Gospodarstvo

Bruselj izboljšal napoved rasti za Slovenijo; strukturni položaj pa se slabša

Ljubljana, 13. 02. 2017 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za letos in prihodnje leto se Sloveniji napoveduje triodstotno gospodarsko rast, napoveduje Evropska komisija. To je precej nad povprečjem v območju evra in celotni EU, a na ministrstvu pravijo, da gre tudi za opozorilo.

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi občutno izboljšala obete glede rasti BDP v Sloveniji. Za letos in prihodnje leto ji napoveduje triodstotno gospodarsko rast. Strukturni fiskalni položaj pa se bo precej poslabšal. Strukturni primanjkljaj naj bi se v obdobju 2016-2018 zvišal z 1,9 odstotka na 2,6 odstotka.

S triodstotno rastjo v tem in prihodnjem letu je Slovenija precej nad povprečjem v območju evra in celotni EU. Napoved je tudi občutno boljša kot jeseni, ko ji je komisija za letos in prihodnje leto napovedala 2,6-odstotno oziroma 2,2-odstotno rast.

Največji motor rasti v Sloveniji bo letos in prihodnje leto po navedbah komisije zasebna potrošnja. Pomembno gonilo ostaja izvoz ob podpori ugodnih razmer na trgu dela in izboljšavah na področju trgovine.

Zasebna potrošnja raste zaradi krepitve zaposlovanja in višanja plač, pospešujejo se tudi investicije. Opomogla naj bi si zasebna vlaganja, ob izvajanju nekaterih napovedanih velikih naložbenih projektov. Okrepile pa naj bi se tudi javne investicije.

Med tveganji komisija izpostavlja zunanje dejavnike - geopolitične napetosti, ki lahko upočasnijo trgovino. Dodatno lahko na slovensko trgovinsko bilanco negativno vplivajo rastoče cene energije in surovin.

Nekoliko boljša kot jeseni je tudi napoved glede javnofinančnega primanjkljaja. Za letos komisija Sloveniji napoveduje 1,7-odstotnega, za prihodnje leto pa 1,4-odstotnega, medtem ko ji je jeseni napovedala dveodstotnega oziroma 1,5-odstotnega.

Primanjkljaj tako ostaja znatno pod tremi odstotki BDP, kar kot zgornjo dovoljeno mejo določajo evropska proračunska pravila. Bruselj je lani spomladi tudi ustavil postopek proti Sloveniji zaradi presežnega primanjkljaja.

Javni dolg se bo po napovedih komisije zniževal, a nekoliko manj, kot je kazalo jeseni. Bruselj Sloveniji v prihodnjem letu napoveduje 76,7-odstotni dolg, medtem ko naj bi bil po jesenski napovedi ta 76,6-odstoten.

Rast BDP
Rast BDP FOTO: Thinkstock

Med glavnimi tveganji za javne finance komisija izpostavlja negotovosti glede fiskalnih posledic dejavnosti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in morebitnih enkratnih izdatkov zaradi sodnih zadev, na primer vprašanje sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Še vedno komisija Slovenijo opozarja na strukturni fiskalni položaj, ki se bo po bruseljski napovedi v obdobju 2016-2018 občutno poslabšal. Poslabšanje je po navedbah komisije predvsem posledica velike spremembe v proizvodni vrzeli.

Strukturni primanjkljaj v Sloveniji je bil po podatkih komisije v lanskem letu 1,9-odstoten, letos naj bi bil 2,1-odstoten, v prihodnjem letu pa 2,6-odstoten.

Slovenija se je zaradi nezadostnega strukturnega fiskalnega napora tudi znašla v skupini držav s tveganji neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, ki je pri ocenjevanju proračunskih načrtov članic najslabša skupina.

Slovenija je v to skupino uvrščena, ker je ocenjeno, da bo Slovenija letos strukturni primanjkljaj povečala za 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), namesto da bi ga znižala za 0,6 odstotka BDP, je v začetku decembra pojasnil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Stanje na področju zaposlovanja naj bi se še naprej izboljševalo. Bruselj Sloveniji za letos napoveduje 7-odstotno anketno brezposelnost, za prihodnje leto pa 6,2-odstotno. To je precej bolje od povprečja v območju evra, ki v tem obdobju še vedno nad devetimi odstotki.

Inflacija naj bi se ob zviševanju cen storitev in energije hitro zviševala. Stopnja inflacije v Sloveniji je bila v letih 2015 in 2016 med najnižjimi v območju evra. Za letos ji Bruselj napoveduje 1,1-odstotno, kar je še vedno pod povprečjem v območju evra, za prihodnje leto pa že 2,3-odstotno, kar je precej nad povprečjem v območju evra.

Finančno ministrstvo ob gospodarski napovedi Bruslja: Gre tudi za opozorilo

Napoved, da se bo strukturni fiskalni položaj Slovenije do leta 2018 poslabšal, temelji na predpostavki, da ne bodo sprejeti nobeni dodatni ukrepi za doseganje ciljnih saldov sektorja država, so se na zimsko napoved Evropske komisije odzvali na finančnem ministrstvu. Kljub vsemu je oceno komisije treba vzeti tudi kot opozorilo, so dodali.

