbolje izpeljana z osredotočenim, dobro usmerjenim managementom, ki ga podpirajo kapitalsko močne institucije, ki imajo tako finančne zmogljivosti kot tudi pravi pristop k tveganju. S tem pa lahko zagotovijo obstoj Mercatorja v tej tranziciji," so zapisali v Altimi.

Altima Partners je sicer londonski investicijski sklad, med ustanovitelji in partnerji je tudi poslovnež Radenko Milaković, ki ga nekateri tuji mediji povezujejo z špekulantskimi posli glede prevzemov Balkanpharme in Bulgartabaka. Sicer pa naj bi ta v BiH rojeni poslovnež imel dobre zveze z Deutsche Bank, v Altimi pa naj bi skrbel za prodor na trge jugovzhodne Evrope. Posebej dejaven je bil pri prevzemanju Banjalučke pivovare konec lanskega leta.

V kabinetu Janeza Janše so zanikali, da bi se danes premier sestal z predsednikom uprave Istrabenza
V kabinetu Janeza Janše so zanikali, da bi se danes premier sestal z predsednikom uprave Istrabenza FOTO: Dare Čekeliš

Srbski naskok na Istrabenz in Pivovarno Laško

Govorice o prodaji Mercatorja so minuli petek sprožili namigi, da naj bi srbska tajkuna Beko in Mišković načrtovala naskok na trgovinsko družbo. Pritiskala naj bi predsednika uprave finančne skupine Istrabenz in ga izsiljevala z grožnjami, da bosta na srbskem trgu iz trgovin, ki jih nadzorujeta, umaknila izdelke živilskih družb iz skupine Istrabenz, če ne bo pristal na prodajo Istrabenzovega deleža v Mercatorju.

Istrabenz v Mercatorju obvladuje dobrih pet odstotkov kapitala, pomembnejši delež v družbi pa obvladuje prek pogodbe z Banko Koper, ki je skoraj 15-odstotna lastnica Mercatorja. Tako v Istrabenzu kot v Mercatorju uradno zagotavljajo, da nimajo nobenih informacij o prevzemnih aktivnostih drugih družb do Mercatorja.

Po pisanju časnika Dnevnik poskušata srbska vlagatelja prek različnih pravnih oseb, zlasti tujih, kopičiti delnice Mercatorja. Enako tudi Istrabenz, ki se pripravlja na obrambo. Če bi si Mišković in Beko uspela zagotoviti okoli 15-odstotni delež Mercatorja, bi se lahko spustila v resno tekmo za prevzem tudi ob nasprotovanju sedanjih dveh največjih lastnikov Mercatorja, trdijo viri časnika.

V Mercatorju so zagotovili, da o namigovanjih nimajo informacij
V Mercatorju so zagotovili, da o namigovanjih nimajo informacij FOTO: POP TV

Med pomembnejšimi malimi delničarji, ki bi lahko v boju za Mercator imeli ključno vlogo, sta Sava in NFD, ki imata skupaj več kot šestodstotni delež Mercatorja.

Dnevnik sicer še piše, da se je zadnjem mesecu v lastniški strukturi Mercatorja pojavilo nekaj tujih skladov. Med njimi švedska sklada, ki vlagata sredstva na Balkan, ter trije skladi iz Los Angelesa, ki jih poznavalci povezujejo z Bekom.

Novica, ki v javnosti kroži od konca minulega tedna, ni pustila hladnega niti dogajanja na Ljubljanski borzi. Delnica Mercatorja se je včeraj podražila za skoraj 6 odstotkov.

Bo Janković tožil Istrabenz in Laško?

Finance še pišejo, da odstavljeni prvi mož Mercatorja Zoran Janković po neuradnih informacijah pripravlja tožbo za obvezno objavo prevzemne ponudbe za družbo, česar pa Janković, ki je vodil družbo do 15. novembra lani, ne komentira.

Janković je sicer zanikal namigovanja, da naj bi se srbski prevzem pripravljal s pomočjo nekdanje uprave Mercatorja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

