Gospodarstvo

Ljubljanska borza v rdečih številkah

New York, 17. 09. 2008 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so se tečaji vrednostnih papirjev na svetovnih borzah po dramatičnih padcih v preteklih dneh danes obrnili navzgor, pa tečaji na Ljubljanski borzi še kar padajo.

Medtem ko so se tečaji vrednostnih papirjev na svetovnih borzah po dramatičnih padcih v preteklih dneh danes obrnili navzgor, pa tečaji na Ljubljanski borzi še kar padajo. Osrednji delniški indeks SBI 20 je v primerjavi s torkom izgubil 164,49 točke oz. 2,55 odstotka in trgovanje sklenil pri 6288,19 točke. Paradni konj slovenskega kapitalskega trga, delnica Krke, se je pocenila za 3,9 odstotka in zdrsnila pod psihološko mejo 75 evrov.

Še bolj se je doslej znižal indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP, in sicer za 1,61 odstotka na 1419,35 točke.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Doslej so se pocenile praktično vse pomembnejše delnice, najbolj pa delnice Pozavarovalnice Save (za 5,76 odstotka na 22,91 evra), ki je v torek objavila, da ima v naložbenem portfelju tudi obveznice ameriške investicijske banke Lehman Brothers v skupni vrednosti treh milijonov evrov.

Za več kot dva odstotka so se v prvi uri trgovanja znižali tudi tečaji delnic Luke Koper, Mercatorja in Aerodroma Ljubljana. Dražje kot v torek se danes trguje le z delnicami Pivovarne Laško, ki so se doslej podražile za 1,77 odstotka na 66,30 evra.

Evropske borze so današnje trgovanje začele s porasti tečajev vrednostnih papirjev, potem ko so iz ZDA prišle novice o reševalni akciji za ameriški zavarovalniški koncern AIG, ki je v hudih finančnih težavah. Nemški borzni indeks DAX se je že v prvih minutah po začetku trgovanja zvišal za 0,9 odstotka na 6020 točke, indeks Euro-Stoxx-50 pa za 1,4 odstotka na 3131 točke.

Razmere v svetu se umirjajo

Zavarovalniški koncern AIG je dobil posojilo v višini 85 milijard dolarjev (60 milijard evrov).
Zavarovalniški koncern AIG je dobil posojilo v višini 85 milijard dolarjev (60 milijard evrov). FOTO: Reuters
Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se po torkovem hudem padcu danes v povprečju zvišali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri 11.749,79 točke. To je 140,07 točke oz. 1,21 odstotka več kot v torek.

Ameriška centralna banka je v torek zvečer zavarovalniškemu koncernu AIG, ki je v hudih finančnih težavah, odobrila nujno potrebno posojilo v višini 85 milijard dolarjev (60 milijard evrov). Kredit je zavarovan s pogoji, "s katerimi se ščiti interese ameriške vlade in davkoplačevalcev", piše v sporočilu centralne banke.

Ameriški mediji so pred tem poročali, da bo centralna banka v zameno za posojilo prevzela 80 odstotkov zavarovalnice. Z nepričakovano državno reševalno akcijo želita ameriška vlada in centralna banka zajeziti finančno krizo, ki se tudi leto dni po izbruhu noče umiriti.

Grozeči stečaj koncerna AIG, ene največjih zavarovalnic na svetu, je povzročil nove hude pretrese na globalnih finančnih trgih. AIG (American International Group) zaradi večmilijardne izgube kot posledice kreditne krize nujno potrebuje svež kapital. Delnice zavarovalnice so se od začetka leta znižale že za več kot 90 odstotkov.

Koncern AIG z več kot 100.000 zaposlenimi v več kot 100 državah nudi celotno paleto zavarovalniških produktov. Velikan poleg klasičnega zavarovanja ponuja tudi upravljanje premoženja in s tem opravlja podobno tvegane posle kot investicijske banke. S tega področja izvirajo tudi trenutne hude težave.

