Gospodarstvo

Posebne usluge za bogate: banka HSBC jim je celo svetovala, kako naj se izognejo davkom

London, 09. 02. 2015 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ne le, da je britanska banka HSBC svojim bogatim strankam nudila račune, na katerih so lahko nalagali denar neznanega izvora, temveč jim je celo svetovala, kako naj izigrajo zakone in ne plačajo davkov. Bo banka sploh čutila kakšne posledice za svoja dejanja? Kaj pa bogati?

Konec lanskega leta so britanski in ameriški regulatorji banki HSBC naložili plačilo kazni, saj so njihovi trgovci manipulirali pri trgovanju z valutami in zlorabili zaupanje strank.
Britanska banka HSBC je svojim premožnim komitentom svetovala, kako naj se izognejo plačevanju davkov. Svetovanje je bilo več kot uspešno, britanski proračun pa so s tem oškodovali za milijone in milijone funtov, poroča britanski BBC. Njihovi novinarji so imeli namreč vpogled v bančne izpiske računov, ki so bili leta 2007 ukradeni v Ženevi, tat pa je računalniški strokovnjak, ki je v tem času delal za HSBC. Banka ima namreč svojo zasebno banko v Švici, omenjeni pa je ukradel podatke več kot 100.000 komitentov po celem svetu.

Dokumenti dokazujejo, da so bankirji HSBC svojim bogatim komitentom pomagali pri izogibanju plačevanja davkov, nudili pa so jim tudi usluge, s katerimi so bile njihove stranke vedno en korak pred zakonom.

Vodstvo HSBC je sicer priznalo, da so nekatere njihove stranke zlorabile ponudbo o diskretnosti poslovanja. A da se je to zdaj korenito spremenilo.

Tovrstni računi sicer niso nezakoniti, a večina jih uporablja za skrivanje denarja in za izigravanje oblasti držav, katerih državljani so. Namerno skrivanje denarja, da bi se izognili davkom, je nezakonito, poudarjajo novinarji BBC.

Tako so si na primer francoske oblasti ogledale omenjene ukradene dokumente in ugotovile, da se je kar 99,8 odstotka njihovih državljanov, ki so se znašli na tem seznamu, najverjetneje izogibalo davkom.

Banka je pod drobnogledom preiskovalcev v ZDA, Franciji, Belgiji in Argentini. Zakaj pa ne v Veliki Britaniji?
Banka je pod drobnogledom preiskovalcev v ZDA, Franciji, Belgiji in Argentini. Zakaj pa ne v Veliki Britaniji? FOTO: Reuters

Na seznamu je tudi okoli 7.000 britanskih državljanov, novinarji pa so ugotovili, da veliko računov sploh ni prijavljenih davkariji v matični državi. Oblasti so leta 2010 s pomočjo ukradenega seznama izsledile 1.100 oseb, ki niso plačale davkov, a do tega trenutka so uspele vložiti obtožnico le zoper eno osebo. In to je rezultat dela petih let. Britanska davkarija sicer vztraja, da so tisti, ki so svoje premoženje skrivali v Švici, do tega trenutka prostovoljno plačali 135 milijonov funtov davkov in raznih obresti. A kritiki opozarjajo, da davkarija ni dovolj močna, da nima dovolj sredstev ter tudi moči in volje, da bi preganjala in izterjala denar, ki jim ga dolgujejo britanski državljani.

Banka HSBC je bila v celotni zgodbi izredno aktivna: ne le, da je pasivno omogočala svojim komitentom, da se izognejo plačevanju davkov, temveč jim je tudi aktivno pomagala, pri tem pa je banka kršila zakone, vztraja BBC. Na primer: banka je eni izredno bogati družini priskrbela tujo kreditno kartico, tako da so njeni člani imeli dostop do svojega neprijavljenega denarja tudi na bankomatih v tujini.

Čeprav so evropske direktive jasne in bi banka morala oblasti opozoriti na denar neznanega izvora in neprijavljene zaslužke, pa banka HSBC tega ni storila. Še več: očitajo ji, da je v takih primerih svojemu komitentu zavestno in načrtno ponudila posebne usluge. Vodstvo banke to zanika.

Nekdanji davčni inšpektor Richard Brooks meni, da je bila banka v bistvu servis za izogibanje davkom, prav tako za prikrivanje teh dejanj. "Menim, da so to nudili. Zelo dobro so vedeli, da ljudje hodijo k njim, da bi se izognili davčnim obveznostim," je bil kritičen.

Banka HSBC je zdaj pod drobnogledom preiskovalcev, in sicer v ZDA, Franciji, Belgiji in Argentini. Pri tem vodstvo banke zatrjuje, da sodeluje v preiskavah.

