Gospodarstvo

Cene stanovanj v nebo

Ljubljana, 02. 11. 2007 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
32

Čeprav so nas po žepu najbolj udarile podražitve osnovnih živil, se draži tudi vse ostalo.

Nepremičnine so s podražitvami še dlje od posameznikovih finančnih zmožnosti
Nepremičnine so s podražitvami še dlje od posameznikovih finančnih zmožnosti FOTO: Kanal A

V tem letu so se med drugim zvišale cene športne in računalniške opreme, pa tudi vstopnice za gledališča in kino. Dražijo pa se tudi stanovanja. Po podatkih statističnega urada so se cene stanovanj v enem letu dvignile za skoraj 7 odstotkov. Nepremičninski posredniki pa so prepričani, da je dejanska rast cen še višja. Najdražje so še vedno garsonjere. "To, da bodo cene padle v Ljubljani oziroma Sloveniji, jaz temu ne verjamem, razen če bo tako visoka nezaposlenost, da bodo ljudje pod ceno stanovanja prodajali,“ pravi Zoran Stojmenovič, direktor podjetja Up.

Daleč najbolj pa so se podražila živila, ki jih v trgovinah kupujemo vsak dan. Po podatkih statističnega urada so živila dražja za 13, 3 odstotka.

20 kvadratnih metrov velika garsonjera je bila lani v prestolnici vredna približno 64 tisoč evrov, letos že 90 tisoč. Dražja je za 29 tisoč evrov. Drugače je pri najemu stanovanj, cene so se umirile, pravijo strokovnjaki. "Kar je bilo pred petimi leti v nemških markah, so te cene v evrih, če je bila včasih 300 mark garsonjera, je zdaj 300 evrov,“ pojasnjuje Stojmenovič.

Dražje je tudi razgibavanje v fitnes centrih in športnih društvih
Dražje je tudi razgibavanje v fitnes centrih in športnih društvih FOTO: Reuters

Od oktobra lani do zdaj se je podražila tudi športna oprema in rekreacija, ki jo organizirajo športna društva. "Navadno cene oblikujemo glede na rast oziroma višino inflacije, tako da smo zadnje leto dvignili cene za okoli 5 procentov,“ pojasnjuje Sašo Barle iz Športnega društva Narodni dom.

