Gospodarstvo

Civilna družba za referendum

Nova Gorica, 26. 07. 2007 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpredsednica Harrah's Entertainment se je sestala s predstavniki civilne družbe, ki še vedno vztrajajo pri referendumu.

Podpredsednica družbe Harrah's Entertainment Jan Jones se je danes v Novi Gorici za zaprtimi vrati sestala s predstavniki Goriškega društva za kakovost bivanja in civilne družbe, ki nasprotujejo gradnji megazabavišča. Američani ga nameravajo skupaj s Hitom postaviti nekje na Goriškem, a civilna družba zahteva referendum o tem. "Bil je dober sestanek. Imajo zelo resne pomisleke, ki jim je treba prisluhniti, jih spoštovati ter skušati najti rešitev, če je mogoča," je povedala Jonesova.

Predstavnik civilne iniciative iz Vipave je mnenja, da igralništvo lahko zatrese narodni obstoj
Predstavnik civilne iniciative iz Vipave je mnenja, da igralništvo lahko zatrese narodni obstoj FOTO: Reuters

V zelo kratki izjavi po srečanju je Jonesova novinarjem zaupala, da je pazljivo prisluhnila pomislekom o projektu megazabavišča, ki jih imajo predstavniki Goriškega društva za kakovost bivanja in nekatera druga civilna združenja. "Zelo spoštujemo njihovo mnenje, saj govorijo o stvareh, ki jih skrbijo v skupnosti," je še povedala Jonesova, ki se je dopoldan sestala z vodstvom Hita, a o tem v novogoriški družbi zaenkrat ne dajejo izjav.

Kot kaže, Jonesova društva, ki zahteva sprva vsaj primorski referendum o 750 milijonov evrov veliki investiciji v turistično-igralniški center, na tokratnem sestanku ni prepričala. "Jasno smo povedali, da nasprotujemo megazabavišču in širjenju igralništva. Če bi Harrah's spremenil svoje načrt ter bi hotel razvijati le gostinstvo in turizem, bi verjetno svoje stališče lahko spremenili, a na naš predlog ni izrecno odgovorila," je povedala zdravnica Nada Gortnar, sicer članica Goriškega društva za kakovost bivanja.

"Še vedno vztrajamo pri referendumu. Mislim da gre za tako pomembno vprašanje o prihodnosti naše dežele oz. celotne države, da je referendum pomemben že zaradi osveščenosti," je še poudarila Gortnarjeva. Pri tem jih, kot pravi predsednica društva Lucija Mozetič, s pismi podpirajo ljudje iz cele države.

Civilna iniciativa iz Vipave zahteva celo vseslovenski referendum o megazabavišču, saj lahko "igralništvo zatrese narodni obstoj", je poudaril njen predstavnik Bogdan Vidmar. Po njegovih besedah Jonesova ni jasno odgovorila na vprašanje, ali nameravajo Američani spoštovati voljo ljudi, izraženo na referendumu. Tega podpirajo tudi v Neodvisnem sindikatu Slovenije, je povedal predsednik sindikata Rastko Plohl.

Sicer pa so po besedah Mozetičeve na sestanku z Jonesovo spoznali, da "nam bistveno resnico povedo tujci, ne doma odgovorni ljudje". "Prihajajo iz dežele, kjer se civilna iniciativa jemlje dovolj resno in ima dovolj veliko težo, kar našim politikom še ne gre v glavo," je bila ostra Mozetičeva.

