Brglez za petek določil začetek zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru

Referendum o zakonu o drugem tiru je po mnenju premierja Mira Cerarja neprimeren, saj bi ustavil projekt, za katerega so si prizadevale vse dosedanje vlade. Tisti, ki podpise zbirajo, delajo v škodo Slovenije in ne proti vladi, je bil jasen. Podporniki referenduma pa menijo, da se da projekt zastaviti drugače, ceneje in hitreje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja 40.000 podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru določil petek, 35-dnevni rok pa poteče 22. junija, so za STA pojasnili v DZ. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč potrdilo, da je Vili Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis roka.

"Danes sem z ministrstva za notranje zadeve prejel potrdilo, da je gospod Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o drugem tiru Divača-Koper. Ker pobuda izpolnjuje zakonske pogoje, sem določil, da rok za zbiranje 40.000 podpisov prične teči v petek, 19. maja, zadnji dan roka pa je četrtek, 22. junija, o čemer sem že obvestil tudi pobudnika," je sporočil Brglez.

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Kovačič je v ponedeljek v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo. Priznal je, da zbrati 40.000 podpisov ne bo lahko, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje.

Člani civilne iniciative po Kovačičevih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem. "Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU. Projekt je treba samo optimizirati tako, da bo zadoščal kriterijem stroke, okolja in ekonomike," je poudaril. Kovačič bi sredstva, ki bi jih sicer prispevale zaledne države in EU, sicer nadomestil "na račun zmanjšanja korupcijskih tveganj".

Iniciativa kot sporno pri projektu ocenjuje tudi izbiro trase in korupcijska tveganja. Celoten projekt je po njegovih besedah sicer "predvolilni projekt stranke SMC", zato da ni primeren za nadaljnje izvajanje.

Opozicijske stranke referendumsko pobudo za zakon o drugem tiru podpirajo, saj je večina prepričana, da se da projekt zgraditi ceneje. Podpise bodo pomagali zbirati tudi v SDS, po oceni Ljuba Žnidarja pa bodo prav finančna dejstva tista, ki bodo prepričala volivce. V ZL medtem pripravljajo nov zakon, s katerim bi iz projekta izločili tuj kapital.

Cerar in Leben ponovno opozorila na škodljive posledice referenduma o zakonu o drugem tiru

Tisti, ki so zbirali podpise ali pa jih še zbirajo, po besedah premierja Mira Cerarja prevzemajo zelo veliko odgovornost za to, da bi se zrušil projekt, ki je za Slovenijo, Luko Koper, železnice, podjetja in prebivalce ključnega pomena, je bil jasen Cerar.

Prepričan je, da je vlada v zadnjih treh letih za projekt naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Kot je naštel, so v zadnjih treh letih pridobili vsa gradbena dovoljenja, ustanovili podjetje 2TDK, ki se bo ukvarjalo s projektom, gradijo tudi že izvlečni tir iz Luke Koper, da bi imel projekt čim večjo težo, pri njem sodelujejo tudi Evropska komisija, Evropska investicijska banka, agencija Jaspers in pet evropskih držav.

Cerar je izpostavil še, da vlada projekt vodi transparentno, zakonito in na način, ki omogoča vzdržnost javnih financ. Državni sekretar Leben je dejal, da se je v zato, ker ne želijo ničesar skrivati, minuli teden povezal tudi z agencijo Transparency International.

Cerar: Tisti, ki želijo projekt blokirati, so proti razvoju Slovenije

Projekt je po besedah Cerarja pomemben, ker nas "ohranja in utrjuje na evropskem in svetovnem zemljevidu kot ključno transportno povezavo med Luko Koper ter državami srednje, vzhodne in deloma severne Evrope".

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t.i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. 

"Vsi, ki želijo projekt blokirati in izničiti ves ta trud, niso proti vladi, niso proti meni ali nekemu ministru. Želim, da državljani dobro veste, da tisti, ki so proti projektu, so proti vam, proti temu, da Slovenija razvija," je poudaril.

Kot je še dejal premier, ne gre za projekt levega ali desnega političnega prostora. To ne sme biti projekt za volilno kampanjo. Tudi Leben je poudaril, da je projekt prepomemben, da bi bila njegova usoda prepuščena političnim preračunavanjem pred volitvami.

Državni sekretar je pojasnil, da so bili na ministrstvu v zadnjem tednu ponovno v stiku s civilno iniciativo Svet za civilni nadzor projekta drugi tir in koprskim županom Borisom Popovičem, ki je v državnem svetu glasoval za veto na zakon o drugem tiru. V torek se je sicer Leben vrnil iz Pekinga, kjer sta imela z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom bilateralno srečanje z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Ta mu je ponovno jasno povedal, da je madžarska resen sogovornik v projektu, Leben pa je bil z zaključkom pogovora "zelo zadovoljen".

Glede morebitne referendumske kampanje pa je Cerar dejal, da je o njej morda še prezgodaj govoriti, saj še vedno upa, da do nje ne bo prišlo. Verjame pa v trdno podporo koalicije projektu, saj je ta v DZ zakon dvakrat potrdila z absolutno večino.

Dotaknil se je tudi napovedi SDS, da se bodo vključili v zbiranje podpisov za referendum. Premier upa, da si bodo v največji opozicijski stranki premislili. SDS ima sicer v soboto kongres, ki naj bi se ga po nekaterih informacijah udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban. Če bodo v SDS torej zbirali podpise proti projektu, v katerem bi sodelovala Madžarska, bi to zbiranje podpisov po besedah Cerarja končalo sodelovanje z Madžarsko oziroma bi se to sodelovanje razvrednotilo.

