Pravično za vse?

Garderoba na račun ljudi in okolja: stoletja dolga beda pridelave surovine, ki je bogataše naučila izkoriščanja

Ljubljana, 06. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
67

Po zrušenju tovarn v Bangladešu so za kratek čas potrošniki postali bolj pozorni, v kakšnih razmerah nastajajo njihova oblačila. Poznavalci industrije danes pravijo, da je to vodilo v nekaj sprememb, ki pa so se večinoma zgodile na koncu verige, medtem ko pridelovalci surovin še naprej komaj životarijo.

Bombaž ostaja ena glavnih surovin oblačilne industrije, čeprav se ta vse bolj zateka k sintetičnim materialom, zaradi česar so cene bombaža v zadnjih desetletjih padle, beda pridelovalcev pa se je še povečala.
Bombaž ostaja ena glavnih surovin oblačilne industrije, čeprav se ta vse bolj zateka k sintetičnim materialom, zaradi česar so cene bombaža v zadnjih desetletjih padle, beda pridelovalcev pa se je še povečala. FOTO: AP

Če si ogledate oblačila, ki jih imate na sebi, je ogromna verjetnost, da so izdelana predvsem iz bombaža.

Pred devetnajstim stoletjem je bil v bombažna oblačila oblečen le redkokateri Evropejec. Na stari celini sta za izdelavo oblačil takrat prednjačila lan in volna. A ko so Evropejci spoznali bombaž, so ugotovili, da je prijeten za nošenje in enostaven za čiščenje. S tem pa se je začelo množično povpraševanje po njem.

Afrika, Azija, Latinska Amerika – območja, na katerih je bombaž že bil osnova za izdelavo oblačil, so ga začele množično izvažati, s tem pa se je začela plesti dolga nit, ki ima na eni strani reveže, na drugi pa bogataše.

Tako nekako zgodovino bombaža razlaga avtor knjige Bombažni imperij Sven Beckert, ki si je za leta 2014 izdano delo prislužil celo nominacijo za Pulitzerjevo nagrado.

Surovina, na kateri so se učili izkoriščanja

Beckert trdi, da je bombaž surovina, ki je začela ekonomijo suženjstva in začrtala položaj ZDA v globalni ekonomiji. "V času ameriške državljanske vojne je bombaž predstavljal 60 odstotkov ameriškega izvoza. Bil je najpomembnejša surovina industrije 19. stoletja, njegovo vlogo je mogoče primerjati z vlogo nafte v dokončnem razvoju kapitalizma v 20. stoletju," je razložil za csmonitor.com.

Bil pa je tudi surovina, na kateri so se „učili“ neetičnega početja – izkoriščanja ljudi, narave in nebrzdanega bogatenja. Na bombaževih poljih so ljudje od izmučenosti umirali, tisti, ki so delovni dan preživeli, so za plačilo prejeli drobiž, napake pri delu so bile kaznovane z udarci.

Bombaž - 5
Bombaž - 5 FOTO: AP

Suženjstvo v ZDA so medtem uradno odpravili, ZDA tudi niso več kraj, kjer pridelajo največ bombaža – ta proizvodnja se je vrnila v Azijo, a po drugi strani se pravzaprav ni veliko spremenilo.

Bombaž je še vedno ena najpomembnejših surovin. Ni le v oblačilih in drugih tekstilnih izdelkih, najdemo ga v bankovcih, filtrih, plenicah ... Ljudje, ki sodelujejo v njegovi proizvodni verigi – torej kmetje in drugi delavci, pa pogosto še vedno delajo za mizerno plačilo, njihov odnos z družbami, ki njihov pridelek kupujejo, pa pogosto ni prav daleč od sužnjelastniškega.

Bombaž
Bombaž FOTO:

Škropijo, pobirajo in šivajo tudi otroci

Pridelava bombaža in šivanje izdelkov iz njega je danes ena od industrij, kjer je največ otroškega dela, izkoriščanja delovne sile pa tudi uničevanja okolja.

Rossitza Krüger iz Fairtrade International je za Guardian opozorila, da potrošniki od svojih najljubših oblačilnih znamk veliko premalo zahtevamo odgovorno ravnanje in dokazila, od kod so uporabljeni materiali prišli in na kakšen način je bil izdelek izdelan.

