Gospodarstvo

SD na seji vlade ne bo podprl prodaje Telekoma

Ljubljana, 06. 06. 2015 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada bo v nedeljo na seji razpravljala o prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven. Zasedala bo kot skupščina SDH. Stališča koalicijskih strank niso poenotena. SD prodaje ne bo podprl, DeSUS še ni odločena, v SMC pa naj bi po neurandih podatkih prodajo podprli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jutri odločitev vlade o prodaji Telekoma
    01:39
    Iz 24UR: Jutri odločitev vlade o prodaji Telekoma
  • Iz 24UR: Židan o prodaji Telekoma
    00:23
    Iz 24UR: Židan o prodaji Telekoma
  • Iz 24UR: SD predlaga, da se prodajni postopek Telekoma konča
    00:43
    Iz 24UR: SD predlaga, da se prodajni postopek Telekoma konča

Vlada se bo v nedeljo dopoldne sestala na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije, potem ko so nadzorniki SDH odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH. Vlada bo zasedala kot skupščina SDH, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Tako utegne vlada tudi sprejeti odločitev o prodaji.

SD prodaje ne bo podprl

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije pred jutrijšnjo sejo dejal, da bo SD vladi predlagal, da ugotovijo, da nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) iz dveh pomembnih razlogov ni podal soglasja k prodaji oziroma, da se vlada s tem seznani in da se prodajni postopek Telekoma konča.

SD je poznan sklep nadzornega sveta SDH, ki ni dal soglasja k prodaji Telekoma Slovenije, je dejal Židan. Dodal je, da so se pri tem nadzorniki sklicevali na dva razloga. Prvi je zahteva po posebnih jamstvih, ki jih nadzorni svet ne more dati potencialnemu kupcu. "Teh jamstev ne moreta dati niti minister niti vlada. Po mnenju SD posebna jamstva, če se nekaj zgodi, da bo kupec dobil dodaten denar, potencialno lahko da državni zbor, a že to je vprašanje," meni Židan.

Nadzorniki SDH soglasja k prodaji niso dali, ker da je to strateškost kupca, kar je drugi razlog. Se pa pojavlja vprašanje, ali gradivo vlade, ki definira, kaj je strateški kupec, zavezuje prodajalca, je dejal Židan. Njemu je sicer poznano mnenje zakonodajnopravne službe vlade, ki pravi, da se tega mnenja ne da upoštevati, ker so osnova za odločanje v državnem zboru. "In kupec, ki se sedaj omenja, v nobenem primeru ne more biti strateški, ampak je finančni sklad, ki vstopi, prestrukturira in proda po višji ceni," pojasnjuje Židan.

V SD po Židanovih besedah tudi opozarjajo na veliko težavo s ceno. Ta, o kateri se v medijih govori, je podobna vrednosti premoženja v tem trenutku brez prevzemne premijo, torej gre za likvidacijsko ceno, je prepričan Židan.

Telekom Slovenije - 2
Telekom Slovenije - 2 FOTO: Reuters

Povedal je še, da sam sicer ne ve točno, katera točka dnevnega reda bo na seji vlade v nedeljo. Ve samo, da je sklicana redna seja na ta dan ob 9. uri z eno samo točko, ki pa je, kot je dejal, zaupne narave. Tako ministri SD v tem trenutku nimajo gradiva.

Židan, ki je tudi kmetijski minister, bi si namreč želel, da bi se na tej seji pogovarjali o težavah ljudi in brezposelnosti mladih, a predvideva, da se bodo pogovarjali o prodaji Telekoma.

Stališča drugih strank niso enotna

Stališča drugih koalicijskih strank pred nedeljsko sejo vlade v vlogi skupščine SDH niso poenotena. Za končno odločitev DeSUS bo ključna presoja, ali je Cinven strateški kupec ali ne. V DeSUS organi stranke danes ne bodo zasedali na to temo. V največji vladni stranki SMC pa so o prodaji Telekoma razpravljali na seji izvršnega odbora stranke v petek zvečer. Neuradni viri pravijo, da naj bi prodajo podprli.

Uprava in nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) sta prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven kot edinemu ponudniku sicer podprla, a so nadzorniki v četrtek zvečer sklenili končno odločitev prepustiti vladi kot skupščini SDH.

Premier Miro Cerar je sicer v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ob tem je ocenil, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

"Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo," je bil kritičen premier Cerar. Ob tem je pojasnil, da naj bi vlado kot skupščino SDH za končno odločitev zaprosili zaradi vprašanja poroštev države in vprašanja, ali gre za strateškega investitorja.

Skupščino SDH sicer skliče uprava holdinga, predsednik njegove uprave Matej Pirc pa je v petek napovedal, da sklic pričakuje v šestih dneh.

Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je sicer v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
08. 06. 2015 20.21
+1
Vprasanje za moderatorja; Zakaj dolocenim komentarjem in to predvsem desnim ni mogoce oddati negativnega glasu. S tem manipulirate z javnim mnenjem. Prosim vse uporabnike tega portala ,da posvetijo vec pozornosti tej zadevi in take primere prijavijo uztreznim organom.
CestniKolesar370Wattov
07. 06. 2015 14.40
+1
Vsi levaki so proti kapitalu ampak vsi bi ga mel.
emilzapata
07. 06. 2015 08.30
+7
telekom je najdražji oprater v sloveniji, tako da če ne bo prodan in bo začela nova metla pometati v njem, bo itak sam propadel, ker ljudje množično zapuščajo njegove mnogo predrage storitve.
milan.kuchan.m@lopov.com
07. 06. 2015 08.03
+3
Ja pa res, da se vse bolj kaže odmik Cerarja od levice in celo možnost velike koalicije s SDS.
Grunf TNT
08. 06. 2015 18.50
+1
To pomeni tudi politicno smrt., kajti kdorkoli je sel z Janso v koalicijo ,ga ni nikjer vec.
milan.kuchan.m@lopov.com
07. 06. 2015 08.03
+6
Matjaž Han, priden fantek iz SD, velik lastnik kupa delnic Telekoma :) Čudno, da levičarji nekega Vizjaka omenjajo, svoje pa pozabijo. Hm, od kje Han-u denar ? Delnice v Telekomu, vila za 1.5 milijona, trgovčič poslanec :) Ja, takšni sedijo v SD. Socialni :)
LOPOVEpredZID
07. 06. 2015 07.45
+1
Pod to rubriko pa že dolgo ni bilo nobenih gospodarskih novic....same politične zdrahe pa lepite na to stran
Bolfenk2
07. 06. 2015 07.53
-3
Prodaja Telekoma je prvovrstna gospodarska novica, saj se bo vsem v Sloveniji bistveno povišal strošek za telekomunikacije, ko tuj lastnik dobi monopol nad Telekomovim omrežjem.
milan.kuchan.m@lopov.com
07. 06. 2015 07.59
+7
Haha, samo pajceki rdeči še podpirate telekom.
Antropozofija
07. 06. 2015 07.42
+3
Stvari je treba pogledati širše. Zakaj so Slovenci primorani prodajati podjetja državam EU. Zakaj ne bi prodali podjetja neevropskim državam. Kje piše, da moramo prodajai podjetja evropskim državam. Ali so to Evropski ineteresi. Evropa postaja stoječa mlakuža, kje se nič ne dogaja. Zaprta je pred celim svetom. Za uspešen razvoj Evrope je potreben svež kapital. Evropa zaradi svoje konservativne in nesposobne politike že dolgo ni več prvi igralec na svetu. Slovenci bi se morali odprti svetu. Bistveno več bi dobili za podjetja iz neevropskih držav, tukaj pa Slovenijo izsiljujejo premalo potencialnih kupcev, pa še ti so dogovrjeni med sabo. To je seveda načrt bogatih evropskih držav, ki bogatijo na račun revnejših držav v Evropi. To se imenuje NEOKOLONIJALIZEM !!! Kapitalizem žal ne deluje tako, kot si ga je zamislila Evropa, prodajmo podjetja Rusom , Američanom, Kitajcem, Indijcem, Brazilcem itd ... Vendar ima Slovenija zvezane roke, ker slovenska politika deluje v spregi z evropskimi direktivami, ker se naši politiki levi in desni zelo lepo klanjajo Bruslju ...
flum
07. 06. 2015 07.42
+1
Pa zamenjal bodo vse strankarske kolege na Telekomu !
VSEZNALECno1
07. 06. 2015 07.29
+8
SD JE DAL TELEKOM NA LISTO 15 PODJETIJ IN GLASOVAL ZA PRODAJO...SEDAJ PA TEKMUJEJO Z ZL ITD....SAMA HINAVŠČINA IN NEISKRENOST....DEBILNOST...HVALA VOLIVCEM KI VOLITE ŠKODLJIVCE
Bolfenk2
07. 06. 2015 07.57
+1
SD ima samo še danes možnost, da popravi napako in zapusti vlado, če bodo prodali Telekom. Če bodo samo glasovali proti in mirno pustili, da jih preglasujejo, so izdajalci enako kot tisti, ki bodo glasovali za.
01xxy
07. 06. 2015 07.04
+0
Predno ga bo Slovenija izpljunila, bo povzročal Cerar z oprodami ogromno škode Sloveniji. Kdo bo povrnil škodo Prekmurju zaradi prodaje Žita? Pravi narodni izdajalci! Zato na shod 11. 6. Upor.
Bolfenk2
07. 06. 2015 07.40
-4
Prepozno bo 11.6. Danes bi se morali zbrati tisoči pred vladno palačo, sicer bodo ti izdajalci opravili to izdajalsko prodajo še enega našega podjetja tujim okupatorjem.