Več je treba odšteti tudi za gledališke vstopnice. V Šentjakobskem gledališču so cene spremenili junija. "Cene smo zaokrožil na polne zneske v evrih navzgor, tako da je bilo povišanje glede na prejšnjo ceno,“ nam je pojasnil Srečko Kermavner, direktor Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
07. 11. 2007 08.59
Dejan Djordjevic, s takim priimkom grem stavit, da ste VI najbolj zavedni slovenski domoljub, kajne? Tudi z damirgom se ne strinjam. Če priseljencev (teh južnih, ki zgago delajo) ne bi bilo, bi imeli stanovanj dost in brezposelnosti nič. V tovarnah pa nič več ne rabimo po 5 delavcev na en stroj, bo že en SLovenec za plačo unih petih pritiskal na gumbe!!
pahor?ek
06. 11. 2007 10.39
toncek wrote: "Drzava bi morala poskrbeti za svoje drzavljane, tako kot so delajo npr. drugod po evropi, sploh pa kaka skandiavska drzava..." Ti sploh veš, da so države, ki jih omenjaš najdražje na svetu!
Prvo Bore
04. 11. 2007 13.36
djordjevic.dejan dober dan Ni to jezik , ampak sleng in naše šolstvo je v kurcu in mladim se ne ljubi več pravilno pisat. Morala na tkeh !! Brača Dalton alias Podobnik sta obljubljala stanovanja in kaj je iz tega nastalo. POLNI ŽEPI posameznikov !!!
djordjevic.dejan@triera.net
04. 11. 2007 12.06
Hehe, največji cari so tisti ultrazavedni Slovenci, ki kar pokajo od šivih od domoljubja, dejansko pa so invalidi na tistem področju, ki domoljubje najbolje izraža in to je znanje maternega jezika.
toncek.bb
04. 11. 2007 07.36
Drzava bi morala poskrbeti za svoje drzavljane, tako kot so delajo npr. drugod po evropi, sploh pa kaka skandiavska drzava...;) Vsaka mlada druzina bi morala dobit primerno stanovanje z zelo nizko najemnino (ali pa celo brez te!), enako bi moralo bit s studenti in studentskimi domovi... prva stvar, ki bi se morala spremenit pa so (veliko) vecje place, kot pa so sedaj... ..obdavcitev (predvsm nepremicnin) pa bi morala biti razdeljena v skupine glede na zmoznosti in os. dohodke...itd itd....;)
damirg@email.si
03. 11. 2007 21.28
sh00ter, tile priseljenci so branili to slovenijo pred fasisti. verjetno tudi tebe ne bi bilo zdej, ce ne bi bilo njih.
Netman
03. 11. 2007 18.31
Samo nekaj mi ni jasno: a nena trg določa cen?? Če nihče ne bi bil zmožen (pripravljen) plačati teh 90k evrov za eno ušivo 20m2 garsonjero, tudi take cene ne bi imela!! Res pa je, da sem z ženo za 2ha zemljišča v najlepšem delu Slovenije z 100m2 veliko hišo plačal 25000 evrov 3 leta nazaj. Ne vem, koliko je sedaj pridobila na vrednosti... Zaradi adaptacije verjetno x4. Pač meščanarji bodo trdili, da je "zabačeno", ampak za nas (4 člansko družino) pa je res to to.
matrix28
03. 11. 2007 16.30
Dokler bodo o gradnji odločali taki kretenski urbanisti in birokrati kot do sedaj, se stanje ne bo izboljšalo. Problem pri ceni stanovanj ni v povpraševanju, temveč ponudbi. Edino ponudba se ne prilagaja potrebam trga. Za majhno ponudbo pa je kriva država. Bravo folk, k je volu SDS. Pod njihovo vladavino so cene nepremičnin narasle za najmanj 100%.
Prvo Bore
03. 11. 2007 15.59
Dokler bodo kradli po Sloveniji, bodo draga stanovanja, ker edino tako, se da spucat denar. Naj obdavčijo tiste, ki imajo več , kakor potrebujejo, samo to je dvorezen meč. Neldo, ki ima 70 let, ne more plačevati davka, če so mu pa vzeli eno penzijo. Tako mislijo na zakonit način pokrasti stare ljudi. Pri 19 sem varčeval za stanovanje, pri 23 sva ga imela, ampak nobenemu tega ne privoščim.Pa čeprav je bil socializem, če pa pomislim na kapitalizem, je pa boljši, da se takoj ustreliš. Ponovno nacionalizacijo premoženja, drugega raji ne preostane. Ljubljano nam bodo podražili na ceno Tokia ali pa Hong Konga. Sranje na kvadrat !!!