Medtem ko minevajo dobra tri leta, odkar se je v Bangladešu zrušil kompleks tekstilnih tovarn, pri tem pa je umrlo 1100 delavcev, se namreč v resnici ni prav veliko spremenilo na področju plač in razmer, v katerih delajo pridelovalci surovin in delavci v tekstilni industriji.

Bombaž - 1
Bombaž - 1 FOTO: AP

Pred dnevi objavljeno poročilo Australian Fashion Report piše, da mlin izkoriščanja v tekstilni industriji melje naprej, medtem ko devet od desetih potrošnikov ne ve, ali je njihovo oblačilo nastalo v okolju izkoriščanja.

Kot ugotavljajo, se je, ko so potrošniki po tragedijah postali nekoliko bolj ozaveščeni, nekaj spremenilo v končnih procesih izdelave. V Bangladešu so tudi sprejeli nove pravilnike o delu in varnosti pri delu v tekstilnih tovarnah. Kar nekaj znanih blagovnih znamk je odpustilo dobavitelje, katerih delavci so delali v nečloveških razmerah, ker so se bale izgube kupcev, kar je bil resen dokaz, da potrošniki pravzaprav imamo vpliv, če ga le znamo izkoristiti.

Kljub temu pa se še vedno le malo ali nič ne govori o suženjskih odnosih na poljih bombaža.

V raziskavi so preverjali številne modne znamke, tudi takšne, katerih oblačila lahko kupimo v Evropi. Ugotovili so, da v 91 odstotkih v podjetjih niso vedno vedeli, od kod je prišel bombaž za njihova oblačila in kako je bil pridelan.

Kar nekaj vpogleda v pridelavo pa ima Carolyn Kitto iz organizacije Stop the Traffik, ki je za avstralski The Age povedala, da v Indiji mlada dekleta živijo natlačena v majhne spalnice, večino časa pa delajo v delavnicah, kjer ni nobene varnostne opreme, zato imajo zaradi vdihavanja bombažnih vlaken težave z dihanjem. V hrano naj bi jim mešali hormone, da nimajo menstruacije, saj naj bi ta vplivala na njihovo produktivnost.

Podobno hudo je v Uzbekistanu, kjer na bombažnih poljih delajo tudi otroci, stari 10 let, na višku sezone pa se na območjih bombaža šole skoraj povsem izpraznijo. Ker tradicionalna pridelava zahteva uporabo velike količine škropiv, številni odrasli in otroški delavci zbolijo za resnimi boleznimi.

Iz Indije so poročali, da na tamkajšnjih bombažnih poljih dela več kot 400.000 otrok, ki na polju preživijo tudi do 13 ur dnevno.

Bombaž
Bombaž FOTO:



Poštena trgovina kot rešitev za pridelovalce in okolje?

Od pridelave bombaža je po svetu odvisnih približno 100 milijonov malih kmetov, veriga naj bi zagotavljala delo 300 milijonom ljudem, piše Guardian. In številni so na robu preživetja.

Cene bombaža padajo že zadnjih 30 let, nekaj na račun ponudbe, veliko pa tudi na račun pojava sintetičnih materialov. Če je kilogram bombaža pred 45 leti stal 3 dolarje (2,62 evra) na kilogram, je stal leta 2014 le še 1,73 dolarja (1,51 evra), ugotavlja poročilo Cotton Commodity Briefing.

Začaran krog - podnebne spremembe klestijo bombažni pridelek, pridelava bombaža pa zahteva veliko vode in škropiv, kar škoduje okolju. Zagovorniki sistema pravične trgovine opozarjajo, da so tudi tukaj njene prednosti, saj podpira ekološko pridelavo, ki je prijazna okolju in manj nevarna za pridelovalce.
Začaran krog - podnebne spremembe klestijo bombažni pridelek, pridelava bombaža pa zahteva veliko vode in škropiv, kar škoduje okolju. Zagovorniki sistema pravične trgovine opozarjajo, da so tudi tukaj njene prednosti, saj podpira ekološko pridelavo, ki je prijazna okolju in manj nevarna za pridelovalce. FOTO: AP

Na drugi strani imajo kmetje na bombažno verigo le malo vpliva. Pogosto so slabo izobraženi, odvisni od kupcev, čedalje bolj pa tudi od dobaviteljev semena, če gre za gensko spremenjene sorte bombaža. V Indiji, kjer 90 odstotkov gensko spremenjenega bombaža zraste iz semen giganta Monsanto, so tej družbi napovedali pravo malo vojno. Razviti želijo lastno gensko spremenjeno rastlino, država je tudi omejila ceno semena, saj si ga kmetje niso mogli več privoščiti. Po poročanju RT je gigant takšnim ukrepom napovedal sodno bitko.