A britanski novinarji poudarjajo, da v njihovi državi preiskave ni, čeprav je več kot dovolj dokazov, da bi jo lahko sprožili. Še več, prvi mož britanske HSBC je celo v času afere vstopil v politiko, saj je bil član konzervativne struje in tudi minister, in sicer do leta 2013. Torej, ko je afera že bila dovolj znana javnosti.

'Transparentnost pred profitom'

Banka HSBC je sporočila, da je v celoti prenovila zasebno bančništvo, od leta 2007 pa je število švicarskih računov zmanjšala za 70 odstotkov. Prav tako so okrepili preventivne ukrepe, s katerimi preprečujejo izkoriščanje njihovega bančnega sistema za pranje denarja in izogibanju plačevanja davkov. Dodaja, da so pred profit postavili davčno transparentnost in skladnost z zakonom.

A novinarji BBC so poudarili, da so v pogovoru s Sue Shelley, ki je leta 2013 še delala v zasebni banki HSBC, izvedeli, da je bilo v tem času še veliko težav z izogibanjem davkom. Shelleyjeva je delala v Luxembourgu in pravi, da so izjave vodstva banke eno, praksa pa drugo. Njena naloga je bila, da poskrbi, da banka sledi pravilom in zakonom. Ko je opozorila, da temu ni tako, so jo odpustili. Primer je prijavila in sodišče bo odločilo, ali jo je banka res nezakonito odpustila.