toncek.bb
03. 11. 2007 14.35
Kar se pa tice stanovanj, zanimivo da so celo na Dunaju (tudi v centru) stanovanja dost cenej kot pa pri nas! pa mal poglejte njihove place, potreosnjo, itd...pa nase...katastrofa - bo treba cimprej menjat celotno vlado! (sam koga dat, ko so pa vsi isti?!)
toncek.bb
03. 11. 2007 14.33
@Sh00t3r: ne mores pluvati cez druge balkance (kot pravis), ker ce nebi bilo teh, danes nebi bilo RS! Takrat je vlada (pred plebisicitom) nudila vsakomur slo-drzavljanstvo, samo da se nas oz. takrat jih, nabere 2mio, oz kolikor je bilo potrebno...itd..itd...zdaj pa tko a? ;)
Heinke
03. 11. 2007 09.58
Jao, vsako stvar izkoristijo za komunistično propagando. Če se jim tolk toži po komunizmu, culo na rame, pa na Kitajsko. In za vsak napačen komentar/članek v zapor, pa bo problem rešen. Čeprav v Sloveniji ni dosti bolj, groza me je resnice, ki jo večina ne ve. Kar se pa stanovanj tiče, se pa itak splača počakati, če ne na padec cen stanovanj pa na višje plače, ker če se nič od tega ne bo zgodilo bo na vrsti bankrot, ker ljudje tega ne bodo sposobni plačevat. Zadnja možnost je pa delo v tujini, definitivna višja plača in nižja cena stanovanj plus demokracija in svoboda.
Matej Rojc
03. 11. 2007 09.55
Na koncu bodo Slovenci počasi spoznali, da še nikoli niso živeli tako slabo kot pod JJ oblastjo. Zadnji čas, da se spravijo z oblasti, drugače res obstaja velika nevarnost, da bodo celo smetnjaki brez kruha.
xxl.2005@gmail.com
03. 11. 2007 09.39
Saladin, to je osnova za oblikovanje cen. Če bom jaz dobil za uporabljen wc papir 50 eur, interesentov pa bo veliko, bom naslednjega prodajal po 60. v Ljubljani se pa proda vse. Med drugim živijo ljudje po kleteh garažah in podstrešjih kot podgane in miši. In to zato, ker se jim ne ljubi v šolo peljati pol urce z vlakom ali avtobusom.
saladin@email.si
03. 11. 2007 09.34
xxl.2005...prav maš...pa pravijo da ni denarja...cene se oblikujejo po povpraševanju :)
Sh00t3r
03. 11. 2007 08.01
Ja Svaba, hotel smo svojo domovino in jo imamo. Brez vas srbjancev, hrvatev in ostalih priseljencev iz balkana (ceprav jih je se vedno veliko prevec). V casu Juge pa vemo kako je bilo s stanovanji, s krediti itd. Vse to je prislo za nami, vse dolgove so z lahkoto prenesli na naslednjo generacijo. Sedaj sanjamo o poceni stanovanjih (katerih ni nikjer v Evropi), včasi v Jugi smo pa sanjali o bananah pa o kinder jajčkih.. Vesel sem, da imam svojo domovino, tip pa ne pljuvaj po njej! Pomedite pred svojim pragom!!!
xxl.2005@gmail.com
03. 11. 2007 06.26
Dokler bo 20 interesentov za nakup 20 kvadratov velike garsonjere za 90.000 EUR, bo šla cena še kar gor.
damirg@email.si
03. 11. 2007 06.10
svaba, ja v jugi je folk dobivu stanovanja preko podjetja kjer so delal, danes pa so lahko ta stanovanja dobesedno obdrzal. sploh pa vemo, da je najbolj fer socializem ali pa komunizem, kjer smo vsi enaki. v kapitalizmu so pa bogatasi kot kralji, uni drugi so pa klatezi. se je kdo vprasal kaksna je povprecna starost ljudi danes, preden gredo na svoje? v jugi je mel folk ze pri 25. letu starosti svoje stanovanje. danes pa folk se pri 30. letu zivi pr starsih.
damirg@email.si
03. 11. 2007 06.05
hmm 20m^2 je tolk kot moja soba :S ce je garsoniera tolk draga, bi po tej logiki lahko svojo bajto prodali za milijon evrov... ceprov realno ni vredna vec kot 150k eur.
toncek.bb
03. 11. 2007 01.45
svaba je napisal kratko in jedrnato - ter pravilno! Kako pa je zdj stanje - vedno slabse, drzava (oz Jansa&Co) prodaja vse kar lahko, upajmo da bo do konca mandata ostalo sploh se kako podjetje v rokah te drzave, al bodo res vse pobral tujci (mogoce tudi kdo iz te Co.!?)??