Na zadolženost in odvisnost kmetov vpliva tudi dejstvo, da morajo kupiti gnojila in škropiva, pridelavo pa še dodatno otežujejo podnebne spremembe.

Da bi pretrgali krog izkoriščanja v bombažni verigi, številni zagovarjajo sistem pravične trgovine, ki naj bi pridelovalcem zagotavljala boljše preživetje, ob tem pa zavarovala še okolje. Kot pravijo zagovorniki pravične trgovine z bombažem, v tem primeru veriga ščiti pridelovalce pred velikimi cenovnimi pretresi na trgu, podpira podjetnost kmetov, podpira njihovo izobraževanje, prav tako pa z uporabo okolju prijaznih kmetijskih tehnik skrbi za planet.

Pridelki in izdelki iz sistema pravične trgovine so označeni s posebnimi certifikati. Kritiki sistema pošteni trgovini očitajo, da ni tako zelo poštena in da gre večinoma tudi za dobro marketinško potezo, ki naj bi jo izkoriščali predvsem tisti, ki si lahko privoščijo pridobitev certifikatov, ne pa najrevnejši. Opozarjajo tudi na pomanjkljiv nadzor.

Razprava še traja, zagovorniki sistema pa pravijo, da načelno deluje v korist vpletenih. Kot primer med drugim navajajo Indijo, kjer so območja, vpeta v sistem pravične verige z bombažem, opremili z urejenimi stranišči, za ženske so pripravili izobraževanja v šivanju in krojenju, učili so jih podjetništva, da bi povečale svoje prihodke, vzpostavili so mobilne klinike, ki brezplačno preverjajo zdravje pridelovalcev v več kot 140 vaseh, več vasem je vključenost v projekt prinesla čisto pitno vodo, 47 vasi so opremili z razsvetljavo. Prav tako o novostih in najboljših načinih pridelave izobražujejo kmete, vzpostavili so zavarovalno shemo, ki kmetom ponuja osnovno zaščito v primeru propada pridelka, gradijo skladišča za dolgoročno kakovostno skladiščenje pridelka ...

Ko gre za plačilo pridelka, pravijo, da so odkupne cene po sistemu pravične trgovine v Senegalu in Maliju nacionalne odkupne cene presegle tudi za 78 odstotkov, da pa na primer podobnega učinka niso zaznali v Indiji. Kot pravijo, so bili tam kmetje veseli pravočasnega plačila.

Bombaž
Bombaž FOTO:

Mislite, da je etično nakupovanje privilegij bogatašev? Ne drži ...

Sistem pravične trgovine je mogoče podpreti z nakupom izdelkov iz tega sistema. Med najpogostejše argumente ljudi, ki se sicer zavedajo težav planeta in ljudi, ki na njem delajo za drobiž in živijo človeka nevredno življenje, je, da si produktov, ki bi bili bolj prijazni do vseh vpletenih v verigo do končnega izdelka, enostavno ne morejo privoščiti. Ali pa bi to močno oklestilo znesek, ki bi konec meseca njim ostal za financiranje stvari, ki jih veselijo.

Kelsey Timmerman, ki se že leta ukvarja z ozaveščanjem potrošnikov, se je lani lotil dokazovanja, da ta predpostavka ne drži, in jo tudi uspešno dokazal.

Kot piše v prispevku za Huffington Post, je pravzaprav ugotovil celo nasprotno. Z nakupovalnim lističem za celotno dnevno opravo – spodnjice, majica, hlače, nogavice, čevlji in čepica – se je najprej odpravil v spletno trgovino z znamkami, ki s certifikati dokazujejo svojo zavezanost poslovanju, ki je etično do ljudi in okolja. Nato se je z istim seznamom odpravil še v "navadno" trgovino z oblačili. V prvem primeru je za opravo plačal okoli 140 evrov, v drugem okoli 5 evrov več.