Jonesova, ki se je od torka sestala s predstavniki nekaterih političnih strank, se bo danes srečala še z nekaterimi severnoprimorskimi župani in predsednikom Univerze v Novi Gorici Danilom Zavrtanikom, ki se želi seznaniti s podrobnejšimi podatki o projektu, saj so v javnosti "zmedene" oz. je premalo točnih informacij, o tem, kaj se dogaja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
27. 07. 2007 17.34
PraviSvobodnjak, ali pravzaprav veste na čigavi strani ste??. Po tem zadnjem prispevku ne vem več kaj pravzaprav mislite in koga kritizirate. LP
Mladen Šolji?
27. 07. 2007 17.07
Poznate pesem "Kud pluje ovaj brod". Jaz se pa sprašujem kam pluje ta država. Igralništvo? Nič čudnega eni so si nakradli toliko denarja, da ne vedo kako ga zapraviti. Na račun takih jih na tisoče živi v pomanjkanju, revščini itd. Zakaj naši vrli politiki ne prepričajo kakšno tujo uspešno firmo, da na ta prostor zgradijo tovarno, ki bi zaposlila par sto delavcev. V tej naši državi žal nihče več ne razmišlja, da bi z delom obogatel oz. preživel. Se opravičujem "z delom še nihče ni obogatel" ampak preživeti se pa da. Igralništvo: kriminal, zločini , prostitucija ... To bo velik skupen problem vseh nas zato je brez veze omenjati komuniste, belogardiste in ne vem koga vse. Koristi bodo imeli tako kot do sedaj, samo lopovi, ljudje brez morale in njim podobni. Vsi vemo kam to pelje zato mislim, da ni pravi čas, da se zmerjamo z rdečimi in belimi, ker to nima nobene zveze. Kradejo eni in drugi.
muvimen
27. 07. 2007 16.31
Vegas ima nekaj 100.000 manj prebivalcev kot cela Slovenija in po vsej verjetnosti je gemblanje in način življenja v takem okolju tako ali drugače zaznamovalo ljudi, ki tam živijo. Ne bi vlekel nekih vzporednic z Vegasom, ampak a se je kdo vprašal kok Slovencev bo tam izgubilo cela premoženja, koliko odvisnikov več in na miljone pizdarij bo zaradi tega - zazdrtih družin, samomorov ... To ne bo samo igralnica, to bo cel "raj" z vzdušjem, ki te potegne, ... ne vem ... nič dobrega.
DarthRevan
27. 07. 2007 16.13
PraviSovobodnjak, potem marsikdo na tem forumu, za katerega si trdil, da je "komunajzer", to v resnici sploh ni, saj se ni vmešal v tole debato...
Matej Rojc
27. 07. 2007 16.09
PraviSvobodnjak ti si za v štalo!!
PraviSvobodnjak
27. 07. 2007 16.03
Dobro se spomnim, ko se je pred časom oglasila Cerkev in bila proti igralništvu, kako so jo isti ljudje, ki so sedaj tako proti igralništvu, napadali in vsi podpirali investicijo. Zdaj, ko je jasno, da bo šla vlada v pravo smer, pa so začeli komunajzerji tuliti na glas. Nauk je zgodbe: Komunajzerjem je važno samo to, da so proti vsemu dobremu, kar dela sedanja vlada, pa čeprav na škodo vseh Slovencev.
Matej Rojc
27. 07. 2007 09.11
Dejstvo: Znotraj Bajukove stranke so bili ta prvi, ki so nasprotovali temu !! noben "rdeč" ali kaj podobnega kot neki šizofreni ljudje na teh forumih to vidijo. Drugič, Bajuk je skrival pismo o nameri in če bi si ga prebrali natančno, bi se prepričali kako poceni bi nas ta oblast rada prodajala tujcem. Niti ni presenetljivo, ta oblast je že dokazala med 2. svetovno vojno, kako enostavno je prodajati Slovence.
Matej Rojc
27. 07. 2007 09.02
exim, kosir_max, tomi.passion = šizofreni trust :)
exim@t-2.net
27. 07. 2007 08.56
yanker: tomi.passion ima prav. Točno je povzel moje misli, paradajzarji jeb....in potem kritizirajo, karkoli naredi vlada. Bi mi, yanker, znal odgovoriti na tole vprašanje: kaj dobrega je pa naredila ROPova/DRNOVŠKova in KUČANova vladavina? Resno, argumentirano odgovori.
Krbo?
26. 07. 2007 20.13
Nevem, kaj naj recem o tem. To morajo odlocati tisti, kateri v tem obmocju zivijo.
yanker007@gmail.com
26. 07. 2007 19.37
tomi.passion po tej tvoji logiki so paradajzarji vplivali tudi na NSi in RKC!
biciklist
26. 07. 2007 16.57
Ma ne morem verjet, kake neumnosti trosijo. "Igralništvo lahko zatrese narodni obstoj" ipd. A zdej bo že kar vsako "nebodisigatreba" društvo zahtevalo referendum? Namesto, da bi Slovenci vse sile in moči usmerili, da bi si izpogajali čimboljše pogoje, nekateri razmišljajo, da igralnice sploh nebi gradili. Članom zgoraj omenjenih društev in ostalim nasprotnikom gradnje mega zabavišča pa bi rekel samo tole: "S polno ritjo je lahko srat!" Zdaj pa se naj oglasijo izmed njih tisti, ki so brezposelni, plačujejo najemnino, se vozijo v starih avtomobilih in upajo na čimhitrejšo zaposlitev...
tomi.passion@gmail.com
26. 07. 2007 16.05
Tako pač je, če se komunisti zečnejo vmešavati. Najprej provocirajo, da vlada nič ne naredi, potem pa te isti paradajzarji, ustanavljajo razne "civilne" iniciative, da je vse skupaj videti, kot da je ljudstvo proti in zavirajo vsakeršen razvoj. Če je vlada pametna naj umakne vse investicije iz NG pa naj župan, ki mimo grede prihaja iz vrst SD-ja in je glavni nasprotnik tega projekta uvede ponovno družbeno lastnino, naj vse razlasti, da se mu bodo vrnili zlati časi proletariata. Potem bo tovarištvo ponovno srečno. Podobno se je zgodilo tudi pri reformah. Ko je vlada samo namignila, da razmišlja o reformah, že so paradajzarji s Kučanom na čelu aktivirali sindikate in organizirali velike proteste. Sedaj, ko je vlada uvidela, da ni političnega konsenza za realizacijo celotnih reform pa te isti ljudje kritizirajo vlado, zakaj ni izpeljala reform. Un te bi radi prišli na oblast?
neznan13@gmail.com
26. 07. 2007 15.51
to je šlo že tako daleč, da je vsem že jasno, da tega zabavišča ne bo. od tiste realizacije do leta 2023 bo več kot polovica projektov neuresničenih. že vidim, kako se bodo oglasila društva, ko bodo hoteli zgraditi piramido, umetni otok, lunapark v ptuju... itd.