Gospodarstvo

Bodo banke skupaj prodale Mercator?

Ljubljana, 17. 05. 2011 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osnutek dogovora o prodaji večine Mercatorja ne omejuje konkurence, menijo v Uradu za varstvo konkurence. Banke želijo namreč skupaj prodati svoje deleže v "najboljšem sosedu".

Urad za varstvo konkurence je proučil osnutek dogovora o oblikovanju konzorcija, ki bi skupaj prodajal večinski delež Mercatorja.
Urad za varstvo konkurence je proučil osnutek dogovora o oblikovanju konzorcija, ki bi skupaj prodajal večinski delež Mercatorja. FOTO: 24ur.com

Določbe osnutka sporazuma o oblikovanju konzorcija za prodajo Mercatorja, ki ga je uradu za varstvo konkurence (UVK) v petek posredovala NLB, naj po mnenju urada "ne bi kazale na potencialno kršitev določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence". Po njihovih pojasnilih osnutka niso preverjali z vidika resničnosti obstoja dejstev, navedenih v samem sporazumu, ampak kot navedeno z vidika določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Da bodo preverili omenjeni osnutek sporazuma, so se dogovorili minuli ponedeljek na sestanku med uradom in Novo Ljubljansko banko (NLB) kot predstavnico bank, ki želijo skupaj prodati svoje deleže v Mercatorju. V NLB so danes potrdili, da so prejeli odgovor urada za varstvo konkurence. Kot so dodali, ugotovitve urada lahko pripomorejo k uspešnemu nadaljevanju prodaje delnic Mercatorja. "NLB je še vedno zainteresirana za prodajo delnic Mercatorja in bo nadaljevala s procesom prodaje," so še povedali v banki.

UVK je konec aprila družbam iz skupine Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) in bankam (NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper) omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja. Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v predmetni zadevi možen zgolj ob soglasju urada.

Nadzorni svet Pivovarne Laško, ki se je odločal, ali naj pivovarna svoj 23,34-odstotni delež v Mercatorju sama proda hrvaškemu Agrokorju ali pa se pridruži prodajnemu konzorciju, je v začetku meseca odločil, da Laško zaradi odločbe UVK svojega deleža ne bo prodalo hrvaški družbi. Prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko je takrat dejal, da se bo pivovarna, če odločba varuha konkurence dopušča skupno nastopanje pri prodaji Mercatorja, prodajnemu konzorciju pridružila, a le če bo sporazum pivovarni omogočil, kar potrebuje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 06. 2011 18.36
JA VSE PRODAJTE SLAB GOSPODAR PRODAJA,DOBER PA KUPUJE
prepri43
18. 05. 2011 08.56
Ibis redibis, nunquam peribis in bello. Tako se je glasil Pitijski prerok! Kaj pa s tem ima UVK, ali pa kar "špila" - OVK Naj si že enkrat neha mešati štrene ali kaj "bolj konkretnega"!Za svoj obstoj lahko ponudi nekaj bolj oprejemljivega in koristnega!
sabatin
18. 05. 2011 08.53
škoda je prodajati podjetje kot je mercator. ker pa so lastniki zavozili, je žal to edini izhod. razne prodaje tajkunom kot je todoric ne pridejo v poštev, saj smo se komaj znebili raznih šrotov in bavčarjev. torej rabimo velik mednarodni razpis, na katerem se bo prodajal celoten merkator najboljšemu kupcu. čeprav mi ni všeč prodaja, pa je to tudi edina možnost.
prepri43
18. 05. 2011 08.43
Danes zopet beremo v našem časopisu o uspešnem poslovanju Mercatorja in velikih dobičkih.Kar tako čez noč? A mogoče naši novinarčki mislijo da jih možni tuji prevzemniki berejo? Pa če se to slučajno zgodi,da jih resno jemljejo?
tito-idol
18. 05. 2011 08.33
Raje povejte koliko imajo plače prodajalke v Mercatorju,kako koristijo malico,kdo je zadel skuterja na Mercatorijadi na srečolovu,ali šefi pijejo v službi,zakaj dobivajo delavci mercatorjeve bone za regres...dalje nima smisla pisat...lp
LonerWalt
18. 05. 2011 01.55
Kaj pol prodat al čakat?
ochi
17. 05. 2011 22.33
za nlb jamči država, tko da tuki ni panike. če pa propade država, ti pa tudi denar ne bo več pomemben.
b77
17. 05. 2011 17.42
upam da se boste sesule obe nlb in nkbm slovenci dvignite denar iz teh bank preden propadejo!!!!!
wsharky
17. 05. 2011 14.26
... NLB in NKMB sta sramota za slovensko bancnistvo... obe banki vpleteni do vratu pri podeljevanju tajkunskih kreditov s tiho privolitvijo samega vrha koruptivne leve in desne politicne elite... enostavno sramota ...
sabatin
17. 05. 2011 12.54
ključno je da k sporazumu pristopi tudi laško. zorko se naj končno zmeni z bankirji, da mu podaljšajo kredite, potem akcija. pa kdo da več.
prepri43
17. 05. 2011 12.52
Slab sosed da ne more biti slabši! Bojim se da zanj ni rešitve.Tudi lastnikom delnic se ne obeta lepa prihodnost!
rokkk1
17. 05. 2011 12.03
edino pravilno, da prodajo v paketu. tako bo ponudba privlačna za strateške lastnike in cena precej večja.
major1
17. 05. 2011 11.12
Se slabo piše Prvemu sosedu, da se vsi rešujejo dokler se še rešiti kaj da.