Ali bodo tudi britanske oblasti sprožile kazensko preiskavo zoper banko, pa še ni znano.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
16. 02. 2015 13.45
+1
pa mora priti konc sveta ker to nikamor več ne pelje
iGURT
13. 02. 2015 19.11
.... britanske banke, švicarske banke, slovenske banke - banke
ROMELS
10. 02. 2015 14.19
+4
Ja, tako je to. Prilika dela lopove. Zato je biti v politiki ali v državni firmi tako slastno, ker v njej vidijo svoje osebnostne priložnosti
majorb
10. 02. 2015 11.45
Moram priznat,da sem jaz bogatejši od teh ljudi. Nimam nič, pa mi nič ne morejo vkrast, pa še davka ne rabim utajit in plačat za to. Torej sem poštenjak.
VSEZNALECno1
10. 02. 2015 09.25
+3
Zidar za razliko od levih sodisc velja v HSBC za dobro pristevnega pa to
loznjak
10. 02. 2015 06.56
+3
KJE pa je črka J .
ROMELS
10. 02. 2015 14.33
-3
MaunelNeuer
10. 02. 2015 06.52
+1
bolj kk si bogat in vpliven, večji lopov si, bolj se ti godi
nikhrast
09. 02. 2015 23.18
+1
Pa to je stara zgodba, komitenti so že poplačali davke. Kanada jim je že leta nazaj dala šanso da prostovoljno poplačajo davke, pa brez posledic. Večina je to tudi storila. Mogoče se to spet omenja zaradi oddaje 60 Minutes včeraj na CBS TV mreži, ko so imeli intervju z whistleblowerjem.
Danica Krajnc
09. 02. 2015 21.47
+4
Vau, 26 biljono usd, kaj bodo živeli večno, ali pa si pripravljajo zaloge za pot v vesolje,...........
mirora
09. 02. 2015 19.58
+3
vse novice na portalih je treba brat z zdravo pametjo in s premislekom
felix59 drugič
09. 02. 2015 23.29
+3
borzojoj
09. 02. 2015 16.56
-8
24 ur - 14 dni ste opravljali Igorja Bavčarja, kako se izogiba zaporu in še posebej prof. dr. Metko Zorčevo direktorico MEDICOR-ja, da pomaga tajkunu pa še, kaj vem vse ste "naumili" v tem času in tudi predsednica sodišča je bila zelo zgovorna in nejeverna celo do zdravstva na splošno ...................... danes, ko pa so Bavčarja res operirali pa o tem ni besede od vas. ... KAJ TO POMENI ????????? "MUCA POPAPALA JEZIČKA ??????
Mb128
09. 02. 2015 18.25
+1
Glej, samo to ti bom zapisal. Zaradi določenih zadev so določeni posamezniki pripravljeni storiti marsikaj! Ampak, Slovenija je le in samo Slovenija. Takšen je pač karakter te družbe in zato se ta družba dejansko ni pripravljena soočiti z določenimi svojimi karakternimi lasnostmi. Spreminajanje karakterja družbe pa je zelo dolgotrajen proces. Tisti, ki bi to javno skrivnost javno obelodanil bi si skopal svojevrsten grob. Konkretno ta portal. ne bi bil več najbolj obiskan portal. Zanimivo je še nekaj, ta banka je imela oz. še ima 5. komitentov z slovenskim potnim listom. Kdo so ti ljudje, zakaj jih ne objavijo javno?! To je tako kot je izjavil dr. Cerar v intervjuju za en nemški časnik. V Sloveniji obstajajo številne ovire in zaradi teh ovir Slovenija ne more napredovati. Torej, Slovenija ne more napredovati zaradi slovenskega karakterja! Kaj misliš kaj bi ti rekla vsaj velika večina tistih, ki so sedaj na oblasti, ki so na vodilnih položajih? Kaj misliš, da bom jaz to kar delam delal zastojn?! Po domače povedano, Slovenija je v procesu nastajanja njene jare gospode. Čim bolj ta proces zaviješ v meglo, kažje, hitreje bo tekel!
Danica Krajnc
09. 02. 2015 21.24
Ko so bile olimpijske igre v Pekingu, so leti, ves smog in megle v innad Pekingom pregnali z neko kemično snovjo. Evo problem rešen. Pokličimo Kitajce. Imeli bomo ČISTO NEBO, vse se bo videlo.
artus
09. 02. 2015 15.33
+2
Eni ne vedo, kam denar skrit, drugi ne vemo, kako do njega prit!
Ivan janez
09. 02. 2015 18.28
+6
ves denar ki nima poštenega pridobljenega dokaza ga je treba takoj odvzet in ga vrnit v Slovenijo pa ne bomo tarnal za denar v zdravstvu
riad
09. 02. 2015 15.15
+13
Zahtevam, da objavijo podatke o lastnikih računov iz Slovenije!!!!!!!
artus
09. 02. 2015 15.32
+5
marcel124
09. 02. 2015 18.17
MaunelNeuer
10. 02. 2015 06.54
te bodo aretirali, saj bojo rekli da gre za poseganje v zasebnost, drugače pa podpiram
danny234
09. 02. 2015 14.08
+9
Nevrjetni so ti miljarderji, svoj denar skrivajo a javne stortive pa pridno uporabljajo, ko je pa treba kaj prispevat pa nikjer nobenga..no razn reveži ostanejo.
marcel124
09. 02. 2015 18.16
+2
Dvomim, da miljarderji uporabljajo javne storitve, predvsem čakajo pri zobarju pol leta za plombo he he....
razocarani
09. 02. 2015 13.53
+7
in nase ravno tako sli se hujse kriminalizirane banke delajo naprej skodo navadnim drzavljanom ,,kdaj bodo gorele vse te zlocinske banke in kdaj bodo dobili bankirji svojo porcijo za vse te zlocine ,,nasi bankirji in politika so se hujsi ti so denar dobesednosenkali svojim pajdasem ,,ali bo kak heker prisel do podatkov kdo komu in koliko nasega denarja je slo tem zlocincem ,,da se narod vsaj pogreje na pogoriscih teh zlocinskih bank ,vsaj malo zadoscenja si zelim ,,
dannyer
09. 02. 2015 12.10
+5