linear@email.si
05. 04. 2006 13.12
Ammmmmmmm, Jankoviča so odstavili ane?? In kaj je sedaj?? Bravo Slovenija!!!:))))))))
tongobong@yahoo.com
05. 04. 2006 12.15
Večina slovenčkev je ovčk, ker razmišljajo in delujejo kot del nacije - mi slovenci in podobne traparije. Uspevajo pa vglavnem tisti slovenci, ki razmišljajo in delujejo samo za sebe.Slovenijo pa prepustijo revežem.
bonovox32
05. 04. 2006 07.50
To kar se dogaj slovenskim firmam ni nič novega in da se dogajajo take reči niso krivi tuji temveč naši lobiji. Naši so prešibki, da bi speljali takšne posle. Ta vlada je itak že vse zasrala, pa bo še to. drugega komentarja za njih nimam. Le kaj bodo prinesle reforme? In evro? Mi imamo premalo bogate in premalo sposobne menedžerje in ljudi, ki bi pravilno lobirali pri tujcih. Z južnjaki in vzhodnjaki moraš delat drugače kot z zahodnjaki in severnjaki. Ni pomembno s kot so lastniki, ampak je danes pomembno, da kdor ima denar ima tudi moč. To je tisto kar šteje in tudi spretnost poslovanja. V bivši jugi in na vzhodu je zelo malo ljudi, ki imajo zelo veliko in zelo veliko ljudi, ki imajo zelo malo in to je resnični problem. Tam praktično ni srednjega sloja, ki bi na veliko zapravljal, tako kot je to pri nas. Slovenci smo preveč mahnjeni na potrošnjo, plače so nizke, cene visoke, ampak to nas očitno ne zaustavi. Avstrijci so skapirali zadevo, zato nas okupirajo z nakupovalnimi centri, mi pa veselo zapraljamo v njih, ne glede na kvaliteto, le da je poceni. Na žalost srednjega sloja ne zanima več kvaliteta, temveč le cena. In to je pravzaprav pravo zapravljanje, saj bi za isti izdelek v drugi trgovini plačali več, ampak bi s tem v bistvu prišparali, kajti je ta ta isti izdelek je kakovostnejši in to lahko pomeni tudi dolgotrajnejši. Kako lahko kupiš naprimer mineralno vodo za 35,00 sit, ki je ene trikrat slabše kvalitete kot mineralna voda druge znamke. A se sploh vprašate koliko stane plastenka, nalepka, pokrovček, reklama itd? Skoraj tolko kot cel izdelek? Kaj to pomeni? Da je voda praktično zastonj! In kaj to pomeni? Da je voda praktično izpod pipe z dodatkom ogljikovega dioksida. In kaj ima proizvajalec od tega? Nič! Oni gredo na količino in ne na razliko v ceni. To je problem. Kopujte oz. kopujmo raje v naših centrih (recimo tudi v Sparu) ne pa v pocenih kvazi diskontih. Pa so res pametni tujčki, mi slovenčki pa ovce. Nič druga nismo, kot navadne, bedne ovčke, ki padamo na ves šit, ki se okoli nas drenja! Zakaj zdaj mešam nakupovalne navade slovencev z domnevnimi prevzemi najboljšega soseda? Zato, ker se ne zavedamo, da če ne kopujemo domačih izdelkov, ne podpiramo lastne proizvodnje in kapitala. A ste se kdaj vprašali, če imajo v Hoferju kakšen slovenski proizvod? Ne, skoraj nobenega ni! Pa še to: slovenci smo predragi, zato pa se vsa industrija seli na vzhod in jug, oni pa k nam prihajajo. To je tako kot v Jugoslaviji v šesdesetih in sedemdesetih. Kam smo hodli ribez nabirat? V avstrijo! Zakaj? Ker so plačali več in to v šilingih! Kam gre naša barka? V k...... Kriv je pa kdo? Mi, slovenčki, uboge ovčke. To smo bli že od Samota naprej. Tolko za v razmislek!
tongobong@yahoo.com
04. 04. 2006 22.28
Vse ima svojo ceno (razen matere). Nad 50.000 SIT za delnico bi tudi jaz prodajal svoje delnice, če bi jih imel. Ker jih nimam, mi je pa čisto vseeno kaj se dogaja z Mercatorjem. Če so lastniki slovenci, srbi ali pa arabci nisem zato čisto nič na boljšem ali slabšem tako kot 99% navadnih slovencev ne.Ljudje božji ali ne vidite da je nacionalistična logika prejšnjega stoletja preživeta. Zdaj šteje samo to kar imaš ti ne pa to kaj imajo v lasti slovenska država ali izkoriščevalske slovenske korporacije. Mene zanima zakaj so plače tako nizke, stroški življenja tako visoki in ali bom sploh kdaj dočakal penzijo. Nacionalistično ideologijo pa raje prepustimo srbskim in ostalim revežem iz balkana, ki še niso povsem zajadrali v 21 stoletje.
esfflight
04. 04. 2006 18.26
Res je nepojmljivo, kaj se v Sloveniji pocne in to pocno tist, ki so toliko kritizirali prejsnjo vlado. Mislim, da se se ne zavedate ne kako tone Slovenija, saj razni financni ministri, zunanji ministri in predsednik vlade se ne poznajo krutosti sveta. Ta bo kmalu tudi pri nas. Takrat se boste sele zavedali kam peljete barko brez navigacije po oceanu. Jankovic vam je bil na poti in sedaj. Se za place ne bo kmalu..... vremena Kranjcem bodo se zjasnila.....
ggg
04. 04. 2006 17.23
to so pa slovenski poslovneži- enega (edinega) uspešnega slovenskega podjetja jim ne uspe zadržati.
zoran.artnak@hotmail.com
04. 04. 2006 11.03
Počasi bo postalo jasno zakaj so nekrivdno razrešili Jankoviča. Očitni je bil prevelika ovira v sistemu. V Sloveniji očitno nekateri tako hrepenijo za bogatstvom, da bi za to prodali lastno mater. Se je kdo vprašal kam to pelje. Mercator je gonilna sila za promocijo in prodajo naših domačih izdelkov. Mar to ne pomeni počasi stagnacijo živilsko predelovalne industrije in s tem spet par tisoč brezposelnih. Jebem ti tele naše nesposobne menedžerje, kdaj se bodo po teh fakultetah naučili kaj pametnega. Mislim, da bi bilo v Sloveniji potrebno sprejeti zakon, ki bi uvedel črno listo menedžerjev, kot je to znano drugod po svetu. In potem bi se te brihtne buče še kako spraševale kako bodo vodile podjetja. Tako pa se mi zdi, da pri nas uspešne odslovijo, grešne kozle pa nagradijo. Žalostno je, da se po tolikih letih kao demokracije še vedno zrineš na položaj samo glede na priimek, zveze in poznanstva, ter na politično pripadnost. Enostavno povedano ta država je nesposobna narediti konec korupciji. In tako kot pravi Jungle vsi se sprenevedajo, vik in krik pa zaženejo ko je že daleč vse prepozno. Že kar vidim napis Balkanac najbolji susjed, pa Leskovačke specialitete, pa napise dolazi vam orkestar i trubaši iz Srbije. Samo, da ne bojo špilal pogrebnih žalostink.
jungle@email.si
04. 04. 2006 09.13
Vsi se sprenevedajo ampak naj vejo da je to začetek njihovega konca...