Če pomagate bližnjim pri delu, delate na črno!

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je uzakonil kratkotrajno delo kot izjemo, ki se ne šteje kot delo ali zaposlovanje na črno, vendar pa ga je treba predhodno prijaviti in plačati prispevke.

Delo od doma

Pri delu vam lahko brezplačno pomagajo tudi zakonec in otroci, vendar morate ob predhodni prijavi zanje plačati prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. (Foto: iStockphoto)

Namen te določbe je, da lahko zakonec, otroci in starši lastnika oziroma solastnika družbe, ustanovitelja zavoda oziroma samostojnega podjetnika z največ 10 zaposlenimi v primerih izredno povečanega obsega dela pri naštetih delodajalcih opravljajo kratkotrajno delo – neke vrste pomoč, za katero ne prejemajo plačila.

Vendar pa je treba opravljanje kratkotrajnega dela pred začetkom dela prijaviti pri krajevno pristojni upravni enoti.  Prijava se lahko vloži osebno na pristojni upravni enoti, priporočeno po pošti ali po elektronski poti z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila prijavitelja.

Delodajalec je dolžan po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za osebo, ki bo opravljala kratkotrajno delo, plačati prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Po zakonu se namreč smatra, da pri vsakem delu nastanejo dodatna tveganja nastanka poškodb ali poklicnih bolezni, zato mora biti podana posebna prijava in plačan prispevek.

Zakon pa med drugim določa tudi časovno oz. mesečno omejitev števila ur. Več v nadaljevanju članka na našem spletnem portalu www.cekin.si 

Turistična agencija

Če boste poleti pomagali staršem pri delu v družinskem podjetju, je to lahko v okviru kratkotrajnega dela največ 40 ur mesečno. (Foto: Kanal A)

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 48
 
Bilba105 06.10.2010 16:23:24
damirg
13.07.2009, 18:15
a če neki delaš zastonj, pa dobiš denar kot darilo, je to delo na črno?
- darilo nad vrednostjo cca. 50€ je treba prijavit in plačati davek
Več komentarjev