Etičen nakup torej ni zahteval nič debelejše denarnice. Je pa od avtorja zahteval nekaj več iskanja primernih artiklov. Ko gre za udobje in kakovost izdelkov, pa je ugotovil, da izdelki iz sistema pravične trgovine niso prav nič zaostajali za tistimi iz drugih trgovin: "Pred leti je bilo spodnje perilo iz sistema pravične trgovine videti kot nekaj, kar bi oblekla le moja babica. Že mogoče, da je bilo etično izdelano, a povzročalo je srbečo kožo." Danes ni več tako in ti izdelki za tistimi, ki smo jih morda bolj vajeni, ne zaostajajo ne po modnosti ne po udobju.

Bombaž - 3
Bombaž - 3 FOTO: AP


Ne obleka, ampak način življenja

Timmerman, sicer tudi avtor knjig Where Am I Eating in Where Am I Wearing, svoj prispevek sklene z mislijo, ki jo je vredno poudariti tudi na tem mestu.

Kot pravi, se planet ne bo spremenil, če boste svoje "navadne" spodnjice zamenjali za tiste iz sistema pravične trgovine. "Vprašanje je, kaj  boste počeli zdaj, od glave do pet oblečeni v etične izdelke," opozarja bralca. Samo s spremenjenim načinom nakupovanja ne bomo rešili ne revščine ne planeta. Ga pa bodo – kot pravi – ljudje, ki ne bodo več samo potrošniki, ampak bodo v teh izdelkih sposobni videti drugačen način razmišljanja in bodo tako delovali tudi na drugih področjih v življenju.

