Bobinac miri Velenjčane: Gorenja ne selijo iz Slovenije, tudi odpuščali za zdaj ne bodo

Gorenje zaenkrat ostaja v Velenju, je velenjskim mestnim svetnikom zagotovil predsednik uprave Franjo Bobinac. Čeprav selijo del proizvodnje, pa naj ne bi odpuščali, saj nameravajo v Velenje seliti del proizvodnje iz švedske podružnice Asko.

Franjo Bobinac

Bobinac je miril velenjske mestne svetnike. (Foto: Aljoša Kravanja)

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je velenjskim mestnim svetnikom, ki so se zbrali na izredni seji, zagotovil, da kljub drugačnim govoricam, sedež Gorenja za zdaj ostaja v Velenju.

Bobinac je tudi zatrdil, da se zaradi selitve dela proizvodnje iz Velenja na druge lokacije zunaj Slovenije, predvsem v Srbijo, število zaposlenih na lokaciji v Velenju ne bo zmanjšalo.

Po njegovem si želijo v Velenje preseliti proizvodnjo pralnih, sušilnih in pomivalnih strojev iz švedske hčerinske družbe Asko, ki posluje negativno in pod načrtom, vendar šele ko bo to sprejel tudi upravni odbor Aska. V Asku, ki zaposluje okrog 500 delavcev, načrtujejo ohranitev razvoja, vodenje in upravljanje blagovnih znamk ter marketinške aktivnosti.

Če bo upravni odbor Aska v petek podprl selitev, bo Gorenje proizvodnjo pomivalnih strojev, ki jih doslej ni proizvajalo v Velenju, preselilo predvidoma prihodnje poletje. Na lokaciji v Velenju vodstvo Gorenja razmišlja tudi o drugih proizvodnih programih, eden izmed njih je tudi elektronika.

Bobinac je poudaril, da je lani Gorenje zaradi močno spremenjenih okoliščin poslovanja sprejelo novo triletno razvojno strategijo. Ta predvideva 1,5 milijarde evrov prihodkov leta 2015 oziroma 3,8 odstotka več kot lani in širitev na hitro rastoče trge Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske ter v ostale čezmorske države, prav tako pa več kot 25-odstotni delež blagovnih znamk v visokem cenovnem razredu.

Hkrati strategija predvideva, da bo leta 2015 temeljna dejavnost družbe, torej proizvodnja izdelkov za dom, 90-odstotna. V strukturi prihodkov je delež te proizvodnje trenutno 85-odstoten.

Izzivi za skupino Gorenje so sicer nepredvidljivo gibanje stroškov materiala, pritisk na prodajne mreže, previdnost končnih kupcev, ki imajo težave pri pridobivanju posojil, in morebitne nove težave trgovskih verig zaradi plačilne nediscipline.

Velenjske mestne svetnike je zanimalo, kaj se bo zgodilo z Gorenjem po letu 2015. Bobinac je pojasnil, da se po tem letu zgodba Gorenja nikakor ne bo zaključila. Gorenje bo še najprej proizvajalo tudi na lokaciji v Velenju, prvi mož družbe pa pričakuje, da bo Gorenje tudi po letu 2015 močna blagovna znamka.

Ob tem si Bobinac in velenjski svetniki želijo, da bi država upoštevala in podpirala uvajanje novih proizvodnih programov kakovostnih izdelkov, ustvarjanje novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, domačih gospodarskih družb pod enakimi pogoji kot vlaganja tujih investitorjev.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
mastablasta 06.07.2012 08:36:48
po tem ko so se drugi že razširili na hitro rastoče trge bi se pa zdaj tudi Gorenje....
Več komentarjev