Angela Franko
07. 06. 2015 06.25
+1
NEHAJTE SE SPRENEVEDAT VSAK NAJ NAREDI SVOJO DOMAČO NALOGO IN TO KONKRETNO !!!
Biofanatik
07. 06. 2015 05.26
+3
Cirkus z najslabšimi klovni.
01xxy
07. 06. 2015 07.22
+2
Ali Cerar še prodaja svojo ničvredno robo osnovnim šolam? Ja, pravi karakter ste izvolili.
Grunf TNT
08. 06. 2015 18.55
+1
miko11
07. 06. 2015 03.36
+2
Mogoče se pa celo kdaj vrnem na telekom,seveda pod pogojem,da se proda in ze umakne rdečkarje od še enega korita...
Angela Franko
07. 06. 2015 06.24
+4
KDO JE NA VODILNEM POLOŽAJU V TELEKOMU ??? KAJ DELA TAM POGOREVC ???? MORAL BI BITI RDEČ AMPAK SAMO V OBRAZ !!!!!
Bolfenk2
07. 06. 2015 07.43
-1
Na Telekomu od danes več ne bodo zaposlovali delavcev, potrebovali bodo samo še sužnje. Tuj kapital bo notri in to še izkoriščevalski sklad.
caps1
07. 06. 2015 00.52
+20
SD-ju bodo odnesli korito in zdaj javkajo... Upam, da prodajo še Zavarovalnico Triglav in tako odnesejo korito še Desosu... Ofce Press
Bolfenk2
07. 06. 2015 07.47
-3
Slovencem in našim potomcem bodo danes za vse večne čase odvzeli možnost elektronskega komuniciranja na daljavo po sprejemljivi ceni. Če se sedaj hočeš iti biznis prični gojiti poštne golobe. Bodo iskana roba ko se tuj kapital polasti Telekoma.
irheala
06. 06. 2015 23.53
+8
Proti prodaji so paraziti. Zato je prodaja tujcem obvezna.
Biofanatik
07. 06. 2015 05.25
-3
Prodaja je kot izdaja lastnega avtohtonega naroda.
Netajkun
06. 06. 2015 23.44
+10
Nisem si pa mislil , da bo ena stranka rušila zdajšnjo vlado . . . zato ker izpolnjuje zavezo ( odločitev ) te iste stranke iz prejšnje vlade . To je pa višek političnega barabinstva in neodgovornosti .
Bolfenk2
06. 06. 2015 23.17
-8
Tako kot danes vse parlamentarne stranke razen ZL rinejo v rit tujemu okupatorskemu kapitalu, enako je 1941 leta večina takratni politikov lezla v rit takratnim okupatorjem. Ampak prišlo je leto 1945, narod se je osvobodil, podjetja so bila spet naša, domači izajalec pa takrat ni bilo najbolj zdravo biti. Zgodovina se bo ponovila.
tali?ni tom
06. 06. 2015 23.39
-6
ne,ni , ni pa treba skočit ko bruselj zaploska! ali bi ti pač?
sonofabitch
07. 06. 2015 00.08
+10
prej je Begrad ploskal, zdaj Bruselj, kako priročno za kradljivega politika je bit populist in narodu natvezit nekega zunanjega sovražnika, sam pa se postavi v vlogo zaščitnika naroda, v smislu obvarujmo "našo" premoženje, potem ko se to zgodi, pa not naseli kolonijo svojih prijateljev in žlahte, medtem ko vsi ostali izpademo debilni, pa še kako dokapitalizacijo šenkamo potem, ko gre k vragu, se niste ljudje nič naučili v teh 20letih
miko11
07. 06. 2015 06.41
+2
haha kako bolano mišljenje,bolj primerno za leto 1950,kot 2015,dejstvo je,da ko imaš v vladi take levake kot so sd in desus ne rabiš zunanjega sovražnika...
flum
07. 06. 2015 07.45
+1
Roman Hren
06. 06. 2015 22.55
+5
Politikanstvo za naivce! Slovensko premoženje mora v privatne, predvsem tuje roke, "nasprotovanje" je le preračunljivo nabiranje političnih točk! Država Slovenija dolgoročno ne obstaja več!
vitane
06. 06. 2015 22.01
+0
Pa dejmo prodat potem še pomurje, dejmo slo zemljo prodat, dejmo jo, zakaj bi imeli pomurje..., tko al tko je tm največja brezposelnost, prebivalci v večini primerov potrebujejo socialno pomoč, dejmo prodat, EKONOMSKI RAZLOGI SO UTEMELJENI!!!!
srebrnibreg
06. 06. 2015 22.04
-3
Po takem bo Slovenija samo med Logatcem, Trojanami, Kranjem in Grosupljem. Vse drugo spada pod zgubo.
miko11
07. 06. 2015 06.42
+2
uh to bi pa bilo prelepo,končno ločeni od ljubljankovićev...
flum
07. 06. 2015 07.46
-1
Slovensko zastAVO BOM OBESU EDINO še ZA DAN ŽENA !
Karantanija
06. 06. 2015 21.53
+1
Dober kmet ne prodaja svoje zemlje.
miko11
07. 06. 2015 06.43
+1
dober ne slab pa ja,sedaj pa premisli kaki kmet je slovenska politika?