Gospodarstvo
Oglas

BREZPLAČNI DOGODEK: Novi trendi na področju samooskrbnih objektov in pridobivanja energije

Ljubljana, 08. 05. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vabimo vas k udeležbi na brezplačnem informativno-izobraževalnem dogodku s področja samooskrbnih objektov, ki bo potekal 16. maja od 13. do 17. ure.

Zakaj energetska učinkovitost stavb?

Manjša poraba energije v okviru ciljev »20-20-20« je ena od prednostnih nalog Evropske unije. Da je cilj prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb prehod na »skoraj nič energetske« stavbe do 31. decembra 2020, se kaže tudi v naraščajočem trendu samooskrbnih objektov.

Prehod na "ničenergijsko" gradnjo novih stavb je ena najpomembnejših zavez prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb (Direktiva 2010/31/UE Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. maja 2010 o energetski učinkovitosti stavb). Cilj direktive je spodbujanje večje energetske učinkovitosti stavb, njihovih delov in stavbnih enot. Po 31. decembru 2018 morajo ista merila izpolnjevati nove stavbe, ki jih javni organi uporabljajo kot lastniki.

Pri novih stavbah se morajo upoštevati minimalne zahteve direktive, pred začetkom gradnje pa je treba preučiti izvedljivost sistemov oskrbe z energijo iz obnovljivih virov, toplotnih črpalk, daljinskih ali skupinskih ogrevalnih in hladilnih sistemov ter sistemov soproizvodnje.

Sinergija med še vedno precej neizkoriščenimi potenciali OVE v Sloveniji (male fotovoltaične in vetrne elektrarne) in stroškovno optimizacijo energetske učinkovitosti bi lahko postala eden od temeljev za trajnostno gradnjo in tudi za uspešen razvoj Slovenije v prihodnje.

Brezplačni seminar o samooskrbnih objektih (Foto: arhiv naročnika)
Brezplačni seminar o samooskrbnih objektih (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Velik del koncepta samooskrbnih objektov tako sestavljajo tudi sončne in vetrne elektrarne, pri katerih so sončne elektrarne že zgrajene in se večina pozornosti usmerja v ukrepe za povečanje izplena obstoječe elektrarne, po drugi strani pa se kažejo tudi nove priložnosti na področju malih vetrnih elektrarn, za katere so razmere v Sloveniji precej ugodne tako pri naravnih danostih kot tudi pri zakonodaji. Več o tem si lahko preberete tudi v Elektrotehniški reviji ER.
Elektrotehniška revija ER (Foto: arhiv naročnika)
Elektrotehniška revija ER (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Pred začetkom gradnje samooskrbnega objekta in elektrarn je pomembno, da dodobra proučite tudi vse aktualne spremembe na področju graditve objektov ter da premišljeno načrtujete energijski objekt s strokovno izvedbo in si na ta način prihranite veliko časa, težav in ne nazadnje tudi denarja!

Na področju obnovljivih virov energije je v vzponu tudi trend električnih vozil, zato ne spreglejte odlične priložnosti, da izveste več o Energetsko učinkoviti E - MOBILNOST in novih poslovnih priložnostih na tem področju.

Trendi na področju E-mobilnosti (Foto: arhiv naročnika)
Trendi na področju E-mobilnosti (Foto: arhiv naročnika) FOTO:

Če bi želeli izvedeti kaj več o samooskrbnih objektih, vas vabimo k udeležbi na BREZPLAČNEM informativno-izobraževalnem dogodku: SAMOOSKRBNI OBJEKTI - V sožitju z naravo do boljše kvalitete življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3