Klikni na fotografijo!
Klikni na fotografijo! FOTO: Iz principa

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
11. 05. 2016 13.53
Pa današnja novica, ki se nanaša na ta članek - ne bojkotirajte naših izdelkov, to je vse kar imamo. Ni kaj dodati, to je novi svetovni red, ki se bo še mnogo bolj razbohotil.
Transformerji
07. 05. 2016 16.53
Sedaj je pa skrajni čas, da PRAVIČNO za vse, umaknete. Nikoli ne bo pravično za vse, saj tudi v taki mali državici, kot je Slovenija, ni nič, pa prav nič pravičnega - še sodniki so nepravični, boga pa tako ali tako ni! Še ena stran za naivneže, ki komentiramo, pa sanjamo o čudežu!
jebivoje
06. 05. 2016 19.40
+5
tiste stvari ki se nas direktno tičejo nam skozi skrivate, zakaj nas morite s to zadevo ,ki mi nanjo nimamo nobenega vpliva, nas pripravljate na privatizacijo vode da boste rekli da smo pravico do pitne vode izgubili zato ker smo kupovali oblačila.
repadovrha
06. 05. 2016 19.17
+1
če kdo misli da bom zdaj zaradi tega raje posegel po dražjih izdelkih se moti, kaj moreš, a ni lepo da si lahko vsake toliko kupiš novo stvar, ne pa da nosiš neko ful drago stvar več let, ker si ne moreš kupiti nove drage stvari, saj nam to vsem paše, da delajo tako v bangladešu, na kitajskem... sam eni to težje priznajo
BURGA
06. 05. 2016 14.15
+2
Kapitalizem pač. Še kako prav ima Janković, da je potrebno zamenjati svetovno družbeno ureditev.
luciluk
06. 05. 2016 16.57
-1
BURGA
06. 05. 2016 18.24
Janković ni pomemben. On je pač to izjavil.
jesenvoyo
06. 05. 2016 14.09
+4
Bog ne daj, da bi delavec dobil preveliko plačilo, toliko pač da preživi, bolje rečeno mu dati malo kreditov, tako da je prisiljen delat za to, da odplačuje svoje dolgove, da se mu ne zgodi deložacija s stanovanja, ali da mu lizing odvzame avto, za katerega so sosedje tako govorili, da ga ne bo mogel odplačat.
Mejduš
06. 05. 2016 14.00
+5
Revni bodo pomrli,bogataši bodo reveži in kasneje pocrkali.
Banion
06. 05. 2016 13.52
+3
No ja bombaž so pridelovali marsikje a edino v Ameriki so to delali sužnji. Da je delavec na polju slabo plačan ni nič novega, tudi kmet dobi za svoj pridelek sramotno malo napram tistemu kolikor potem to stane v trgovini. Mlako pri kmetu največ 30 centov/liter iz njega poberejo pol maščobe in na koncu stane 1 EUR/liter. Takoh primerjav je kolikor hočeš seveda je pa mleko naram ceni vode v steklenici še vedno zelo poceni. Vsak dan nas je več in ko bo prišlo do pomankanja bomo morda razumeli nekatere stvari in ena od njih bo tudi realna cena hrane in ostalih naravnih dobrin. Dokler bo svetu vladal kapital bodo na poljih delali napol sužnji in na koncu se bo ves dobiček znašel v žepu nekaj posameznikov
luciluk
06. 05. 2016 16.58
Ni kapitalizem kriv za pohlep. Za to je kriv človek
BURGA
06. 05. 2016 18.26
+1
Točno tako. Ampak kapitalizem omogoča enormno izkoriščanje in je naravnan tako, da brez izkoriščanja sploh ne more obstajati. Še več, sistem celo spodbuja k izkoriščanju, saj je njegov edini bog denar, kapital, dobiček.
Abrams
06. 05. 2016 13.27
+3
Glih sm se spomnu, kako je blo z vozički iz trgovin v ZDA. Tam je treba za voziček dat 5 cent. In potem, ga večina ne pospravi. Tisti otrok, ki hoče zaslužit (dovolj velik, da lahko opravi delo) je pač te vozčke vozil nazaj in s tem nekaj zaslužil. S tem pa se je tud pokazal, da zna bit priden in da je deloven. Pol so ga pa čez počitnce vzeli na delo. S tem ni nič narobe. Človek se opredeli do dela in ponudnik dela rade volje takega človeka vzame. In tako ta oseba raste. Za razliko od naših otrok, k bi sam žural, se drogiral, pa fu.. pa če je treba al pa ne. Ker to je menda najbl frajersko. Sociala, bo pa že dala za pir. Sam meni, kot zaposlenemu, se to že pošteno gabi. Tist, k hoče delat naj dela in se razvija, ostali pa naj sebi pripišejo svoje odločitve (pa ne mislim na invalide in ljudi, ki ne morjo delat).
Abrams