AIG je zaradi kreditne krize v zadnjih treh četrtletjih ustvarila skupaj 18 milijard dolarjev (13 milijard evrov) izgube in je zamenjala vodstvo. Doslej si je zavarovalnica že priskrbela kapitalsko injekcijo v višini 20 milijard dolarjev.

Vlada in centralna banka sta vse doslej izključevali možnost državne pomoči za AIG. Do združene reševalne akcije znotraj panoge s strani drugih zavarovalnic in bank pa ni prišlo, je poročal časnik New York Times, ki se sklicuje na vire, ki so seznanjeni s pogajanji.

Banka Lehman Brothers
Banka Lehman Brothers FOTO: Reuters
Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanje zvišale. Potem ko se je nafta v zadnjih dveh mesecih krepko pocenila, so se cenovna gibanja obrnila v nasprotno smer. Na razpoloženje je vplivala odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve, da zavarovalnici AIG odobri 85 milijard dolarjev posojila.

Že pred tem so ameriški mediji s poročanjem o možni državni pomoči poskrbeli za pozitiven odziv finančnih trgov: ameriške borze so tako torkovo trgovanje končale s porasti tečajev vrednostnih papirjev. Industrijski indeks Dow Jones se je zvišal za 1,30 odstotka na 11.059,02 točke.

Za dodatno umiritev položaja je poskrbela druga največja ameriška investicijska banka Morgan Stanley, ki je po zaključku borze objavila razmeroma dobre poslovne rezultate. V tretjem četrtletju, ki se je izteklo z avgustom, je ustvarila 1,4 milijarde dolarjev dobička, kar je le osem odstotkov manj kot pred letom dni. Objava rezultatov je bila sicer predvidena šele za danes.

Britanska banka Barclays bo po poročanju medijev kupila nekatere dele nesolventne ameriške investicijske banke Lehman Brothers. S prevzemom, vrednim približno dve milijardi dolarjev (1,4 milijarde evrov), bo lahko približno 9000 zaposlenih pri Lehmanu ohranilo svojo zaposlitev pod okriljem Barclaysa, je poročal časnik Wall Street Journal Online. Lehman trenutno zaposluje približno 25.000 delavcev.

Po "črnem ponedeljku" na mednarodnih finančnih trgih so se svetovne borze danes zjutraj nekoliko okrepile. Potem ko so se že v torek nekoliko zvišali tečaji na latinskoameriških borzah, so rast tečajev danes zabeležile tudi borze v Aziji.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

byteME
17. 09. 2008 15.31
JEEEEEEEEEEEJ !!!!! bencinu pada! FINALY!!!
zupancicevajama@email.si
17. 09. 2008 14.54
Vsak posel ima vzpone in padce.Kreteni!
belerokavicke
17. 09. 2008 14.48
važn da gre nafta dol
Koordinator
17. 09. 2008 12.55
Kljub temu, da delnice tudi danes, 17.9. še padajo, promet v lotih kaže, da je kupcev vse več, trgujejo pa z majhnimi svežnji ali posameznimi loti, da delnice ne bi prehitro narasle. Prognoziram, da bodo najprometnejše delnice (Gorenje, Sava, Krka, Petrol ....) še ta mesec znatno poskočile. Ker nekatera podjetja še niso povsem privatizirana, še posebej tista ne, katerih velik del imata v lasti kapitalska in odškodninska družba, bo delnica, na primer Save, v roku enega ali dveh let vredne vsaj 2,5 x več kot danes, 17.9.2008. Na tale komentar bom čez kakšno leto spomnil tiste, ki te dni panično porodajajo.
acer565
17. 09. 2008 11.42
ti delavc99 neki šimfaš vrednostne papirje, vidim pa da sploh neznaš trgovati z njimi ali pa znaš pa neke bedarije pišeš.
tinie100@email.si
17. 09. 2008 10.45
Če bi več ljudi delalo, kot pa trgovalo, bi tudi pokritje bilo.
delavec99
17. 09. 2008 10.23
kaj čakate čimprej naložite svoj denar v delnice.Bo vas prej hudič uzel. Delat je treba , ne pa z papirji trgovat ,ko nimajo nobenga pokritja , ko pride do krize...hahaha lol