Bruselj je v danes objavljenem dokumentu izboljšal oceno gospodarske rasti Slovenije. Lani naj bi se slovenski bruto domači proizvod (BDP) po najnovejši oceni okrepil za 2,5 odstotka, letos in prihodnje leto pa se naši državi obeta triodstotna gospodarska rast.

"Ugodnejša napoved Evropske komisije hkrati pomeni, da je Slovenija visoko v fazi gospodarskega cikla, kar pomeni potrebo po hitrejšem zniževanju nominalnega primanjkljaja, ki se v odvisnosti od gospodarskega cikla odraža tudi v strukturnem primanjkljaju," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za finance.

Proizvodna vrzel (razmerje med potencialnim in dejanskim BDP), kot jo ocenjuje Bruselj, je tako že v letu 2017 pozitivna, kar pomeni, da je raven dejanskega BDP presegla potencialnega in da se gospodarstvo že pregreva, kar ni skladno z makroekonomskimi kazalci, so izpostavili. "Na ministrstvu menimo, da je ocena komisije glede pozitivne proizvodne vrzeli v Sloveniji v letu 2017 in 2018 vprašljiva," so dodali.

Opozorili so še na napoved, da se bo strukturni primanjkljaj v Sloveniji v obdobju 2016-2018 zvišal z 1,9 odstotka na 2,6 odstotka. Ta ocena, tako na ministrstvu, temelji na predpostavki, da v naslednjih dveh letih ne bodo sprejeti nobeni dodatni ukrepi za doseganje ciljnih saldov sektorja država. Prav zato naj bi bilo treba to vzeti tudi kot opozorilo o nujnosti nadaljevanja strukturnih sprememb za kratkoročno in dolgoročno obvladovanje javnih financ v zdravstvu, pokojninskem sistemu, sistemu plač javnih uslužbencev itd.

Ocena proizvodne vrzeli bistveno vpliva na oceno strukturnega primanjkljaja, torej primanjkljaja, očiščenega dejavnikov gospodarskega cikla in enkratnih dejavnikov, so tudi izpostavili na ministrstvu. "Če smo v višji fazi gospodarskega cikla, nominalno znižanje primanjkljaja ne pomeni nujno tudi strukturnega izboljšanja," so dodali. Po oceni Evropske komisije se strukturni saldo javnih financ v letih 2016, 2017 in 2018 poslabšuje, Slovenija pa je v svojih dokumentih ob drugačni oceni proizvodne vrzeli v teh letih napovedala izboljšanje strukturnega salda in si začrtala pot fiskalne konsolidacije, so poudarili.

"Za slovenske javne finance ocena Evropske komisije pomeni, da je v letu 2017 in naprej kljub možni rasti prihodkov potrebno nadaljnje ukrepanje na strani javnofinančnih izdatkov, in sicer v smeri njihovega znižanja ali strukturnega izboljšanja," so sklenili na ministrstvu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
19. 02. 2017 08.49
+0
Spodbudna novica za sinikate javnega sektorja. Delavci v realnem bodo še naprej imeli upognjne hrbte.
dr.psiho
17. 02. 2017 09.37
vse gre gor..sodstvo,zdravstvo,pravice malih ljudi ..pa pada!! pahor pa bo zopet kandidiral...
dr.psiho
17. 02. 2017 09.38
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.15
+4
V prevodu ta naslov pomeni: privat firme so se pobrale po finančni krizi, javna uprava pa še vedno visi na privatni joški
žlikrofi
14. 02. 2017 19.12
+5
NAJHUJŠ TRAVMA ZA ZAPORNIKA IN SDS KI NISO ZRAVEN ZA POHVALE KI DRUGE IGNORIRAJO
enakostzavse
16. 02. 2017 09.27
+2
Zapornik nima časa komentirat, ker pometa beli prah pod preprogo hahahahahahah
Madeni
14. 02. 2017 18.58
+0
Firme propadajo gospodarstva praktično več ni tile Evro Klovni pa ob splošnem kaosu in propadu EVROPE TAKOLE...KONEC JE..TO JE TO..
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.14
Samo državne firme crkujejo, privatnim gre odlično. Če nisi konkurenčen potem dandanes ne moreš več prodajat jac. En drug članek na tej strani ti jasno pokaže podatke.
BPGC
13. 02. 2017 22.08
+12
JU cveti, delavci v gospodarstvu pa "crkujejo".
BPGC
13. 02. 2017 22.10
+9
Koliko zaposlenih v JU je letelo na cesto v casu gospodarske krize in koliko v gospodarstvu? Zajedalci...
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 18.49
+2
Res je BPGC, javna uprava ni bila ne vem kako prizadeta v krizi, ampak, če bi se v javni upravi na veliko odpuščalo, so ti delavci potem na zavodu, kjer spet vlečejo davkoplačevalska sredstva. Rešitev je v postopni tehnologizaciji javne uprave, avtomati namesto tetic, ki sedijo v pisarnah. Zakaj potrebujem eno tečno teto, ki sedi nasproti mene, ko izpolnjujem vlogo za vozniško? To bi lahko naredila preko spleta, z domačega kavča in v pisarni bi bila dovolj ena, ne pa 10.
Supervillain
13. 02. 2017 21.55
+12
In nam bodo še vedno ostale drobtinice od minimalne plače 600eur poštenega dela,ki ga je dovolj denarja za delavce pa ne.Lp
koriintos23
13. 02. 2017 20.56
+4
Tako dobro na gre, da nam gre slabše.