06. 05. 2016 13.31
+1
A ja, sej res. V gozdu je velik lesa ostal, K je blo tolk besed o delu, pa ekologiji itd.
BURGA
06. 05. 2016 14.13
+3
Naši otroci so v glavnem v redu, odvisno pač od staršev. Bolj me skrbi za tebe.
Abrams
06. 05. 2016 14.35
+1
Burga, to je najslabš, da zagovarjaš odnos svojih otrok in sebe. pozabljaš, pa da to kar imamo so ustvarile prejšnje generacije, in to s svojim delom. ŽAL .. Sej vem vse je brez veze, zanič, škodjivo, dokler ne rabiš ti osebno .....
BURGA
06. 05. 2016 16.36
Prav ničesar ne pozabljam in vem, da smo vse, kar so pokradli, ustvarili mi v socializmu. Škodljiv je le kapitalizem in takšni kot je npr. Rosenann, ki brezpogojno podpira klerikalce.
aaaaaa122121
06. 05. 2016 11.13
+6
Bolabo, raja povelicuje kapitaliste, ki so svet pripeljali na rob financnega zloma, ze leta 2008, danes.smo pa se pred vecjim pokom, a naivneofce jih se kar povelicujejo, pa vedo kako je v venezueli, domaci lopovi so jim pa izpraznil banke, a oni se ukvarjajo z venezuelo severno korejo itd:)
Abrams
06. 05. 2016 13.29
-3
Po pravic povedan, ni nikjer nobenga roba, sam korekcija. Bogati so zgubil več, revni manj. Eni pa nč, k vse zagonjo.
BURGA
06. 05. 2016 14.14
+2
Bogati so izgubili manj, kot so nakradli revnim.
SSHanjarDivision
06. 05. 2016 10.56
-1
majca je majca, gres v KIK in si kupis majco za 2€, in s tem ne spodbujas dolce & banana adibas niké in ostale... pa se to, majco ki jo kupim v KIK-u je 100-krat bolj kvalitetna kot druge
SSHanjarDivision
06. 05. 2016 13.16
+3
hahahaha, sodeč po minus se vidi kdo tukaj podpira kapitaliste, vendra pod lažno pretvezo "svoboden jaz", lol, sej boš tudi ti imel priložnost gledat kako bombe padajo nate ;)
alicante123
06. 05. 2016 09.42
+12
Še Kitajci so za nekatere postali predraga delovna sila. Če delaš od jutra do večera, da komaj preživiš sebe in svojo družino si še vedno v sužnjelastniškem sistemu, le da za to dobiš bedno plačilo in te v vsakem trenutku lahko zamenjajo milijoni brezposelnih ljudi. Počasi se tudi pri nas vzpostavlja kitajski in bangladeški sistem dela, da bomo lahko "konkurenčni"
Skunk Works
06. 05. 2016 10.15
+10
pri nas imate veliko s.p. jev in prekarcev, ki so zaradi predrage na pol socialistične države primorani garati po 12 ur na dan, na koncu pa še po hrano na RK...na drugi strani imate na sončni upravi na desettisoče nepotrebnih delovnih mest, kjer se dela urico dve na dan, za dosti večjo plačo od prej omenjenih.....Tako da tole tukaj je isti aparthajd od tega kar pišete....
aaaaaa122121
06. 05. 2016 11.01
+1
ti spjevci so tam zaradi izgubljenih milijard v nasih bankah pa to:)
aaaaaa122121
06. 05. 2016 11.06
+2
zahodnih kapitalistov nobeni ni sisli da.gredo na kitajsko, torej se imamo njim zahvaliti za to.kar imamo danes.na zahodu, milijone brezposelnih, ker bi nekateri radi zastonj.delovno silo. Torej naj se.kitajci kupujejo njihove izdelke.
BURGA
06. 05. 2016 14.19
+3
Roseann ti vseskozi pozabljaš, da živimo v kapitalizmu. Le kje ti vidiš kakšen socializem. Slovenijo so uničili DEMOS, Pučnik, Peterle, Janša in ostala klerikalna partija z RKC na čelu.
Skunk Works
06. 05. 2016 09.22
+3
Ja ta kapitalizem, jaz tudi delam cele dneve, sem zdnjič zamudila rasprodajo v Massu, zraven sem pa tako pozabila pin, tako dolgo že nisem bila na bankomatu., sploh ne rabim dvigovat in zapravljat, saj ni časa......ja tako je to, ali delaš cele dneve ali bo pa kateri drugi....
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.24
-3
Skunk Works
06. 05. 2016 09.31
+2
Ne vem kaj se oglašajo tile s sončne uprave, ki nimajo pojma za kaj se sploh gre, in kako se preživi v realnem svetu....ko bo enkrat zmanjkalo denarja za njihovo zabušavanje bodo pa debelo gledali...Seveda smo hoteli to, samo brez da bo morali živeti še parazite zraven....Švica ima javne porabe 30%....slovenija 50%, se pravi nič plačevanja zabušantov.v Švici...Irska se dviga privablja tuje investicije...tak kapitalizem rabimo....Tam rastejo in se ne izgovarjajo na opozicijo 2004-2008,....samo tule ne bo šlo imajo v rokah državo socialisti, takšni ki nikoli sploh niso realno delali.....
