Gospodarstvo

Cene goriva spet navzgor

Ljubljana, 12. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene kurilnega olja in dizla so se povišale za dobrih 6 tolarjev, cene 95- in 98-oktanskega bencina pa zaradi znižanja trošarin le za 1,6 tolarja na liter.

Cene bencina se zaradi znižanja trošarin niso povišale za šest tolarjev
Cene bencina se zaradi znižanja trošarin niso povišale za šest tolarjev FOTO:

V skladu z vladnim modelom oblikovanja cen naftnih derivatov bo dizelsko gorivo prihodnja dva tedna stalo 199,9 tolarja za liter, podražilo se je za 6,6 tolarjev. Za liter kurilnega olja je po novem potrebno odšteti 6,1 tolarja več, cena tako znaša 121,8 tolarjev na liter. Neosvinčeni 95-oktanski bencin in neosvinčeni 98-oktanski bencin pa sta se podražila za 1,6 tolarja na liter. 95-oktanski tako stane 207,4 tolarjev na liter, 98-oktanski bencin pa 212,1 tolarjev.

V Nigeriji, največji afriški izvoznici nafte, se je v ponedeljek začela štiridnevna splošna stavka, poleg tega pa oživljanje naftne industrije v mehiškem zalivu poteka počasi. Oboje je še podžgalo zaskrbljenost na svetovnih naftnih trgih.

Vlada je sicer v skladu z veljavno uredbo znižala trošarino za neosvinčeni motorni bencin za približno 2,9 tolarja pri litru. Negativni učinek za proračun na mesečni ravni po spremembi trošarine znaša v povprečju 224,8 milijona tolarjev, na letni ravni pa 2,7 milijarde tolarjev. "Z znižanjem se bodo omejila nihanja drobnoprodajnih cen neosvinčenega motornega bencina, do katerih bi sicer prišlo zaradi gibanj cen nafte nasvetovnem trgu, in na ta način zmanjšal vpliv na inflacijo," so sporočili po seji vlade.

Letos dvig cen od 10 do 25 odstotkov

Vlada je znižala trošarino za neosvinčeni motorni bencin za približno 2,9 tolarja pri litru
Vlada je znižala trošarino za neosvinčeni motorni bencin za približno 2,9 tolarja pri litru FOTO: Dare Čekeliš

V letošnjem letu se je cena najbolj prodajanega bencina v Sloveniji, neosvinčenega 95-oktanskega ali tako imenovanega evrosupra, že brez upoštevanja torkove podražitve dvignila za 10,3 odstotka oz. 19,20 tolarja na liter (trošarina je v primerjavi s 1. januarjem 2004 nižja za 6,28 tolarja), dizelsko gorivo se je letos podražilo za 15,89 odstotka oz. 26,50 tolarja na liter (trošarina je nižja za 2,84 tolarja), kurilno olje za ogrevanje pa se je od januarja podražilo za 24,14 odstotka oz. 22,50 tolarja (trošarina je nižja za 6,23 tolarja).

Evrosuper je bil letos najcenejši prvi teden v januarju, ko je stal 186,60 tolarja, najdražji pa od 20. julija do 3. avgusta, ko je stal rekordnih 207,40 tolarja. Dizelsko gorivo je bilo najcenejše januarja in februarja, ko se je njegova cena skorajda oba meseca zadrževala pri 164,10 tolarja za liter, kurilno olje za ogrevanje pa je bilo najcenejše od 17. februarja do 2. marca, ko je stalo 89,80 tolarja za liter. Oba energenta sta najvišje ravni v letošnjem letu dosegla že ob zadnji podražitvi pred 14 dnevi.

V zadnjih dneh rekordne cene nafte

Po svetu se cena nafte še naprej viša
Po svetu se cena nafte še naprej viša FOTO: Reuters

Potem ko je cena nafte v zgodnjem trgovanju na azijskih trgih ostala nad 53 dolarji za sod (159 litrov), je v ponedeljek okoli poldneva v Londonu rekordno vrednost 50 dolarjev za sod dosegla tudi cena severnomorske nafte brent z novembrskim dobavnim rokom. Zvišala pa se je tudi cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), ki se je v petek oblikovala pri 45,19 dolarja za sod, kar je 11 centov več kot dan prej.

Naftni trgovci so visoke cene nafte pripisali možnim težavam z naftno oskrbo zaradi štiridnevne splošne stavke v največji afriški izvoznici nafte Nigeriji ter počasnemu oživljanju naftne proizvodnje v Mehiškem zalivu, ki jo je prizadel orkan Ivan.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3