Nekatera podjetja zaposlene nagradijo večkrat na leto

Številni delavci ob koncu leta nestrpno čakajo na plačo, saj se ob decembrskem izplačilu lahko veselijo še božičnice. Letos za izplačilo že velja davčna ugodnost, kar je odlična novica za delavce, ukrepe pa pozdravljajo tudi delodajalci.

Konec leta je bil obarvan s spremembami davčne zakonodaje. Med sprejetimi ukrepi je bil tudi ta, da sta z novim letom božičnica in 13. plača oproščeni dohodnine v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače. Letos pa velja sklep, da so nagrade za poslovno uspešnost oproščene dohodnine do višine 70 odstotkov povprečne bruto plače. Odlična novica za delavce, a ukrepe pozdravljajo tudi delodajalci.

Božičnica

Kdo bo izplačal in koliko? (Foto: Thinkstock)

Davčno prestrukturiranje, ki podjetjem omogoča izplačilo nagrade, neobremenjeno z dohodnino, je vsekakor spodbudno, saj bodo neto izplačila tako višja. Del božičnice je izvzet iz osnove za dohodnino, zato bomo letos prejeli večje neto izplačilo kot v preteklih letih. Vsaka zmanjšanja obremenitev plač so dobrodošla.
Krka

Če začnemo z vodstvom Krke: "V Krki se zavedamo, da so zaposleni ključ za doseganje zastavljenih ciljev." Ko delodajalec izhaja iz te premise, je logičen sklep, da svoje zaposlene zna tudi primerno finančno nagraditi. V Krki namreč pravijo, da njihova filozofija nagrajevanja zaposlenih temelji na prepričanju, da je treba sodelavce za njihovo delo in dosežke nagraditi, zato velik poudarek dajejo nagrajevanju delovne uspešnosti, ki jo razumejo kot individualno ali skupinsko doseganje ciljev. Še več: nagrajujejo dvakrat na leto.

"Krkini sodelavci tako prejmemo izplačilo na osnovi doseženih rezultatov poslovanja (tako imenovana uspešnost). Izračuna se na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja. Za obdobje januar-junij 2017 smo dobili izplačano polletno uspešnost v višini 50,6 odstotka posameznikove plače. Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se bo prav tako izračunavalo na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, v kolikor bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano v začetku naslednjega leta. Do izplačila uspešnosti so upravičeni vsi sodelavci, ki so bili v rednem delovnem razmerju oziroma so bili zaposleni preko zunanjih agencij," so za Cekin.si razložili v Krki.

In kakšen bo znesek božičnice v Krki? Redno zaposleni sodelavci družbe Krka v Sloveniji in sodelavci, zaposleni v družbi Krka v Sloveniji preko zaposlitvenih agencij, bodo prejeli božičnico v višini 1.287,53 evra bruto. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka. Decembra 2016 so prejeli božičnico v višini 1.281,93 evra bruto.

Tudi v Leku ne bodo na cedilu pustili agencijskih delavcev. Božičnico bodo namreč ob novembrski plači izplačali vsem rednim in tudi agencijskim delavcem. Ta bo znašala 1.300 evrov bruto. Gre za enak znesek, kot so ga zaposleni prejeli lani.

Kaj pa nekateri drugi slovenski velikani, kot je na primer Petrol? Ker so bili poslovni rezultati dobri, so se v primerjavi z lanskim letom odločili za znatno povišanje izplačil. Vsem zaposlenim bodo namreč izplačali nagrado za poslovno uspešnost v višini 1.100 evrov bruto na zaposlenega (lani 720 evrov bruto) in še dodatno božičnico v višini 30 evrov neto, so za Cekin.si sporočili iz družbe. Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bodo zaposleni prejeli 15. decembra, so nam še zaupali.

Pri Darsu so za Cekin.si pojasnili, da bo odločitev o morebitnem izplačilu božičnice vsem zaposlenim (z izjemo članov uprave) sprejeta predvidoma do konca decembra, saj pogovori s socialnimi partnerji še potekajo. Lani je sicer božičnica znašala 600 evrov bruto, prejeli pa so jo vsi, z izjemo uprave. Predlog je, da bi bil ta znesek letos višji in če bo sprejet, bi bil izplačan v januarju naslednje leto. Izplačilo 13. plače pa pri njih ni predvideno.

Kaj pa nekateri trgovci?

Da, tudi zaposleni v Mercatorju bodo prejeli božičnice, in sicer v višini 110 evrov bruto. Toda: njihova božičnica bo izplačana v neto znesku, in sicer v e-bonih na kartico Pika. Božičnico prejmejo tako redno zaposleni kot agencijski delavci. Letošnja božičnica je višja od lanske, ki je znašala 80 evrov bruto.

"Spremembo zakonodaje v tem delu ocenjujemo kot zelo pozitivno, posebej, ker je bil dogovor hitro dosežen, prav tako je bil hitro speljan tudi postopek spremembe zakonodaje," so novosti glede obdavčitev za Cekin.si komentirali v Mercatorju.

Zakonodajo, ki glede izplačila poslovne uspešnosti uvaja oprostitev plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji, v celoti pozdravljamo ter menimo, da gre za spremembo v pravo smer. Pri tem poudarjamo, da bi po vzgledu drugih držav veljalo omenjeno oprostitev vpeljati za celotno plačo zaposlenega, ne glede na to, kako visoka je takrat aktualna povprečna plača v Sloveniji.
Hofer

V Hoferju so za Cekin.si odgovorili, da jim je zadovoljstvo njihovih zaposlenih ključnega pomena. "Delček v mozaiku tega odnosa predstavlja tako mesečno plačilo, kot tudi drugi prejemki, med katerimi je seveda tudi izplačilo nagrade iz naslova poslovne uspešnosti. Našim sodelavcem finančno nagrado ob koncu leta tradicionalno izplačujemo v mesecu decembru. Pri HOFERju bo tako letos že več kot 1600 sodelavcev prejelo nagrado v vrednosti 240 evra bruto. Sodelavci, ki so se podjetju pridružili letos, prejmejo nagrado, ki je sorazmerna času vstopa v tekočem letu. Nagrado za poslovno uspešnost bomo izplačali tudi vodstvenemu kadru, ker pa je višina odvisna od več kriterijev, vam točnega zneska ne moremo sporočiti," so zapisali v odgovoru.

Ali bodo v novem letu dvigovali plače zaposlenim? "Plače vsako leto dvignemo, tako smo v zadnjih letih plače prodajalkam in prodajalcem dvignili za več kot 45 odstotkov. Tudi za leto 2018 smo predvideli uskladitev plač vseh zaposlenih, pri čemer velja poudariti, da bomo z letom 2018 vsem sodelavcem dodatno pričeli z vplačevanjem rednih mesečnih prispevkov v drugi steber pokojninskega zavarovanja. Skupno bomo tako v letu 2018 za prejemke zaposlenih namenili približno 1,3 milijona evrov več kot do sedaj," so odgovorili za Cekin.si

Še en trgovec nam je odgovoril na vprašanja: v Lidlu so nam namreč zaupali, da bodo tudi oni izplačali božičnico. Koliko? Njihove odgovore si lahko preberete na naši spletni strani Cekin.si. Tam boste odkrili tudi, koliko bodo dobili zaposleni pri Akrapoviču, Elesu, Novi KBM, Luki Koper, A1 in drugih.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 190
 
InvisibleMan 13.12.2017 19:13:01
Le dobro plačan delavec je lahko uspešen in zadovoljen delavec in,da naredi vse kot je treba zapovnite si to gospodje.Lp
Več komentarjev