Cimos zapira tovarno v Zenici, večina delavcev prisiljena iskati novo zaposlitev

Cimos zapira tovarno v bosanski Zenici. 150 delavcem bodo izplačali ustrezne odpravnine, so potrdili v koprski družbi. Nekaj jih bodo prezaposlili, večina pa bo prisiljena poiskati novo zaposlitev. Skupina Cimos naj bi kljub zaprtju zeniške tovarne z družbo TMD Gradačac ostala pomemben gospodarski subjekt v BiH.

Skupina Cimos je v okviru ukrepov prestrukturiranja poslovanja s 1. avgustom začela postopek zapiranja tovarne v Zenici v Bosni in Hercegovini (BiH), pri tem pa bodo spoštovali veljavno zakonodajo BiH in delavcem izplačali ustrezne odpravnine, so potrdili v koprski družbi.

O zaprtju Cimosovega obrata v Zenici, kjer je bilo zaposlenih okoli 150 delavcev, je danes sicer kot prvi poročal Dnevnik, ki je med drugim navedel, da so pred dnevi delavci, potem ko so jim preprečili vstop v tovarno, pred njo začeli protestirati. Od 150 delavcev naj bi jih približno 40 prezaposlili znotraj Skupine Cimos, preostali pa bodo prisiljeni oditi na zavod za zaposlovanje, so poročanje bosanskih medijev povzeli v Dnevniku.

Precejšnje nezadovoljstvo med bosanskimi delavci je sprožala tudi likvidacija sarajevske tovarne Famos FDI z okoli 120 delavci v prvi polovici leta 2015. Takrat so del proizvodnje preselili v druge tovarne v BiH, del pa v srbsko Kikindo. Cimos naj bi pri tem načrtoval proizvodnjo iz Zenice že pred časom prenesti v Kikindo, kamor je preselil že tudi del proizvodnih zmogljivosti, vendar mu je nato načrte prekrižal požar v sodobnem delu srbske livarne, še navaja Dnevnik.

V Cimosu, ki je maja dokončno prešel v italijanske roke, so pojasnili, da nadaljujejo izvajanje poslovnega prestrukturiranja v vseh regijah, kjer so prisotni s svojimi proizvodnimi lokacijami.

"Proces vključuje niz ukrepov na različnih ravneh, med katerimi so tudi odprodaje ali zaprtja posameznih poslovnih enot ali družb, ki bodo imeli dolgoročne pozitivne učinke in prispevali h krepitvi konkurenčnosti skupine in hkrati dolgoročne varnosti preostalih delovnih mest zaposlenih ter nenazadnje postavili trdne temelje za začetek ponovne rasti Cimosa," so ob tem poudarili.

cimos

Cimos zapira tovarno v bosanski Zenici. (Foto: POP TV)

Kot so navedli, pa intenzivno iskanje novih poslovnih priložnosti in partnerjev oz. investitorjev z novimi pristopi in zamislimi v primeru tovarne TMD Casting iz Zenice žal ni obrodilo sadov. Zato je skupina v okviru omenjenih ukrepov prestrukturiranja poslovanja s 1. avgustom začela postopek zapiranja te družbe. Cimos bo pri tem spoštoval veljavno zakonodajo BiH in delavcem izplačal ustrezne odpravnine. Poleg tega so v koprski družbi že sprožili aktivnosti za pomoč pri iskanju ustrezne zaposlitve ljudem iz zaprte tovarne pri drugih delodajalcih v sorodni dejavnosti.

Kot so še zapisali, skupina Cimos kljub zaprtju zeniške tovarne ostaja z družbo TMD Gradačac pomemben gospodarski subjekt v BiH.

O dogajanju v Cimosu, kjer so v prejšnjih tednih zaradi odsotnosti novih naročil začeli odpuščati manjše število delavcev tudi v Sloveniji, so v svetu delavcev redkobesedni. Njegov predsednik Trajko Isovski je povedal le, da stvari trenutno potekajo tako, kot so se dogovorili z novim lastnikom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
Didi Pele 12.08.2017 19:42:52
Švajn in Nevina se zastopta v gospodarstvo kot Mara v krivi k,,,,c,
Več komentarjev