zasebni kapital je naredil krizo , skril za več kot 26,000,000,000,000 + usd . to so denar zda,kanade in japonske skupaj . od tega naj bi bila slovenija oškodovana za 75,000,000,000 evrov .celo do več kot 120 se govori . podjetja v državni lasti so pa poslovala po pravilih torej so zasebni nelojalna konkurenca . od krize naprej načrtno napadamo svoja podjetja zakaj tukaj neki ni v redu. res je da bi lahko bolje poslovala . sej v tem je štos vedno si lahko boljši večji in močnejši . tukaj zagovorniki prodaje ne vem ali se delajo naivne ali so samo slepi . država potrebuje svoje gospodarstvo z njim dobijo dodatni denar za razvoj ,pokojnine,zdravstvo ,investicij, za obrambo itd. da bi se temu odpovedali ????? ter postala država katera bo kapital rekel da je 300 evrov minimalna plača tako se dogaja v tujini . privat vojske delajo zločine ki so večje od NG v ww2. zasebni zapori ki plačajo sodnikom da zapirajo ljudje saj za 1 dobijo 500usd . večina denarja pa gre v žep .ali nas čaka ameriški sistem kateri vlada državi kapital in ne država???????. tukaj nekaj ni v redu da se prav zda in v britanija tako radi mešata v to da bi dobili nadzor nad državo . treba je gledati širše , in za več 25 let v naprej ne pa za 2 dneva kot naši prodaja telekoma in žita sta katastrofi . ljudje bi morali takoj začeti delati novi telekom slovenije . in se odmaknati iz telekoma protestno . državni kapital je nastradal ko se je začela kriza uvoz v nemčiji je iz 20% padel na 8 . škodo seveda so utrpela tudi državna podjetja . potem pa pozor adrija ima - seveda ima minus če pa manj ljudi leti z letalom ker nam je kupna moč padla . in da tega diplome ne vidijo je res problem .
dannyer
09. 02. 2015 12.46
+5
potem pa pravljice o kredibilnosti . ki ga eu in zda nimata več da ne omenim velike britanije .njihov minister je z grobo retoriko šel na rusijo . med tem ko je pozabil da je anglija v 21 st , napadla irak in afganistan ter jih okupirala .dobila njihove naravne vire nelegalno ,naredila več zločinov in kršitev. napadla libijo in oborožila isis . katerega je zda celo lansko leto financirala .. te države ki se imajo za kredibilne . le po vas prosim . slovenija odstopi od prodaje takoj .
kat-at
09. 02. 2015 12.55
+2
prekrasno ovinkarjenje za naše lopove. Kdaj se nameravate znebiti evropskih zdrah in pogledati v naš slovenski kotel? Evropske zdrahe gredo v prid slovenskemu monopolu, saj lahko na opranih ovcah, ki se zanimajo le za evropsko. ameriško sranje veliko lažje ter neovirano deli svoj plen.
dannyer
09. 02. 2015 12.57
+1
podatke o 26 tisoč milijard so iz WB, tudi drugi so to potrdili .????.
slovenc59
09. 02. 2015 11.48
+8
Svet se pospešeno pelje v prepad. Seveda smo Slovenci zraven ! Kje pa nas ni ???!!!
kat-at
09. 02. 2015 11.19
+10
Kje je pa denar stare Yuge, ki je skrit v petih svetovnih bankah? RELACIJA: Ljubljana- Zagreb-Beograd. Zakaj se jim je tako mudilo zrušiti slovenske firme?
korintos23
09. 02. 2015 11.53
+5
Absolutist 1
09. 02. 2015 11.17
+14
Poln sem andrealina.No sedaj bomo pa videli naših 571 novinarčkov,kako hitro mi bodo objavili te naše vrle politike in gospodarske lopove,ki so na seznamu v tej banki.Če so odkrili 300 tisoč evrov od Štefke v Mehiki oz. mehiški banki,ki je dlje od Švice bodo tudi te.Pa srečno.pri odkrivanju.
Luther
09. 02. 2015 11.01
+24
Bolj pomembno kdo je kradel so imena. Ali so to levi, ali desni, oboji so mafijaši in lopovi. Zato bi jih bilo potrebno javno odkriti in kaznovati. Glede na to, da 1% ljudi (to je 70.000.000) obvladuje 99% svetovnega bogatstva, menim, da ni Slovencev med njimi. Barabe so drugje. In te iste barabe, ki imajo na razpolago neomejena sredstva, posojajo denar raznim bolj šibkim državam, recimo, kot Slovenija, Grčija, Češka, Bolgarija in tudi J. Ameriškim državam, pa afriškim itd. Dobro vedo, da te države, ne bodo zmogle vrniti dolga. Pa nič ne de. Prisilili jih bodo v prodajo njihove ''srebrnine'' in tako še bolj osiromašili že tako siromašne države. V bistvu jih počasi spreminjajo v sužnje ali pa vsaj hlapce. Med seboj si te države pomagajo. Nemčiji so npr. odpisale 90% dolga po II. SV. Mnogi osvajalci so poskusili z vojsko podjarmiti Evropo in tudi druge države po svetu. Ni jim uspelo. Zdaj je taktika drugačna. Podjarmiti ekonomsko, finančno. To je cilj, ker dolg ni zajec. Ne beži. Ostane.
Luther
09. 02. 2015 11.14
+10
In seveda je v Sloveniji mnogo takih, ki s prodajo Slo srebrnine krepko zaslužijo. Krepko za Slo razmere. Drugače je to drobiž (nekje do 10 milijonov ). To se je zgodilo npr. pri prodaji Letališča J.P. (Jože se obrača v grobu). S temi, na plečih slo davkoplačevalcev ukradenih milijonov, je eksistenca njih in njihovih potomcev zagotovljena. Za Slovenijo in Slovence jih prav nič ne briga.
Luther
09. 02. 2015 11.18
+8
Bogate države zato kupujejo dobičkonosna podjetja, da so njihovi pokojninski skladi polni denarja in njihovi upokojenci dobijo velike penzije. Profit gre namreč v državo lastnika podjetja. Res je, da da v državi kjer so podjetja, plačujejo davke. Ampak, kot zgoraj napisano, se tudi tem plačilom vedno delno izognejo.
Luther
09. 02. 2015 11.21
+18
Moj ded (kmet) mi je vedno pravil: Sine, vse kar pride iz zemlje,lahko prodaš. Nikoli, nikoli pa ne prodajat zemlje. Zdaj Slovenija prodaja ''zemljo'' - dobro stoječa podjetja.
murinar
09. 02. 2015 16.33
+3