Gospodarstvo

Če 787 milijard ne bo dovolj, nov paket?

Denver, 18. 02. 2009 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal enega od največjih stimulacijskih paketov v zgodovini te države. Vreden je namreč kar 787 milijard dolarjev.

Bo 787 milijard dolarjev dovolj?
Bo 787 milijard dolarjev dovolj? FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal zakon o stimulacijskemu paketu, vreden 787 milijard dolarjev. Malo pred potrditvijo enega od najdražjih paketov za pomoč gospodarstvu v vsej zgodovini ZDA pa je tudi namignil, da bi lahko prišlo do še enega podobnega stimulacijskega zakona, če ta ne bo dovolj.

S tem naj bi sicer ohranili in ustvarili skupaj 3,6 milijona delovnih mest, sredstva pa naj bi šla tudi za infrastrukturo in izobraževanje ter pomoč brezposelnim in revnim. Vendar pa mnogi dvomijo o njegovem uspehu.

Obama, ki zakona ni hotel podpisati v Beli hiši, ampak je v ta namen odletel v Denver, je priznal, da zakon sam ni dovolj za spopadanje s krizo. "Vendar pa današnji dan vseeno označuje začetek njenega konca,“ je prepričan. "Sredstva bomo investirali v ameriške ceste, mostove, javni promet in preostalo infrastrukturo. Vlagali bomo tudi v reformo izobraževanja, obnovljivo energijo, pa tudi v zdravstvo, pri čemer bomo poskušali izboljšati kakovost in znižati stroške. Družine srednjega razreda bodo delno oproščene nekaterih davkov, najrevnejšim pa bomo dvignili podporo,“ obljublja Obama. Za davčne olajšave naj bi tako porabili okrog 33 odstotkov sredstev.

Postavka o olajšavah naj bi bila v načrt sicer vključena zaradi republikancev, vendar pa ti vseeno večinoma niso glasovali za omenjen zakon. Skupaj so ga podprli samo trije.

Predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je ob tem dejal, da bo predsednik naredil, kar koli bo moral, da bo pospešil ekonomijo. "Čeprav za zdaj ni nobenega konkretnega načrta glede drugega stimulacijskega paketa, pa te možnosti ne bi izključil,“ je še dejal Gibbs.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DODGE-RAM
22. 02. 2009 19.21
spet miljarde
odbogaposlan
19. 02. 2009 18.04
Hm, he,he. Le od kod vlečejo te milijarde?
Buena Vita
18. 02. 2009 22.48
HJA SEM IMELA REZERVO DO OBAME,IN PRAV JE DA NISEM PRIKIMAVALA,SNEDEL JE ŽE DOSTI OBLJUB SICER PA ZA AMERIKANCE JA SAMO EDEN NEGRO,S KATERIM BODO POMETALI,TAKO CIA KOT KAPITALISTI
Nepristeven
18. 02. 2009 21.49
Rad bi videl to pisalo predsednika, ki z nekaj gibi zagotovi 787.000.000.000 $, če pa to ne zadošča pa še enkrat toliko. Z enako filozofijo in metodami, kot je bila AMERIŠKA KRIZA (šele nato ostalega SVETA) povzročena, ne bo nikoli rešena. Einstein (za nekatere samo Žid): "Ista ZAVEST, ki je krizo USTVARILA, ne more krize REŠITI".
amber@email.si
18. 02. 2009 20.13
hehe...tud 10 paketov jim zdej ne pomaga
S.M.P.
18. 02. 2009 17.40
pa so spet mal novga dnarčka naredl, bravo obama in državna rezerva, sej nkol ne boste mel dost... "...ter pomoč bogatim in eliti." "Vlagali bomo TUDI v ... obnovljivo energijo..." kaj so s tem mislili? v orožje da bodo obnavljali naftna črpališča? :))) en kup peska v oči navadnim ovčkam...