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.38
+3
ROZana, tvoji poslanci v Bruslju so te prodal AMerom, kaj boš jedu zdej pa kok jim boš moral za vodo plačat. Svojo vodo. Ma, sovražim te kapitaliste.
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.39
-2
Pa ti lahk tle nabijaš, kar češ, ampak to, kar sem ti jst napisala, je prepomembno, ampak ste že "zasral", po domač povedan.
Skunk Works
06. 05. 2016 09.50
+0
vsi lenuhi sovražijo kapitaliste, nič novega.....
SSHanjarDivision
06. 05. 2016 10.51
+0
kraljica, a orthodoxni rusi so pa cisti???
kraljicavesolja
06. 05. 2016 10.52
aaaaaa122121
06. 05. 2016 11.01
-2
hehe delamo cele.dneve, a smo zaposleni na 24 kur:) sej ni cudno da je kot.je ce zaposleni ljudje visijo.cele.dneve tukaj gor.
aaaaaa122121
06. 05. 2016 11.07
-1
kralnica itak da je za sporazum, ce ji njeni pastir veleva tako, sama pa ni dala enega pametnega razloga zakaj podpira ta sporazum, te politicno opredeljene ofce ne znajo razmisljat s svojo glavo ampak samo kopirajo.svoje.pastirje.
BURGA
06. 05. 2016 14.21
+2
Rosenann ti še kar naprej delaj cele dneve, da se bodo lahko na tvoj račun kapitalisti sončili na Havajih. Res si bedna ovca.
Sam Il
06. 05. 2016 09.05
+9
Psi lajajo karavana gre dalje. Pri nas tudi ni več rožnato, kapital tepta vse pred sabo, pa kaj? NIč, popolnoma nič. Zat je brez veze, da sploh kaj govorimo.
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.25
-2
butalistan
06. 05. 2016 08.50
-5
najbojlje da uvedemo socializem in ne dela nihče in vsi dobro živimo kot v Venezueli kajne??
platon26
06. 05. 2016 08.58
+4
V Venezueli so dobro živeli sedaj 26 let in sedaj imajo valutno krizo in ti pametuješ? BRAVO! Kaj pa tvoja desna Argentina, ki je 2x propadla v zadnjih 20 letih???
platon26
06. 05. 2016 08.59
+5
V socializmu se dela zato srp in kladivo! Za razliko od teh finančnih mahinacij in življenje v fikciji katera je tik pred zlomom! Kar podpiraj boš kmalu nag in lačen ovca!
LordKEK
06. 05. 2016 09.17
+2
V Venezueli so dobro ziveli samo na racun nafte.
platon26
06. 05. 2016 09.19
+0
ja pred Chavezom pa tudi od nafte ne je bila v lasti korporacij! Vidiš ko nimaš pojma
LordKEK
06. 05. 2016 12.14
+1
Res je. Oprosti. Ti si najpametnejši komentator, ki je kadarkoli zivel. Klanjam se ti, o veliki platon26.
Tomaz1980
06. 05. 2016 08.45
+18
Ma, zdaj vas imam pa DOVOLJ!!!!!!!!!!!! Ali bo kdo za vraga napisal kak članek od vas novinarjev in ultrahudih pametnjakovičev, kako smo MI sužnji EU???!?!?!?!??!
platon26
06. 05. 2016 08.50
+0
Ja a si pripravljen narediti kaj glede tega? Saj če veš potem ti ne rabijo pisat članka!
Tomaz1980
06. 05. 2016 09.00
-1
Poglej... DEJSTVO je, da je denar nepravično razdeljen po celem svetu. Če se država že tako buni kako trpijo oni tam, ki delajo zastonj in so še tepeni, če ne naredijo prav, pa naj nabijejo carino na take izdelke pa mir! Saj so mapetni... Pa da o medijskih hišah ne govorimo... Reklame kamor se ubrneš! V bistvu se VSE SKUPAJ izključuje! Sami so si krivi pa dobro vedo a krivijo mene, tebe in ostale! Tako da... jaoooo, dojamte nooooooooooooooooooo!!!!
platon26
06. 05. 2016 09.02
+3
Ja pa saj ste sami hoteli sistem kjer je denar nepravično razdeljen! Pač pravilo močnejšega! Ko je bil denar enakomerno porazdeljen vam ni dišalo.... torej ovce prvo bo treba se zmislit kaj si želite nato pa to zahtevat! To bo treba prvo dojet Tomaž.
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.10
+1
TOMay, ampak to ste sami hotel, a ni tko. Kaj zdej.
Tomaz1980
06. 05. 2016 09.18
+1