O morebitnem referendumu o zakonu o drugem tiru so danes spregovorili tudi v SMC. Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je v DZ dejala, da vse aktivnosti, ki jih lahko opazujemo, kažejo na to, da so maske padle in da je očitno v ozadju civilnih iniciativ in posameznikov tudi veliko politične in strankarske podpore in opore. Vsem političnim tekmecem svetuje, naj se gredo pošteno politično igro. Parlamentarne volitve bodo čez dobro leto in nanje naj se pripravljajo z običajnimi sredstvi. Referendum ni orodje, s katerim bi lahko manipulirali za predčasno pridobivanje podpore volivcev, je poudarila.

Železniški tiri

Cerar upa, da se referendum o zakonu o drugem tiru ne bo zgodil. (Foto: iStock)

Podporniki referenduma vztrajajo pri "hitrejši in cenejši" različici drugega tira

Podporniki referenduma o zakonu o drugem tiru menijo, da se da projekt zastaviti drugače. Prepričani so, da bi lahko dvotirno progo zgradili ceneje in hitreje od predvidenega vladnega projekta, s čimer bi tudi nadoknadili čas, ki bi ga morali po njihovi oceni zdaj nameniti dodatnemu premisleku.

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je zakon o drugem tiru slab, saj med drugim ne definirana končne vrednosti investicije za dvotirno progo. Kot je izpostavil, vlada govori le o enotirni povezavi.

Prav tako je dejal, da ni izdelana projektna dokumentacija za drugi tir, ministrstvo za infrastrukturo pa državljane zavaja, da je. "Obstoječa enotirna vladna trasa potrebe prebivalstva povsem ignorira," je prepričan Kovačič in dodaja, da bomo z dolgotrajnim projektom "zanesljivo zamudili prepotrebno povečanje kapacitet pretovora Luke Koper".

Dejal je, da vlada podpornikom referenduma o zakonu očita blokado projekta, "v resnici pa jo izvajajo sami". Vladni projekt bo namreč po Kovačičevih besedah povzročil osemletno blokado Luke Koper, s čimer bo ta postala nekonkurenčna".

V civilnih iniciativah si prizadevajo za drugačno verzijo gradnje drugega tira, ki bi omogočila hitrejšo izgradnjo proge, s čimer bi nadoknadili tudi čas, ki bi ga morali po njihovem mnenju zdaj nameniti dodatnemu premisleku. Eno takšnih je pripravil profesor na ljubljanski fakulteti za strojništvo Jože Duhovnik.

Slednji je na današnji skupni novinarski konferenci uvodoma izpostavil, "da ni človeka, ki bil tako nor, da bi na 20 let starih projektih gradil nove," je poudaril. "Mi nimamo denarja kot davkoplačevalci, da bi se z 20 let starimi študijami učili, kako se delajo železnice," je dejal.

Izpostavil je tudi, da v vladnem projektu ni nobenega nominiranega projektanta. "Kadarkoli se v Sloveniji dela projekt, je najprej odgovorno projektantsko podjetje in nato projektant, ki ima pooblastilo. In na tem projektu ga ni," je pojasnil in dodal, da državni sekretar Jure Leben, "ki se izdaja za vodjo projekta", ni vpisan v pooblaščeno knjigo inženirjev v Sloveniji.

Po besedah Duhovnika si v delu iniciativ prizadevajo, da bi imeli v državnem svetu predstavitev vseh različic projekta, nihče pa ne najde vodje vladnega projekta.

Dejal je tudi, da je vlada pridobila gradbeno dovoljenje za projekt še preden je bil narejen investicijski elaborat. Junija lani je bil po besedah Duhovnika investicijski elaborat še v pripravi, gradbeno dovoljenje pa je bilo izdano marca. "Uradniki, ki so izdali gradbeno dovoljenje, so dolžni pojasniti, zakaj so bili dolžni to podpisati," je poudaril in izpostavil, da se moramo začeti pogovarjati o odgovornosti.

Tudi Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo, je naštel slabosti vladnega zakona o drugem tiru, ki po njegovih besedah onemogoča vsakršno možnost po njegovi oceni nujnih sprememb gradbenega dovoljenja.

Kot je dejal, vlada z zakonom blokira tudi vsakršno inženirsko pobudo za racionalnejše strokovne rešitve, tudi če gre le za "optimizacijo in racionalizacijo" uradne trase drugega tira.

Kovačič, ki je v ponedeljek v DZ vložil podpise za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru, je na današnji novinarski konferenci napovedal tudi, da bo rok za zbiranje določen v četrtek.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 163
 
muci_007 19.05.2017 18:22:49
Referendum mora biti, ker: 1.) Vlada ne posluša mnenja in argumentov domačih inženirjev in stroke, 2.) Ker je projekt domače stroke boljši, cenejši in hitreje izvedljiv, 3.) Ker je projekt predrag za vsaj 1 milijardo (na koncu bo stal med 2 in 3 milijardami €), 4.) Ker projekt nima finančne konstrukcije, 5.) Ker imamo davkoplačevci dovolj kraj, 6.)Ker projekta ne sme voditi politika-slabe izkušnje s TEŠ6, 7.) Vlada RS me ni prepričala s svojimi argumenti, ki so katastrofalno slabi. Država mora zgraditi 2. in tir z manj denarja. Žal so provizije že obljubljene. Državljani: zberimo podpise za referendum!
Več komentarjev