Reklame ukinit, reklame!! Ko jih ne bo, bo boljše! Uvesti carino na vse take izdelke, ki se prodajajo od HM, NewYorker,... Potemtakem smo tudi mi izkoriščeni, ker si ne moremo privoščiti izdelke, ki so vredni od 900€ plus DDV, s tako mizerino plačo, ki jo imamo! Tako ali tako pa SO uničili skoraj vse tovarne (ostale so še na čakalni listi), ker se pri nas ne splača proizvajat ampak samo PRODAJAT proizvode! in nimamo nobene izbire! kako boš s plačo 550€ kupil izdelke vredne po 500€? Da kolega... tudi TI in JAZ, ter ostali smo SUŽNJI Evrope!!!
platon26
06. 05. 2016 08.40
+4
Kaj bi naše frajlice in novodobne "mamice" brez LATE NIGHT šopinga v BTCju???
kraljicavesolja
06. 05. 2016 09.11
-1
Zanč sem lih ene mulote slišala, kako so se menil, da grejo na ta lejt najt šoping pa skoz se neki o krpicah pa urcah pogovarjajo, tko da....
platon26
06. 05. 2016 09.21
+1
sprano do konca. Pridne ovce sistema bodo ni kaj.
milan-hisan
06. 05. 2016 08.32
+7
Kako ste zoprni z takšnimi članki. Kaj bi pa drugače delali?
platon26
06. 05. 2016 09.10
+4
RožleYXXX
06. 05. 2016 08.29
+5
Evropa vam razpada ...vi pa afne guncate...!
resmen
06. 05. 2016 08.28
+22
Res ste neverjetni tukaj na 24ur, še posebaj pa avtorica članka. Namesto da to vašo "progresivno" in "utopično" ideologijo vsiljujete politikom in korporacijam ki imajo dejansko moč za spremembo, vi to pridigate delavcem, mladim in družinam ki si komaj nabavijo lastno stanovanje. Celotna veriga nakupa v osnovnem modelu poteka nekako takole: Kupec---Prodajalec---Proizvajalec---Delavec in če vi mislite da bo vaš denar nekako prišel v delavčev žep se zelo motite. Kvečjemu boste stem kupili lastniku proizvodnje v bangladešu nov vikend in avto. Lp
platon26
06. 05. 2016 08.43
+1
Kupec ima moč! Če ovce kupujejo imajo korporacije profit in nimajo razloga za spremembe! Ravno včeraj sem gledal primer Coca Cole v 90ih ko so spremenili okus in začeli z veliko promocijsko kampanjo, a narod je zavrnil nov produkt in coca cola je morala po 78 nazaj na star recept! Zaradi takega razmišljanja kot ga imaš ti kako nimamo nobene moči in kako smo bogi je ta ko v Sloveniji in svetu!
resmen
06. 05. 2016 09.08
+3
platon26: Malo si mimo vdaro s tem primerom. V tvojem primeru sta dva problema. Prvi je ta da je tukaj Coca Cola v vsakem primeru zmagala. Če niso kupovali njihov novi produkt so pa potem starega. Drugi pa je ta da se v tvojem primeru gre za okus , ki pa je subjektiven. Če bi recimo Merkator začel prodavati ovčje možgani (ponekod jih jedo) in bi mi kao rekli da ne, ne bomo tega jedli; to ni nikakršna kupčeva moč. V tem članku oz v tej celotni progresivni ideologiji se gre da mi "pametno" kupujemo in ne podpiramo izkoriščevalnih delodajalcev po svetu. 50% ljudi kupuje to kar finančno zmore ostalih 50% pa to kar jim je všeč. In tudi če bi mi res "pametno" kupovali, ta denar nažalost ne bi prišel v delavčev žep. Delavec je plačan tolikor kolikor je napisano v pogodbi, ves ostali dnar pa pobere lastnik, če ne že prej prodajalec oz posrednik.
platon26
06. 05. 2016 09.28
-2
HAHAA Coca cola je dala nov produkt na tržišče in so ga zavrnili ljudje torej če ne bi šli nazaj na starega ne bi bilo Coca Cole več PIKA. Če bi se mi kot potrošniki po svetu odločili, da ne kupujemo zadev iz držav kjer izkoriščajo delovno silo bi se korporacija pač morale prilagoditi ali pa zapreti! Očitno nimaš pojma na žalost torej zakaj sploh beketati o tem???
resmen
06. 05. 2016 10.02
+1
Veš, če bi si samo malo prebrau bi vedo da "The Coca Cola Company" ima poleg produkta "Coca Cola" 50+ drugih. Od mineralnih voda do naravnih sokov, itd. Tota tvoja hecna teorija da bi Coca Cola propadla je res smesna. Kar se pa tiče potrošnikov. Potrošniki po svetu? Že v EU 50% ljudi nima prave izbire kaj šele nekdo v afriki, indiji ali kitajski. Če pa res misliš da ti lahko stem da preplačaš določeno dobrino ali da jo nehaš kupovat magično poboljšaš status življena v bangladešu ali kitajski živiš v istem začaren svetu kot avtorica članka.